Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Tandemul Van Cauter – Plas, spre culmile gloriei cu porumbei Schellens


02:19, Marti, 16.11.2010

 

Tandemul Van Cauter – Plas

Spre culmile gloriei cu porumbeii Schellens

de Stefan Martens

 

Elma Plas si Manu van Cauter

 Foto resedinta. Crescatoria este asezata la etaj

 

Ce mică e lumea. Îmi amintesc ca şi când ar fi fost ieri de o întâlnire pe care am avut-o cu bunul meu prieten Ed Minvielle ca să vizităm câteva crescătorii de top din Belgia.
După câteva astfel de vizite, am luat o scurtă pauză şi am mers împreună să bem o cafea. Bineînţeles că am început să vorbim despre porumbei. Ed îmi povestea despre reproducătorii săi (pe care eu îi consider foarte valoroşi) şi, dintr-o dată, a menţionat faptul că a obţinut rezultate deosebite cu porumbeii lui Jean Reynckens (din localitatea Flenalle – Belgia). Mai exact, cu porumbei din linia faimosului “Supercrack”. Acel mascul (seria 1013240 – 95) a fost campionul la Viteză al Belgiei în anul 1996.

 

Iată şi rezultatele obţinute:

Loc 1 Macquenoise (113 km) împotriva a 1093 păsări;

Loc 1 Soissons (203 km) împotriva a 2078 păsări;

Loc 1 Vervins (140 km) împotriva a 894 păsări;Loc 2 Laon (162 km) împotriva a 829 păsări;

Loc 3 Saint Witz (269 km) împotriva a 1281 păsări;

Loc 4 Macquenoise (113 km) împotriva a 1036 păsări.

 

 

Când am analizat cu atenţie pedigreul lui “Supercrack”, am descoperit numele tandemului Van Cauter-Plas (din localitatea Aalst). I-am spus lui Ed că îi cunosc foarte bine pe Manu Van Cauter şi Elma Plas şi că nu suntem departe de crescătoria lor. Ed a fost foarte surprins şi s-a arătat nerăbdător să-i vizităm. Le-am dat un telefon şi am plecat spre regiunea Keienberg, unde se află situată localitatea Aalst. Odată ajunşi acolo, am avut o discuţie agreabilă pe teme columbofile cu Manu Van Cauter, pe care o voi relata în cele ce urmează.

 

 

Întrebare: Când aţi început să creşteţi porumbei?

Răspuns: Tatăl soţiei mele, Elma, a fost crescător de porumbei. A început în 1949, cu porumbei voiajori. Din 1960 până în 1976, am concurat în tandem. Asta se întâmpla în Hekelgem, la câţiva kilometri distanţă de Aalst. În 1977, ne-am mutat în această nouă locaţie şi am început să concurăm în nume propriu.

Fiu Nationaal I

 

Întrebare: Ce suşe deţineţi actualmente în crescătorie?

Răspuns: Vechea bază o constituie porumbeii socrului meu. Ca să fiu mai exact, trebuie să ne întoarcem în timp, în data de 16 noiembrie 1958. În acea zi, am cumpărat doi masculi negri. Erau din suşea Cominnes (din Leers Noord) x Vanbruaene Andre (din Lauwe). Dar, bineînţeles, asta se întâmpla demult. E logic că am cumpărat şi alţi porumbei. Întotdeauna aceşti porumbei au provenit de la crescători buni şi trebuie să recunosc că încrucişările ulterioare au dat produşi valoroşi. Dar în 1996 am făcut cea mai bună investiţie din viaţa mea. Şi anume, am cumpărat porumbei de la Karel Schellens (din Kessel). Şi acum îmi amintesc de prima vizită pe care i-am făcut-o acelui “om minune”. Am rămas foarte impresionat de calitatea porumbeilor săi. Totul era la superlativ: penaj, aripi, ochi, ceva cu adevărat incredibil. Şi toate aceste calităţi erau combinate cu rezultate magnifice în concursuri. Recunosc că m-am îndrăgostit imediat de acei porumbei. Şi asta n-a fost tot. Primii pui pe care i-am reprodus din acei porumbei Schellens pe care i-am achiziţionat în primă fază mi-au adus nişte rezultate fenomenale. Din acest motiv, m-am întors în Kessel să mai cumpăr o nouă serie. În total, am cumpărat peste 80 de exemplare originale Schellens, iar în momentul de faţă încă mai deţin 50 dintre ele. 

 

Frate Nationaal I

 

Întrebare: Cu care dintre liniile Schellens aţi avut cel mai mare succes?

