Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu domnul Florin MIRITA, UCPR Dambovita


22:50, Luni, 12.09.2011

Interviu cu domnul Florin Miriţă, din Bucşani, judetul Dâmboviţa

Locul 1 derby UCPR Doneţsk 2011

 

 

 

Domnul Florin Mirita, in crescatorie, alaturi de favoritul sau

 Reporter: Domnule Mirita, vă mai amintiţi la ce vârstă aţi avut primii porumbei?

Florin Miriţă: Practic, m-am născut cu porumbei în curte. Tatăl meu a fost crescător de porumbei şi bineînţeles că această pasiune s-a transmis şi la mine. Şi acum îmi aduc aminte cum îi „furam” porumbei şi îi angajam la concurs. Erau porumbei voiajori obişnuiţi, pe atunci nu putea fi vorba de linii, origini, suşe etc. Tatăl meu îşi dădea seama imediat că i-am angajat porumbeii la concurs pentru că îi vedea obosiţi, însă eu întotdeauna mă eschivam şi îi spuneam că nu cunosc nimic.

 

 

Crescatoria din Bucsani

 

Reporter: Vă mai amintiţi care a fost primul rezultat important pe care l-aţi obţinut?

Florin Miriţă: În 2005, am obţinut locul 2 pe club cu o femelă, în cadrul unui concurs de la Uman, din Ucraina. 

 

Reporter: În prezent, ce suşe de porumbei deţineţi în crescătorie?

Florin Miriţă: În anul 2007, am început să investesc mai serios, aducând porumbei de la domnul Marian Dumitrache din Bărcăneşti, judeţul Prahova. E vorba de porumbei Marc Roosens, Marc Verschelde, Raymond Cobut, Maurice Delbar, Bricoux şi Andre Lietar.

 

 

Campionul crescatoriei

 

Reporter: Aveţi o categorie de zbor preferată?

Florin Miriţă: Îmi plac toate categoriile, însă am o predilecţie pentru categoriile General şi AS. Tocmai de aceea am căutat să aduc în crescătorie porumbei care să zboare cu acelaşi succes pe distanţe cuprinse între 100 şi 700 km. 

 

Reporter: Atunci când stabiliţi cuplurile de reproducţie, după ce criterii vă ghidaţi?

Florin Miriţă: În lunile de iarnă, studiez toate combinaţiile posibile. Am 10 cupluri la reproducţie şi încerc să analizez toate variantele. De obicei, mă interesează ca produşii obţinuţi să fie de talie medie, deci părinţii lor să fie în complementaritate din punctul de vedere al taliei. Nu îmi plac deloc porumbeii masivi, de talie mare, aceştia sunt greoi la zbor. De asemenea, am căutat să nu împerechez niciodată doi porumbei cu ochiul alb. În ce priveşte consangvinitatea, nu sunt adeptul ei. Am observat că imunitatea porumbeilor consangvini scade foarte mult în comparaţie cu cea a exemplarelor obţinute prin încrucişare.

 

 

Aripa unui super-zburator

 

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră un porumbel bun la mână?

Florin Miriţă: În primul rând, să aibă o musculatură puternică. De asemenea, îmi place ca sternul să nu fie pronunţat, adânc, dimpotrivă, cât mai fin, să-ţi lase impresia de linearitate atunci când îţi plimbi mâna pe el şi să se întindă până spre furcă. Antebraţul să fie puternic, indiferent de lungimea sa. Unii crescători afirmă că antebraţul scurt este cel mai indicat, însă eu consider că şi un antebraţ lung poate dezvolta aceeaşi forţă şi frecvenţă. În ce priveşte penele de avânt, să nu fie nici prea late, dar nici prea înguste, iar ultimele 5 remige să fie bine ventilate. Iar la porumbeii de fond, prefer ca penele de plutire să fie sensibil mai lungi decât cele de bătaie. Legat de culoarea ochiului, recunosc că am o slăbiciune pentru culoarea galbenă cu tentă spre roşu, iar ochiul să fie puternic vascularizat. Cât despre pupilă, aceasta să fie cât mai mică, iar porumbelul să-ţi lase impresia că priveşte spre înainte.

