Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu multiplul campion national, domnul Romulus MATEI, FCPR Cluj, partea 1


13:07, Luni, 22.03.2010

 

Interviu cu multiplul campion national, maestru columbofil si arbitru national,

domnul Matei Romulus – FCPR Cluj-Napoca

Partea 1

 

 

Domnul Matei Romulus, in crescatorie 

RRP: Astazi ne aflam in crescatorie la domnul Matei Romulus, din Cluj, campion national in cadrul FCPR si un crescator important al Ardealului si al Romaniei.

Domnule Matei va mai amintiti la ce varsta v-ati apucat de porumbei?

R. Matei: Din cate imi aduc eu aminte, tata mi-a adus primii porumbei cand aveam in jur de 3 ani. Dansul nu era columbofil, dar ii placeau mult pasarile. Printre primii mei porumbei se aflau si asa-numitii “porumbei posta curata”, adica corcituri intre porumbeii voiajori si porumbeii gutani. Pe la 6 ani am inceput sa merg prin piata cu niste vecini de-ai mei si acolo am vazut altfel de porumbei. Mama imi dadea bani de autobuz, dar eu mergeam pe jos ca sa strang bani pentru porumbei. Mai tarziu, intr-o buna zi m-am intalnit cu tata in piata si atunci dansul mi-a cumparat doi porumbei voiajori de exceptie. Ulterior am mai cunoscut si alti columbofili importanti din Cluj, prof. Vlasie Nicolae, arbitru national si maestru columbofil, Szobo Iosif, primul arbitru international din Romania, ec. Abuseanu Enea, maestru columbofil si nu in ultimul rand, Toma Alexandru. Si incet incet am inceput sportul columbofil. Pe vremea respectiva majoritatea porumbeilor care se vindeau in piata erau porumbei cu acte si erau porumbei de Bricoux. Erau porumbei care proveneau din crescatorii importante ale Romaniei precum cea a lui: Paul Niculescu, Udrea Oprisan, Sandu Brenci din Brasov etc.

 

 

 Vedere partiala cu fatada crescatoriei

 

 

RRP: Dar efectiv de porumbeii voiajori cand v-ati apucat? Cand v-ati inscris intr-o asociatie?

R. Matei: Pe vremea aceea statutul uniunii columbofile nu iti permitea sa devii columbofil cu acte in regula decat la varsta de 18 ani. Dar pentru ca domnii din conducerea clubului meu il cunosteau bine pe tata mi-au facut un favor si m-au acceptat cand am avut varsta de 14 ani. Mi-am angajat porumbeii la zbor chiar din primul an, chiar daca aveam doar vreo doi cu inele. In primul an am angajat porumbeii doar pana la distanta de 400 km. In anul urmator am inceput putin mai serios cu ei si am participat chiar la un concurs mai dur de la Brno, aproximativ 560 km acum, dar atunci cu corectia de la data respectiva era cu 100 km mai mult.

Imi aduc aminte ca de la acel concurs de la Brno am avut sosit acasa un porumbel in prima zi. Ulterior am mers la profesorul Vlasie, din Cluj, de la care l-am cumparat pe tata lui `Bolidul` (un porumbel Bricoux x Joseph Mohr). Din descendentii acestui porumbel am reusit sa reproduc o femela deosebita, pe `Camus` care a fost  ulterior dubla campioana nationala. Numele ei nu vine neaparat de la scriitorul Albert Camus care a scris romanul `Ciuma` cu care a luat premiul Nobel. Vreau sa va spun ca la formarea porumbelului voiajor a stat si un porumbel turcesc care se numea `Camus`. Si pentru ca acesta femela semana foarte mult cu acest porumbel salbatic, i-am pus si ei acelasi nume. A fost o femela deosebita care a zburat 4600 km intr-un singur an. Reusea sa zboare 15 etape intr-un sezon in conditiile mai vitrege de la acea vreme. Era un fenomen de porumbel. Tin minte ca am angajat-o la un concurs de Varsand, 205 km, cu lansare duminica pentru ca atunci se muncea sambata. Marti am angajat-o pentru concursul de la Milano cu lansare duminica urmatoare. Femela a sosit acasa in cursul zilei de miercuri si a obtinut locul 3 pe tara si locul 14 international in concursul comun pe care l-am organizat cu Ungaria. Tot in acel concurs am mai avut angajat un porumbel cu care am obtinut  locul 8 international.

