Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Scurta prezentare a activitatii columbofile a domnului SZEKELY MICLOS, din Alba Iulia


19:46, Vineri, 13.04.2012

Scurta prezentare a activitatii columbofile a domnului SZEKELY MICLOS,

din Alba Iulia

 

 

Domnul Szekely Miclos, participant la a 38-a editie a expozitiei nationale a FCPR

 

Dragostea pentru animale si pasari in general o mostenesc din familie, dar fata de porumbeii voiajori cred ca este ceva nativ. Cresc porumbei din anul 1998, de la varsta de 13 ani, dar adevarata mea activitate columbofila a inceput odata cu intrarea in contact cu crescatorii de porumbei voiajori. Ca orice neavizat, în 2003 - 2004 am colectionat primii porumbei voiajori atat de la fosti crescatori care s-au dovedit ulterior a fi de taraba, cat si de la marii crescatori consacrati ai vremii.M-am înscris în Asociaţia Columbofilă Alba în anul 2006, în urma unei discuţii cu prietenii, crescatori de porumbei in devenire, actualmente unii dintre ei sunt crescatori activi ca si membrii. Am înţeles atunci şi mi s-a confirmat ulterior că a fi columbofil înseamnă a lega prietenii, a cunoaşte oameni şi caractere, a iubi porumbeii voiajori dar şi o şansă în plus de a destabiliza o prietenie odată cu începerea concursurilor cu porumbeii voiajori.

Ca orice ucenic, am visat rezultate imediate şi bune, dar cu acest material heterogen au apărut şi primele dezamăgiri in legatura cu porumbeii voiajori, cand la distanţe de 50-70-150 km pierderile de porumbei voiajori erau masive, fiind nevoit să întrerup participarea la concursuri după cateva etape.

 

 

Din 2005 (după eliminari masive, iar pe cei ramasi incepusem sa-i inmultesc), am decis sa zbor întreg efectivul, fără a ţine seama de nici un criteriu şi astfel am reuşit să scap de o parte din balast, rămanand cu cativa porumbei voiajori. Femelele care aveau statut de vedete în crescătorie pană atunci şi pe care le-am reţinut pentru reproducţie întrucat au fost luate de la crescătorul X le-am sacrificat, după ce în prealabil citisem în REBUSUL ZBURATORILOR DE PROF. ANKER ALFONZ, mai multe articole foarte interesante, niste articole pline de esenta şi înţelepciune, pe care şi acum îl înmanez columbofililor începători (dar ar folosi şi unora care se cosideră consacraţi).

Am înţeles atunci că pentru a nu rămane anonim în columbofilie este nevoie să populezi voliera cu porumbei din crescătorii celebre, fara a ignora prin acestea munca, răbdarea şi priceperea, asociate cu norocul de care toţi avem nevoie. Abia după această triere au început să vină şi rezultatele, iar în 2007 am realizat primele norme la porumbei voiajori:


- 140616-99 M, normă General loc 9 şi Fond loc18;


- 191903-01 M norma General loc 8 normă Fond loc 37;


- 182326-o6 M normă, loc 6 Viteza Tineret;


- 182336-06 M norma, loc 3 Viteza Tineret etc.

 

Alaturi de cativa prieteni columbofili, la o festivitate de premiere

 

Ulterior, acesti porumbei voiajori au dovedit ca sunt destui de buni, dar nu si adevarati invingatori.

Nu dupa mult timp dupa ce am ajuns la facultate, la Cluj, am avut norocul sa cunosc un ADEVARAT MAESTRU AL LUMII COLUMBOFILE, PE DOMNUL ING. MATEI ROMULUS, de unde a si inceput adevarata sursa de informatie in columbofilie. De unde am si reusit sa achizitionez primii 2 porumbei cu sange nobil, apoi continuand achizitiile si in 2007 cu niste exemplare de exceptie, pe care am reusit sa cladesc actuala crescatorie in proportie de 90%. Din 2005 de obicei participam la fiecare etapă cuprinsă în planul de zbor pentru porumbei voiajori, indiferent de categoria de distanţă, condiţii atmosferice, zonă geografică şi alţi factori consideraţi nepotriviţi, apreciind în mod deosebit porumbeii voiajori care clasează la toate distanţele şi se refac rapid.

