Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu columbofil cu maestrul VASILIU MIHAI, localitatea Catamarasti, jud. Botosani (part 1)


00:01, Miercuri, 26.04.2017

 Interviu columbofil cu maestrul VASILIU MIHAI,

localitatea Catamarasti Vale, judetul Botosani

 

 

Reporter domnul Pavaleanu Claudiu

 

 

  

 

 

La aceasta data cand mi s-a propus sa acord acest interviu referitor la activitatea columbofila si porumbeii “marelui disparut” Jules Rijkaert, ne apropiem de sfintele sarbatori de iarna 2016.

Incerc pe aceasta cale sa va urez dumneavoastra dragi columbofili din tara si strainatate, indiferent din ce federatie faceti parte, “La multi ani!”, multa sanatate si succese tot mai mari in sportul columbofil.

            Jules Rijkaert a disparut din lumea columbofila in anul 1996, in luna decembrie, lasand un gol imens in ea. In continuare voi incerca sa va dam cele mai bune informatii despre activitatea columbofila a “marelui disparut”.

 

 

           

 

Reporter: Ce v-a determinat sa cultivati susa de porumbei Jules Rijkaert ?

Vasiliu Mihai: Mie mi-a placut sa citesc mult, sa aprofundez si sa aplic ceea ce-am considerat eu ca-mi va fi de folos. Prin anul 1970 si dupa, citind presa columbofila a vremii mi-a atras atentia un nume nou, Jules Rijkaert, despre care se scria mult si foarte frumos. Aceste lecturi prin continutul lor m-au determinat sa ma apropii mai mult de persoana Jules Rijkaert si de activitatea sa columbofila. Mi-am axat documentarea pe 3 probleme, si anume: cine a fost Jules Rijkaert ca om si columbofil, cum si-a format porumbeii (baza crescatoriei la timpul respectiv, metodele de reproducere, pregatirea pentru concursuri, performantele obtinute de porumbeii sai atat la el cat si in alte crescatorii din Belgia si strainatate).

            Acum va fac o mica prezentare:

            A fost mentorul a multor mari columbofili care au recunoscut acest fapt. Gerard Koopman facea urmatoarele afirmatii: “Pe parcursul lungii perioade in care am concurat alaturi de tatal meu, am cunoscut mari maestri columbofili precum Jules Rijkaert si Louis van Loon, care sunt puri practicieni si de la care am invatat o multime de lucruri ”.

            Ca om a fost de o modestie iesita din comun, cu un caracter deosebit si foarte correct in relatiile cu alte personae, deci un om de onoare. Castigator a numeroase concursuri, distins cu cele mai mari titluri si trofee din perioada respectiva (peste 20 de titluri de KAIZER in regiunea Gent, campion national etc.) numele sau si activitatea columbofila fiind prezentata in multe publicatii columbofile.

            Atasandu-ma de el si porumbeii sai m-am hotarat sa incerc sa-mi procur 4 porumbei din crescatoria sa. In acest sens in toamna anului 1977 i-am scris o scrisoare comunicandu-i dorinta mea. Am primit raspuns la scrisoarea mea respectiva oferindu-mi speranta ca va fi posibil acest lucru in viitor (am fost trecut pe o lista de asteptare).

            La data cand am inceput acest demers la baza crescatoriei lui Jules Rijkaert se aflau urmatorii porumbei (ofer aceste date pentru columbofilii preocupati sa duca mai departe susa de porumbei Rijkaert) :

a)      B-400971-54, “Golyath”-M si B-4016149-57, “Magda” - F, ambii de la Jef Simons;

b)      B-4001401-66, David” (fiu din Golyath) si fiica lui Golyath, B-4001532-65, deci un produs provenit dintr un incest, tata – fiica.

 

 

  

 

 

Cu toate acestea, David” a fost unul din cei mai mari reproducatori la timpul sau, a fost cuplat cu 6 femele si a dat porumbei foarte valorosi (a fost bunicul lui “Fakir” - 1 National St. Vicent).