Răspuns: Aceia dintre dvs. care cunosc cât de cât porumbei Schellens ştiu că “De Argenton” (B83-6114062) şi “Bibberke” (B85-6043216) sunt părinţii celebrului “Nationaal I”. Eu am doi fii şi trei fiice din acest cuplu în compartimentul de reproducţie. De asemenea, din “Nationaal I” am un fiu şi o fiică. Am cumpărat aceşti pui înainte ca “Nationaal I” să fie vândut. Am înregistrat rezultate foarte bune cu fiul acestui super mascul. Dar asta nu e tot. Am un frate (B87-6069499) şi o soră (B87-6069622) cu “Bibberken” (mama lui “Nationaal I”). Împreună cu o “fiică din Fenomenale” (B83-6114117), mi l-au reprodus pe B91-4850104, un adevărat porumbel de top, cu rezultate pe măsură: locul 1 din 124 porumbei, locul 2 din 125 porumbei, locul 3 din 653 porumbei, locul 5 din 527 porumbei, locul 7 din 714 porumbei, locul 8 din 2488 porumbei, locul 9 din 609 porumbei, locul 12 din 2377 porumbei şi aşa mai departe.

 

Un alt reproducător este “B88-6069640”. Acest mascul se trage din “”Frate cu Bibberken” (B86-6260630) şi “Fiică din Fenomenale” (B84-4850139 – soră cu “Argenton”). Un fiu (B91-4850139) din acest mascul a câştigat 51 de premii (de 10 ori locul 1), având locurile 5 şi 10 Provincial la categoria AS. 

 

 

 

 

În 1989, un alt fiu a devenit locul 1 Provincial AS, iar fratele său a câştigat 1/186 porumbei, 1/537 porumbei, 2/201 porumbei, 2/150 porumbei, 4/177 porumbei, 5/153 porumbei, 7/588 porumbei. Cu siguranţă ştiţi că “Supercrack” al lui Reynckens provine din această linie. 

 

A doua linie cu rezultate reproductive bune este cea a “Cuplului-Maes”, numit astfel de însuşi Karel Schellens. Din acea pereche am doi fii şi trei fiice. Mulţi crescători au rezultate deosebite cu porumbei din acest cuplu. Apoi, mai există şi ceilalţi porumbei celebri ai lui Schellens, cum ar fi “Witstaart” (82-6043933), “Poot” (84-6154105) şi “Windsor” (81-6430852).

 


Întrebare: Pe ce distanţe vă concuraţi porumbeii?

Răspuns: Prefer să zbor de la Noyon (150 km) şi Dourdan (317 km). Am numai 25 de masculi văduvi, fiind un număr prea mic pentru a deţine o echipă cu care să concurez şi la fond.


Întrebare: Ne puteţi descrie sistemul dvs. de văduvie?

Răspuns: Sistemul meu de văduvie e oarecum “de modă veche”. Mulţi crescători îşi împerechează văduvii şi reproducătorii la sfârşitul lui noiembrie – începutul lui decembrie, însă eu întotdeauna aştept data de 2 februarie. Cresc un rând de pui, după care clocesc o nouă serie de ouă timp de aproximativ 5 zile. După 5 zile de clocit, sunt trecuţi la văduvie. Văduvii se antrenează întotdeauna de două ori pe zi. După antrenament, sunt hrăniţi separat. Ce amestec folosesc? Întotdeauna primesc Versele-Laga Racing Plus. Îmi place foarte mult acest amestec. Arta constă în a proceda de aşa manieră încât păsările să mănânce până în ziua îmbarcării, ca atare le dau mai puţină mâncare la începutul săptămânii şi cresc raţia spre sfârşitul ei. De asemenea, le administrez şi un supliment de seminţe mici pe măsură ce ziua îmbarcării se apropie. În fiecare miercuri, adaug Colombine Form-Mix (o combinaţie de aminoacizi şi vitamine) pe boabe. Preziua îmbarcării este “ziua vitaminizării”. Consider foarte importantă hrana pe care o administrez porumbeilor mei. Amestecul pe care îl primesc trebuie să fie de calitate superioară, altfel îţi poţi lua adio de la rezultate. Gândiţi-vă, dacă mâncaţi dimineaţa ceva care nu vă place, nu o să puteţi lucra la capacitate maximă pe timpul zilei şi vă veţi simţi rău. Nu doar cantitatea de hrană este importantă, ci şi conţinutul ei. Prin asta înţeleg faptul că trebuie să le asiguri porumbeilor un amestec bogat în proteine în sezonul de reproducţie şi năpârlire, şi un amestec bogat în grăsimi pe perioada concursurilor. Dacă procedezi invers, cu siguranţă te îndrepţi într-o direcţie greşită. Şi vă asigur că aşa este.

 


Întrebare: Cum procedaţi pentru a vă menţine porumbeii motivaţi pe întreaga durată a sezonului competiţional?

