Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce pasari preferati sa introduceti la matca?
Fii/fiice din porumbei campioni romani
Tineri concurati pe columbodroame in Romania sau Europa
Fii/Nepoti/Stranepoti ai unor campioni europeni insositi de pedigree pompoase
Campioni din propria crescatorie retrasi la matca
Cadouri de la prieteni
Alti porumbei

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul international BRASOV

Fenomen misterios: pasari moarte pica din cer iar pesti morti acopera plajele in mai multe colturi ale lumii


22:55, Sambata, 08.01.2011

Fenomen misterios: păsările moarte pică din cer iar peştii morţi acoperă plajele în mai multe colţuri ale lumii

 

 

de Bogdan MUNTEANU

articol aparut in cotidianul Gandul

 

 După cele 5.000 de zburătoare care au "plouat" asupra statului Arkansas de Anul Nou, alte incidente similare s-au manifestat în Louisiana şi în Suedia, în timp ce în Maryland, Brazilia şi Noua Zeelandă vietăţile moarte ies din mare

 

Neelucidata cădere din cer a până la 5.000 de păsări moarte, în statul american Arkansas, de Anul Nou, nu a fost un fenomen singular, ci unul care s-a repetat în ultimele zile în mai multe colţuri ale lumii. Alte păsări moarte au "plouat" asupra Louisianei (imediat la sud de Arkansas), dar şi în Suedia, în timp ce mai multe plaje din statul american Maryland (la nord de Washington D.C.), Noua Zeelandă şi Brazilia au fost acoperite de peşti morţi.

Autorităţile din Arkansas de-abia găsiseră o explicaţie plauzibilă - păsările ar fi murit din cauza focurilor de artificii - când au început să apară ştiri despre cazuri similare. Potrivit Fox News, păsările căzute pe o supafaţă de circa o jumătate de milă (500 pe 800 metri) din oraşul Beebe au început să fie semnalate cu 30 de minute înainte de miezul nopţii, odată cu lansarea primelor artificii.

Toate trupurile recuperate purtau semne de traume fizice, iar un ornitolog local, Karen Rowe, a lansat ipoteza că decesul a fost provocat de fulgere sau grindină de la mare altitudine.

Altă teorie ar fi aceea că înaripatele ar fi putut muri fie şi numai din cauza sperieturilor provocate de artificii. Totuşi, Rowe aminteşte că orice cercetări ale unor incidente similare "au rămas neconcludente".

În 2001, la Hot Springs (tot Arkansas) au fost descoperite mai multe raţe moarte despre care s-a crezut că au fost ucise de un fulger. Anterior, cu o zi înainte de deschiderea sezonului de vânătoare, la Stuttgart (Germania) au fost găsite mai multe păsări moarte. Dar nu braconierii, ci grindina a fost socotită vinovată.

 

Alte "ploi" înspăimântătoare

După incidentul de sâmbătă spre duminică din Arkansas, o nouă serie de păsări moarte (circa 500) a fost descoperită în Louisiana, marţi. La fel ca în statul vecin de la nord, păsările găsite au fost cu precădere mierle şi raţe, dar şi grauri sau vrăbii. Cele mai multe erau moarte când au atins solul, altele aveau să moară după câteva minute, fără ca veterinarii locali să ştie de ce.

"Ploaia" de păsări care i-a speriat pe mulţi localnici s-a produs la vreo 50 km nord de capitala Louisianei, Baton Rouge, unde autorităţile au concluzionat că incidentul nu are legătură cu cel din Arkansas. Responsabilii locali au lansat ipoteza că păsările, dintre care multe erau cu ciocurile şi coloanele vertebrale rupte, s-au lovit de cabluri de înaltă tensiune.

În opinia lui Dan Cristol, profesor de biologie şi cofondator al Institutului de Studii Integrate de Comportament al Păsărilor din Virginia, niciuna dintre teorii nu se susţine. Mai ales ipoteza focurilor de artificii pare incredibilă, căci ar fi însemnat "ca păsările să fie efectiv aruncate în aer". O descoperire similară au făcut, miercuri, locuitorii orăşelului suedez Falköping (la 100 km de Goteborg). Între 50 şi 100 de păsări, moarte în condiţii misterioase, erau căzute pe o şosea. Dintre toate, o varietate de corbi mai trăiau încă atunci când locuitorii au început să le culeagă de pe jos.

Veterinarul districtual a luat cinci păsări pentru analize, iar investigaţia lui va ţine cont şi de faptul că, marţi seara, la Falköping, au existat focuri de artificii.

La fel ca în Arkansas, păsările nu aveau semne vizibile de boală, ci ar fi putut muri de frica artificiilor. Este vorba de exemplare din specii cu vederea nocturnă slabă, care ar fi murit lovindu-se de case sau copaci, cred autorităţile suedeze.

 

Apele care îşi "scuipă" peştii morţi

Cu câteva zile înainte de descoperirea păsărilor moarte din Arkansas, într-un râu situat la 120 km vest de Beebe au ieşit la suprafaţă circa 100.000 de peşti morţi, incident care avea să fie semnalat şi în alte părţi ale SUA. Potrivit Baltimore Sun, cea mai gravă situaţie s-a consemnat pe coasta statului Maryland.

În Golful Chesapeake, au fost descoperiţi circa două milioane de peşti morţi, dar Departamentul statal al Mediului are o explicaţie. Moartea peştilor ar fi fost cauzată de aşa-numitul "stres al apei reci". Fenomene similare, când iernile au fost foarte reci, s-au produs în 1976 şi 1980.

Pe de altă parte, plaje pline cu peşti morţi nu au apărut doar în Emisfera Nordică, ci şi în cea de sud, unde ianuarie este prima lună de vară. Conform site-ului brazilian ParanaOnline, 100 de tone de peşti morţi au fost descoperite pe plajele mai multor oraşe braziliene.

Nici brazilienii nu au o explicaţie, ci doar mai multe ipoteze, potrivit cărora decesele au fost provocate de un "dezechilibru ecologic", o poluare chimică sau de deversarea din cala unui mare vas de pescuit.
Însă şi în Noua Zeelandă s-au semnalat incidente similare, cu sute de peşti morţi găsiţi pe plajele din Peninsula Coromandel. Aspectul cel mai bizar era faptul că multe exemplare aveau ochii scoşi.

Fenomen grav in Costa Rica: localnicii fura ouale broastelor testoase !FCPR: In toate colturile tarii, nereguli cu nemiluita !!Targul de animale de companie si pasari exotice - Europa - Bucuresti - mai 2011, partea 1Fenomen misterios: pasari moarte pica din cer iar pesti morti acopera plajele in mai multe colturi ale lumiiTeatrul National de Papusi Columbofile - `Drama in mai multe acte de indisciplina`


Comentarii

postat la 11:43, Luni, 10.01.2011 de eu

PT DOMNUL OLTEANU DE STIUT CA LA DRAJNA PLOUA CU TUICA
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.