Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu columbofil cu domnul VICTOR OPINCARU, localitatea Comisani, UCPR DB, partea a 3-a


14:52, Vineri, 20.01.2012

Interviu cu domnul VICTOR OPINCARU

Clubul „Victoria 2010 Comişani”, UCPR Dâmboviţa

Partea a 3-a

 

 


 In aceste trofee se gaseste o parte din munca asidura a ultimilor ani a celor doi barbati din familia Opincaru. Felicitari ! 

RRP: În crescătoria dumneavoastră, care ar fi semnele care „trădează” forma de vârf a porumbeilor?

V. Opincaru: La mine în crescătorie, penajul e cel care îmi „spune” dacă un porumbel e sau nu în formă. Dacă penajul e lucios, mătăsos, pudrat, dacă se observă acele urme de grăsime pe remige, atunci ştiu că exemplarul respectiv e în formă. Când vine vorba de scăldat, toţi porumbeii mei intră în apă când le pun cădiţa de baie, deci nu pot face o departajare aici şi nu ţin cont de acest aspect.

 

RRP: În cariera dumneavoastră, cu cine aţi obţinut rezultate mai bune, cu masculii sau femelele?

V. Opincaru: Cu masculii, însă aici trebuie să precizez un lucru. Zburând fondul la natural, de multe ori am fost nevoit să ţin unele femele acasă pentru că se pregăteau să ouă. Din această cauză femelele ratau etapa respectivă. 

 

RRP: Ne puteţi spune câteva cuvinte despre metoda dumneavoastră de hrănire a porumbeilor? (amestecuri folosite, dozaj, hrănire sau nu la saturaţie, depurativ).

V. Opincaru: Pentru zburători folosesc un amestec de tip văduvie, conţinând 27 de tipuri de seminţe. Conţine şi mazăre, însă procentul de mazăre galbenă şi verde e destul de mic. În schimb, mazărea australiană (brună) e într-un procentaj sensibil mai mare. În ziua îmbarcării le dau puţină mâncare. Înainte nu le dădeam deloc, astfel încât porumbeii să intre mai repede, însă vă spun sincer că mi-e milă să-i las nemâncaţi doar pentru a câştiga câteva secunde la sosire. În timpul săptămânii le administrez două mese pe zi, o lingură de boabe per porumbel dimineaţa, una seara. Iarna folosesc un amestec pe care mi-l prepar singur, din care nu lipsesc seminţele mici şi floarea-soarelui. După ce se termină năpârlirea, amestecul se bazează mai mult pe porumb, orzoaică şi grâu. Tainul se administrează o singură dată pe zi.

 

RRP: Cum vă recuperaţi porumbeii după un zbor mai dificil?

V. Opincaru: În prima apă, la sosire, le pun electrolit şi glucoză. Folosesc două feluri de electrolit, lichid şi pulbere hidrosolubilă, pe care le alternez. A doua zi şi a treia zi, deci luni şi marţi, le fac un tratament împotriva tricomonozei. Săptămâna următoare împotriva coccidiozei, a treia săptămână împotriva infecţiilor respiratorii. Apoi ciclul se reia. Pe boabe, în prima şi a doua zi, le administrez ulei de usturoi şi drojdie de bere.   

 

RRP: Aveţi probleme cu femelele văduve care se împerechează între ele?

V. Opincaru: Nu am astfel de probleme datorită faptului că am un lot restrâns de porumbei şi îmi este mai uşor să-i controlez.

  

RRP: Care categorie de zbor consideraţi că se joacă mai greu?

V. Opincaru: Pentru crescător, toate categoriile sunt dificile. Porumbeii trebuie pregătiţi corespunzător indiferent de etapa care urmează. Chiar şi la viteză este dificil pentru că sunt mulţi porumbei angajaţi, concurenţa este puternică, deci trebuie acordată multă atenţie pregătirii şi condiţionării. Bineînţeles că pentru porumbel este mai dificil fondul, ca să nu mai vorbim de maraton, când trebuie să zboare chiar 2 zile, după o călătorie de alte 2-3 zile cu maşina. Porumbelul este stresat, flămând, însetat, deci condiţii mult mai grele.   

