Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Valoarea genetica a unui porumbel este in directa legatura cu pretul lui de achizitie?
Da
Nu
Intamplator
Niciodata
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia

Dr. Mircea Bilius - Relatia dintre ochii porumbelului calator si calitatile sportive


22:05, Vineri, 26.02.2016

Relatia dintre ochii porumbelului calator si calitatile sportive

 

Autor Dr. Mircea Bilius
Presedinte onorific Asociatia Columbofila Suceava

 

 

 

 

 
 

 

Dupa o lunga perioada de timp, tintuit de vrajmasiile varstei, asemenea naufragiatului napastuit in varful catargului unei corabii involburate de furtuna, o acuarela emotionanta dintr-un tablou de Aivazovski din Galeria Nationala de Arta, mi-am revenit si insetat de stiri columbofile deschid calculatorul si incep sa navighez stirile siteurilor.

Ma impresioneaza imaginile reusite a expozitiilor Europene si Nationale de la Bucuresti postate pe paginile site-ului „columbofil.net”.

In calitate de membru al Uniunii Columbofile de prin anii 1971 perioada in care timp de 25 de ani am organizat si condus filiala Columbofila Suceava, transmit cele mai sincere urari si intreaga mea gratitudine pentru un adevartat recital columbofil, o prezentare docta, o reusita manifestare  la care au participat o parte a elitelor columbofile europene. Columbofilia romana si-a deschis larg portile catre impatimitii crescatori de porumbei calatori de pe meleagurile batranului continent european.

Intr-un alt site, „www.rrp.ro”, am lecturat un articol interesant referitor la unele criterii de selectie a porumbeilor, condeiul apartinand eruditului crescator belgian Astere Vergotte. Materialul a fost tradus si prelucrat de catre distinsa doamna Laura Tanasoiu careia ii transmit toata consideratia pentru implicarea in actele columbofile. In pagina comentariilor, columbofilul nostru Manea Ciprian se intreaba, oare care este rolul ochiului la porumbel in manifestarea calitatilor sportive?

In urma cu 15 ani l-am cunoscut pe ing. Lavrentiev, columbofil din orasul ucrainean Melitopol, aflat la 1000 km de Cernauti. Un patimas sustinator a teoriei aprecierii calitatilor sportive dupa examenul, geometria anumitor particularitati anatomice prezente in examinarea ochilor.

Stefan Bezuscu, columbofil din Cernauti, mi-a povestit ca a vizitat volierele dlui Lavrentiev care numarau cca 3500-4000 porumbei calatori. In iarna anului 2001-2002 l-am invitat la Expozitia Judeteana pe ing. Lavrentiev, expoziltie organizata la Sala Planetariu din Suceava. Am fost amfritionul dlui Laurentiev insotindu-l la multi crescatori din Suceava, Radauti, Marginea etc., dornici sa le evalueze calitatea porumbeilor. Renumitul crescator ucrainean ,,innarmat” cu o lupa si o lanterna, timp de mai multe ori a examinat sute de porumbei. Anumite modificari anatomice din profunzimea ochilor le considera ca decisive pentru atribuirea valorii porumbelului din punct de vedere al calitatilor sportive. Paradoxal, unii porumbei la care Larentiev semnala insusirile sportive din ochiul examinat corespondeau cu afirmatiile crescatorului ca porumbelul respectiv zburase bine in concursuri. Dar la alte exemplare performantele nu corespondeau aprecierilor oculare facute de Lavrentiev. Totusi, despre ce este vorba?Cand examinam cu lupa, ochiul fiind expus la o apropiata sursa de lumina, observam doua planuri ale profunzimii, imaginea are aspectul unui crater. Zona cuprinsa intre fata aborala a corneei si fata orala a irisului reprezinta camera anterioara, iar portiunea cuprinsa dintre fata aborala  a irisului si fata orala a cristalinului este camera posterioara a ochiului. Pe fata orala a irisului se gasesc numeroase striuri transversale si circulare. Lavrentiev aprecia ca fiind decisiva existenta unei zone circulare libere intre nuantele irisului puternic vascularizat si pupila ochiului. Este vorba despre inelul care se observa la unii porumbei intre iris, diafragma intens pigmentata si pupila din centrul ochiului. Personal consider insa ca inelul respectiv nu are nici o legatura cu performantele porumbelului.

Nuantele irisului de galben – aurie, galben - bruna, roza - portocalie, violeta etc, nu au nici o relevanta in aprecierea calitatilor sportive. Eu consider ca pentru reusitele zborurilor conteaza integritatea anatomica a ochiului, calitatea reflexelor pupilare, ameiozei si midriazei la schimbarea surselor de lumina. Imi place sa apreciez valoarea unui porumbel bineinteles cu insusirile fenotipice de rigoare dupa fizionomia fetei si sanatatea anatomica a ochiului, aceasta este adevarata uvertura a performantelor. Examinand in ansamblu capul, fata si ochiul, numite facies, el trebuie sa exprime inteligenta. La porumbeii de viteza – demifond sa exprime o energie exploziva, un caracter de luptator. La porumbelul de mare fond sau maraton facesul trebuie sa exprime calm, liniste si siguranta. Pentru a identifica aceste insusuri, crescatorului ii este necesar un adevarat fealing care se dobandeste dupa ani de experienta. Am avut un porumbel adult, fost campion al categoriei de maraton, dar la un concurs de Paslek – 870 km, zbor catastrofal, a revenit dupa un an fara ochiul drept, orbita globului ocular fiind uscata. Porumbelul pastra la picior senzorul de concurs. Cu tot handicapul major datarat lipsei ochiului, porumbelul a reusit sa gaseasca voliera. Aceasta demonstreaza ca reusita, cu adevarat un miracol, se datoreste Sistemului Nervos Central. Creierul porumbelului. Sanatatea anatomica a ochiului este necesara dar este o insusire auxiliara.

