Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu dl. Misu JILAVEANU - FRSC Bucuresti - partea a 3-a


09:54, Vineri, 16.04.2010



 

Interviu cu domnul Misu Jilaveanu, Bucuresti –

Federatia Romana de Sport Columbofil

Partea a 3-a

 

 

 

 

 

 

RRP: Sunteti un tip rabdator cu porumbeii, domnule Jilaveanu? Sau datorita faptului ca nu dispuneti de foarte mult spatiu sunteti obligat sa fiti mai dur?

M. Jilaveanu: Sunt totusi un tip rabdator cu porumbeii pana la varsta de un an. Dar daca la doi ani un porumbel nu obtine performantele pe care i le cer….il elimin.

RRP: Considerati ca sunt unii porumbei care se maturizeaza mai greu?

M. Jilaveanu: Da.

RRP: Considerati ca exista vreo anume categorie care se zboara mai greu decat alta?



M. Jilaveanu: Fondurile sunt mai dificile decat viteza si demi-fondul si cred ca valoarea porumbeilor care obtin rezultate la categoria fond si maraton este mai mare decat a celor care zboara viteza si demi-fondul. Porumbeii de la categoriile I si a II-a pot veni si la secunda, la “cravata” cum spunem noi columbofilii. La fond insa este altceva.

 

 

 

Unul dintre porumbeii de baza ai crescatoriei

 

 

RRP: Dar in obtinerea unor performante columbofile de top ce considerati ca are mai mare importante: valoarea unui porumbel sau pregatirea pe care i-o acorda crescatorul?

M. Jilaveanu: Una fara alta nu se poate. Cateodata se intampla ca porumbelul sa te mai scoata un porumbel, dar asta nu se intampla de multe ori. Dar daca nu ai grija de el in fiecare zi….degeaba.  Imi aduc aminte despre anumite discutii columbofile pe care le aveam cu domnul Sotir si un alt coleg de-al meu pe tema diferentelor dintre rasa si sanatatea porumbelului. Acestia spuneau ca rasa porumbelului este baza. Dar eu le-am spus ca una fara alta nu se poate. Degeaba ai rasa si porumbelul e bolnav si degeaba porumbelul e sanatos daca nu are valoare. Deci punctul meu de vedere ca amandoua aceste aspecte sunt legate intre ele.

 

 

 

 

RRP: Credeti ca norocul isi are importanta lui in sportul columbofil?

M. Jilaveanu: Norocul are o mare importanta. Iti trebuie noroc si cand zbori porumbeii dupa cum iti trebuie si atunci cand faci perechile. Sa va dau un exemplu: dintr-o pereche de porumbei de la mine i-am dat unui prieten de-al meu o femela. Eu mai mi-am oprit acasa inca doi frati cu acea porumbita. Ei bine vreau sa va spun ca el a zburat acea femela, cu rezultate foarte bune, atat in tara cat si afara si a reprodus din ea nemaipomenit, iar eu i-am pierdut pe amandoi fratii ei la primul zbor. Si nu a fost un caz singular. Astfel de situatii mi s-au mai intamplat.

 

 

 

 

 

RRP: Daca v-ati mai naste a doua oara, v-ati mai apuca de porumbei?

M. Jilaveanu: Altceva nu as mai face. Porumbeii imi plac foarte mult, sunt viata mea. Daca nu as fi avut acesti porumbei de cand am iesit la pensie, nu stiu ce as fi facut.

RRP: Cat timp alocati zilnic porumbeilor?

M. Jilaveanu: Zilnic intre 3-4 ore (curatenia, mancarea, baia). De regula porumbeilor le fac baie de doua ori pe saptamana.

RRP: Ceaiuri le oferiti porumbeilor?

M. Jilaveanu: In 2009 le-am dat cateva ceaiuri pentru refacere dar nu am constatat efecte miraculoase.

 

 

 

 

RRP: Pentru un tanar care astaza s-ar apuca de porumbei, ce sfaturi i-ati da? Cu ce pasari sa inceapa, de la ce crescator?

M. Jilaveanu: Primul sfat pe care i l-as da ar fi acesta: “Daca nu te tii de ei, mai bine sa nu te apuci”.  Odata ce te-ai apucat de porumbei trebuie sa le acorzi timpul necesar pentru ca altfel nu faci nimic cu ei. Al doilea sfat ar fi sa isi procure porumbei de la un columbofil bun, chiar daca asta il costa ceva mai mult. Poate incepe cu 10-15 pui, in functie de banii pe care ii detine. Daca in schimb are bani poate porni la drum direct cu porumbei maturi, cu niste perechi consacrate din crescatoria respectiva. In primul an sa scoti pui si incepi sa ii zbori in anul urmator. Daca in schimb tanarul prefera sa isi iau pui din mai multe crescatorii, trebuie sa tina seama de faptul ca fiecare crescatorie are microbul ei.

 

 

 

 

 

 

RRP: Ce talii preferati la porumbei?

