Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Valoarea genetica a unui porumbel este in directa legatura cu pretul lui de achizitie?
Da
Nu
Intamplator
Niciodata
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia

Ce ar trebui sa stie fiecare - de Ad Schaerlaeckens


15:43, Duminica, 28.09.2008 

Ce ar trebui sa stie fiecare

 

de Ad Schaerlaeckens

`De ce uneori se intampla ca unii crescatori sa aiba succes cu porumbeii importati si  altii nu au?’, se intreaba unii oameni si continua sa ma intrebe si pe mine. Raspunsul la aceasta intrebare este simplu: pentru ca cei care reusesc sunt putin mai inteligenti si stiu unde sa se duca si ce porumbei sa cumpere.

Problema este ca nu intotdeauna poti sa ai incredere in presa si nici in ceea ce spun oamenii unii despre altii. Clasamentele sunt singurul adevar pentru a putea constata cat de buni, sau cat de rai, sunt porumbeii unui anumit crescator, insa nu toti sunt capabili sa interpreteze asa cum trebuie rezultatele. Pe langa acest aspect, doar crescatorii care participa la concursuri sunt cei care obtin rezultate complete si tocmai acestea sunt cele de care ai nevoie pentru a fi bine informat.

\"\\"\\\\"\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\"\\\\"\\"\"

\"\\"\\\\"\\\\"\\"\"\"\\"\\"\"\"\"


PRESA

Unii straini s-au abonat la revistele cu specific columbofil din Olanda si Belgia din dorinta de a fi mai bine informati sau pentru a afla rezultate actuale pe internet. Dar aceste reviste de specialitate nu au cum sa fie complete pentru ca saptamanal in Belgia si Olanda se organizeaza sute de concursuri, iar in majoritatea clasamentelor sunt prezentate de obicei doar primele 5 sau 10 locuri. Spre exemplu, daca la un anumit concurs au participat sa zicem 2000 de porumbei si doar primele 10 locuri au fost publicate, atunci nu vei gasi numele crescatorului care a luat locurile 13, 15 si 20. Insa se pare ca acesta din urma a fost eroul zilei daca a angajat doar 3 porumbei si a obtinut tot atatea premii! In ciuda acestui fapt invingatorul este cel care primeste intreaga atentie a presei si oricat de slab ar fi fost rezultatul sau general, doar locul 1 obtinut conteaza. Asta ar fi cazul in care, sa spunem, acesta ar fi castigat 10 premii din 90 de porumbei angajati.

Ceea ce conteaza sunt locurile din fruntea clasamentului dar si obtinerea unui mare procent de clasari. In reportajele despre crescatorii care apar adesea in revistele olandeze si belgiene este mentionat aproape de fiecare data numarul de porumbei angajati si de asemenea cate premii au fost castigate. Insa nu in toate apar aceste date! In ceea ce priveste acest aspect trebuie sa stiti ca se intampla cateodata ca prietenii sa faca reportaje despre prieteni, unii `vanzatori` fac schimb de pase cu presa pentru a li se publica numele. Ei platesc pentru asta, le fac reporterilor cadou porumbei gratis, sau le dau comision in cazul, in care vanzarea a fost buna. Deci nu este adevarat ca cei care primesc cea mai mare atentie din partea presei sunt si cei mai buni zburatori.

In multe site-uri de pe internet va veti lovi de aceeasi problema atunci cand cititi rezultatele publicate; foarte rar veti gasi ca apare inscris si numarul de porumbei care au fost angajati intr-un concurs de un crescator, lucru ce este de o mare importanta atunci cand dorim sa vedem cat de bun sau cat de slab este acesta. De altfel campionatele nu inseamana mare lucru, pentru ca unii campioni isi datoreaza titlul competitiei slabe, altii din cauza unor calcule nedrepte.

PRIETENII COLUMBOFILI

Din pacate exista multa invidie in sportul columbofil si oamenii rareori accepta meritele campionilor. In zona Arendonk, de exemplu, este binecunoscut faptul ca fratii Janssen nu erau in relatii prea cordiale cu adversarii lor puternici din regiune cum ar fi van Loon, Meulemans etc. Exista chiar o anecdota despre un neamt care isi planuise sa il viziteze pe Meulemans si care l-a intrebat pe Louis Janssen despre adresa, deoarece Meulemans locuia in apropiere. La aceasta intrebare Louis i-a fi raspuns: `Meulemans? N-am auzit niciodata de el. Joaca fotbal cumva?` Poate ca intamplarea de mai sus este doar o anecdota, insa este ceva tipic in sportul columbofil. Oamenii care practica acest sport nu se prea respecta intre ei, chiar mai rau, vorbesc urat despre altii.

