Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu dl. Misu JILAVEANU - FRSC Bucuresti - partea a 2-a


09:44, Vineri, 16.04.2010

 

Interviu cu domnul Misu Jilaveanu, Bucuresti –

Federatia Romana de Sport Columbofil

Partea a 2-a

 

 

 

 



Domnul Misu Jilaveanu, alaturi de unul dintre zburatorii de top ai crescatoriei

 

 

RRP: Sunteti amabil acum sa ne dezvaluiti acum cateva amanunte despre tratamentele pe care le faceti porumbeilor?

M. Jilaveanu: Tratamente generale le fac incepand cu 1 ianuarie pentru: viermi intestinali, coccidioza, variola, salmoneloza, paramixoviroza. In timpul sezonului de concursuri, cam la 2-3 saptamani, le dau porumbeilor medicamente impotriva trichomonozei.

RRP: Antibiotice le dati la porumbei?

M. Jilaveanu: Le dau, dar mai rar pentru ca daca le dau mai des ii omor.



 

 

 

 

RRP: Recuperarii porumbeilor de la zboruri ce importanta ii acordati?

M. Jilaveanu: Pentru mine recuperarea pasarilor de la zboruri este foarte importanta. Eu folosesc mierea de albine si lamaie la intoarcerea porumbeilor acasa. Dar am mai folosit si Belgasol si Fortalyt. Ca mancare depurativa folosesc in principal orzul, pana a doua zi seara. Apoi porumbeii intra pe un regim normal de alimentatie. Pentru o recuperare cat mai completa, porumbeilor de la fond le mai fac baie imediat dupa intoarcerea din concurs.

 

 

 

 

 

RRP: Dar intaritoare specifice folositi la porumbei?

M. Jilaveanu: Sincer va spun ca le mai dau. Dar mai mult produse romanesti, adica polivitamine, B complex, mai fac si un amestec format din drojdie de bere si ulei de usturoi. Si in opinia mea acest amestec format din drojdie de bere cu ulei de usturoi este foarte bun pentru porumbei.

RRP: Ce tip de hrana folositi pentru porumbei?

M. Jilaveanu: Atunci cand imi permit le ofer hrana speciala, din import, in rest le dau hrana romaneasca, preparata de mine. In 2009, de exemplu, porumbeii au fost hraniti doar cu hrana autohtona.

 

 

 

 

RRP: Daca in timpul sezonului competitional constatati ca un anumit porumbel din lotul de zbor un se afla in cea mai buna forma, il angajati totusi?

M. Jilaveanu: De obicei retin porumbeii de la urmatoarea etapa de zbor atunci cand imi dau seama ca este ceva in neregula cu ei. Ii retin acasa si ma ocup mai mult de acestia in cursul saptamanii care urmeaza.

RRP: Credeti in calitatea puilor tardivi?

M. Jilaveanu: Sincer va spun ca nu prea cred. De fiecare data cand am oprit pui tardivi nu am avut mari rezultate cu ei. Ca si reproducatori nu pot sa spun cat ar fi fost de buni pentru ca eu i-am angajat pe toti la zboruri. Deabia dupa ce mie imi confirma un porumbel la zbor opresc pui din el. Din cauza faptului ca nu detin spatiu prea mult sunt obligat sa fac triaje foarte dure la porumbei. Toamna, de exemplu, zbor toti puii de la prima pana la ultima etapa.

 

 

 

 

RRP: Ce selectie preferati la porumbei? La mana sau la cos?

M. Jilaveanu: Mana e mana, in sensul ca daca porumbeii nu arata bine ii inlatur fara nici un fel de probleme, iar apoi urmeaza cosul, care este sfant.

RRP: Credeti in teoria ochiului la porumbeii voiajori?

M. Jilaveanu: Partial este o teorie valabila.

 

 

 

 

RRP: Atunci cand va achizitionati un porumbel ii analizati si ochiul?

M. Jilaveanu: Da, prima data ma uit la ochii lui ca sa ii descopar calitatile.

RRP: Aveti culori preferate la ochi?

M. Jilaveanu: Nu am culori preferate. Ochiul trebuie sa aiba claritate, pupila sa fie de preferinta cat mai mica, dar in final fiecare crescator are punctul lui de vedere. Ce imi place mult la un porumbel este tupeul lui, in jargon columbofil, adica sa ma priveasca in ochi. Porumbeii care sunt fricosi nu imi plac. Dar poate la alti crescatori altele sunt criteriile de valoare dupa care isi aleg si selecteaza porumbeii.

 

 

 

 

RRP: Va plac porumbeii frumosi sau porumbeii valorosi?

M. Jilaveanu: Daca s-ar putea imbina amandoua aceste calitati ar fi un lucru extraordinar. Totusi valoarea porumbelului este cea care primeaza.

RRP: Aveti culori preferate la porumbei?