 

Un ochi deosebit ce denota o pasare de calitate

 

Reporter: Cum vă recuperaţi porumbeii după concurs?

Florin Miriţă: Ca recuperatori, folosesc produse de la Paloma, Belgica de Weerd şi Rohnfried, pe care le alternez în funcţie de ce anume consider eu că-i trebuie porumbelului în momentul respectiv. Iar una dintre regulile de la care nu mă abat niciodată este administrarea de ulei de usturoi şi drojdie de bere o dată pe săptămână, luni sau marţi seară. Bineînţeles că folosesc şi produse împotriva tricomonozei şi infecţiilor respiratorii deoarece acestea sunt cele mai frecvente afecţiuni în timpul sezonului competiţional, boli amplificate şi de stresul transportului şi de temperaturile deosebit de ridicate. În ceea ce priveşte amestecul de grăunţe, îmi prepar singur amestecul de concurs din 9-10-11 sortimente de seminţe. Pentru zborurile de viteză, cresc cantitatea de mazăre, iar pentru cele de fond, cresc cantitatea de grâu. Merg cu acest amestec sport până în jurul datei de 1-15 noiembrie, după care trec la amestecul de iarnă, alcătuit exclusiv din porumb şi orzoaică.   

 

 

Un alt porumbel de valoare din crescatorie

 

Reporter: Să trecem acum la porumbelul care anul acesta a obţinut locul 1 la etapa derby cu lansare de la Doneţsk. Ne puteţi spune câteva cuvinte despre el?

Florin Miriţă: Este vorba despre porumbelul cu seria RO-1004611-2009, un mascul negru al cărui tată este din crescătoria proprie, în timp ce mama provine din crescătoria lui Marian Dumitrache din Bărcăneşti, Prahova. Tatăl său a fost un bun zburător la fond şi maraton, având la activ concursuri de la Kelm şi Bialistok, cu rezultate bune. Mama lui este o albastră bălţată, Raymond Cobut x M. Delbar. În 2010, am obţinut rezultate şi cu o soră bună a acestui mascul.

 

Revenind la porumbelul câştigător, acesta a fost zburat la natural, obţinând clasări bune şi la viteză şi la demifond şi la fond şi la maraton. Are chiar norma la maraton şi mare fond, cu un punctaj destul de mic. În total, are 9 etape clasate în 2011, incluzând aici şi etapa derby. În momentul angajării la Doneţsk, se afla la a 3-a pană năpârlită, iar poziţia la cuib era pe ouă de 10-12 zile. E un mascul la care eu ţin foarte mult, clasând în 2011 toate etapele de fond. Pentru mine e un porumbel special şi, ca o mică paranteză, îl joc la pariuri încă din 2009, de la zborurile cu puii. Are un temperament echilibrat, fiind destul de blând, însă nu e genul pe care să-l poţi prinde cu mâna de pe jos. Mie nu îmi place acest gen de porumbei, care îţi lasă impresia de apatie, de lipsă de atenţie la ce se întâmplă în jur. Pe aceştia îi elimin.

 

 

 

Reporter: Cum e concurenţa în cadrul clubului din care faceţi parte?

Florin Miriţă: Sunt membru al clubului Dalles Bucşani, judeţul Dâmboviţa, un club destul de puternic. În prezent, sunt 44 de crescători, mulţi dintre ei făcând investiţii majore în tot ce înseamnă sportul columbofil, de la infrastructură până la porumbei. Iar rezultatele se văd în catalogul naţional.     

 

Reporter: Ce metodă de zbor practicaţi?

Florin Miriţă: Zbor la natural pentru că serviciul pe care îl am nu îmi permite să zbor la văduvie. Dar aş trece oricând la această metodă şi sper ca în curând să fac şi acest pas.

 

 

Campionul si femela sa

 

Reporter: Cum vă motivaţi porumbeii?