 

RRP: După sezonul competiţional, vă lăsaţi zburătorii să mai crească pui?

V. Opincaru: Toţi zburătorii cresc un pui, însă opresc doar ouăle celor mai buni şi le arunc pe celelalte. Apoi, după ce depun al doilea rând de ouă, sunt ţinuţi pe ouă false până se ridică de pe ele şi le părăsesc. Majoritatea tardivilor sunt cedaţi celor care îmi solicită pui, dar se întâmplă să mai opresc câţiva din zburătorii de top. Pe aceştia fie îi introduc la matcă, fie îi zbor la 2 ani.  

 

RRP: Ce tratamente aplicaţi în extrasezon şi în timpul sezonului competiţional?

V. Opincaru: Înainte de vaccinare, fac tratamente curative împotriva viermilor intestinali, coccidiozei, tricomonozei, infecţiilor respiratorii şi salmonelozei. În fiecare an schimb produsul utilizat. Urmează vaccinul împotriva salmonelozei în decembrie, iar în ianuarie împotriva paramixovirozei. Ambele vaccinuri sunt fabricate de firma Chevita.

 

RRP: Aveţi un crescător român pe care îl apreciaţi pentru felul în care îşi cultivă familia de porumbei şi pentru rezultatele obţinute de-a lungul anilor?

V. Opincaru: Sunt mulţi crescători pe care i-aş putea menţiona aici, de la fiecare învăţând câte ceva. L-aş aminti, totuşi, pe dl. Ungureanu Sima pentru că dumnealui este primul crescător de la care am adus porumbei de valoare. La vremea respectivă deţinea una dintre cele mai puternice colonii de fond din zonă, fiind şi un mare importator de porumbei. A făcut achiziţii valoroase, de la crescători celebri din Europa, îmbunătăţind astfel fondul genetic din Dâmboviţa şi nu numai. În special porumbeii Emiel Denys au fost cei care şi-au pus amprenta asupra crescătoriei mele, porumbei compleţi, care zboară cu succes de la 100 până la 1000 km.

 


   

RRP: Aveţi un porumbel favorit în crescătorie (fie zburător, fie reproducător)?

V. Opincaru: Unul dintre favoriţi a fost 507016 – 2002, căruia eu îi spuneam „16”. Un mascul albastru, zburător excepţional la viteză şi demifond. A fost 4 ani consecutiv prezent în Expoziţia naţională la aceste categorii. Între 2003 şi 2006, a avut 52 de angajări şi a sosit primul în crescătorie de 18 ori. Din păcate, l-am pierdut la un zbor de demifond din Bulgaria, însă urmaşii săi mi-au dovedit că a fost şi un bun reproducător.

 

RRP: Unui crescător aflat la început de drum şi care abia acum deprinde tainele columbofiliei ce sfaturi i-aţi da?

V. Opincaru: Să meargă la crescători cinstiţi, cu porumbei de valoare şi să ia pui din zburători valoroşi. Apoi, să-i ţină sănătoşi, altfel degeaba i-a luat. Sănătatea unui porumbel e cheia succesului, însă mulţi par să nu-şi dea seama de acest lucru. 

 

RRP: Aveţi mulţi ani de experienţă în sportul columbofil. Ne puteţi povesti o întâmplare mai hazlie sau ceva care v-a lăsat o impresie deosebită la momentul respectiv: o întoarcere după mulţi ani a unui porumbel, o sosire pe timp de noapte, un atac de uliu, un eveniment columbofil care v-a marcat profund etc.?

