Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Sfaturi practice despre cultivarea porumbeilor voiajori - articol in Jurnalul National, 19 septembrie 2010


13:55, Marti, 21.09.2010

 

Cum se cresc porumbeii voiajori

 

19/09/2010

Jurnalul National

 

  

În linii mari, în columbofilie există două metode importante de creştere a porumbeilor: încrucişarea şi consangvinizarea. În genere, creşterea porumbeilor voiajori este un proces dificil, deoarece niciodată nu ştim cum vor arăta puii reproduşi dintr-o anume pereche.
Plecând de la acest aspect, mulţi columbofili cu experienţă au ajuns la concluzia că atât încrucişarea, cât şi consangvinizarea produc campioni, dar balanţa înclină net în favoarea încrucişării, unii dintre ei avansând chiar raportul de 10/1 în favoarea primei metode.

Este ştiut că toţi columbofilii îşi doresc în crescătorie cât mai mulţi campioni, adică "păsări care se întorc acasă din concurs în primii 10%, în 90% dintre cazuri, iar pe vreme rea şi vânt din faţă pot zbura foarte bine în faţa altor păsări". Aceasta este definiţia campionului perfect. Câţi dintre noi reuşim să şi obţinem astfel de porumbei este un alt aspect. În continuare vă prezentăm câteva sfaturi practice de obţinere a unui lot valoros de porumbei voiajori într-un interval de timp cât mai scurt:

- Cumpăraţi câte două până la şase perechi de porumbei din trei crescătorii diferite care au obţinut rezultate de top la nivel naţional în ultimii ani. Aceşti porumbei maturi trebuie să fie reproduşi din părinţi valoroşi şi, la rândul lor, trebuie să scoată pui valoroşi. Este ideal ca porumbeii achiziţionaţi să se asemene fenotipic şi, mai mult sau mai puţin, să aibă origini apropiate. Nu este neapărat nevoie ca aceştia să provină din aceeaşi sursă. Uitaţi de expresia "linie pură", pentru că dumneavoastră urmează să vi-o clădiţi.

- Împerecheaţi apoi între ei puii obţinuţi din aceste perechi. Dacă după două încercări din aceste împerecheri nu se obţin pui buni din punct de vedere fizic, atunci reîmperecheaţi-i altfel. Zburaţi toţi puii. În sezonul următor, porumbeii care dau puii cei mai buni rămân în crescătorie, ceilalţi trebuie schimbaţi sau reîmperecheaţi cu alte păsări de valoare. După un astfel de set de schimbări, eliminaţi porumbeii care nu au dat pui buni zburători.

- Continuaţi să reproduceţi şi să zburaţi până când veţi descoperi o pereche care este capabilă să vă ofere trei, patru sau chiar şase porumbei buni zburători. Acum împerecheaţi-i pe aceştia cu veri, unchi sau mătuşi de-ale lor. Încercaţi să păstraţi calităţile fizice în propria dvs. linie de porumbei, iar acest lucru poate fi observat prin fenotipul porumbeilor obţinuţi. În plus, abilitatea de orientare, vigoarea, curajul şi dorinţa porumbeilor de a se întoarce acasă vin să completeze ceea ce nu se vede, adică genotipul păsării.

- Selectaţi în permananţă porumbeii prin intermediul "coşului", care este cel mai bun arbitru, concentraţi-vă pe ceea ce este mai bun şi nu uitaţi că pentru a clădi o linie de porumbei solidă trebuie să obţineţi cu regularitate exemplare care se pot întoarce din concurs în primii 25% dintre porumbeii angajaţi, în 75% din cazuri.

 

Pagină realizată cu sprijinul Federaţiei Române de Sport Columbofil din România

 `Reguli unice` - un excelent articol despre organizarea columbodroamelor - Dr. Geronimo BranescuHranirea si adaparea porumbeilor in timpul transportului - traducere de dl. Ilie PufPorumbeii Pierre Dordin, Rijckaert etc.............au murit? - articol al domnului dr. Mircea BiliusCONCURS INEDIT, PORUMBEI, MASINA SI AVION - articol de dl. dr. Mircea BiliusDr. Mircea Bilius - articol impotriva distrugerii porumbeilor de maraton
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.