Florin Miriţă: Zburând la natural, mai apelez din când în când la mici trucuri pentru a-mi motiva în special masculii. Însă nu e vorba de ceva extravagant. Spre exemplu, dacă simt că femela trebuie să ouă în ziua angajării, o ţin acasă. Cu două zile înainte de angajare o trec în compartimentul de reproducţie, iar înainte de îmbarcare o prezint masculului, închisă în boxa sa. Sau când ştiu că ouăle trebuie să eclozeze în ziua îmbarcării, trec sub femelă un puişor de câteva zile.

 

Reporter: Cu ce aţi obţinut rezultate mai bune până acum, cu masculii sau cu femelele?

Florin Miriţă: Eu ţin mai mult la masculi, dar se pare că cele mai mari satisfacţii le-am avut până acum cu femelele. 

 

 

 

Reporter: Aveţi un crescător pe care îl apreciaţi în mod deosebit pentru felul în care îşi cultivă porumbeii şi pentru rezultatele sale deosebite?

Florin Miriţă: L-aş aminti aici pe domnul Marian Dumitrache din Bărcăneşti, Prahova, un crescător de la care am învăţat multe şi pot spune că am avut onoarea să-l cunosc. Dumnealui este modelul meu în materie de columbofilie, mi-a dat din crescătoria sa porumbei deosebiţi şi ţin să-i mulţumesc foarte mult pe această cale. Nu pot să-l uit nici pe domnul Marius Andrei, un crescător care nu mai are nevoie de prezentare şi de la care am adus în toamna lui 2010 porumbei Philippe Frederick, Louis van Loon, Peter van de Merwe şi Bertie Camphuis.

 

 

Porumbei frumosi si de valoare, foarte bine ingrijiti

 

Reporter: În final, aţi avea un sfat pentru crescătorii începători?

Florin Miriţă: Am observat că mulţi crescători începători fac greşeala de a începe direct cu fondul. Ar fi mai bine ca, pentru început, să se limiteze la cursele de viteză, apoi, încet-încet, să experimenteze şi celelalte categorii. În plus, un începător ar trebui să înveţe mai întâi cum să ţină un porumbel în mână, cum să-l motiveze, cum să-l recupereze, abia apoi să ridice ştacheta şi să treacă la fond şi maraton. În afară de asta, să nu înceapă direct cu porumbei achiziţionaţi pe bani mulţi pentru că nu va ştii ce să facă cu ei. E bine să-şi formeze mâna pe porumbei primiţi cadou, să nu crească multe exemplare şi, pe măsură ce acumulează experienţă, să facă şi achiziţii mai valoroase.

 

A consemnat domnul Andrei – Silviu Oprea

 

 

 

 

 

Marea pasiune columbofila s-a transmis si de la tata la fiu. Felicitari !

Interviu cu domnul Eugen ROGOZ, FCPR Sighisoara - partea a 2-aInterviu cu domnul Constantin Stoichitoiu – FRC, oras Voluntari, partea a 3-aInterviu cu domnul Constantin VISALOM – FCPR Bucuresti - partea a 2-aInterviu cu domnul Procop Nicolae, FCPR Constanta, partea a 3-aInterviu cu maestrul columbofil, domnul LUCIAN IORDACHE, FCPR Bucuresti, partea a 2-a


Comentarii

postat la 22:10, Marti, 13.09.2011 de dranga vio

felicitari domnule florin pentru pasari si pentu rezultate

postat la 22:04, Vineri, 07.10.2011 de bilutza

un crescator cu adevarat.Felicitari campionule

postat la 19:53, Marti, 03.04.2012 de Oana Constantin

Bravo dl. Mirita! Sunteti un mare crescator de elita.

postat la 09:23, Vineri, 06.04.2012 de Branzea vasile

felicitari florine si bafta in continuare.

postat la 23:48, Sambata, 03.11.2012 de valentin

Felicitarile mele o Crescatorie superba si porumbei pe masura, iti doresc mult succes pe viitor!\r\n\r\n\r\nwww.crescatoria-valentin-tulbita.webs.com

postat la 23:18, Sambata, 26.01.2013 de alin voica

bv,felicitari,2013 sa fie un an mult mai bun pt dumneavoastra.
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.