Nu am însă o rezervă de rabdare faţă de porumbeii care se clasează 1-2 etape, indiferent de distanţă, fie şi maraton, dacă după aceea devin anonimi sau se pierd (de regulă nu reproduc din acestia). Cu mici excepţii, angajez porumbeii etapă de etapă şi îi iubesc pe toţi cei care se întorc acasă, iar la sfarşitul sezonului caut să găsesc răspunsul pentru neconfirmarea unora si daca nu gasesc atunci II ELIMIN.

 

Miclos, acasa la maestrul Matei Romulus, din Cluj, persoana de la care a invatat foarte multe in columbofilie

 

Porumbeii pe care ii deţin sunt 90 % MATEI ROMULUS si şi-au construit pedigreele de-a lungul anilor prin rezultate obţinute la concurenţă cu multe păsări intr-o zona foarte defavorizata.
Ca de exemplu:


-REZULTATE 2009 PORUMBEI


VIT. MAT. – LOCURILE: 36; 60; 121, NATIONAL – LOCURILE 1302; 2110; 3801.

VIT.TIN.- LOCURILE 5; 7; 22; 48; 69, NATIONAL - LOCURILE 162; 219; 642; 1490; 1970.

VIT.PALM. MAT. - LOCURILE 58; 62, NATIONAL - LOCURILE 2457;2682.

DEMIF.MAT. - LOCURILE  35; 44; 95, NATIONAL - LOCURILE 1166;1436;2762.

DEMIF.TIN. - LOCURILE 5; 7; 37; 42; 101, NATIONAL - LOCURILE 182; 244; 1732; 1859; 3840.

FOND MAT. - LOCUL  94, NATIONAL – LOCUL 2413.

GEN. MAT. – LOCURILE  25; 81; 83, NATIONAL - LOCURILE 597; 2180; 2200.

GEN.PALM.MAT. – LOCUL 37, NATIONAL – LOCUL 1053.

GENERAL TINERET –LOCUL 9, NATIONAL – LOCUL 459.

AS TINERET –LOCURILE 1; 3, NATIONAL - LOCURILE 73; 377.

 


CRESCATOR
VIT.CRESC. – LOCUL 9, NATIONAL - LOCUL 154.

VIT.PALM.CRESC.- LOCUL 15, NATIONAL – LOCUL 278.

DEMIF. CRESC. LOCUL  4, NATIONAL – LOCUL 100.

DEMIF.PALM.CRESC. LOCUL 5, NATIONAL – LOCUL 200.

FOND PALM. CRESC. – LOCUL 14, NATIONAL – LOCUL 454.

GENERAL CRESC. – LOCUL 20, NATIONAL – LOCUL 484.

GEN.PALM.CRESC. - LOCUL 11, NATIONAL – LOCUL 301.

 

REZULTATE 2010 PORUMBEI


VIT. MAT. - LOCURILE 1; 2; 15; 26, NATIONAL - LOCURILE 253; 294; 1866; 2981.

VIT.TIN. - LOCURILE 2; 6; 16; 17, NATIONAL- LOCURILE 944; 1332; 2329; 2390.

VIT.PALM.MAT. - LOCURILE 1; 2; 8; 11, NATIONAL - LOCURILE 93; 129; 1008; 1419.

DEMIF.MAT. - LOCURILE 4; 6, NATIONAL – LOCURILE 360; 510.

DEMIF.TIN. - LOCUL 3, NATIONAL - LOCUL 774.

DEMIF.PALM.MAT.- LOCURILE 1; 4; 11,  NATIONAL - LOCURILE 165; 369; 1100.

