Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu domnul Dumitru Petrescu, UCPR Dambovita, partea 1


00:00, Joi, 18.08.2011Interviu cu maestrul columbofil domnul DUMITRU PETRESCU,

localitatea Vladeni, UCPR Dâmboviţa

- partea 1 -

 

 

La sfârşitul sezonului competiţional 2011, a doua zi după îmbarcarea pentru ultima etapă din acest an, am fost în vizită la domnul Petrescu Dumitru din localitatea Vlădeni, judeţul Dâmboviţa. Auzisem multe lucruri frumoase despre dumnealui, despre porumbeii pe care îi cultivă şi despre rezultatele deosebite la categoriile Viteză şi Demi-fond. Acest lucru mi-a sporit şi mai mult curiozitatea deoarece în zonă sunt mulţi crescători specializaţi pe aceste distanţe de concurs, deci colonia lui nea Mitică, aşa cum îi spun prietenii şi colegii de breaslă, nu putea fi decât una deosebit de valoroasă. Cu atât mai mult cu cât satul Vlădeni, localitate situată în estul judeţului Dâmboviţa, la graniţă cu judeţul Prahova, nu este o zonă favorabilă practicării sportului columbofil. În imediata vecinătate a satului se află o întinsă zonă împădurită, plină de păsări răpitoare. În drumul nostru spre Vlădeni, ulii brăzdau cerul ca stolurile de grauri, împânzind câmpurile din apropierea pădurii şi băgând spaima în orice vietate înaripată care îndrăznea să le calce teritoriul. Odată ajunşi la dl. Petrescu acasă, am avut plăcuta surpriză să întâlnesc un om simplu, primitor şi foarte amabil, deschis oricărei discuţii pe teme columbofile şi dispus să ne împărtăşească din experienţa dumnealui. Preţ de câteva ore bune i-am vizitat crescătoria, una foarte sănătoasă de altfel, i-am văzut şi analizat porumbeii reprezentativi şi am purtat o discuţie agreabilă despre tot ce înseamnă sportul columbofil. Iată ce ne-a răspuns întrebărilor pe care i le-am adresat:   

 


Vedere partiala cu incaparea porumbeilor de matca

 

RRP: Vă mai amintiţi la ce vârstă aţi avut primii porumbei?

D. Petrescu: Îmi amintesc că am adus primii porumbei în jurul vârstei de 14-15 ani. Ulterior, a trebuit să plec în armată şi părinţii au început să-i uşureze pentru că nu vedeau cu ochi buni această pasiune a mea. Când m-am întors din armată, am mai găsit doar câţiva. M-am lăsat de ei o perioadă, însă după 3-4 ani m-am reapucat de porumbei şi de atunci nu m-am mai lăsat. 

 

RRP: Care a fost primul rezultat important pe care l-aţi obţinut?

D. Petrescu: Se întâmpla între anii 1987-1989, însă nu mai reţin data exactă. Zburam pe ruta Ucraina şi la o etapă de la Poltava am avut un porumbel în primii 10 pe lansare, în condiţiile în care eu şi mulţi alţi colegi nu ne permiteam achiziţionarea unui ceas mecanic şi trebuia să alergăm cu clema până la un alt crescător pentru introducerea ei în ceas. Îmi amintesc că respectivul porumbel era o femelă foarte tânără, de 1 an, de origine Stichelbaut, iar de la acel concurs au sosit foarte puţini porumbei în prima zi. 

 


 

 

RRP: Ne puteţi face o scurtă prezentare a activităţii dumneavoastră ca membru columbofil?

D. Petrescu: Între 1990 şi 2001, am activat în cadrul UFCR, între 1998 şi 2000 fiind şi preşedintele tehnic al filialei Prahova. Pot spune că în acea perioadă am avut rezultate la toate categoriile, însă mai bune au fost cele de la viteză, demi-fond şi general. Cel mai bun rezultat l-am înregistrat în 1994 – 1995, cu porumbelul 73148-03, un mascul prezent în cadrul Expoziţiei Naţionale la categoria Demi-fond palmares. Era foarte greu pe atunci să ai porumbei prezenţi în cadrul expoziţiei naţionale, concurenţa era una puternică. Acest porumbel a fost zburat şi pe ruta Oradea – Lipova – Arad, obţinând chiar locul 2 pe lansare în 1995, în cadrul unei etape de la Miskolz, localitate de care mulţi crescători se fereau din cauza durităţii concursurilor de acolo.  

 

Un alt porumbel care mi-a adus multe satisfacţii în acea perioadă a fost femela 188151-96, de 3 ori prezentă în Expoziţia Naţională. În 1997 la categoria Viteză, în 1998 la categoria Viteză palmares, iar în 1999 a obţinut locul 20 la categoria General palmares şi locul 3 naţional Standard femele.

 

În anul 2000, am ieşit campion naţional la categoria Viteză pui cu porumbelul 048308-2000, obţinând totodată şi locul 8 cu 048371-2000 şi locul 10 cu 048310-2000.

 

Din anul 2003 până în prezent, sunt membru columbofil al UCPR, concurând în cadrul clubului Viitorul Dărmăneşti.    

 

 


 

 

RRP:  În prezent, care sunt suşele de porumbei pe care le deţineţi?