Răspuns: Fac mai multe lucruri. Cândva, am vizitat un mare campion şi i-am pus exact aceeaşi întrebare. Nu voi uita niciodată răspunsul său: “Variaţia declanşează motivaţia”. Acesta este şi răspunsul meu la întrebarea dvs. La începutul sezonului, nu fac nimic special. Femelele sunt întotdeauna prezentate masculilor în ziua îmbarcării, iar acest lucru îi motivează suficient. Imediat ce observ că au nevoie de un “imbold”, încep schimbările. Asta înseamnă că le sunt prezentate femelele, dar sub o altă formă. La un moment dat, voi aduce în compartiment doar coşul cu femele şi-l voi pune pe podea. La o altă etapă, voi da masculilor câte o femelă “străină”. O altă metodă de motivare a masculilor este motivarea teritorială. Dacă aveţi boxe libere în compartiment, le puteţi deschide, sau puteţi amplasa câteva rafturi noi. Orice truc folosit, oricât de mic ar fi el, vă poate aduce o clasare de top. 

 

Sora Nationaal I

  

 

Întrebare: Sunteţi şi un maestru al concursurilor cu păsările tinere. Ne puteţi explica sistemul dvs.?

Răspuns: În fiecare an, reproduc cam 80 de pui pentru mine. Aceştia sunt înţărcaţi într-un singur compartiment (5 m lungime şi 2 m lăţime) şi rămân acolo pentru restul sezonului. Deci la mine nu veţi întâlni sistemul “uşii deschise”. În fiecare săptămână, puii sunt îmbarcaţi pentru concursul de la Noyon (170 km) sau Dourdan (317 km), iar între etape îi antrenez de 2-3 ori de la 30 km. Când puii sunt zburaţi intens, nu le mai arde să se împerecheze şi să-şi facă cuib. Aşadar, de cele mai multe ori, sunt zburaţi “pe odihnitoare”. Eu nu aplic sistemul obscurizării. Din momentul în care puii încep năpârlirea, nu îi mai bag la concurs. Viitorul lor ca văduvi este foarte important pentru mine. La sfârşitul sezonului, când fac selecţia puilor, mă uit un pic şi la pedigreul lor. Când au un pedigree bun şi câteva rezultate de top, nu am nici cea mai mică îndoială că acea pasăre trebuie oprită şi trecută în compartimentul văduvilor. Ca pui, aceştia trebuie să-mi demonstreze că au caracter, că au acea voinţă de a se întoarce acasă.   

 

 


Întrebare: Referitor la tratamente, cum vă ocupaţi de acest aspect?

Răspuns: Crescătorii care afirmă că nu le administrează nici un tratament porumbeilor mint. E simplu ca bună ziua. Atâta vreme cât porumbeii intră în maşina de concurs, vin în contact cu bolile, deci trebuie să te asiguri că nu se vor îmbolnăvi. Din acest motiv, la fiecare două săptămâni, fac o vizită unui medic veterinar de specialitate. Fac acest lucru pentru că sunt împotriva tratamentelor preventive. Când medical veterinar îmi spune că trebuie să le dau ceva, acţionez în consecinţă. Dacă totul e în regulă, nu le administrez nimic. Mai bine cheltuiesc câte 1.000 de franci belgieni la fiecare 2 săptămâni decât să pierd 5.000 de franci la o cursă.

 

 

Întrebare: Este important să introducem porumbei noi în fiecare an?

Răspuns: Da, este, şi întotdeauna am considerat important să caut şi să aduc întăriri. Eu am o bază solidă de porumbei Schellens şi trebuie să spun că în fiecare an împerechez aceşti porumbei între ei pentru a menţine intact sângele Schellens. Dar în fiecare an achiziţionez 1-2 porumbei, pe care îi încrucişez cu cei din suşea Schellens. Porumbeii pe care îi cumpăr trebuie să fi avut rezultate bune ca zburători şi trebuie să arate perfect la mână. Dacă nu îndeplinesc aceste criterii, nu am nevoie de ei. Iar după doi ani, ştiu rezultatul. Dacă puii reproduşi nu zboară foarte bine, întreaga familie este imediat eliminată. Vă asigur că nu e uşor să găseşti porumbei buni. Anul trecut, am cumpărat porumbei de la câţiva crescători de top, dar rezultatele nu au fost întotdeauna bune. Mi-au mers foarte bine porumbeii unui singur crescător, şi anume Arthur Neirinckx din Geraardsbergen. E un crescător cu un număr redus de porumbei, dar nivelul lor calitativ e foarte ridicat.

 

Sursa: www.siegelpigeons.com

 

Traducere: Andrei – Silviu Oprea

Florentin Oprea – UCPR Finta - Romania - pasiune si experienta in sportul cu porumbeiTestarea porumbeilor – prioritatea numarul 1Porumbei istoriciCum sa reproducem porumbei buni? - articol de Ad SchaerlaeckensIstoria formarii familiilor de porumbei ai judetului Galati
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.