MARE DEMIF. MAT. - LOCUL 2, NATIONAL – LOCUL 74.

GENERAL MAT. - LOCUL  4, NATIONAL – LOCUL 262.

GEN.PALM.MAT. - LOCUL 1, NATIONAL – LOCUL 90.

 

Imagine cu crescatoria


CRESCATOR
VIT.CRESC.- LOCUL 1, NATIONAL – LOCUL 67.

VIT.PALM.CRESC. – LOCUL 1, NATIONAL – LOCUL 51.

DEMIF.CRESC. – LOCUL 1,  NATIONAL – LOCUL 75.

DEMIF.PALM.CRESC.- LOCUL 1, NATIONAL – LOCUL 45.

MARE DEMIF.CRESC. – LOCUL 1, NATIONAL – LOCUL 26.

 

Nu am făcut investiţii astronomice in achizitionarea de porumbei voiajori pentru că nu mi-am propus să fiu campionul campionilor (deşi nimeni nu fuge de asta), practic columbofilia exclusiv din pasiune şi am căutat să şlefuiesc şi să perfecţionez materialul existent, făcand triere prin participarea la zbor.

Numărul de norme realizate anual, coroborat cu numărul mic de porumbei voiajori pierduţi în ultimii ani îmi dau dreptate, dar şi înţelegere… pentru cei care după primele etape abandonează din motive lesne de înţeles, o bună parte dintre ei devenind comentatori sau chiar acuzatori.

Ceea ce m-a determinat să scriu acest articol este şi faptul că observ tendinţa generală de a se pune în umbră munca noastră şi se caută evidenţierea numelor unor crescătorii celebre de porumbei voiajori din lume, unele demult dispărute. Să fi găsit ataţia columbofili culoarul de a achiziţiona porumbei voiajori de varf cu sume modice? Se cunoaşte că orice crescătorie, oricat de celebră ar fi, are aşa-zisul balast de volieră în procente diferite.

 

 

Am ajuns să ne fie ruşine că suntem romani şi că orice valoare obţinută prin muncă trebuie ignorată?

Din păcate, ca în toate domeniile de activitate şi în lumea columbofilă au pătruns şi parveniţi, unii chiar fără o chemare nativă, care ignoră, jignesc, vor să conducă sau chiar o fac, dar nu contează cum, se laudă tot timpul cu noile achiziţii de porumbei voiajori sau cu rezultatul dintr-o etapă anume, fără a judeca în ansamblu sezonul columbofil, dar care se luptă să distrugă anumite categorii de distanţă la porumbei voiajori, încercand să arate inutilitatea lor. Păcatul cel mare este că mulţi columbofili nu mai văd raţiunea zborurilor de viteză şi demifond, injectand această idee chiar şi începătorilor care visează rezultate imediate pe distanţe mari, neştiind că au şansa de a rămane veşnic începători.

Îi înţeleg în felul meu, pentru că dacă nu au şansa să obţină rezultatele scontate, consideră inoportune aceste etape, uitand că ele ne dau posibilitatea eliminării balastului de porumbei voiajori din volieră. A nu se înţelege că sunt adeptul micşorării distanţelor, dar nu sunt de acord ca un plan de zbor conceput şi aprobat, să fie călcat în picioare din motivaţii răutăciaoase. Şi mai ştiu un lucru, că, atunci cand nu te interesează etapa, nu porneşti cronometrul pentru concursul cu porumbei voiajori.

Personal adopt o anumită metodă de creştere şi de pregătire a păsărilor pentru fiecare etapă. Revin şi spun că marele păcat care marchează majoritatea columbofililor este că îşi doresc fie anonimatul, fie pomenirea în posteritate.

Parcurgand clasamentele ultimilor ani, am satisfacţia că modestele rezultate obţinute sunt la cocurenţă cu porumbei voiajori de mare calitate şi asta-mi dă speranţa că sunt pe drumul cel bun, dar ştiu că a fi mulţumit cu prezentul înseamnă a te plafona (vezi columbofili în top sau campioni care apoi dispar).

