Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Despre sanatate si selectie


09:57, Joi, 02.10.2008

 

Sanatatea si selectia
 
 
          Inainte de a sosi ora triajului anual, este important sa ne amintim ca sanatatea nu este aceeasi la toti subiectii, nici la toate familiile. Acest lucru este valabil atat la porumbei cat si la oameni. Este vorba de familiile in care batranii mai exista si care au trecut peste marile nenorociri de care vorbeste istoria, rezistand la diferite boli precum pesta, holera sau tifosul.
          Exista totdeauna oameni la care ficatul este sensibil, altii insa sunt predispusi sa sufere de reumatism, ba chiar de guta sau alte boli. In aceeasi masura se poate considera ca la fel ca la oameni, in lumea animala exista adesea subiecte mai puternice si altele mai slabe. Iar pentru cei interesati de columbofilie, precizam ca anumite linii sunt mai puternice decat altele.
          Aprofundand sensul exemplelor prezentate mai sus, se poate face referire aici atat la exemplare de o vitalitate uimitoare care fac fata conditiilor dificile din iernile cele mai grele, cat si la restul exemplarelor, mult mai numeroase, care imediat ce se apropie seara se urca pe odihnitori, cu capul ascuns in pene si stau marcate de un aer trist.
 
 
          Intelegem asadar ca tot ceea ce se petrece in crescatoria noastra semnifica ca exista diferente. Aceste diferente tin de sanatate, de afirmatiile ca sanatatea generala este in directa corelare cu sanatatea interioara, aceea a organelor, care isi indeplinesc functiile in raport cu posibilitatile lor, niciodata mai mult. Calitatea sanatatii organice este ereditara. Astfel, viata subiectului va fi data (marcata) de masura puterii fizice oferite de sanatatea organica. Nu in ultimul rand, durata vietii este data de puterea de reproductie a masculului si femelei.
          Acestea sunt lucrurile care trebuiau spuse si pe care fiecare columbofil trebuie sa le cunoasca. Ne aflam la ora la care nu putem sa nu toleram un porumbel batran in crescatorie daca acesta face dovada unei mari valori. Adica sa ramana fertil pana la o varsta inaintata. Il amintim aici pe porumbelul `Souillac` al faimosului campion Albert Gorin din Rameignes-Chin, mare specialist al curselor de fond. Acesta era un porumbel bun chiar si la douazeci de ani si care inca zbura Barcelona la 12 ani. Acelasi lucru putem spune si despre stramosul `Le Caramin` cumparat la varsta de 8 ani de catre Robert Fievez din Peronnes-les-Antoing care a reprodus pana la varsta de 22 de ani.
          Astfel de rezultate sunt de neimaginat in zilele noastre, cand totul se dezvolta asa de repede, iar sportul columbofil a cunoscut de asemenea aceeasi acceleratie.
 
 
          Columbofilul trebuie sa vada toate aceste lucruri pentru a avea posibilitatea sa cladeasca peste ele. Este exemplul domnului Georges Cartens din Renaix, ultimul castigator al Perpignan-ului la care baza coloniei sale actuale se pune pe porumbei care au dat pui exceptionali pana la o varsta foarte avansata, cum ar fi `Bariole 452`, `Perpignan I`, `L`Ecaille 070` etc. Ele explica toate marile performante, toate carierele de campioni, obtinute de amatorii care consacra prea putin din timpul lor pentru porumbei.
Referitor la columbofilii amatori mai tineri, acestora le recomandam sa se gandeasca bine la alegerea momentului pentru a introduce un porumbel nou in crescatoria lor. Valoarea sportiva nu se exprima niciodata prin posesia unei sanatati de fier. Preocuparea pentru o sanatate totala trebuie motivata imperativ prin a nu accepta, la momentul selectiei de la inceputul iernii, exemplare slabe in randul porumbeilor robusti din crescatorie.
          Repetam ca un porumbel nu poate fi unul de regularitate daca nu este fizic sanatos si daca are nevoie de foarte multe tratamente pentru a se mentine intr-o buna conditie fizica. Fiecare exemplar se prezinta prin propriile sale mijloace. Pentru a preciza amploarea acestor mijloace nu exista alta posibilitate decat de a-l pozitiona intr-o susa selectata judicios an de an. Si cu cat aceasta selectie se apropie de perfectiune, cu atat se regaseste la porumbel mai multa robustete si, de ce nu, longevitate.
 
