Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu dl. Sava Gruescu - Resita - partea 1


01:41, Duminica, 18.01.2009 

Interviu cu dl. GRUESCU SAVA
(tandem BONDAR + GRUESCU) din RESITA, judetul CARAS SEVERIN  
 
 
 
Intrebare: In introducerea interviului nostru, va rog sa faceti cunoscute vizitatorilor site-ului <Romanian Racing Pigeons> cateva date despre persoana dumneavoastra.
 
Raspuns: Ma numesc Gruescu Sava, sunt nascut pe data de 12 aprilie 1954, la poalele muntelui Semenic in municipiul Resita, judetul Caras–Severin, actualmente sunt pensionat. De la varsta de 14 ani am inceput cu acest frumos si neinteles sport de foarte multa lume: columbofilia. In anul 1969 m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc aminte, de cateva locuri bune pe care le-am obtinut in anul 1970: locul 2 de la Budapesta, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, locul 3 de la Brno din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970,  cu porumbelul 2214-68-M. Revenit din armata, m-am mutat la bloc, am renuntat la porumbei si am inceput sa ma ocup de cresterea si inmultirea canarilor. In acea perioada era foarte greu sa obtii porumbei de valoare si totusi eu am avut acest noroc, cumparand pui de la cativa crescatori foarte valorosi: Zimbran Emil (cel care m-a si initiat in tainele acestui minunat sport)  Ciuran Ion, Stancu Petru, Uher (presedinte al clubului in acea perioada) Tomek, Petrus si de la Mayer Pepo.
 
 
Diploma locul 3 Brno 
 
 
 
Timpul trecea si gandul la porumbei nu-mi disparea din minte, mergeam in vizita la alti fosti colegi de club sa vad cum le veneau porumbeii de la zbor. Cand, in anul  1998, prietenul meu Bondar Ion a primit viza de America si atunci m-a rugat sa am grija de porumbeii lui pana se intoarce inapoi in tara. Astfel am format impreuna tandemul Bondar & Gruescu. Lui ii placea sa concureze la etape lungi, Teplice, Cegled, Magdeburg, Praga, Kolin, Dresda, Brno, Ihlava, Byalestok. Si astazi ma uit  la zecile de diplome, cu locuri 1, 2  si 3, detinute de Bondar din anii 1983 pana in 1997.
 
 
 
Diploma locul 2 Budapesta
 
 
 
In anul 2000 m-am apucat de treaba, am oprit 20 de porumbei zburati, proveniti din combinatiile lui Bondar. In acelasi an, am obtinut loc 23 la Campionatul National Categoria Viteza Pui/Columbofil. In anul 2001 am obtinut la Categoria Viteza Palmares Tineret, cu porumbelul 120633-00-M, locul 17 National la Categoria Viteza Crescator Pui  - locul 39 National. In anul 2003 am adus porumbei din Germania sa ii combin cu ai mai. De la domnul Johann Mehler am primit pui care aveau in sangele lor porumbei de la: Flor Engels, Flor Fervoort, Schilling, Louis Deleus, Grondelaers, Herbots, Fred La Brijn. De la domnul Lungu Eugen am primit de asemenea pui si maturi care aveau in sange: Horeman -Van Riel, K. Schellens, Meulemans-Janssen, Vandenabeele, Dirk & Louis Van Dyck, Stichelbout, Van Roey, Van Hove. De la Furmann am primit Delbar, Koopman, G. Prange, Luis V. Loon, Van Hees iar de la H. Hirn am adus: Herbots,  Thomas Joksch. 
 
 
 
Diploma Brno locul 11
 
 
 
In decurs de doar 3 ani i-am combinat cu porumbeii mei, am zburat puii si cu ce am ramas am lucrat in continuare, presupunand ca rasa obtinuta prin ameliorare, fara aplicarea selectiei de reproductie, se degradeaza repede. In anul 2004 am obtinut:
-         la Categoria AS Tineret  cu porumbelul 261412-03-M  locul 13 National;
-         la Categoria General Palmares Tineret cu 261412-03-M  locul 8 la Expozitia Nationala de la Constanta;
-         la Categoria Demifond Palmares cu 261412-03-M  locul 22 National, la Categoria Demifond Crescatori  locul 21 National;
-         la Categoria Demifond Palmares Crescator  locul 55 National;
-         la Categoria Demifond Tineret cu 261434-03-M locul 14 la Expozitia Nationala de la Constanta - 261412-03 M locul 23 National; 261442-03-F locul 31 la Expozitia Nationala de la Constanta; - 261420-03-M  locul 59 National.
 