Creierul porumbelului, de numai cateva centigrame, constituie adevaratul necunoscut al intersectiilor ce limiteaza posibilitatile noastre de cunoastere.

 

 

 

 

Noul Regulament Sportiv al FCPR, un catalizator al concursurilor columbofile la Suceava - Dr. Mircea BiliusDimensiunile inestimabile ale geniului porumbeilor nu poate fi evaluat - Dr. Mircea BiliusIRI si MONI - un excelent articol columbofil scris de catre domnul dr. MIRCEA BILIUSDr. Mircea Bilius - Epilog emotionant despre `fiica inaripata`Mircea Bejenaru - Piatra Neamt


Comentarii

postat la 13:49, Luni, 29.02.2016 de VLAD

In anul 2010 la o expozitie de porumbei din or.Odesa am fost martor cum d-l Lavrentiev a recunoscut rasa porumbeilor unui columbofil numai luandul in mina,din 10 porumbei pe 8 ea ghicit.

postat la 11:05, Marti, 01.03.2016 de narcis

foarte frumos articolu ca deobicei ne unge la suflet . domnu bilius de ce nu publicati toate articolele columbofile pe care le -ati scris pina acuma ??

postat la 11:58, Miercuri, 02.03.2016 de misu

D-le Bilius, am dori sa ne ziceti mai mult despre porumbeii vechi Bricoux de care nimeni sau 90% dintre crescatorii vechi nu mai pomenesc nimic si ne bombordeaza toti cu istoria lor, numai noi u mai avem istorie. Se stie clar ca si dl Vasiliu a avut astfel de porumbei si succesul dansului a fost in combinatie cu acei porumbei (Fabry). Chiar a dat porumbei Bricoux in Japonia, ca dupa cum se stie sau doar unii mai stiu asa a si luat pe acel Hector Desmet, la schimb cu porumbeio Bricoux. Am dori sa ne ziceti despre sportul columbofil al anilor, 60-70-80 care era la nivel destul de inalt si pe atunci. Aia este istoria noastra. La expozitia europeana era un stand cu acte vechi ai porumbeilor A. Bricoux, J.Mohr... de ce nu se scaneaza si sa se faca public aceste documente, ale cui sunt si de ce FCPR nu le pune public pe site...etc? Avem istorie si este pacat. Exista un trend la aceasta ora in Europa, toti marii crescatori din Olanda se lauda ca au la baza acei porumbei A.Bricoux. Pai noi am avut cele mai mari valori ai acestui mare colos al columbofiliei mondiale, la un moment dat erau porumbei care aveau acest sange pe toate turlele bisericilor, ca sa nu mai vorbesc de crescatorii anilor 60, 70 zburau maratoane la fel ca si in Europa (in conditii care numai noi le stim). Va rugam faceti acest lucru pentru istoria columbofila romaneasca ca aceste fapte raman in istorie.

postat la 20:03, Miercuri, 02.03.2016 de Mircea Bilius

D-le Narcis ,\r\nToate articolele mele au fost publicate in cartea \"Asociatia Columbofila Suceava ,istorie ,performeri ,zborurile la maraton \" .Cartea contine 448 de pagini si este foarte bogat ilustrata.Daca va intereseaza ,scrieti-mi pe e-mail.\r\nCu multumiri ,\r\nDr.Mircea Bilius

postat la 22:35, Miercuri, 02.03.2016 de DORU

sincer va zic ma ung la suflet toate articolele pe care le scrieti

postat la 00:32, Marti, 28.03.2017 de Nicolae Chira

Sa traiti dle Mircea eu as zice sa lasam lupele Si ochii deoparte Si sa me concentram pe sanatate,mincare si morocul care joaca in rol bunicel in acest sport minunat.Porumbei sunt adusi din toate colturile europei la noi in Vicov Si Radauti dar sunt doi mari crescatori care iam cunoscut si I mentionez cu placere dl Asmarandei Florentin si Gica Stanca sa ai curajul si fa ajungi la performantele acestor domni este uimitor in special dl Asmarandei intr-o perioada asa scurta la asemenea performante este uluitor pentru mine am fost personal si l-am vizitat jos palaria Nu vreau sa Le fac reclama avem columbofilii nostri in Radauti Sv dar la maraton sunt greu de egalat cu toate ca la kelme am avut 3 in prima zi distanta Nu ma prea ajuta la Vicov de Sus l-am invins pe Asmarandei cea mai fericita zi de cind m-am apucat sa concurez era 1 la Botosani intrat si eu aveam 3 care Nu au intrat timp de 35-40 min in voliera Si ploua cu galeata multa sanatate dl Bilius
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.