 

O parte dintre masculii din lotul de zbor

 

Personal, la porumbei voiajori tineret practic metoda zborurilor în grup restrans pe distanţe între 10-150 km cu frecvenţa de 2-3 ori pe săptămană la început în stoluri diferite şi în condiţiile atmosferice diferite. Este o metodă aleasă de mine, fara un anume motiv.


- practic împerecheri tarzii (martie-aprilie pentru toţi porumbei voiajori);

-         evit pe cat posibil contactul în primul rand cu alti porumbei voiajori întrucat nu toţi respectă anumite norme.

-         Sunt exigent cu porumbeii voiajori în primul an de viaţă şi în primul an de zbor, din punctul de vedere al sănătăţii şi refacerii, dar şi iertător cu cei care întarzie accidental, dar se refac repede.

 

Viaţa m-a învăţat să-i respect pe toţi cei care mă respectă, dar şi pe cei care m-au sfătuit greşit (unii ATAT au ştiut), pentru că altfel nu învăţam nimic.

Foarte important de amintit este ca în reuşita din columbofilie un mare aport îl au înţelegerea şi implicarea familiei, pentru că majoritatea suntem implicaţi în activităţi sociale necesare existenţei, iar momentele extreme adevărate de bucurie şi de necaz le trăieşti în familie şi foarte rar alături de prietenii concurenţi.

Tot ce am exprimat mai sus este un punct de vedere personal, chiar dacă pentru unii par depăşit sau ieşit din tipar. Sunt departe cu gandul de a ignora anumite rezultate şi ierarhii sau pedigree ale unor porumbei voiajori … dar am motive suficiente (pe unele nu le suportă hartia) să fiu mai acid pentru modul în care am fost tratat în anumite momente, motiv pentru care pe curand am sa scriu un articol « Perversii in colmbofilie » sau « De ce nu mai sunt columbofil ».

 

 

Szekely Miclos

 

 

 

 

 

 

 

 

In continuare va prezentam imagini cu o parte dintre cei mai valorosi zburatori ai crescatoriei:

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scurta prezentare a crescatoriei domnului SORIN BANDUR, din AradAstazi va prezentam cateva detalii despre pasiunea columbofila a domnului Marian Samoila, PrahovaScurta prezentare a multiplului campion columbofil Eros CARBONI, Cavaler al Republicii Italiene pentru merite sportiveFratii Costin si Iulian VISOIU - FCPR - PrahovaScurt rezumat al activitatii columbofile a domnului Viorel CIRJE, UCPR Pitesti, jud. Arges


Comentarii

postat la 20:27, Vineri, 13.04.2012 de Birliga doru

felicitari Miclos pentru pasriunea ta , pentru porumbei rezultate si pentu acest material . E super !

postat la 00:09, Sambata, 14.04.2012 de dorian

domnule szekely cred ca sinteti unul din cei mai seriosi columbofili din romania ,imni place cum ginditi si cum va pregatiti porumbei

postat la 00:16, Sambata, 14.04.2012 de Nicu

succes in vitor la concursuri imi plac pasarile tale - NICU din Italia

postat la 09:49, Sambata, 14.04.2012 de jean

Frumos MIKI felicitari!!!

postat la 11:26, Sambata, 14.04.2012 de petrescu JEAN

va felicit domnle miclos pentru prietenii columbofili pe care vi -i faceti si unu dintre acestia este domnu matei romulus de la care aveti ce invata si noi la fel

postat la 11:28, Sambata, 14.04.2012 de Alin

domnu miky , ultimu mascul care e postat aici -ala gut pe inchis - din ce linie se trage ??

postat la 19:27, Marti, 07.08.2012 de manu

Miki ai terminat cu locuri de 1 le-ai facut toate furand pana te-a prins Huzu nu ai fost fair play nici tu si nici Spataru
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.