M. Jilaveanu: Nu am. Ca dovada ca am in crescatorie porumbei de mai multe culori.

RRP: Pe ce ruta va zburati porumbeii?

M. Jilaveanu: Numai pe Moldova am zburat. Cu exceptia a doi ani cand am zburat pe directia vest, spre Craiova-Drobeta Tr. Severin-Bazias.

 

 

 

 

RRP: Si cum vi s-a parut aceasta noua ruta?

M. Jilaveanu: Pentru inceput a fost grea, dar au fost si etape in care porumbeii au venit extraordinar de bine. De la Bazias, de exemplu, aproape 400 km, intr-un sfert de ora s-a incheiat concursul. Nenorocirea a fost la acel zbor de la Zagreb la care s-au pierdut multi porumbei si atunci toata lumea a luat decizia sa se revina la vechea ruta de zbor. Rezultatele ar fi fost mai concludente daca am fi avut rabdare sa zburam 4-5 pe aceasta ruta.

 

 

 

 

 

RRP: Dar zborurile de fond in prezent in ce tara le efectuati?

M. Jilaveanu: In Polonia si eu personal am mers cu porumbeii pana la Chelm, 770 km. Dar s-a zburat si Varsovia, apon si Terespol (peste 800 km).

RRP: In primul an de viata al porumbeilor, deci ca yearlingi, pana la ce distanta zburati porumbeii?

M. Jilaveanu: Asta depinde si de planul de zbor pe care il fac cei de la municipiu, dar eu i-am zburat la toate etapele in tara. La mine asta inseamna pana la Suceava, aproximativ 360 km. In opinia mea zborurile prea lungi cu porumbeii tineri un sunt bune. De exemplu zborurile de toamna cu puii au ca principal rol initierea si educarea lor.

 

 

 

 

 

RRP: Unii dintre crescatori zboara porumbeii tineri pana la distante mult mai mari. Ce parere aveti despre acest tratament al porumbeilor?

M. Jilaveanu: Fiecare columbofil procedeaza cum crede de cuviinta. Si eu am facut, in timp, astfel de experiente si puii care mi-au zburat bine pe distante foarte mari i-am oprit direct la matca. Dar dezavantajul meu este ca nu dispun de spatiu suficient ca sa ii pot retrage imediat la matca si prin urmare sunt obligat sa ii zbor in continuare. Anul 2004 a fost ultimul in care am angajat pui peste granita. Am angajat atunci, la Presmysil, 4 porumbei: 3 dintre ei mi-au venit si unul s-a intors acasa in primavara anului urmator. Probabil a fost prins pe undeva.

 

 

 

 

 

RRP: Ce preferati sa introduceti la matca: un porumbel cu palmares sportiv adus de la un crescator roman sau un porumbel adus din strainatate, cu pedigreu bun, de la un crescator cu nume? In conditiile in care, sa spunem, preturile celor doi porumbei ar fi aproximativ identice.

M. Jilaveanu: As prefera sa imi aduc in crescatorie porumbelul zburat in Romania pentru ca este format si zburat in conditiile noastre geografice. Pentru porumbelul adus de afara iti trebuie 2-3 generatii ca sa ii verifici produsii, ca sa se aclimatizeze.

RRP: Dar in Romania considerati ca exista porumbei voiajori de valoare?

M. Jilaveanu: Parerea mea este ca sunt si chiar foarte multi. Cateva exemple: domnul Moldovan la Cluj, Cosmin Olteanu, Sinca Cezar, Dinicu Alexandru, ing. Corneliu Cretulescu (care este si pionierul columbofiliei romanesti).

 

 

 

 

 

RRP: Si atunci de ce exista printre crescatorii romani acest miraj al porumbeilor adusi de afara? Oare de ce ne atrag acesti porumbei? Sunt ei mai valorosi decat porumbeii nostri autohtoni?

M. Jilaveanu:Asta ar putea sa o spuna doar columbodroamele. Dar si acolo este cu dus si intors dupa parerea mea. Au fost si multi porumbei straini de valoare care s-au adus in tara, dar sunt si multi crescatori in Romania care au cumparat multi porumbei din strainatate si nu au  obtinut mari rezultate cu ei. Este plina tara de astfel de exemple. Multi romani cred ca porumbeii adusi de afara sunt mai valorosi si in final le creste pretul la puii pe care ii vand din ei.

 

 

 

Interviu columbofil cu domnul Silviu SPIRIDON - FCPR Piatra Neamt, partea a 4-aInterviu cu domnul Mirita Nicolae – Mizil, FCPR Prahova - partea 1Interviu cu domnii Florin si Mihai Marica - FCPR Dolj - partea a 4-aInterviu columbofil cu domnul DAN PRUSU, FCPR Constanta, partea a 3-aIn vizita la unul dintre campionii Bucurestiului - domnul ILIE PUF (partea 3-a)
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.