V. Opincaru: În 2009, am avut un concurs de fond cu lansare de la Lodz, Polonia. La orele 22 am plecat spre Târgovişte deoarece trebuia să prezentăm comisiei primii doi porumbei sosiţi. M-am întors în jur de 23.30 şi primul lucru pe care l-am făcut a fost să verific dacă a mai sosit vreun porumbel între timp. Era întuneric încă de la plecarea spre Târgovişte, aşa că nu mă aşteptam să mai fi venit ceva. M-am uitat în ceas şi am rămas uimit să văd că sosise încă unul. Imediat m-am dus în crescătorie să verific. Nu îmi puteam explica aşa ceva, mai ales că era întuneric beznă afară. Într-adevăr, mai aveam un sosit din Polonia, o femelă. Nici până în ziua de azi nu am găsit o explicaţie logică a modului în care acea femelă a reuşit să ajungă acasă pe timp de noapte. Câteodată, porumbeii te uimesc pur şi simplu, sunt nişte păsări extraordinare!

 

OPINCARU VICTOR

REZULTATE PROVINCIALE (CLUB)

 

 

2003

Loc 1, 2 şi 3 Viteză

Loc 1 şi 3 Fond

Loc 1 General

 

2004

Loc 1 Viteză

Loc 1 Fond mic

Loc 1 General

Loc 1 AS

 

2005

Loc 2 Demifond mic

Loc 2 Demifond

Loc 1 Mare fond

Loc 2 General

 

2007

Loc 1 Derby maturi

Loc 3 Viteză pui

 

2008

Loc 1 şi 2 Viteză

Loc 2 Fond

Loc 2 şi 3 Derby maturi

 

2009

Loc 1 şi 2 Viteză pui

Loc 2 General

Loc 1 AS

 

2010

Loc 1 Viteză pui

Loc 2 Fond

Loc 3 Mare fond

Loc 1 General

Loc 2 AS

Loc 2 AS Maraton

Loc 2 Derby maturi

 

2011

Loc 1, 2 şi 3 Viteză

Loc 1 şi 3 Demifond

Loc 1 Fond

Loc 1 şi 2 Mare fond

Loc 1, 2 şi 3 General

Loc 1 AS

Loc 1 şi 2 AS Maraton

Loc 1 Derby maturi

Loc 1 Viteză pui

Loc 4 Derby pui

 

 

 

Rezultate obtinute la expoziţia naţională a UCPR

 

 

Expo 2002                              Expo 2003                              Expo 2004                                         Expo 2005

Loc 12 Viteză Y                Loc 11 General M + Y            Loc 5 Viteză M + Y           Loc 5 Viteză palmares M + Y

Loc 7 Fond Y                         Loc 9 Viteză palmares Y         Loc 12 Fond mic M + Y               Loc 15 AS M + Y

Loc 17 General Y                 Loc 10 Viteză palmares Y       Loc 12 General Y              Loc 41 Fond mic M + Y

                                               Loc 4 Fond palmares                                               Loc 7 National Fond palmares

 

 

Expo 2006                                         Expo 2008                              Expo 2009

Loc 23 Viteză palmares M + Y           Loc 4 Viteză M + Y                Loc 3 AS M + Y        

Loc 31 General palmares M + Y     Loc 9 Viteză Yearling         Loc 3 Demifond palmares M + Y

                                                           Loc 14 Fond M + Y                Loc 6 General palmares M + Y

                                                                                                          Loc 12 General palmares M + Y

                                                                                     Loc 4 lot naţional Balcaniada Grecia Demifond palmares

 

Expo 2010                                                     Expo 2011

Loc 6 General palmares M + Y                       Loc 20 General M + Y

Loc 14 Maraton FCI                                      Loc 20 AS Maraton M + Y

Loc 9 Fond palmares 3 ani                              Loc 3 National General palmares 3 ani

Loc 7 General palmares

 

 

 

Porumbei reprezentativi

 

507015 – 2002 – M

 

2003

CLUB: Loc 1 Viteză

EXPO: Loc 9 Viteză palmares Y

 

2004

CLUB: Loc 1 Fond mic

Loc 1 General

Loc 1 AS

EXPO: Loc 12 Fond mic M + Y

 

2005

CLUB: Loc 1 Mare fond

EXPO: Loc 7 National Fond palmares

 