 

 

 

Super campionul crescatoriei si al Romaniei, la categoria Fond

 

 

RRP: Ce distanta aveti pana la Milano?

R. Matei: Masuratorile de la acea vreme indicau 1280 km, dar in realitate era mult mai mult. Dar nu asta este foarte important. Concursul despre care vorbim s-a desfasurat in anul 1975 si acasa s-au intors foarte putini porumbei.

RRP: In prezent porumbeii dvs. din ce linii se trag, din ce suse?

R. Matei: Eu mi-am format o linie a mea de porumbei in urma cu 20 de ani si imi pare rau pentru ca a trebuit sa renunt la ea deoarece regulamentele uniunii columbofile erau atunci de `tona/kilometru` inclusiv pe doi ani. Conta cati kilometri ai adunat intr-un sezon, indiferent ca porumbel s-a clasat pe locul 1 sau pe ultimul loc (deci contau doar kilometrii zburati si clasati, nu locul in clasament). Deci asa se juca atunci. Prin urmare, pe vremea respectiva incercam sa nu pun porumbeii in forma, acestia sa nu se epuizeze si sa nu iau locul 1, ci doar sa imi vina si sa claseze in concurs. Si sa il am pentru urmatoarea etapa ca sa pot sa il angajez din nou.

 

 

 

 

 

RRP: In ce perioada aveau loc astfel de zboruri?

R. Matei: Porumbeii s-au zburat astfel multi ani. Deci cand profesorul Savu a devenit presedinte, atunci s-au creat doua categorii de zboruri. In anul 1975 s-a stabilit categoria `tona/kilometru`, pe un an. Porumbeii care aveau cele mai bune rezultate la aceasta categorie faceau parte din lotul national. Acesta era regulamentul national la acea vreme. Exista bineinteles, in paralel, si clasa standard la porumbei unde lider era doctorul Oracescu.

 

 

 

 

 

RRP: Ce viteze inregistrau in concursuri porumbeii de la acea data?

R. Matei: Nu mai mari decat cele din ziua de astazi. Atunci exista impedimentul ca nu aveai toate informatiile care ne sunt astazi la dispozitie: GPS, internet etc. Mai erau si alte probleme legate de starea vremii, de exemplu. Daca la locul lansarii vremea era buna, porumbeii erau lansati, dar pe traseu puteau intalni ploaie si atunci pasarile se decimau.

 

 

 

 

 

RRP: Si informatiile columbofile de unde vi le procurati la acea data?

R. Matei: Eu aveam o sursa mai buna decat alti crescatori pentru ca la fiecare doi ani cand puteam merge in Ungaria imi aduceam de acolo reviste columbofile de specialitate. A fost o vreme in care chiar m-am putut abona la astfel de reviste importante care se editau in fosta DDR si Ungaria (Der Sport Taube und Colomb Sport).

 

 

 

 

 

RRP: Si va permiteau oficialitatile statutului roman de la acea data sa va faceti astfel de abonamente?

R. Matei: Da, dar pentru o perioada scurta. In rest imi aduceam reviste pe care nu le mai foloseau crescatorii din Vest. Apoi la noi a patruns cartea geneticianului ungur Alfons Anker  pe care am tradus-o cu ajutorul unor prieteni din Ungaria si din care am invatat foarte mult. Profesorul Anker a fost un tip foarte realist si cu un simt deosebit pentru descoperire. In timp, profesorul Anker a fost dat afara din uniunea columbofila, nu a mai fost lasat sa concureze deoarece a criticat conducerea. Atunci scria articole de specialitate care erau publicate in Vest si pentru care primea bani. Cu aceste sume castigate profesorul Anker mergea la crescatorii din Belgia de unde isi procura porumbei. Unul dintre crescatorii belgieni de top de la care Anker si-a cumparat porumbei a fost Desmet Matthijs, inclusiv pe `Klaren 63` l-a cumparat. Imi aduc acum aminte ca si eu am avut un fiu din `Klaren 63`. Acest porumbel l-am obtinut efectiv printr-o conjunctura: un  coleg de-al meu columbofil a mers la tandemul Anker-Kotek (care era format la acea vreme). Domnul Kotek era la acea data presedintele Uniunii Columbofile Maghiare.