 
          Intorcandu-ne la cazul exemplarelor care traiesc in salbaticie, trebuie sa adaugam ca la acestia selectia naturala, in toata rigoarea sa, elimina exemplarele slabe, fie pe cele la care puterea organica nu este una normala. Triajul rational la porumbei poate atinge aceeasi tinta, cu toate ca sunt putini crescatori care adopta aceasta metoda dura de selectie. Pentru crescatorii amatori trebuie facut cunoscut faptul ca marii campioni practica o selectie dura. Tot pentru informarea acestora trebuie decretate anumite reguli de baza ca de exemplu: `Selectia naturala nu cunoaste sentimentalisme. Ea nu tine seama de origine, nici de splendoarea coloritului animalelor sau al penelor pasarilor. Ea loveste de moarte exemplarele slabe!`
          Deficiente fizice ale unui porumbel se pot transmite in bine sau in rau in cadrul liniilor si ele ne dicteaza nevoia de a repera fara odihna indivizii claditi pe un fundament sanatos si trainic. Aceste selectii trebuie realizate cu aceeasi ambitie de care avem nevoie pentru a reusi in obtinerea performantelor noastre. Sa nu uitam si sa nu acordam scuze. Sferturile de noblete pe care un porumbel le mosteneste de la urmasii sai nu trebuie sa ne induca in eroare daca porumbelul nu-si dovedeste propria valoare. Luati-i in maini. Studiati-i. Analizati cat mai multi porumbei si comparatii apoi cu tatal lor, cu mama, cu fratele sau cu sora. Incercati apoi sa aflati cate calitati fizice trebuie sa existe la o pasare pentru a realiza echilibrul perfect de care are nevoie un porumbel ca sa obtina un premiu mare. Daca porumbelul este un reproducator care proceeaza pui lipsiti de vitalitate, atunci acesta trebuie suprimat si inlocuit cu unul mai sanatos, mai complet, mai plin de vitalitate.
 
 
          De observat ca nu va citam aici iregularitatea care apare in formarea modelelor. Am fi putut foarte bine sa ne oprim aici doar la musculatura. Referitor la aceasta, momentul este perfect ales atunci cand naparlirea la porumbei este buna, pentru a aprecia corpurile rotunde, daca sternurile nu sunt perfecte si mai ales notati toate observatiile care se pot face.
          Toate detaliile care apar observatorului pot avea valoare numai cand provin de la cineva care cunoaste ce inseamna porumbei slabi si porumbei puternici.
          Toate informatiile despre un porumbel bun sunt in directa legatura cu aceste mii de informatii semnificative despre sanatate. Sunt asadar mai multe lucruri care se pot observa, iar vitalitatea unui porumbel matur ne poate arata calea spre ceea ce visam.


Despre comunicarile energetice la porumbei - autor Dr. Mircea Bilius - SuceavaDespre capacitatea porumbelului voiajor de a se intoarce acasaDespre consangvinizare - efecte si importantaSfaturi practice despre cultivarea porumbeilor voiajori - articol in Jurnalul National, 19 septembrie 2010Despre crescatorii romani in presa - domnul Valentin Persinar - Cristian - Brasov


Comentarii

postat la 10:36, Joi, 02.10.2008 de Filipache Adrian

E foarte multa munca la un astfel de articol. Un articol bun, care ar trebuii unora sa le dea de gandit.

postat la 21:49, Joi, 02.10.2008 de Alin

Ai perfecta dreptate Adrian. Din pacate astfel de articole serioase nu sunt apreciate intotdeauna la adevarata lor valoare de catre columbofili .
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.