Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu domnii Florin si Mihai Marica - FCPR Dolj - partea 1


14:59, Vineri, 06.11.2009 

Interviu cu fratii Marica – Florin & Mihai, Craiova

- membri in cadrul clubului 16/1 (Filiala 1) – Asociatia Columbofila Dolj

din cadrul FCPR

- partea 1 -

 

 Fratii Marica, impreuna cu castigatorul locului 2 National la maratonul de la Roma,

in 2008

 

 

RRP: In introducerea interviului nostru  va rog sa faceti cunoscute vizitatorilor site-ului <Romanian Racing Pigeons> cateva date despre persoana dumneavoastra. (varsta, inceputul in ale porumbeilor, dificultati intampinate pana acum, evenimente care v-au marcat sau v-au ramas in memorie, experienta columbofila etc).

Raspuns: Suntem doi frati: Florin (29 ani) si Mihai (31ani), impreuna formam tandemul columbofil Fratii Marica. Crestem porumbei voiajori din anul 1997 si participam la concursuri in mod oficial incepand cu anul 2000. Timp de 10 ani consecutivi am practicat o `columbofilie prin corespondenta`: noi locuim in Craiova, iar crescatoria se afla la bunicii nostril, in satul Viisoara Mosneni, com. Teslui. Porumbeii ii vizitam doar in weekend-uri, in restul timpului ei fiind supravegheati de catre `manager`: bunica noastra. Victoria, careia am reusit sa ii transmitem `virusul columbofil` de-a lungul anilor. In primavara lui 2006, bunica vazandu-ne ca ne implicam atat de mult in sportul columbofil si ca facem sacrificii atat materiale cat si legate de timpul alocat porumbeilor, ne-a promis ca se va ocupa de porumbei ca si cum am face noi daca am fi acolo. I-am facut un program bine stabilit, i-am lasat recipiente etichetate pentru tratamentele preventive, recipiente etichetate pentru hrana (luni dimineata/ luni seara, marti dimineta....vineri/dimineata) in care lasam gramajele si amestecurile facute de noi in functie de categoriile de concurs si in functie de numarul de porumbei din lotul de zbor pe parcursul etapelor din campionat. Astfel au aparut rezultatele ultimilor ani si putem sa spunem ca nu a existat nici macar o zi in care sa nu le aplice acelasi program: hranire, adapare, lansare la aceeasi ora, bunica noastra devenind foarte meticuloasa in privinta ingrijirii porumbeilor si avand o dorinta, uneori atat de puternica de a-i invinge pe adversari in concursuri, incat ne simteam de parca am fi fost niste vizitatori atunci cand asteptam sa soseasca porumbeii de la concursurile de fond si maraton.

 

 Crescatoria noua din localitatea Albesti

 

 

 

Interiorul noii crescatorii

 

 

RRP: Dupa aceste scurte date autobiografice credem ca se impune sa ne vorbiti si despre porumbei. Ce ati dori sa afle cititorii nostri despre crescatoria dvs., numarul de porumbei din crescatorie, puii reprodusi anual, structura crescatoriei/compartimente, liniile de porumbei cultivate, originea porumbeilor, intretinerea lor, programul zilnic al porumbeilor, resursele financiare si de timp alocate etc.?

Raspuns: Crescatoria noastra are 6 metri lungime cu 2 metri latime. Este prevazuta cu plasa exterioara tot de aceleasi dimensiuni si este orientata spre S-E. Pana in primavara lui 2007 era divizata in doua sectiuni: lotul de zbor 4m x 2m si reproducatori 2m x 2m. Deoarece nu aveam compartiment pentru pui, am concurat cu un mare dezavantaj, din 2000 pana in 2006, deoarece aglomeram porumbeii de concurs cu puii pe care ii transferam de la reproductie. In iarna lui 2006 am divizat compartimentul de zbor in doua sectiuni: 1,5m x 2m pentru pui si 2,5m x 2m pentru zburatori, aceasta modificare a avut un mare aport la imbunatatirea performantelor la concursuri in timpul sezonului 2007 si in anii urmatori. In toti acesti ani am avut un numar constant de porumbei in timpul iernii: aprox. 45 de porumbei (inclusiv reproducatorii). Niciodata nu am pastrat mai mult de 35 de porumbei pentru concursuri. Avand intre 3 si 5 cupluri la reproductie, opream trei, patru serii de pui din fiecare cuplu, pe care apoi ii selectam si pastram doar atat cat sa completam locurile libere din lotul de zbor dupa terminarea campionatului. Micuta noastra colonie de porumbei se bazeaza pe patru porumbei:

A.`Caransebes`, RO-97-036559, Solzat p.a. - linie Ellie Nagels x Jan Aarden provine de la Calofir Nelu (acesta crestea porumbei de la Pirvu Iordache);

B.`Ciochita`, RO-97-190929, Albastra - linie Ellie Nagels x Dr.Bricoux (via Schneider Emerich) x Delbar (via Valcu C-tin) provenea de la Pirvu Iordache (in anii `80-`90 a investit foarte multi bani in achizitionarea porumbeilor de la mari columbofili romani: Valcu C-tin, Cretulescu Corneliu, Schneider Emerich, Stanuca Vasile etc.) si era verisoara lui `Caransebes`;

C. `Fiica Gdansk`, RO-99-114612, Albastra p.a. - linie Minca Ilie (Caracal) x Combelack (via Ciufu, Constanta) provenea de la inv. Chirita Mircea;

D. `Consangvinul`, RO-01-099661, Albastru - linie Jules Rijckaert x Marcel Desmet (via Rau Precup, Sibiu) provine de la inv. Chirita Mircea.

Nu pot sa nu amintesc si aportul altui porumbel de valoare `Barry White`, Belg-01-5012473- linie Thomas Peeters (via Jos Thone) x Delbar x Kuijpers (via Daenen, Tongeren), mascul care provenea de la campionul belgian Dirk Leekens si care castigase 6 premii la maraton, inclusiv Barcelona 1100 km!

Printr-o selectie foarte dura am reusit ca in ultimele 3 sezoane lotul de zbor sa fie compus doar din fii si fiicele lui : `Caransebes`, `Consangvinul` si `Barry White`.

In ceea ce priveste programul zilnic al porumbeilor, acesta a fost acelasi in toti anii: porumbeii au stat liberi de dimineata pana seara, fiind lasati sa faca ce vroiau.....stateau toata ziua in marele nuc din spatele crescatoriei, zburand foarte putin atunci cand erau eliberati dimineata. Am incercat si cultivarea altor porumbei dar nu au rezistat selectiei: sa fie angajati la concursuri cu un minimum de antrenament si sa reuseasca sa aiba si performante.

 

 

 

 

RRP: Prezentati-ne, in continuare cateva amanunte si despre sistemul de antrenament la pui/maturi, rutele de zbor, sistemul de zbor practicat (natural/vaduvie), motivatia porumbeilor etc.

Raspuns: Incepand cu vara lui 2004 am incepand sa antrenam puii la varsta de 2 luni jumatate spre 3 luni cu lansari individuale din 15 in 15 minute direct la 40 km ghidandu-ne dupa vorbele verisorului care ne-a molipsit cu virusul columbofil : `cine e bun vine acasa`. Dupa acest prim antrenament mai primesc inca doua sau trei de acest gen la 50, 60 sau 70 km. Dupa care urmeaza concursurile cu asociatia. In ultimii ani puii i-am concurat fara conditie fizica, fara nici un recuperator....a fost o selectie dura...dar au rezistat doar cei mai puternici. Sistemul de zbor la maturi: angajati direct la 50-60 km la al doilea antrenament cu asociatia, fara nici un antrenament prealabil, apoi 6-7 etape intre 140 km si 450 km dupa care participam la fonduri din doua in doua saptamani. In saptamanile de pauza dintre fonduri ii lansam individual din 15 in 15 minute de la 50 km. Inaintea concursurilor de peste 700 km ii lansam cu o seara inaintea imbarcarii cat mai tarziu posibil de la 30-40 km astfel incat sa ajunga acasa la lasarea intunericului. Ca sistem de zbor imperecheam porumbeii dupa jumatatea lunii martie, ii lasam sa creasca cate un pui, dupa care ii concuram pe oua de plastic. Dupa ce se intorceau de la primul fond (peste 600 km) ii separam. Cu doua zile inainte de imbarcarea pentru cel de-al doilea fond (peste 700 km) ii lasam impreuna pentru a se calma. La intoarcere ii separam iar si ii lasam iarasi impreuna cu doua zile inainte de a-i imbarca la al treilea fond (peste 700km). Dupa ce se intorceau de la al treilea fond ii lasam impreuna sa isi formeze un nou cuib, angajand  la a patrulea fond (peste 800 km) doar masculii. La al cincilea concurs (peste 900 km) angajam absolut toti porumbeii care mai rezistasera. Dupa sezon lasam porumbeii sa creasca o serie de pui, dupa care ii lasam sa stea pe oua de plastic in timpul marii naparliri. Porumbeii din lotul de zbor ii separam doar din februarie in martie, in rest lasandu-i impreuna. Motivatia porumbeilor nostri a fost si este traiul pe care il duceau, o viata in libertate in care nimeni nu i-a deranjat niciodata. Aceasta este metoda noastra pe care am adoptat-o  datorita `corespondentei`, insa nu toti porumbeii se preteaza acestui sistem....la noi au reusit-o doar descendentii celor trei porumbei mai sus amintiti...restul au ramas istorie.

