Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Valoarea genetica a unui porumbel este in directa legatura cu pretul lui de achizitie?
Da
Nu
Intamplator
Niciodata
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia

Interviu columbofil cu maestrul emerit, domnul VALERIU DINCA, FCPR Bucuresti - 9 februarie 2018


23:39, Vineri, 09.02.2018

 

 

RRP.RO: Cu stima si ma bucur sa va reaud, domnul Dinca. Pentru inceput va rog sa imi permiteti sa va transmit un sincer “La multi ani” pentru ca astazi, vineri, 9 februarie 2018, este ziua dvs. de nastere.

 

Valeriu Dinca: Va multumesc mult pentru urari.

 

RRP.RO: De la ultimul interviu pe care l-am realizat cu dvs. a trecut destul de mult timp. Atunci ne-ati promis ca o mai discutam si sa comentam pe probleme ale columbofilei romanesti.

 Valeriu Dinca: Aveti dreptate. Despre ce anume doriti sa discutam?

 

RRP.RO: Ce parere aveti despre problemele care au aparut in cadrul FCPR in urma emiterii comunicatelor Comitetului Director semnate de catre presedintele Marius Tunduc si juristul Florin Gatejescu?

 

Valeriu Dinca: Comunicatul dat publicitatii de catre Comitetul Director al FNCPR din data de 4 februarie 2018 face referire la argumente nefondate folosite la rezolvarea incorecta a unor cereri formulate de catre anumiti columbofili aflati in situatii inedite si de natura conflictuala genereta tocmai de masurile incalificabile, venite din partea responsabililor federatiei.

La punctul 9, distinct de celelalte teme, este vizata si asociatia noastra, ACMB, in aceset caz facandu-se trimitere la aspecte netemeinice si nelegale ceea ce ma determina sa formulez cateva considerente pe care le apreciez ca fiind utile pentru cei alesi sa conduca destinele columbofliei dar si pentru simplii columbofili care trebuie sa dea dovada de curaj in apararea drepturilor legitime pe care le au.

La punctul amintit se arata ca Comiterul Director al FNCPR, in sedinta din data de 11.11. 2017, a luat decizia referitoare la afilierea clubului columbofil ASC Grivita, iar ACMB nu a pus-o in aplicare, motiv pentru care solicita Adunarii Generale sa rezolve aceasta situatie.

Pentru intimidare si convingere, se face trimitere si la cateva dispozitii statutare, in sensul ca trebuie sa se respecte hotararile organelor de conducere ale FNCPR, iar membrii asociatiei au obligatia sa cunoasca si sa respecte reglementarile in materie si altele.Trebuie sa spun ca aceste obligatii sunt reale, dar in primul rand sunt opozabile presedintelui si vicepresedintelui federatiei si tututor resposabililor care alcatuiesc arcul puterii actuale. Cunoasterea lor este necesara, concomitet cu aplicarea in spiritul legii in scopul de a preveni comiterea de abuzuri si ilegalitati si a impiedica folosirea fortei conferita de functiile detinute in prezent in interes personal sau de grup.

Observam ca decizia la care se face trimitere este neconstitutionala intrucat nu se circumscrie prevederilor statutare nefiind cuprinsa in atributiile ce revin Comitetului Director. Mai mult decat atat, hotaririle emanate inclusiv de la Comitetul Director sunt obligatorii numai daca acestea sunt legale si temeinice si nicidecum ilicite sau  abuzive.

In acest sens spun ca institutia transferului unui club creat de o alta entitate cu sistem juridic diferit nu are acoperire legala cu atat mai mult cu cat legiuitorul in baza OG 26/2000 care guverneaza intreaga noastra activitate a acordat puteri depline asociatiilor de a-si crea, in conditiile juridice impuse, entitati teritoriale columbofile neacceptandu-se asa zisa “infiere”.

Problema isi gaseste rezolvarea in prevederile art. 2 din RNS unde se spune ca pentru a putea participa la concursuri, columbofilii se inscriu in cluburi columbofile care activeaza ca sucursale ale asociatiilor afiliate la FNCPR unde isi achita toate taxele aferente.

Columbofilii au obligatia sa achite cotizatiile pentru a dobandi calitatea de membru cu drepturi depline ceea ce denota ca pentru inceput nu poate exista decat o relatie viitor membru – asociatie si nicidecum club – asociatie.

De aici rezulta fara putinta de tagada ca exista o procedura clara prin care poti ajunge columbofil cu drepturi depline si ca trebuie, asa cum s-a aratat, inscris intr-o sucursala denumita generic “club” si nicidecum printr-o modalitate abuziva, ilegala si care din pacate a generat un spectacol grotesc, prin care s-a incercat determinarea incalcarii regulilor cunoscute.

Din punct de vedere al competentei, acest lucru in niciun caz nu face parte din apanajul FNCPR deoarece depaseste limitele in care in mod corect se desfasoara relatia asociatie-federatie si invers. Tototada, nu trebuie uitat faptul  ca adunarile generale nu se fac la ordin, ci au o reglementare bine definita de catre ordonanta amintita, fiind cuprinsa in statutul de infiintare a asociatiei, procedurile fiind reglementate in mod judicios, competenta in acest sens revenind in aceeasi masura propriilor membri ce alcatuiesc asociatia si nu unor terte persoane.