 
 
 
Expozitia Columbofila Constanta - locul 31 National categoria Demifond Tineret
 
 
 
In anul 2005:
- la Categoria Demifond Palmares Crescator locul 74 National;
- la Categoria FondMaraton Crescator  locul 39 National;
- la Categoria General Palmares Crescator locul 98 National; Zona de Vest Nurnberg: - cu 161121-04-F locul 2, cu 161136-04-F locul 10; locul 2 Crescator.  
 
In anul 2006  am obtinut  in Campionatul National la Viteza Maturi cu: 161121-04-F la Expozitia Nationala de la Brasov locul 1 National, cu 161136-04-F locul 8 la Expozitia Nationala de la Brasov, cu 161129-04-M  locul 16 National.
 
-         la Categoria Viteza Maturi Palmares cu 161121-04-F  locul 4 National;  
-         la Categoria Viteza Crescator locul 6 national;
-         la Categoria Viteza Palmares Crescator locul 15 National;
-         la Categoria General Palmaresc Crescatori locul 41 National, locul 2 in Campionatul  National la General Palmares, locul 28 in Olimpiada de la Oostende - Belgia, cu porumbita 161121-04-F.
 
 
Expozitia Columbofila Brasov - locul 6 National categoria Viteza Crescator
 
 
 
Expozitia Columbofila Brasov - locul 8 National categoria Viteza Maturi
 
 
 
Expozitia Columbofila Brasov - locul 15 National categoria Viteza Palmares Crescator
 
 
 
In anul 2008 la Categoria a-IV-a General Palmares Tineret, cu 220859-07 locul 76 National. 
Acestea  fiind cele mai bune realizari la nivel National, pe langa celelalte locuri de frunte ocupate la alte categorii, la nivel judetean si de club. Am mai adus cativa porumbei de la:Toma Viorel, Tibi Gruia, Tilca Pavel, descendenti care-mi stau la baza crescatoriei si in prezent. Din cei 20 de porumbei zburati, o parte dintre parinti ii detineam: pe F-22159-96 (Bilan Florin – Prahova, buna reproducatoare), pe 459040-91-F de la Buna Ionel – Oravita (buna reproducatoare) fiind mama masculilor: 152187-96-M zburat la Teplice, 157629-96-M  zburat si el la Teplice, bunica lui 184919-97-M zburat la Teplice la varsta de 1 an si alt mascul M-125859-99 zburat 4 ani consecutiv la toate categoriile, 020267-95-F ( linia Sarateanu Liviu – Sibiu), F-25484-94, zburate si clasate la categoria Fond (linia Sarateanu Liviu – Sibiu),152183-96-M (linia Bondar Ion - Resita).
Inceputul a fost greu si dificil, dar pentru ca am avut curajul sa ma apuc de lucru am invins jumatate dintre probleme si greutati pentru ca detineam un material genetic bun, cat de cat conturat.                                                                                                               
 
 
Diploma locul 1 Teplice
 
 
 
Dar oare ce mai stiam despre porumbei dupa o absenta atat de mare? In tot acest timp m-a interesat orice lectura care aparea pe piata legat de cresterea porumbeilor (carti, reviste de specialitate, documentare). Eu nu ma aflam printre aceia care considera de neinvins aceasta problema, deoarece cunostintele de  genetica a lui J. Mendele (cunostinte pe care le-am folosit personal la cresterea si inmultirea  canarilor), cat si din studiile prof. geneticean de origine maghiara Alfonz Anker. Principiile lor de selectie si consagvinizare m-au ajutat mult sa inteleg natura porumbeilor. Selectez in fiecare moment al anului. Dupa mine, explicatia pentru nereusita columbofililor, a celor fara rezultate, consta in nepriceperea selectiei porumbeilor din crescatorie. Nu este indeajuns sa selectezi numai prin zboruri (cos), trebuie sa ai si alte principii dupa care sa selectezi si sa te ghidezi. Porumbeii care nu corespund sunt eliminati (puii care prezinta semne de boala, care mananca prea mult si se ingrasa devenind greoi, cei care slabesc prea repede, apoi cei care au penajul dezordonat si coada rasfirata, cei care au sternul stramb, cei care nu sunt bine proportionati avand aripile prea scurte si inguste, cei care se imbolnavesc de mai multe ori si repetat, cei care nu vor sa zboare ca si cei care isi pierd repede tinuta, pe cei care sunt mereu flamanzi, cei care la cea mai mica schimbare climaterica sunt sensibili, cei care intarzie mereu si nu sunt in stare sa claseze niciodata, s.a.m.d.).
 