 

 

 

 

Foarte putini porumbei se motiveaza in adevaratul sens al cuvantului, asta cere multa observatie si noroc sa intalnesti porumbelul potrivit: noi am intalnit-o pe `111` care atunci cand o calculam sa o angajam pe `oua ciocnite` nu ne-a dezamagit niciodata:

 

loc      2 /   381 porumbei / 982 km – ROMA NATIONAL `08 !!!!

loc      2 / 5759 porumbei / 653 km – Jaroslaw `07

loc      4 /   589 porumbei / 744 km – Viena `04

loc      8 / 2657 porumbei / 554 km – Szekesfehervar `03

loc      9 / 1442 porumbei / 602 km – Bardejov `04

 

 

Campionii doljeni alaturi de bunica lor, doamna Victoria

 

 

RRP: Despre hranirea porumbeilor (retete, hrana folosita) si tratamentele efectuate (pe perioade din an, recuperatori folositi etc) ce ne puteti spune?

Raspuns: In ultimii ani am hranit porumbeii cu amestecuri de la firma Versele Laga (Olimpia in extra sezon si Champion plus in timpul concursurilor) la care adaugam porumb, mazare si floarea soarelui in functie de cum credeam noi ca este necesar. Ca metoda cu 5 zile inainte de angajarea porumbeilor la concursurile de fond adaugam in ratie progresiv pana la 80% alune crude. Dupa intoarcere in prima saptamana ii hraneam cu 50% depurativ  50% amestec sport. Ca recuperator folosim dextroza si electrolit combinate in apa. Folosim produse naturale cum ar fi usturoiul, ceapa, mierea si polenul. Nu am folosit energizante la porumbei. Odihna este cel mai bun `energizant` pentru concursurile de fond si maraton. Tratamente preventive facem de doua ori pe an in cure de cate 7 zile: in februarie-martie pentru caile respiratorii si tricomonoza, tratament pe care il repetam dupa ultimul concurs de maraton. Dupa ce sosesc de la concursurile de fond primesc o zi-doua, alternat din doua in doua saptamani, produse de la Belgica de Weerd pentru respiratie si tricomonoza. Si doar atat....Daca un porumbel se imbolnaveste de altceva il inlaturam fara discutie .Nu ne plac lucrurile complicate, ne place sa ii lasam pe altii sa se complice cu astfel de chestii in crescatoriile lor.

 

 

O parte dintre femelele de reproductie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

`Nadia`, RO-365032-2005 - o porumbita de baza a crescatoriei

Interviu columbofil cu domnul STOIAN ION, FRSC Baicoi, judetul Prahova, partea a 3-aDomnul Bors Ion - FRC Bucuresti - partea a 2-aInterviu cu campionul national FCPR, domnul Gica STANCA - Constanta - partea a 3-aDomnul CARABA CODRIN, FCPR Arad, si marea sa pasiune columbofila la inceput de drumInterviu cu campionul national FCPR, domnul Gica STANCA - Constanta - partea a 2-a


Comentarii

postat la 13:26, Duminica, 20.01.2013 de catalin

Salut Mihai Sunt din ph un columbofil incepator si ami place categoria voastra de zbor,aveti niste porumbei de exceptie.Tineti-o tot asa si poate avem ocazia sa tinem legatura pentru ca mar interesa si pe mine o pereche de pui din caransebes si femela care o are anul acesta.Daca ai putea sa ami dai un pret aproximativ pentru ca ma intereseaza si pe mine sa am din acel porumbel pentru ca si eu vreau sa zbor aceleasi categorii ca voi.Va salut si tineti-o tot asa!!!\r\n
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.