Faptul ca in trecutul indepartat ordinele se executau si nu se comentau, aspect pe care il promoveaza actuala federatie, in prezent ordinele, alaturi de decizii sau hotarari, sunt duse la indeplinire numai daca sunt in acord cu prevederile legale, aceasta reprezentand premisa celui mai important element in compunerea functionala a oricarei asociatii intrucat implica o puternica responsabilitate. Este inacceptabil ca federatia sa emita o asemenea decizie ca cea expusa fara sa obtina in prealabil un punct de vedere al asociatiei, in condiile in care asa zisul club aflat intr-un sistem cu reglementare juridica diferita nu a formulat niciun demers stiut de noi.

Reamintesc ca entitatile columbofile teritoriale denumite generic “cluburi” sunt create numai de catre asociatii, conform ritualului juridic oferit de catre OG 26/2000 iar noii membri sunt primiti sa activeze numai daca indeplinesc conditiile minimale impuse de statutul propriu, in cazul nostru, al ACMB. Cu siguranta, asociatia columbofila Bucuresti ofera fara ingradire posibilitatea oricarei persoane fizice de a activa ca membru columbofil cu conditia de a formula cererea cuvenita si de a se verifica daca indeplineste cumulativ cerintele minime sportive.

Sa nu uitam ca legiuitorul in ordonanta amintita care are aplicativitate in totalitate si pentru federatii a prevazut sanctiuni severe, chiar de dizolvare a entitatilor columbofile implicate in actiuni ilicite sau contrare ordinii publice, ori cand realizarea scopului este urmarita prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice precum si alte situatii. Important de stiut de catre columbofilii interesati de apararea drepturilor legitime incalcate prin hotarari ale adunarii generale sau decizii ale Consiliului Director ca acestea pot fi atacate in justitie prin introducerea unei cereri de anulare care se solutioneaza in Camera de Consiliu de catre judecatoria pe raza careia entitatea columbofila isi are sediul.

Aceasta procedura este dealtfel simpla si nu implica eforturi substantiale, iar intreaga actiune se consuma intr-un termen rezonabil. La inceput am vorbit si despre situatia mai multor columbofili din Giurgiu, Dambovita si alte asociatii, nu spun judete, pentru ca legea nu limiteaza asociatiile teritorial, acest lucru intrand in incidenta cu dreptul infiintarii teritorial de filiale, entitati cu personalitate juridica, dar din pacate columbofilii nu au reactionat la oprirea acestui abuz in limitarea teritoriala a asociatiilor.

Decizia Comitetului Director al FNCPR care a generat acest disconfort columbofililor aflati  in situatia data din zonele amintite este total ilicita deoarece prin efectele ei a afectat calitatea de membru columbofil obtinuta anterior in conditii legale in cadrul asociatiei in care activa cu drepturi depline. Aceasta calitate nu poate fi modificata decat de vointa persoanei vizate si nu este lasata la indemana unor persoane indiferent de pozitia ocupata de catre acestea.

Tratamentul discriminatoriu aplicat cu ocazia rezolvarii cererilor este inacceptabil, iar argumentele invocate sunt jenante, spunandu-se ca prin demersul respectiv se creaza “un mod echitabil, se asigura o concurenta reala” in condiitile in care in RNS s-a prevazut ca se poate face etape “fara numar” favorizand astfel fara drept de apel cluburile de familie deja create de catre baronii locali care sunt favorizati in detrimentul celor multi, intrucat la terminarea sezonului competitional vor avea sanse reale de a castiga toate categoriile puse in joc, facand mai multe etape in raport cu cei care nu au suportul financiar necesar.

Voi reveni cu noi date in viitorul apropiat.

 

RRP.RO: Sunteti la curent cu asa-zisul razboi mediatic creat in ultima perioada intre FCPR si UCPR pe tema folosirii logoului FCI pe inelele UCPR ale anului 2018? Ce parere aveti?

 

Valeriu Dinca: Da, am cunostinta despre situatia creata si in opinia mea comunicatul dat publicitatii de catre UCPR este unul pertinent si facut in contextul normelor legale. S-a creat mai mult un scandal pentru imagine.

Taxele de concursuri columbofile prea mari in Romania?Intalnire columbofila de succes intre conducerile FRSC si UCPR, Bucuresti, 12 martie 2011FCPR Constanta - organizare masa la finalul de sezon competitional 2010 - partea 1FCPR - STATUTUL in vigoare - ianuarie 2010 - partea 1Ing. Mihail Cososchi, FCPR Bucuresti, vinde 6 porumbei de valoare la preturi deosebite


Comentarii

postat la 23:51, Marti, 13.02.2018 de radu

Domnu DINCA dumneavostra aveti dreptate cu ce spuneti dara sa stiti ca astia n –are treaba cu ce zice lumea …ei isi vede de treaba lor si de afacerilee lor ….cel mai bine ii putem sanctiona sa nu le maii platim cotizatia sis a plecam din federatie ……..sai vezi atuncea ce mai vine pe la noi pe la poarta sane rroage sa ne intoarcem inapoi ca nu mai are de la cine sa ia banu ... pai nici in burta la mama lor na duso astia baltati mai bine ca acuma!! E normal sa tie cu dintii de ciolan!

postat la 08:00, Luni, 05.03.2018 de GELU

Am vazut ca la noi la bucuresti e nebunie mare acuma cu imbarcarea mai devreme cu 1 zi , uni e suparati ca sta porumbei mai mult timp in masina da asta se intimpla doar la demifond nu si la viteza /hai sa vedem cum vine porumbei cu o zi in plus de odihna ca pina acuma venea citodata darimati de la zbor / lumea zice ca pt PASA sa loat hotarirea asta ca prea ii venea bine de tot pui de la zbor dara la maturi nu prea are rezultate /inseamna ca le dadea sau facea el ceva ar fi bine daca decizia asta sar loa si in tara ca prea le vine la uni cite 10- 20 o data
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.