D. Petrescu: Baza coloniei mele o reprezintă porumbei din linii de demi-fond şi fond, cum ar fi Matthijs Desmet, Marcel Desmet, Stichelbaut, Roosens, Verschelde, Emiel Denys, Jan Aarden, Wim Muller, dar şi porumbei Sion, Dordin şi Delbar de la regretatul Vâlcu Constantin. Acestea ar fi linii mai vechi, dar am adus şi porumbei Piet Manders, van Dijck, van den Pasch, Janssen, Drapa, Sangers, Peter van de Merwe, exemplare care se pretează la distanţe scurte şi medii. Rămâne de văzut ce rezultate vor da aceste noi achiziţii. Mulţi dintre ei promit, însă rezultatele adevărate se vor vedea mai târziu. Câteva concursuri nu îţi pot oferi o imagine clară asupra potenţialului unui porumbel, e nevoie de cel puţin două sezoane.     

 

 


 

 

RRP: Care suşă sau combinaţie de suşe v-a adus cele mai mari satisfacţii?

D. Petrescu: Cei mai buni porumbei ai mei s-au dovedit a fi cei de Marcel şi Matthijs Desmet, Stichelbaut, Sion, Delbar şi combinaţii între aceste suşe. Dar, aşa cum spuneam mai sus, şi noile achiziţii se pare că vor confirma aşteptările.

 

RRP:  Aveţi o categorie de zbor preferată?

D. Petrescu: Îmi plac toate categoriile, nu am o preferinţă anume. Când zburam cu Prahova, aveam rezultate mai bune la fond, dar asta şi pentru că în planul de zbor erau introduse puţine demi-fonduri. În prezent, rezultatele cele mai bune sunt la demi-fond şi viteză. Însă trebuie să punctez faptul că un porumbel de categorie AS sau general este un porumbel complet, care are mai multe şanse să claseze la vârf în cadrul tuturor categoriilor.

 

 


 Imagine din compartimentul porumbeilor de matca

 

RRP:  Ne puteţi prezenta pe scurt crescătoria? (număr compartimente, orientare, materiale folosite, sistemul de ventilaţie)

D. Petrescu: Crescătoria porumbeilor de zbor este mai recent construită şi este prevăzută cu 3 compartimente pentru văduvi şi unul pentru femelele văduve. Într-o anexă separată se află lotul de matcă, găzduit în 2 încăperi la extreme, în mijloc aflându-se un compartiment pentru pui. Compartimentul de zbor este construit din cărămidă, iar pereţii interiori sunt capitonaţi cu pefeleu. Există un coridor care străbate crescătoria de la un capăt la altul, faţada fiind din cherestea şi prevăzută în partea de sus cu plasă cu ochiuri mici. Intrarea şi ieşirea porumbeilor se face prin plafon.

 

RRP:  Pe ce aţi pus accent atunci când aţi construit-o?

D. Petrescu: Pe ventilaţie, care este foarte importantă. Contează mult să nu fie umezeală în interior, nu mai vorbesc de miros. Gurile de aerisire sunt prevăzute cu jaluzele reglabile, astfel încât pot controla mai uşor fluxul de aer. Atunci când am construit această crescătorie, m-am documentat despre volumul de aer necesar unui porumbel, de aceea fiecare compartiment este prevăzut cu 12 boxe, deci maximum 24 de porumbei. Într-un mediu prost ventilat, tricomonoza şi infecţiile respiratorii sunt foarte frecvente. Unii crescători fac greşeala şi amplasează grătarele de podea la o înălţime foarte mare. Am constatat că 18-20 cm sunt suficienţi, altfel se creează curenţi de aer care ridică praful. Dacă vă uitaţi cu atenţie, veţi observa că boxele de jos sunt amplasate la 50 cm faţă de podea. Aş fi putut să mai câştig un rând de boxe, însă nu ar fi fost deloc un climat sănătos pentru porumbeii care ar fi ocupat acele boxe.

 

 


 

 

Un alt lucru pe care am pus accent au fost grătarele pentru podea, astfel încât să-mi uşureze munca de curăţenie. Însă acest lucru îmi conferă şi avantajul că nu sunt nevoit să stresez prea mult porumbeii. Curăţ podeaua la începutul sezonului, după care nu mai intervin decât după încheierea lui, tocmai pentru a nu deranja porumbeii. În privinţa aceasta am un program destul de strict. Imediat după ce porumbeii îşi fac zborul de dimineaţă, adică la 8.30, le dau mâncare şi mai intru la ei abia la 16.30-17.00 pentru a le servi masa de seară. La fel procedez şi cu puii, îi las cât mai calmi. Nu-i sperii şi nu-i zbor forţat pentru că acesta nu e antrenament. Puiul trebuie să aibă atracţie faţă de crescătorie, să ştie că poate să se apropie de ea fără să-l sperie nimeni.

 

 


 

 


 

 


 Imagine din interiorul compartimentului destinat porumbeilor de zbor

 

 


 

 

 


 

 

 

Interviu cu domnul Constantin PURCARU - Comarnic - FCPR - partea a 2-aAutoprezentarea unui campion columbofil al Romaniei - dl. CAMEN IONUT din cadrul UCPR DambovitaScurt rezumat al activitatii columbofile a domnului Viorel CIRJE, UCPR Pitesti, jud. ArgesInterviu cu domnul Petre Petre, localitatea Floresti, FRSC Giurgiu - partea a 2-aInterviu cu domnul TOMA IULIAN, orasul Moreni, UCPR Dambovita, partea a 2-a
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.