M. Jilaveanu: Pana in urma cu ceva vreme (cativa ani) eram adeptul taliei mica spre mijlocie. Acum dupa ce am vazut porumbeii din ultimele expozitii, mi-am schimbat optiunea, in sensul ca imi plac mai mult porumbeii de talii medii spre mari. Puteti vedea asta si la mine in crescatorie.

RRP: Aveti sau ati avut printre crescatorii romani pe vreunul pe care l-ati apreciat foarte mult pentru stiinta cu care isi cultiva porumbeii si de la care considerati ca ati avut multe lucruri de invatat?

M. Jilaveanu: Unii dintre acesti crescatori de la care eu am avut multe lucruri de invatat au fost domnii: Neascu Stan, Alexandru Dinicu, domnul Bors.

 

 

 

 

RRP: Atunci cand va stabiliti perechile de matca, dupa ce criterii va ghidati?

M. Jilaveanu: La unii porumbei folosesc si legea compensatiei. Dar la majoritatea merg dupa criteriul valorii, bun cu bun.

RRP: In pedigree credeti?

M. Jilaveanu: Cred doar daca sunt reale. Dar cum nu prea am incedere ca sunt reale….nu prea cred in ele.

RRP: Aripa la porumbei cum va place sa fie?

M. Jilaveanu: Mai mare si putin mai lata daca se poate. Si sa aiba plutiri ca lumea. Apoi penajul sa fie destul de bogat ca sa apere porumbelul de ploaie si alte intemperii.

 

 

 

 

 

 

RRP: Considerati ca exista o legatura directa intre porumbeii buni zburatori si porumbeii buni reproducatori? Cu alte cuvinte, zburatorii buni sunt in mod obligatoriu si buni reproducatori?

M. Jilaveanu: Nu intotdeauna se intampla acest lucru, dar sunt si exceptii in sensul ca nu a fost un zburator foarte bun in schimb reproduce exceptional. Eu niciodata nu las porumbeii sa se acupleze liber ci intotdeauna formez perechile dupa stiinta si priceperea mea.

RRP: Dupa incheierea sezonului de zboruri mai reproduceti pui din porumbeii de zbor?

M. Jilaveanu: Da. Ii mai  las sa creasca cate un pui, dar aproape pe toti ii fac cadou la prieteni. Eu nu prea imi opresc pentru ca un am spatiu.

 

 

 

 

 

RRP: Pentru cei interesati, vindeti pui sau porumbei din crescatorie?

M. Jilaveanu: Da.

RRP: Considerati ca exista talii diferite la porumbeii care zboara pe campie fata de porumbeii care zboara pe munte?

M. Jilaveanu: Desi nu am zburat pe munte decat in doi ani cu puiii, eu tind sa cred ca nu exista talii diferite intre porumbeii care zboara pe campie fata de cei care zboara pe munte. Totusi tind sa cred ca zborurile pe munte sunt mai dificile iar triajul porumbeilor pe munte este mult mai dur. Asta si din cauza conditiilor meteo mai dificile de pe munte: diferente de temperatura, ceata care se ridica mai tarziu dimineata, ploile, rapitoarele etc.

RRP: Aici punem capat interviului nostru, nu inainte de a va multumi pentru amabilitatea de care ati dat dovada si a va dori mult succes, in continuare, in sportul columbofil.

M. Jilaveanu: Cu multa placere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviu cu domnul Branescu GeronimoInterviu cu domnul Badea Iulian, UCPR Caracal, judetul Olt - partea a 3-aIstoria porumbeilor Gyselbrecht - partea a 2-aInterviu cu domnul Mirita Nicolae – Mizil, FCPR Prahova - partea 1Interviu cu domnul FLORIN LAZARICA, ASC Gyosport Bucuresti, partea a 2-a


Comentarii

postat la 03:00, Vineri, 16.04.2010 de mohora marian

Sa ne traiesti nea\'Misu ca mare om esti in primul rand si un coleg de exceptie in al doilea rand.

postat la 03:19, Vineri, 16.04.2010 de sergiu-vs

Un om extraordinar cu niste porumbei foarte buni.. am avut placerea sa il vizitez de cateva ori si sunt foarte multumit de puii de la dumnealui. Multa sanatate!

postat la 04:43, Vineri, 16.04.2010 de TITI

sa traiesti nenea MIsule si sa te bucuri de porumbei.esti un domn si un columbofil valoros.felicitari

postat la 23:30, Vineri, 16.04.2010 de florin -negresti

va doresc sanatate si sa va bucurati de porumbei ca sunteti un om extraordinar va doresc un an plin de realizari

postat la 01:35, Marti, 20.04.2010 de Filipache Adrian

Sa traiesti nea Misule, multa sanatate iti doresc, esti un om si un prieten adevarat.

postat la 02:34, Vineri, 30.04.2010 de Virgil

FELICITARI DOMNULE JILAVEANU PTR MAREA PASIUNE DE CARE DATI DOVADA .E FOARTE GREU SA CRESTI PORUMBEI LA BLOC SI SA MAI AI SI REZULTATE .BRAVO !
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.