Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa va zburatii puii in aceasta toamna? Cu clubul sau personal?
Personal
Cu clubul
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava

Marin si Aurel Lupu: doua generatii de columbofili fac performanta cu porumbeii voiajori


23:16, Sambata, 08.01.2011

Marin si Aurel Lupu: Două generaţii de columbofili fac performanţă cu voiajorii

 

 

 

Tatăl şi fiul, alături de porumbeii voiajori „de suflet”

 

Marin şi Aurel Lupu cresc sute de porumbei voiajori campioni cu care adună trofee la cele mai puternice concursuri internaţionale. Marin Lupu a început să crească porumbei în adolescenţă şi i-a transmis şi fiului său această pasiune. Acum deţin peste 300 de porumbei pe care îi pregătesc pentru maraton.

Pasiunea lui Marin Lupu a apărut de la prima pereche de porumbei de rasă, primită cadou în copilărie. A fost atât de intensă încât, la un moment dat, părinţii au încercat să îi interzică să se mai ocupe de creşterea păsărilor pentru că timpul pe care trebuia să îl aloce temelor era dedicat păsărilor. 

 

 

„Părinţii au intervenit pentru că, din cauza pasiunii prea mari pentru porumbei, nu mă mai ocupam de şcoală. Veneam de la ore, aruncam ghiozdanul şi mă duceam direct la porumbei", ne-a mărturisit Marin Lupu.


A doua generaţie


Fiul lui Marin Lupu, Aurel, a deschis ochii pe porumbeii voiajori, a crescut alături de păsări şi a moştenit dragostea pentru ele de la tatăl său. El se consideră columbofil adevărat de pe la vârsta de 15 ani, pentru că tatăl său şi-a dorit ca Aurel să se ocupe mai mult de şcoală. „Nu am vrut ca el să păţească la fel ca mine, astfel că abia după ce a terminat şcoala generală a început să se ocupe cu adevărat de porumbeii voiajori, de concurs", ne-a spus Marin Lupu.

Acum, tatăl şi fiul au într-un spaţiu special din gospodăria lor peste 300 de porumbei, pe care îi îngrijesc şi le oferă mâncăruri speciale şi tratamente.
„Sunt greu de întreţinut însă nu simţi că e greu, dacă faci acest sport cu pasiune. Sunt mâncăruri speciale, pastile costisitoare, tratamente pentru perioada de dinainte de plecare, apoi la revenirea din voiaj. Dimineaţa, înainte de masă, trebuie să le fac zborul de antrenament şi apoi mâncarea şi tratamentele specifice", spune Aurel.


Porumbeii, păsări misterioase


Cei doi au porumbei care până acum au înregistrat adevărate performanţe. "Avem porumbei care au făcut zboruri de la Varşovia şi din Slovacia, din Tarnov. Unii s-au mai şi pierdut pe drum şi au revenit acasă miraculos, după doi ani. Cea ma grea competiţie este cea de maraton, când zboară şi peste o mie de kilometri", spune tatăl.


Valoarea unui porumbel voiajor, cu performanţe în concursuri, ajunge şi până la 10.000 de euro, iar Aurel are deja în gospodăria sa unul foarte preţios. „Porumbelul meu preferat este cam la jumătate din această sumă, însă pentru mine are mai mult o valoare de suflet şi nu mă voi despărţi de el. L-am primit cadou în urmă cu doi ani şi a venit primul de la Varşovia. Acum îl ţin de prăsilă, la matcă", spune Aurel.

Aurel Lupu mărturiseşte că a fost fascinat de porumbeii voiajori, asupra cărora planează încă multe mistere. "Se spune că se ghidează după undele magnetice ale pământului pentru că atunci când au fost cutremure s-au dezorientat şi s-au pierdut", povesteşte fiul.

 La competiţii există anumite reguli după care se stabilesc cei mai buni porumbei. „Fiecare crescător îşi aduce un număr prestabilit de porumbei, se notează seria pe o fişă personală, seria porumbelului şi seria unei cleme. Păsările care nu au ceasuri electronice au cleme de plastic cu două numere. La venire se ia clema de pe piciorul porumbelului şi se imprimă pe o bucată de hârtie ora, minutul, secunda. La plecare, fiecare crescător îşi are trecută distanţa de la locul lansării până la el în curte. Apoi, aceste date sunt transmise la Bucureşti, unde se centralizează, se calculează viteza de zbor, distanţa, şi astfel se ierarhizează rezultatele", explică Aurel.

 

Domnii Gigi Dobrei si Florin Potra - doi columbofili de origine romana cu rezultate excelente in campionatul SUAMihai Vasiliu - Botosani - date despre porumbeii intemeietori ai crescatorieiIstoria columbofiliei belgiene: Raoul Van Spitael – din Kain-Doornik (Belgia)Performanta columbofila la nivelul asociatiilor columbofile sucevene - Dr. Mircea BiliusColumbofilia pascaneana la inceput de drum


Comentarii

postat la 02:33, Duminica, 09.01.2011 de un coleg

sint doi omeni de un caracter deosebit care siau dat seama si conducerea clubului abia acum cind vor sa plece la alt club,cu respect nea lupule.

postat la 15:23, Duminica, 09.01.2011 de zamfir Ion

Felicitari domnilor si mult succes in continuare !

postat la 20:07, Joi, 27.01.2011 de musatciprian

felicitari , dar pacat de porumbeii daca nu le faceti o crescatorie mai spatioasa decat ce se vede in poze k la ultimul raft trebuie sa intrati pe burta . in rest ft ft bn feliciari si mult succes in 2011
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.