Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Raoul si Xavier Verstraete din Oostakker (Belgia) - cea mai apreciata colonie din Belgia, in 2009


15:16, Vineri, 15.01.2010 

Raoul si Xavier Verstraete din Oostakker (Belgia)

Cea mai apreciata colonie din Belgia, in 2009

 

Raoul si Xavier Verstraete

 

 

In localitatea Oostakker, din Belgia, in volierele campionilor Raoul si Xavier Verstraete, se scrie istorie columbofila la nivel inalt.  Sunt aproape 40 de ani neintrerupti de activitate columbofila la cel mai inalt nivel….si acest lucru, trebuie sa il recunoastem, nu este la indemana oricarui columbofil.

Atuul lui  Raoul si Xavier Verstraete care le-au permis sa se mentina in topul columbofiliei mondiale timp de atatia ani au fost porumbeii de calitate pe care acestia ii detin. Pentru strategia lor columbofila deosebita si stiinta de a se fi mentinut atatia ani in top, acestia au primit distinctia `Crescatoria miracolelor`! Iar sezonul competitional 2009 a fost unul de top pentru cei doi campioni….poate cel mai bun de pana acum. Titlurile castigate au fost urmatoarele:


Locul 1 - General Campion Belgische Verstandhouding –Entente Belge 2009
Locul 1 - Campion ‘Zesdaagse’ Belgische Verstandhouding (alaturi de Chris Hebberecht)
Locul 1 - Campion League Pui (cu locurile 1-2-3° in primii 4 la nivel national)
Locul 2 - General Campion al Belgium KBDB in 2009
Locul 2 - General Campion FVOV
Locul 2 - Campion FVOV Pui
Locul 3 - Interprovincial Campion Pui FVOV
Locul 1 - General Campion `Long Distance club Eeklo` 2009 (a 7-a oara)
Locul 2 - Campion `Demi Fond Mare’ la Pui in Eeklo
Locul 1 AS Porumbel Zwalmvallei  (in curse de la 400-600 km, cu porumbita `122-05` fiica lui ‘Grand Cru Uno’)
Locul 2 - Junior Cup
Locurile 7-8-11-15 Provincial AS Porumbel - Mare Fond, Maturi, KBDB 2009
e
tc. etc.

 De la stanga la dreapta: J. Rijkaert, J. Symons, A.Anker, R. Verstraete

 

 

In concluzie, crescatoria lui Raoul si Xavier Verstraete este crescatoria din Belgia care in anul 2009 se gaseste in `Top 3` in cele mai importante campionate provinciale si nationale !

 

 

 

40 de ani neintrerupti de succese la nivel inalt
Activitatea columbofila a Raoul & Xavier a inceput in anul 1968 si in acei ani acestia participau in curse de viteza si demi-fond. Era perioada porumbeilor ‘Gouden Bol’ si a urmasilor sai: ‘Mirage’, ‘Triller’, ‘Zilveren’. Au mai existat liniile porumbeilor: ‘Elvis’, ‘Rapido’ si ‘Panter’, apoi ‘Miljonair’ si ‘Bolide’. Un porumbel de-a dreptul miraculous al crescatoriei a fost faimosul ‘UNO’ (castigator al locului 1 Provincial Porumbel AS Demi-Fond KBDB si locul 1 National Bourges yearlingi).  

 

 

Crescatoria

 

 

Sistemul de zbor
Se poate spune ca intregul sistem de zbor este mai mult sau mai putin bazat pe vaduvie, chiar daca Xavier a descoperit ca puii care au o pozitie buna de cuib pot obtine rezultate foarte bune, chiar neasteptate.  Puii rezultati din seria 1 si 2, adica intre 100 si 120 de bucati, proveniti de la porumbeii de matca si de la cei mai buni porumbei de zbor, sunt supusi la teste serioase. La care Raoul pe un ton glumet, raspunde……acum am 79 de ani … de ce trebuie sa imi menajez porumbeii? Puii sunt tinuti dupa sistemul intunericului de la inceputul lunii martie pana aproape de jumatatea lunii iunie. In crescatoria lor porumbeii raman impreuna cat mai mult timp posibil, adica pana inaintea primelor curse nationale....asta cu intentia de a obtine cat mai multe cupluri posibile de pui la acel moment. Atunci acestia sunt separati si zburati pe mai departe dupa sistemul cu usi glisante.  Porumbeii sunt lasati impreuna doar cu o ora inainte de imbarcarea in cosurile de transport. Doar 5 dintre cele mai bune femele sunt acuplate cu un mascul batran si zburate de pe cuib.
Toate femelele sunt zburate saptamanal alternand o cursa provinciala `de demi-fond mare` cu o cursa nationala de fond. In mod normal masculii zboara doar in competitiile nationale organizate la doua saptamani, desi Raoul are tendinta uneori sa ii retina acasa pe unii dintre cei mai buni masculi ai sai, asta pentru a-si asigura viitorul. Dar majoritatea masculilor zboara in toate cele 4 curse nationale. Zboara si testeaza toti porumbeii, apoi selecteaza-i strict… este singurul drum spre succes ! Si se pare ca aceasta este calea cea buna pentru ca performantele din ultimii 40 de ani stau marturie. Motivatia porumbeilor este o alta cale care iti poate asigura succesul…..o etajera sau un colt mai intunecat….adica mici amanunte, in aparenta fara importanta dar care pot oferi porumbeilor o extra-motivatie pentru obtinerea victoriei. Adeseori porumbeii iti spun ei singuri daca sunt pregatiti pentru obtinerea performantei. Tot ceea ce trebuie tu sa faci este sa iti notezi aceste amanunte !