                        Ca metode de lucru la reproductie a folosit cu succes atat consangvinitatea cat si hibridarea, prin introducerea de noi porumbei dar foarte rar.

c)      B-4537093-62, “Plastron”, de la fratii De Baere, acesti crescatori cresteau porumbei Desmet Mathys.

d)      B-4447760-67, “Marcel”, de la van Achter;

La acesti porumbei s-au mai adaugat doua femele de la R. Verstraete, B-4583823-72, fiica din B-4159382-66 “Witkop” (un porumbel tarcat de Stichelbaut) x B-3156236-68 care au fost la baza crescatoriei lui R. Verstraete.

Jules Rijkaert avea o crescatorie cu un efectiv redus de porumbei. Porumbeii dansului obtineau rezultate bune si foarte bune la concursurile la care participau, atat la el cat si la alti columbofili din Belgia sau alte tari. De exemplu in 1976 castiga loc 1 la nationalul de la St. Vicent cu “Fakir“. In 1977 castiga loc 2 national Montauban, doi angajati doi clasati, Bourges doi angajati doi clasati, St. Vicent doi angajati doi clasati, Brive patru angajati patru clasati etc.

 

 

 

 

 

 

Dupa cum reiese din corespondenta primita de la el, (redau textual) “porumbeii mei se bucura de o foarte mare apreciere in Belgia, S.U.A., Olanda, Germania Federala si cea Democrata, China, Japonia si Ungaria. (Singurul crescator dintr-o tara socialista care reusise pana atunci sa importe porumbei de la Jules Rijkaert a fost Alfons Anker iar al doilea am fost eu). Tot in acea corespondenta m-a informat de ce documente am nevoie pentru a putea face acest import, precum si costul porumbeilor.

Beneficiind de aceste informatii am actionat si abia in 1982 reusesc sa import urmatorii 4 porumbei de la el (conform actului de import si pedigreelor porumbeilor respectivi):

-         B-4661126-82, B-4661130-82, B-4661136-82 si B-4612676-82

La acesti 4 porumbei de la Jules Rijkaert se mai adauga femela B-3331683-82 de la J. Gallez.

Studiind atent aceste pedigree deducem urmatoarele: din ele rezulta ca acesti porumbei proveneau din cele mai bune pasari ai lui Jules Rijkaert. De exemplu B-4661136-82 era dupa mama nepotul lui “David”, B-4661130-82 dupa tata nepot “David”, iar de pe mama nepot “Fakir”, B-4661126-82 era stranepoata “David”, iar B-4612676-82 era nepotul lui loc I international Barcelona in 1979. Femela B-3331683-82, “Bariolata”, de la J. Gallez era nepoata lui “David”, deci din cei 5 porumbei Julles Rijkaert 4 il aveau in pedigreele lor pe “David” porumbelul de baza a lui J. Rijkaert.

 

Reporter: Cum procedati la selectia si antrenarea porumbeilor ?

            Vasiliu Mihai: (Am raspuns la aceasta intreare detaliat, fie in diferite publicatii sau pe internet) acum am sa va raspund mai telegrafic.

            Sunt adeptul crescatorilor care tin efective reduse de porumbei, eu de regula tin in jur de 50 porumbei, la matca maxim 10, pui si lot de zbor. Cultiv 3-4 sute de porumbei momentan, Jules Rijkaert 100 %, Roger Florizoone, Jan Aarden si George Carteus crescuti in linie pura, in generatia urmatoare combin produsii intre ei si pe urma ii intorc la susa de baza.

Nu exagerez in antrenarea porumbeilor, ma rezum la strictul necesar, 2-3 antrenamente personal, una de viteza, 2 etape de pana la 400 km, 1-2 etape de fond si pe urma urmeaza maratonul (singura categorie care ma mai intereseaza restul sunt antrenamente). Intre doua etape de maraton fac 1-2 antrenamente pana la 80 km, recomand cu lansare catre seara.

Sunt un tip ponderat nu exagerez cu mancare si medicatie, pentru ca ce este mult strica.