 
 
Diploma locul 2 Nurnberg - zona de vest
 
 
 
Nu exista reguli fixe pentru incrucisarea porumbeilor si este dificil sa le stabilim. La inceput m-am gandit sa aplic cea mai practica metoda – imperecherea libera, care nu este o metoda noua si nici nu este rodul fanteziei mele. Stiam ca de nenumarate ori apar  cazuri ca in urma imperecherii planificate nu rezulta nici o pasare de luat in seama. Fata de care, de tot atatea ori se intampla ca atunci cand nici nu te astepti se naste unul dintre cei mai buni. Toata lumea care are cunostinte de genetica stie ca la nici o imperechere nu putem calcula cu siguranta daca la exemplarul care se va naste ce fel de semne exterioare sau interioare vor apare, ce gene va poseda sau ce succes va dobandi in cariera sa de zburator, exceptand acele cazuri in care sunt folosite reguli sigure si deja experimentate. Eu ma simt deceptionat de cunostintele mele, in primul rand despre acei factori care se reflecta prin proprietatile interioare si exterioare, obtinute in urma imperecherii. Convingerea mea este ca toata lumea care sustine ca se pricepe, de fapt se inseala. Referitor la sistemul de imperecheri, timpul m-a condus la convingerea ca nu ne putem amesteca in imperecheri si pentru folosul cresterii sa le indreptam spre o alta directie. Putem sa avem noroc cum la fel de bine putem avea si esec. In celalalt an  am folosit sistemul incrucisarii, cu toate ca si incrucisarea este incerta, deoarece apar in permanenta noi si noi factori genetici necunoscuti si sunt posibile milioane de variatii. A urmat in continuare, dar si astazi, ca metoda de selectie cosul. Pe termen lung cosul este o modalitate intr-adevar benefica. Este o metoda buna care in linii mari iti indica, fara sa te induca in eroare, directia cea mai buna. Acest instrument, pe plan fizic si psihic, in acest domeniu, indica si starea de sanatate si conditia fizica si bazandu-ne pe acestea face calificarea. Cosul are dominanta in ceea ce priveste calitatea de orientare, dar nu ne spune nimic despre celelalte amanunte. Cat de des se intampla ca bazandu-ne numai pe cos sa ne inselam? De exemplu: o pasare tanara este astazi fruntas, mai tarziu insa nu valoreaza nimic, iar reversul medaliei este ca acel tanar porumbel in primul an nu obtine locuri calificate dar ca pasare maturizata va deveni cea mai stralucita. Se poate intampla ca in timpul exercicilor de zbor sadispara cele mai valoroase tipuri genetice si cosul ne furnizeaza date eronate in privinta valorilor de reproductie a exemplarelor.
 
 
 
Diploma locul 11 Budapesta
 
 
 
Ei bine, teoria de imperechere bun cu bun aduce foarte putine locuri cu adevarat bune incat cosul nu se dovedeste cu adevarat cel mai bun factor de selectie. Chiar daca este corespunzator scopului, totusi este scopul in sine care dupa parerea mea este o metoda foarte costisitoare, anevoioasa, insemnand hartuire neintrerupta si permanenta, daca o folosim numai pe ea ca metoda. Dupa cativa ani de selectii, am imperecheat porumbeii in linie, exemplarele cele mai bune le-am imperecheat intre neamurile indepartate, iar in consangvinizare, imperecherea; verisorilor si verisoarelor, bunici sau strabunici, cu nepoti sau stanepoti. Dar sa nu uitam un alt aspect: cu cat o colonie este mai curata, cu atat este mai pretioasa materia porumbelului. Aceasta remarca se refera si in cazul in care exemplarele amintite vreu sa la folosesc la improspatarea de sange, cu pasari care provin din crescatorii in linie, care stiu sa se afirme. Incrucisarile realizate; selectare, reimperechere (imperechere in familie), dupa care selectare si din nou crestere interna, acesta este telul meu, fiind constient ca si norocul conteaza mult !

Interviu columbofil cu domnul VINTILA DORIN, FCPR Timis - partea a 2-aInterviu columbofil cu domnul BARAITARU CATALIN, UCPR Gorj - partea 1Interviu cu domnul Eugen ROGOZ, FCPR Sighisoara - partea a 2-aInterviu cu domnul Valentin Trufin - Radauti, jud. Suceava - partea 1Interviu cu domnul Catalin SANDU - orasul Chitila, judetul Ilfov - partea a 2-a


Comentarii

postat la 09:30, Sambata, 03.10.2009 de Ady

Frumoase diplome nea radu mai vreo 50 de ani si le fac si eu :))
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.