 

`Uno`

 

 

Puii sunt antrenati mult inainte de a se incepe selectia lor la mana, incepand cu sfarsitul lunii aprilie. Inainte de a fi angajati in `marele cos`, cu restul porumbeilor, acestia sunt zburati in 15 curse de antrenament, incepand cu distanta de 5 km si pana se ajunge la granita cu Franta. Principalul scop al acestor antrenamente este de a-i obisnui pe pui sa se orienteze in spatiu….pentru ca experienta de zbor nu se pierde niciodata ! Un bun program de pregatire constituie o baza solida pentru mai tarziu….si astfel porumbeii se vor pierde mai putin. In crescatorie exista in permanenta un cos mare de transport (exact ca cele folosite de asociatie) si porumbeii pot intra si iesi in el liber, pentru a se obisnui sa manance acolo si sa bea apa, fara sa se streseze.

Pasarile mature sunt zburate dupa sistemul vaduviei totale. Porumbeii de demi-fond si cei de fond, pasarile mature si puii sunt tinuti in aceeasi incapere. Exista intre 22 si 24 de cupluri de porumbei care sunt zburate dupa acest sistem. Mai exista si 15 femele vaduve care sunt zburate fara a avea partener. In plus, mai exista un lot de masculi (15 la numar, care constituie lotul porumbeilor care zboara cele mai mari distante) si care sunt zburati dupa metoda vaduviei totale. La o parte dintre porumbeii de zbor li se permite sa scoata pui inaintea inceperii sezonului de zboruri. A doua imperechere a porumbeilor are loc dupa data de 1 aprilie si dupa o scurta perioada de clocit acestia intra la vaduvie.  Pasarile mature sunt antrenate foarte bine, uneori de la granita cu Franta, si asta de 8 pana la 10 ori.

In volierele din Oostakker femelele constituie `sexul tare` in sportul columbofil, atat in concursuri cat si la reproductie. Femelele pot fi angajate saptamanal in concursuri de peste 500 km.

 

`Miljonair`

 

 

Selectia porumbeilor incepe odata cu cursele de peste 500 km….cursele de fond niciodata nu ne mint, spune Xavier….si cu cat distanta creste, cu atat clasa porumbeilor isi spune cuvantul. In opinia campionilor belgieni, porumbeii de fond si mare fond trebuie sa aiba un penaj bun, pentru a putea face fata conditiilor meteo nefavorabile care pot apare pe drumul de intoarcere acasa. Un alt lucru important este motivatia porumbeilor care trebuie transferata de la crescator la porumbei. Inainte de toate un porumbel se intoarce acasa pentru `teritoriul` sau, apoi pentru partenerul sau. Acestia sunt factori de care crescatorul trebuie sa tina seama. Apoi climatul din crescatorie joaca si el un rol important. Trebuie asigurat un optim intre uscaciune si umezeala, apoi ventilatia din crescatorie isi are rolul ei.

In ceea ce priveste aspectul medical, Xavier considera ca este mai bine sa oferim porumbeilor o cura de 7 zile, decat 2 de cate 3 zile fiecare. Cu 3 sau 4 saptamani inainte de inceperea concursurilor de mare fond la nivel national porumbeii primesc o cura de 10 zile impotriva paratifozei (dar nu sunt vaccinati). La prima acuplare a porumbeilor acestia sunt tratati timp de 5 zile impotriva trichomonozei care este repetata chiar inaintea inceperii sezonului de zboruri. In timpul concursurilor porumbeii primesc o tableta de Flagyl la fiecare 3-4 saptamani si asta ar trebui sa fie suficient.

