Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Raymond Cobut - un specialist al curselor de Barcelona


12:19, Luni, 06.10.2008 

Raymond Cobut - un specialist al curselor de Barcelona
 
 
de Maurice Henrotin
                                                                                               
 
            Cursa de la Barcelona este una dintre cele mai vechi competitii organizate in sportul columbofil belgian. Astazi insa, natura cursei s-a schimbat. Cu mai multi ani in urma, atunci cand porumbeii erau lansati sambata, cursa nu se incheia niciodata inainte de miercuri si uneori chiar mai tarziu. Atunci porumbeii concurentilor erau fie batrani, fie de mana a doua. De cand cursa a devenit una internationala, acest lucru intereseaza pe toti crescatorii din Olanda, Belgia si Germania.
            In ultimii cinci ani, castigatorii curselor de la Barcelona au fost cumparati de catre crescatorii japonezi. Castigatorul cursei din 1970, proprietatea domnului Desmet-Lippens din Knocke (Belgia), a fost cumparat pentru 250.000 de franci (aprox. 1750 lire sterline). Este intr-adevar un pret foarte mare si poate si datorita acestui fapt toti crescatorii de porumbei pe distante lungi participa si doresc sa se afirme cu porumbei buni la cursa de la Barcelona.
 
 
            In zilele noastre porumbeii sunt lansati vinerea dimineata de la Barcelona. Atunci cand vremea este buna, toti porumbeii valorosi sunt clasati in Belgia sambata dimineata, adesea cursa inchizandu-se sambata noaptea sau duminica dimineata. Acest lucru se datoreaza competitorilor de clasa si astazi toate marile crescatorii si profesionistii in materie de porumbei sunt interesati de cursa.
            Pentru multi ani, Raymond Cobut a fost unul dintre cei ce au obtinut succese in cursele pe distante mari. Raymond Cobut a fost un muncitor intr-o mina de carbuni dar a ajuns invalid si acum nu mai munceste, fiind un crescator profesionist de porumbei. Toate pasarile sale sunt selectate atent si sunt preparate special pentru curse. Toti cei 40 de masculi din echipa de zbor sunt in varsta de doi sau mai multi ani. Tinerii sunt tinuti in alta crescatorie situata in gradina si ei zboara dupa metoda naturala in tot timpul sezonului, crescand pui. Tinerii participa la curse de pana la 300 km (190 mile). Rezultatele la aceste curse nu sunt importante. Ideea principala este ca acestia sa obtina experienta.
            Pasarile de doi ani trebuie sa zboare de sase ori in cursele de vaduvi pana la 500 km (310 mile). Ele nu sunt selectate dupa rezultatele obtinute in curse, ci dupa conditia lor fizica. Pentru dl. Cobut, atunci cand un porumbel soseste din cursa el nu trebuie sa arate obosit. Masculii lui sunt liberi sa zboare in crescatorie si niciodata nu sunt inchisi in boxe. Ei zboara o ora dimineata, la ora 7.00, si o alta ora la 17.00.
            Pentru porumbeii de trei ani si mai batrani, programul de zbor este in schimb foarte dur. Ei zboara in luna mai intr-o cursa de 170 km (111 mile) si doua curse de 325 km (195 mile), in iunie si iulie trebuie sa zboare Brives - 620 km (380 mile), Cahors - 695 km (435 mile), Barcelona - 1019 km (625 mile) si St.Vincent - 861 km (530 mile). In anul 1970 Raymond Cobut a avut la zbor o echipa formata din 14 porumbei pe distante lungi. Dintre acestia 14, un numar de 10 au castigat un premiu de top in patru curse, astfel ca 10 porumbei au castigat impreuna 40 de premii in patru curse. Este maximum posibil si intr-adevar ceva extraordinar. Cu aceste rezultate excelente, dl. Cobut a fost pentru mine, in anul 1970, numarul 1 in cursele din Belgia.
            Un alt aspect al metodei Cobut este ca porumbeii sai isi mentin abilitatea de orientare si vitalitatea pana la varste foarte inaintate. De exemplu, in echipa din anul 1970 se gaseasu chiar si porumbei de 7 ani care au castigat 4 premii in patru curse. In anul 1971 acesti porumbei au castigat din nou. Longevitatea porumbeilor lui Cobut este desigur rezultatul selectiei dar si a faptului ca acestia nu au fost angajati in curse grele in primii lor doi ani de viata. Crescatorii care-si zboara tinerele pasari si puii foarte mult afla mai tarziu ca aceste pasari sunt terminate la varsta de trei ani. In crescatoria lui Cobut porumbeii dau maximum de randament dupa ce implinesc varsta de trei ani. Astfel, ei isi prelungesc viata sportiva.
 