 

 

 

 

 

Cand colegul meu a mers si a cumparat un porumbel de la acest tandem, domnul Anker i-a solicitat ca din acel porumbel sa nu mai dea pui la nimeni. Ulterior acest prieten al meu a mers inapoi in Ungaria, la Anker, sa ii ceara pedigreul porumbelului. Eu am avut privilegiul sa il cunosc personal (prin perioada 1978-1979): era un tip micut, brunet, cu mustata si tacut. Ulterior am vrut sa cumpar acel porumbel de la prietenul meu, dar nu am reusit. Am luat in schimb un pui din el care a fost tatal unuia dintre cei mai buni porumbei pe care i-am avut. Acesta porumbel se numea `Dracula` si era nepot din cuplul `Klaren 63` cu femela `Clementina`. Timp de 3 ani nu am avut nici o performanta cu descendenti din acest porumbel. De mai multe ori am vrut sa il sacrific, dar de fiecare data ma razgandeam din cauza originii lui. Avea o expresivitate deosebita, o musculatura de vis.

 

 

 

 

 

RRP: Si cand v-ati dat seama de valoarea acestui porumbel?

R. Matei: La o expozitie columbofila organizata la Constanta, in anul 1992, am vazut o femela pe care mi-am zis ca trebuie sa o iau si sa o pun la pereche cu tatal viitorului ‘Dracula’. Proprietarul acestei femele erau un vecin de-al nostru, din Gherla. Femela despre care vorbesc obtinuse locul 2 pe Transilvania si era o combinatie de Bricoux x Desmet Matthijs. Cu greu am cumparat femela de la domnul Muresan Ioan, din Gherla, am pus-o la pereche. Cu `Dracula` am luat locul 1 de la Linz (736 km-1197 porumbei participanti provenind din  7 judete) cu 40 de minute avans fata de urmatorul porumbel clasat. In cariera lui, `Dracula` a obtinut locul 2 la Jihlava din 1543 buc., cand au sosit doar 2 porumbei in prima zi. In cariera lui a obtinut 7 locuri 1 la diferite categorii de distanta; locul 3 national palmares general.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pedigreele unor porumbei deosebit de valorosi aflati in volierele de la Cluj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviu columbofil cu domnul Dragos COMANESCU - UCPR Prahova - partea a 4-aCrescatoria Bogdan Ciobanu - Grigoresti - Suceava - partea a 4-aInterviu cu domnul Gheti Ioan, Brasov - partea a 2-aInterviu cu domnul Bogatean Petru, Ludus, FCPR Mures - partea 1Astazi va prezentam cateva detalii despre pasiunea columbofila a domnului Marian Samoila, Prahova


Comentarii

postat la 10:25, Luni, 22.03.2010 de sandu catalin

am vizitat aceasta crescatorie de voiajori am ramas marcat de pasari de crescator ,sa fiu sincer daca zburam viteza demifond ma lasam de porumbei ca nu avea rost sa ma amagesc ,cei mai deosebiti au fost dracula cu un ochi care da frisoane si porumbeii de len boers la care ma gandesc sa achizitionez si eu unul ,sa fiu sincer o saptamana am fost distrus ,noroc ca detin porumbei de maraton ca altfel .....mult noroc domnului MARTEI care ramine pt mine un reper columbofil

postat la 02:24, Sambata, 24.04.2010 de marian zamfir

domnule va salut..... as dori sa mi impartasiti daca sinteti amabil citeva trucuri sau cunostinte cind cumperi un porumbel vioiajor de pui sau matur , cum sa fiu singur ca cumpar un exemplaR BUN
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.