Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

`Bine de stiut !` - un interesant articol pe teme columbofile scris de catre Ad Schaerlaeckens


16:01, Joi, 19.11.2009

 

Bine de ştiut !

 

Autor: Ad Schaerlaeckens

 

 
 

 

Luna februarie, anul 2009. Încălzire globală? Hmmm. Sunt sigur că englezii vor ridica din sprâncene. Ianuarie a fost cea mai rece lună din ultimii 12 ani, atât în Anglia cât şi pe continent. Iar crescătorii de porumbei au fost surprinşi să constate cât de puţină apă au băut păsările pe o astfel de vreme rece, în special femelele ţinute separat de masculi. În mod firesc, acest lucru are consecinţe.

 

MEDICAMENTELE

Majoritatea crescătorilor îşi tratează porumbeii împotriva tricomonozei pe timp de iarnă. Alţii, mai îndrăzneţi, sar peste acest tratament din moment ce agenţii patogeni abia supravieţuiesc şi nu se pot înmulţi în apa foarte rece. În ziua de azi, mulţi crescători pun oţet de mere sau usturoi (sau amândouă) în adăpătoare pentru a oxida apa şi au descoperit că această metodă reduce considerabil riscurile infestării cu tricomonoză. Procedez astfel de 3 ani şi… nici eu nu mi-am mai tratat păsările de atunci! O treime de lingură la 1 litru de apă este doza ideală de oţet de mere. Totuşi, vara, mai ales pe caniculă, trebuie să fiţi în alertă în ce priveşte zburătorii pentru că aceştia intră în contact cu alte păsări în maşina de concurs. Aceste exemplare sunt mult mai vulnerabile decât pe timp de iarnă. Acei crescători care tratează împotriva tricomonozei pe timp de iarnă trebuie să ştie că păsările beau foarte puţină apă, de aceea este indicat să administreze medicamentul peste grăunţele umectate în prealabil.        

 

DOUĂ REGULI DE AUR

Câteodată, puteţi citi pe prospectul unui medicament ce doză trebuie pusă în apă, însă mâncarea abia dacă este menţionată, de aceea crescătorii se întreabă “ce doză ar trebui să folosesc dacă adaug praful peste grăunţe?” Răspunsul este următorul: o doză (să zicem o linguriţă) de medicament la 1 litru de apă înseamnă două doze la 1 kilogram de hrană. Aşadar, dacă pe prospect scrie 2 grame (sau două linguriţe) la 1 litru de apă, asta se traduce prin 4 grame (sau linguriţe) la 1 kilogram de grăunţe. Adiţional, mulţi crescători le dau păsărilor vitamine sau aditivi de tot felul care, în realitate, sunt destinate consumului uman. Se confruntă cu aceeaşi problemă: “ce cantitate să le administrez?” Aici, am putea spune că doza recomandată pentru o singură persoană este aproximativ egală cu doza pentru 40 de porumbei. Iar în ce priveşte doza corectă, mulţi veterinari neexperimentaţi calculează în funcţie de greutate, dar se înşeală.     


SISTEMUL OBSCURIZĂRII

În ţara mea, având în vedere clima de care dispunem, păsările tinere ar trebui obscurizate începând cu luna martie. Păsările nu trebuie expuse la lumina zilei mai mult de 10 ore, deci adăposturile trebuie obscurizate cel puţin 14 ore. Unii cred că această metodă cauzează aşa-numita “boală a păsărilor tinere”. Nu este adevărat. Foarte mulţi pui care nu au fost supuşi obscurizării s-au contaminat cu Adeno/coli. După cum bine ştiţi, împotriva virusului (adeno) nu se poate lupta, dar eliminând bacteria Coli, care este un factor de slăbire a organismului păsării, le sporesti rezistenţa la această boală. Mulţi crescători sunt atât de îngroziţi de “boala păsărilor tinere” încât tratează preventiv. Aceasta e o mare greşeală.     

 

MENTALITATE GREŞITĂ

Bacteriile Coli sunt prezente în organismul tuturor porumbeilor. Sunt inofensive iar prezenţa lor în intestine este benefică. Dar mai există nişte tulpini ale bacteriei mult mai puternice şi mai dăunătoare care, în combinaţie cu Adenovirusul, pot provoca daune serioase. O problemă o constituie faptul că o tulpină a bacteriei poate avea o acţiune mult mai patogenică decât alta. Aşa cum am menţionat anterior, aplicarea unui tratament preventiv este greşită pentru că asta ar însemna distrugerea bacteriilor folositoare, de care porumbeii au absolută nevoie pentru a lupta împotriva bacteriilor nocive şi a agenţilor patogeni. De-a lungul anilor, deja am slăbit prea mult sistemul imunitar al păsărilor, de aceea este foarte important să încercăm să clădim porumbei cu imunitate. Acum puteţi înţelege de ce atât de mulţi campioni îşi găzduiesc porumbeii în voliere deschise pe timp de iarnă, unde sunt expuşi frigului, vântului şi ploilor. “E cea mai bună metodă de a ne căli păsările şi de a evita problemele respiratorii pe timp de vară”, susţin aceştia. Şi majoritatea campionilor ştiu bine ce vorbesc!   

 

 

Sursa: www.schaerlaeckens.com

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

"Istoria moderna a columbofiliei" - un excelent articol al domnului dr. Geronimo BranescuPacientul englez - de Ad Schaerlaeckens O problema din ce în ce mai mare - articol de Ad SchaerlaeckensScurta prezentare a pasiunii columbofile a domnului Florea Alexandru, UCPR DmbovitaDespre istoria moderna a columbofiliei - un excelent articol scris de dl. dr. Geronimo Branescu
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.