 
 
                        Porumbeii
            In anul 1951 Raymond Cobut a cumparat cativa porumbei buni de la o licitatie a lui Ernest Duray. Porumbeii lui Duray erau la acea vreme printre cei mai buni din Belgia. Duray a fost un prieten de-al lui Bricoux. Dupa aceasta achizitie, dl. Cobut a introdus cateva pasari din crescatoria lui Condon (dl. Condon a fost nr. 1 in Belgia in anul 1969). Porumbeii lui Condon proveneau de la faimosul Comines, unul dintre cei mai buni crescatori din Belgia de-a lungul timpului. De asemenea, dl. Cobut a cumparat porumbei de la Catrysse, de la o licitatie publica si mai tarziu a introdus pe faimosii Cartier din Binche si Jacobs din Stambruges. Jacob-sii sunt cunoscuti in Belgia ca foarte buni zburatori pe distante mari. Avand la baza toti acesti porumbei, dl. Cobut si-a cladit familia. Toti porumbeii sai sunt de acelasi tip (arata la fel), nici prea mari, nici prea mici, cu foarte bune calitati ale aripii, iar cand iei in mana acesti porumbei ei sunt grei ca o piatra. Ei au ochi cu o coloratie de rosu aprins.
 
 
                        Antrenamentul tinerelor pasari
            Dl. Cobut are o metoda speciala de a antrena aceste pasari. El ii lanseaza (pe cei tineri) la inceput in echipe de cate patru, apoi pe toti in stol. La antrenamentele care urmeaza, cele de la 20 de mile, puii sunt eliberati unul cate unul la interval de patru minute. Dl. Cobut spune ca puii invata astfel sa `traga` catre casa si sa lupte pentru a ajunge cat mai repede in crescatorie.
            Pasarile care se intorc de la antrenamentele individuale au cea mai buna experienta, iar pe vreme rea nu se pierd niciodata.
            In Belgia, multi crescatori au adoptat aceasta metoda de antrenament. Ei considera ca realizand antrenamentul impreuna cu asociatia nu este suficient, pentru ca toti porumbeii se intorc cu stolul, ceea ce nu este suficient.
 
 
                        Hrana
            Domnul Cobut da porumbeilor aceeasi mancare de la vremea imperecherilor, in februarie, pana la sfarsitul naparlirii. Amestecul contine 40% proteine (mazare si fasole). Iarna, el adauga un mic procent de orz. Dupa cursa, porumbeii au la dispozitie un amestec foarte usor. Numai cu 4 sau 5 zile inainte de cursa ei primesc maximum de hrana (un amestec foarte concentrat).
            Pentru cursele foarte lungi, porumbeii sunt angajati dupa o perioada de repaus de 2 sau 3 saptamani. Daca acestia primesc o hrana concentrata prea devreme, ajung in forma prea devreme. Principalul scop este sa aducem pasarile in forma pentru ziua concursului si nu mai devreme. Acesta este motivul pentru care ei primesc o hrana foarte bogata doar cu cinci sau sase zile inainte de cursa.
            Metoda vaduviei in acest caz este foarte simpla. Dl. Cobut permite masculilor sa vada femelele inainte de angajarea lor in cos doar pentru putin timp, circa 20 de secunde. Aceasta metoda se aplica tuturor porumbeilor care nu au o experienta mare in vaduvie. De exemplu, toate pasarile in varsta de doi ani, fara experienta in vaduvie, isi vad femelele inainte de cursa. Masculii cei mai in varsta, in mod normal nu-si vad femelele, dar pentru aceste pasari acest lucru este totdeauna necesar. Crescatorul trebuie sa cunoasca caracterul fiecarei pasari, iar prepararea inainte de cursa trebuie sa fie in raport de fiecare porumbel. Pentru anumiti masculi sau femele acest antrenament mental este absolut necesar. Cu experienta de la concursuri fiecare crescator poate descoperi care este cea mai buna metoda pentru fiecare porumbel. Dupa cursa, masculii sunt lasati impreuna cu femelele timp de cateva ore. Adesea, de la cursele mari masculii sosesc seara foarte tarziu, astfel ca ei sunt lasati alaturi de femelele lor pana a doua zi dimineata. In crescatoria lui Cobut fiecare porumbel antrenat si zburat dupa metoda vaduviei primeste tot ceea ce este necesar. Dl. Cobut incearca sa invete particularitatile fiecarui porumbel pentru a se pronunta in legatura cu prepararea sa. Eu cred ca acest lucru se intampla deoarece dl. Cobut isi cunoaste fiecare porumbel din echipa, rezultatul fiind acela ca el obtine un procentaj foarte mare de premii.

            Intotdeauna dl. Cobut a participat in curse cu o echipa de femele, dar intotdeauna a considerat ca este mai dificil sa ai rezultate bune cu femelele deoarece masculii pot obtine rezultate deosebite practicand metoda vaduviei, metoda la care femelele se preteaza poate mai putin.


Raymond Cobut - un specialist al curselor de Barcelona


Comentarii

postat la 19:34, Marti, 02.12.2008 de vicente

Este año he adquirido unas palomas descendientes del Sr. Raymon Cobut, espero que me den buen resultado. Saludos.
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.