 

Reporter: Ce rezultate notabile ati avut cu porumbeii Jules Rijkaert ?

Mihai Vasiliu: Asa dupa cum am mentionat la inceputul acestui interviu vom discuta in special despre Jules Rijkaert si porumbeii sai. Amintesc ca atat eu cat si alti columbofili au obtinut rezultate bune si foarte bune cu porumbeii Jules Rijkaert

La drum am pornit cu 3 cupluri de porumbei J. Rijkaert si anume:

-         B-4661132-82, Fakir” x B-3331683-82, “Bariolata”

-         B-4612676-82 “Argenta” x B-4661126-82,  “Gier”

-         B-4661130-82 “Craione” x 304788-83 fiica “Argenta” x “Gier”

Din aceste 3 cupluri am reprodus porumbei de o foarte buna calitate care au avut, si inca mai au (dupa peste 30 de ani de la import) un cuvant greu de spus pe plan national si international. Am sa va dau cateva exemple pentru a va da seama cum se comporta acesti porumbei in concursuri.

Din B-4661132-82, Fakir” x B-3331683-82, “Bariolata”, am zburat 5 femele, doua dintre ele au fost la Olimpiada, 309940-86 a fost la Olimpiada din Polonia, 87-91 a fost la Olimpiada din Olanda.(Zboruri (concursuri) pe zona nu ca acum, la fond si maraton, pentru campionatul national punctaje luate din clasamente pe asociatii, la alegere. Fuga aceasta dupa “oale” si fuga de concurenta duce la plafonarea sportului columbofil).

            F-304713-83

 

            1985

Varsovia – fond – loc 1

Gdansk – maraton peste 900 km  – loc 10

Gnask 2 – loc 24

 

1986

Varsovia 1 – loc 148

Varsovia 2 - loc 158

Gdansk 1 – loc 3

Gdansk 2 –loc 1

 

F-11409-86

1989

Varsovia 1 – loc 35

Varsovia 2 – loc 58

Gdansk 1 – loc 54

Gdansk 2 – loc 56

Gdansk 3 – loc 22

5 etape zburate 5 clasate

 

F-51253 – 87

 

1989

Varsovia 1 – loc 76

Varsovia 2 – loc 49

Gdansk 1 – loc 16

Gdansk 2 – loc 46

Gdansk 3 – loc 20

5 etape zburate 5 clasate

 

1990

Gdansk 1 – loc 2

Gdansk 2 – loc 9

Gdansk 3 – loc 41

Gdansk IV – loc 3

4 etape de maraton zburate 4 clasate, de 3 ori in prima zi, concursurile avand loc la 2 saptamani

 1991

Suwalki – fond – loc 1

Varsovia – loc 1

Gdinya 1 – maraton 930 km – loc 17

Gdinya 2 – loc 12

4 etape angajate 4 clasate, 13 etape angajate in total 13 clasate

 

309905 – 86-M din “Crayone” si 304788-83

 1989

Varsovia 1 – loc 1

Varsovia 2 – loc 46

Gdansk 1 – loc 55

Gdansk 2 – loc 19

 

1990

Gdansk 1 – loc 20

Gdansk 2 – loc 20

Gdansk 3 – loc 22

 

1991

Suwalki – loc 76

Varsovia – loc 32

Gdinya 1 – loc 74

Gdinya 2 – loc 2

 In continuare am sa va prezint cateva planuri de zbor si rezultatele obtinute la aceste concursuri. Mentionez ca in perioada respectiva incepand de la nivelul uniunii columbofile din Romania si pana la nivelul cluburilor, obiectivul principal era sportul de performanta”. beneficiind de un nucleu de oameni foarte bine pregatiti atat din punct de vedere profesional cat si columbofil, foarte buni organizatori si mari sportivi, sportul columbofil in general si in special in acest colt de tara minunat a progresat si s-a afirmat foarte puternic. Incerc pe aceasta cale sa ii amintesc pe unii dintre ei, in ordine alfabetica: dr. Bilius Mircea, prov.univ. Savu Paul, dr. Usurelu Romeo, etc. si sa le aduc sincere multumiri pentru ceea ce au facut in sportul columbofil.