 


Loc 9 Viteză palmares Y în cadrul Expoziţiei naţionale UCPR 2003

Loc 12 Fond mic M + Y în cadrul Expoziţiei naţionale UCPR 2004

Loc 7 National Fond palmares în cadrul expoziţiei naţionale UCPR 2005

Unul dintre reproducătorii de bază ai crescătoriei

 

 


 

 

507016 – 2002 – M

 

2003

CLUB: Loc 2 Viteză

EXPO: Loc 10 Viteză Palmares M + Y

 

2004

CLUB: Loc 1 Viteză

EXPO: Loc 5 Viteză M + Y

 

2005

CLUB: Loc 2 Demifond mic

Loc 2 Demifond

Loc 2 Demifond

EXPO: Loc 5 Viteză palmares M + Y

 

2006

EXPO: Loc 31 General palmares M + Y

 

 

 

901003 – 2007 – F (fiică din 507016 – 2002)

 


 

2008

CLUB: Loc 2 Viteză

EXPO: Loc 9 Viteză

 

2009

EXPO: Loc 3 Demifond palmares M + Y

Loc 4 lot naţional Demifond palmares

 

2010

Loc 26 Naţional Viteză palmares 3 ani

 

 


Loc 9 Viteză Y în cadrul Expoziţiei naţionale UCPR 2008

Loc 3 Demifond palmares M + Y în cadrul Expoziţiei naţionale UCPR 2009

Lot naţional Balcaniada Grecia 2010

 


 

 

 


 

 

 

655510 – 2006 – M (fiu din 507016 – 2002)

 

2008

CLUB: Loc 1 Viteză

EXPO: Loc 4 Viteză M + Y

 

2009

EXPO: Loc 12 General palmares M + Y

 

 

901008 – 2007 – F

 


 

2008

CLUB: Loc 1 Mare fond Y

 

2011

CLUB: Loc 1 Fond

Loc 1 Mare fond

Loc 1 AS Maraton

EXPO: Loc 26 AS Maraton

 

 

 


 

 

 

 

1008702 – 2009 – M

 

 


 

2011

CLUB: Loc 7 Viteză

Loc 3 Viteză  palmares

Loc 1 Demifond

Loc 1 Demifond palmares

Loc 2 General

EXPO: Loc 20 General M + Y

 

 


Loc 20 General M + Y în cadrul Expoziţie naţionale UCPR 2011

 

 


 

 

1008709 – 2009 – M (fiu din 901003 – 2007 şi nepot din 507016 – 2002)

 

2009

Loc 7 AS Columbodrom „Euro Alpin” Vulcana Pandele, Dâmboviţa

 

 


Loc 9 Viteză Y în cadrul Expoziţiei naţionale UCPR 2008

Loc 3 Demifond palmares M + Y în cadrul Expoziţiei naţionale UCPR 2009

Lot naţional Balcaniada Grecia 2010


 

 

A consemnat: domnul Andrei – Silviu Oprea

Interviu cu domnul RADU ROSU, FCPR Cluj, partea 1Crescatoria Bogdan Ciobanu - Grigoresti - Suceava - partea a 3-aCrescatoria Gerard Fruitier - Franta - partea a 2-aInterviu cu domnul Gheti Ioan - Brasov - partea 1Interviu cu domnul Procop Nicolae, FCPR Constanta, partea 1


Comentarii

postat la 00:33, Duminica, 22.01.2012 de mocanu

felicitati domnule VIctor pentru porumbei si rezultatele pe care le ai optiunut in timp

postat la 00:27, Luni, 23.01.2012 de dragan

domnule victor sinteti un om si un tata fericit ca fiul dumnevostra alexandru va mosteneste pasiunea columbofila

postat la 16:54, Miercuri, 08.02.2012 de ROBERT FLOREA(TURCU)

FELICITARI! PASIUNE, CUNOASTERE,EXPERIENTA,AMBITIE=BRAVO VICTOR+ALEX,BRAVO COMISANI
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.