Porumbeilor li se mai ofera Soludox timp de 5 zile inainte de inceperea sezonului, uneori repetata cu o cura in mijlocul sezonului de zboruri, in functie de conditia porumbeilor din lotul de zbor.  Restul porumbeilor li se ofera produse precum ‘Jet 2000’ (un preparat pe baza de iod), `Geniespulver` (amino acizi), ‘Kombi-olie’, `Picorin min Mix`… si electroliti + miere la intoarcerea acasa pentru recuperarea cat mai rapida...apoi ceva otet si vitamine. La inceputul saptamanii porumbeii sunt hraniti cu un amestec usor (Vandenabeele), iar in ultimele zile ale saptamanii, inainte de ziua imbarcarii, acestia primesc o hrana mai bogata in grasimi ‘Energy-mixture’!

 

`Elvis`

 

 

In ultimii ani intre zburatorii de top ai crescatoriei se numara:


-‘XTRA 522/06’: locul 1 National Cahors din 5.425 porumbei, locul 3 National din 4.381 porumbei + locul 21 National Brive din 14.521 porumbei, locul 3 Chateauroux din 605 porumbei, locul 5 Chateauroux din 1.037 porumbei.
-‘609-06’: locul 1 Chateauroux 561 porumbei + locul 3 Provincial din 2.853 porumbei.
-‘007-07’: locul 83 National St.Vincent I din 7.356 porumbei, locul 87 National St.Vincent II din 8.628 porumbei, locul 2 Epehy din 149 porumbei.
-‘254-07’: locul 32 National Souillac ’09 si locul 85 National Tulle din 5.676 porumbei ‘09
-‘367-06’: locul 70 National Montauban din 7.203 porumbei ’09, locul 3 Nat Zona Cahors din 1.834 porumbei, locul 3 Chateauruox din 605 porumbei.
-‘408-06’: locul 54 National Zona Brive din 4.381 porumbei ‘08
-‘077-09’: locul 2 Noyon din 241 porumbei ‘09
-‘088-09’: locul 16 Gueret din 522 porumbei, locul 21 la La Souterraine din 798 porumbei, locul 68 Argenton din 1.025 porumbei in ‘09

 

 

`Zilveren`

 


-‘024-08’: locul 1 Bourges din 1.175 porumbei + locul 19 National Bourges din 41.783 porumbei in ’08, locul 1 La Souterraine din 715 porumbei ‘08
-‘075-07’: locul 1 Giessen din 360 porumbei in ‘07
-‘083-07’: locul 187 National Tulle din 5.676 porumbei ‘09
-‘045-07’: locul 253 National Souillac ‘09
-‘101-07’: locul 1 Orleans din 392 porumbei
-‘Belga Queen 399-06’ (fiica din ‘Ourasie 980/98’ x ‘Kathy 502/01’), a castigat:
locul 2 National Ace Porumbel – Centrul Cureghem - Yearlingi ‘07
locul 72 National Irun 8.967 porumbei in ‘07
locul 71 National St.Vincent 6.521 porumbei in ‘07
locul 24 Intnat Tarbes din 2.235 femele in ’08, locul 248 Intnat Tarbes din 12.537 porumbei.
locul 73 International Narbonne din 1.464 femele in ’08
locul 17 International Narbonne din 2.282 femele in ’09, locul 183 International Narbonne din 14.505 porumbei.
locul 132 International Pau 1.753 femele in ‘09
-‘110-05’: locul 59 National Montauban din 6.187 porumbei.
-‘Forza 040-07’ (nepot din ‘Topstar’) a castigat:
locul 14 National Cahors din 7.347 porumbei in ‘09
locul 5 Argenton din 657 porumbei
locul 396 National Limoges din 11.869 porumbei in ‘09
locul 402 National Souillac din 7.597 porumbei in ’09
locul 424 National Perpignan din 7.364 porumbei in ‘09
-‘021-07’ (semi-frate cu ‘Topstar’) a castigat:
locul 118 National Brive din 17.456 porumbei in ‘09
locul 119 National Zona Souillac ‘09
locul 259 National Limoges din 11.869 porumbei ‘09
locul 290 National Limoges Yearlingi din 16.012 porumbei ‘08

 

Referinte pozitive despre calitatea  porumbeilor Verstrate vin de la multi columbofili din intreaga lume printre care se numara: Krysztof Pruski (Polonia), Ernst Nebel (Germania), Pasztor Robert (Ungaria), Chris Hebberecht (Belgia),  Gebr Van Landeghem, Gebr Van de Heuvel, Freddy Van den Brande, Sergio Mazzacani (Italia), Peter Frioss, J.Kokartis, Jos Vercammen, Zdravkov Dimitar (Bulgaria), S.G.Mack, S.G.Schröder, Stitka-Vogt, Rob. Klement, U.Koningsmann, Rene & Patrick Draye etc.

 

 

Jeantje - 07/01/2010

 

Raoul si Xavier Verstraete din Oostakker (Belgia) - cea mai apreciata colonie din Belgia, in 2009
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.