Acum o sa redau o perioada de 5 ani de concursuri.

 

1985

-         Varsovia 1 fond – 10 angajati, 6 clasati – loc 1, 9, 10, 71, 145, 171

-         Varsovia 2 – 12 angajati 8 clasati – loc 2, 22, 27, 37, 82, 100, 117

-         Varsovia 3 - 17 angajati 10 clasati – loc 40, 43, 70, 91, 103, 113, 118

-         Gdansk – 14 angajati 9 clasati – 10, 20, 21, 30, 74, 120, 130, 204

-         Varsovia 4 – 6 angajati 6 clasati – loc 26, 53, 74, 131, 132

-         Gdansk – 9 angajati 6 clasati – loc 8, 24, 46, 75, 104

 

1986

-         Varsovia 1 – 14 angajati 9 clasati – loc 59, 76, 102, 117, 143, 145, 165, 167

-         Varsovia 2 – 12 angajati 8 clasati – loc 6, 50, 88, 101, 151, 158

-         Dzialdowo fond – angajati 6 clasati 2 – loc 2, 18

-         Gdansk 1 – 10 angajati 6 clasati – loc 3, 26, 69, 103, 126, 136

-         Gdansk 2  - 9 angajati 3 clasati – loc 1, 23, 35

 

1988

-         Varsovia 1 – 8 angajati 6 clasati – loc 2, 7, 13, 146, 171, 293

-         Varsovia 2 – 8 angajati 6 clasati – loc 2, 3, 10, 12, 81, 139

-         Gdansk – 8 angajati 5 clasati – loc 3, 22, 28, 67, 158

-         Bialystok fond – 4 angajati 2 clasati – 9, 80

-         Gdansk 2 – 5 angajati 3 clasati – loc 2, 4, 12

 

1989

-         Varsovia 1 – 10 angajati 7 clasati – loc 1, 35, 76, 82, 97, 242, 294

-         Varsovia 2 – 9 angajati 6 clasati – loc 46, 49, 58, 61, 95, 101

-         Gdansk 1 – 6 angajati 4 clasati – loc 16, 47, 55, 71

-         Gdansk 2 – angajati 5 clasati 4 – loc 20, 34, 46, 54

-         Gdansk 3 – angajati 5 clasati 5 – loc 19, 21, 22, 27, 66

 

1990

 

-         Gdansk 1 – 14 angajati 10 clasati – loc 2, 8, 16, 21, 30, 75, 145

-         Gdansk 2 – 9 angajati 5 clasati – loc 9, 11, 40, 69, 107

-         Gdansk 3 – 7 angajati 5 clasati – loc 5, 12, 18, 20, 41

-         Gdansk 4 – 7 angajati 5 clasati – loc 4, 12, 27, 31, 39

 

Asa dupa cum am mentionat la inceputul acestui interviu sunt la o varsta destul de inaintata si dupa un accident vascular din anul 2012, totusi cu sprijinul unor columbofili mai angajez porumbei la concursuri dar fara intentia de a mai obtine performante.

 

Interviu cu maestrul columbofil, domnul LUCIAN IORDACHE, FCPR Bucuresti, partea a 4-aInterviu columbofil cu domnul Radu ILIE - Juventus Bucuresti - FRC - partea a 3-aTandemul columbofil MATEI & MANOLE & PLOSCARU - scurta prezentare si ganduri frumoase de viitorInterviu columbofil cu domnul Tanase Alexandru, FCPR Constanta, partea a 4-aInterviu cu domnul Dumitru Petrescu, UCPR Dambovita, partea 1


Comentarii

postat la 21:04, Duminica, 24.03.2019 de Ionescu

Buna seara un număr de telefon al domnului Mihai Vasilu mar pute ajuta!Va mulțumesc!
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.