Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Valoarea genetica a unui porumbel este in directa legatura cu pretul lui de achizitie?
Da
Nu
Intamplator
Niciodata
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia

Fascinantul joc cu... porumbei calatori - articol de Dr. Geronimo BRANESCU


12:30, Miercuri, 09.06.2010 

Fascinantul joc cu... porumbei călători

 

de Dr Geronimo Brănescu
6/06/2010

 

\"\"

 

 

Începând cu cea de a 100-a zi de viaţă, porumbelul călător concurează pe distanţe cuprinse între 100 şi 1.000 km pentru o perioadă ce poate dura între trei luni şi trei ani, după reguli unice. Este sportul cu un sin­gur punct de start şi cu zeci, sute sau chiar mii de li­nii de sosire. Este fascinantul joc cu porumbei călători.


Pentru a putea concura în curse oficiale, porumbelul voiajor trebuie să deţină pe picior un inel de identificare ce conţine elemente ce dau o combinaţie unică, irepetabilă la un alt exemplar (iniţialele ţării de origine, anul naşterii şi un număr matricol). Inelul, cu structură metalică, se poate introduce pe picior numai între a 7-a şi a 10-a zi de viaţă, ulterior grosimea degetelor nemaipermiţând această manoperă. Acesta este actul lui de identitate internaţional valabil, aflat la purtător, fără de care şi-ar pierde toată nobleţea sutelor de generaţii de selecţie şi ar rămâne doar un porumbel comun cu aspect de voiajor.

El este lansat în concurs la un timp şi dintr-o locaţie predeterminate. Distanţa dintre punctul unic de lansare şi punctele multiple de sosire, asimilabile totuşi unui anumit perimetru riveran, este măsurată prin GPS, adică utilizând precizia maximă electronică cuantificată până la nivelul milimetrilor. Această distanţă precis măsurată de o comisie naţională şi notată cu S este împărţită la timpul de constatare conform formulei fizice clasice v=s/t, unde v=viteza, s=spaţiu şi t=timp. Timpul se constată în două moduri: mecanic sau electronic. Sistemul mecanic iniţial continuă să fie încă folosit în prezent şi se bazează pe cronometrarea cu un ceas special construit (cu o structură unică în lume) pentru cursele de porumbei călători. Acesta are două componente, fiind practic un ceas mecanic obişnuit, asemănător vechiului ceas clasic, care însă este racordat la un sistem de tambur în care sunt introduse elementele temporare de identificare denumite cleme de concurs. Acestea sunt inele, în gene­ral de cauciuc, ce au inscripţionate două serii, una pe interior şi cealaltă pe exterior, combinaţia de cifre fiind unică, astfel încât să nu poată fi intuită şi falsificată. Ele se prind pe piciorul cu inel de înmatriculare al porumbelului de o comisie special desemnată la fiecare cursă. Proprietarul nu mai are voie să îşi atingă porumbelul din momentul prinderii clemei! Porumbeii sunt apoi îmbarcaţi în autovehicule speciale şi transportaţi, însoţiţi fiind de un delegat oficial, către locul de lansare. În locaţia predeterminată are loc lansarea în prezenţa altui delegat oficial local. La sosirea acasă, clema se scoate de crescător şi se introduce în nişa liberă a tamburului ceasului, marcându-se astfel momentul prin apăsare pe un declanşator care înregistrează cu tuş pe hârtie exact ziua, ora, minutul şi secunda introducerii clemei.


În cazul ceasurilor electronice, sistemul este mai simplu şi mai eficient, însă mai costisitor. Porumbeii sunt dotaţi cu un cip electronic ataşat pe piciorul liber de inel. La fiecare cursă, acesta este scanat de o comisie prin sistemul de club, iar la sosirea acasă este înregistrat printr-un dispozitiv de antene plate de contact, în ceasul electronic constatator, prin care la club, în momentul "citirii", se descarcă informaţia în prezenţa unei comisii speciale, pe hârtie tipărită.


Aşa cum precizam anterior, printr-un calcul simplu de fizică elementară (v=s/t) se obţine viteza exactă de deplasare a porumbelului călător între punctul de lansare A şi punctul de sosire B. Viteza cea mai mare dă învingătorul etapei şi primeşte punctajul cel mai mic, ulterior numărul de puncte creşte, declasând gra­dual concurentul o dată cu scăderea vitezei de deplasare. Pe această bază de calcul se întocmesc clasamentele de echipe complexe de columbofili specialişti, în urma cărora sunt desemnaţi învingătorii pe etape. Etapele se cuantifică la rândul lor în puncte şi, în final, determină câştigătorii pe diferite secţiuni: viteză, demifond, fond şi maraton; respectiv pe categorii cumulate după anumite norme tehnice: palmares, general, crescători etc.

 

Va urma

  

Textul articolului il puteti lectura si la adresa:

http://www.jurnalul.ro/stire-atletii-vazduhului/fascinantul-joc-cu-porumbei-calatori-545689.html

Arbitrare porumbei ASC Grivita Rosie - BucurestiDr. Mircea Bilius - articol columbofil de exceptie despre `Porumbeii, talismanul sufletului` - partea a 2-aHranirea si adaparea porumbeilor in timpul transportului - traducere de dl. Ilie PufIn vizita la Daniel Van Ceulebroeck - articol de Laura Tanasoiu`Despre sondaje columbofile` - un excelent articol scris de dr. Geronimo Branescu, Jurnalul National, 12 sept. 2010
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.