\"\\"\\\\"\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\"\\\\"\\"\" \"\\"\\\\"\\\\\\\\"\\\\\\\\"\\\\"\\"\"\"\\"\\\\"\\\\"\\"\"\"\\"\\"\"\"\"

TRUCURIAtunci cand le prezint columbofililor straini rezultatele de la concursuri, cel mai adesea acestia sunt socati. Ei cred ca unii crescatori s-au descurcat de minune la un anumit concurs, insa atunci cand le arat cum sa citeasca un clasament (despre cati porumbei angajeaza fiecare crescator, de exemplu) imediat isi dau seama ca acei crescatori au fost mult mai putin buni decat credeau ei. Sa luam, de exemplu, rezultatul de la concursul national Bourges, in Belgia. Au fost lansati peste 20.000 de porumbei si daca aruncati o privire la numele din top 200, deci aceia care au castigat in primii 1%, veti observa ca:

- Faimosul crescator A a castigat 4 premii. Arata impresionant, insa… el a angajat 47 de porumbei si doar 9 dintre ei au clasat. Deci acesta nu a fost un rezultat deloc bun.

- Rezultatul lui B, un alt mare crescator cu nume, iti taie rasuflarea, la prima vedere. Acesta a castigat 6 premii in primii 200 de porumbei clasati, insa acest `campion` a angajat 73 de pasari din care doar 11 au luat premii, deci 62 au ratat sosirea in timp.

ADEVARATII CAMPIONI

Pe de alta parte crescatorul C a avut un super rezultat insa… putini oameni au observat asta. El a castigat `doar` doua premii in top 200 insa … el a angajat numai 2 porumbei. Deci atunci cand toti porumbeii sai erau acasa, mai `marii` crescatori A si B asteptau ca majoritatea porumbeilor lor sa soseasca. Sunt multi adevarati campioni asa cum este acest C si de la astfel de crescatori baietii destepti vor porumbei, atunci cand doresc sa isi imbunatateasca propria susa de porumbei. Acum s-ar putea sa fie limpede de ce unele mari nume concureaza cu atat de multi porumbei si fac toata munca necesara. Ei spera la cativa porumbei (norocosi) care sa castige un premiu de top, pentru ca acestia stiu prea bine ca doar premiile de top vor fi publicate in presa si potentialii cumparatori ii vor observa imediat. Dupa ce citesti aceste lucruri s-ar putea sa iti dai seama ca a castiga un premiu de top este un lucru si faptul ca ai un rezultat de top este un lucru mult mai important.


OMUL MISTERIOS

La fel ca toti crescatorii ambitiosi si competitivi si eu sunt intotdeauna in cautare de porumbei mai buni. In anul 2001 am fost atat de norocos incat `am pus mana` pe o femela cu adevarat buna. Am luat-o de la Gust, el fiind o persoana foarte cunoscuta, insa … doar in zona in care locuieste. Niciodata nu va primi o faima internationala, pentru ca uraste publicitatea si concureaza doar pe distante scurte si asa cum stim … concursurile de distante scurte nu primesc atentia si importanta pe care le merita. Gust zborara intr-o competitie care se presupune a fi cea mai puternica din Belgia, este vorba despre zona in care Hofkens, fratii Janssen, Meulemans, van Loon si altii au concurat sau inca mai zboara. In timp ce in alte zone un singur crescator angajeaza pana la 200 de porumbei, in `zona lui Gust` 200 de porumbei sunt porumbeii angajati de catre 70 de crescatori la un loc. Aceasta este ceea ce eu numesc competitie puternica. Va voi prezenta in continuare cateva exemple:


– 6 iunie 2003:

136 de crescatori din zona lui Gust au angajat doar 449 porumbei. In aceeasi zi, intr-o alta zona, 23 de crescatori au angajat 1100 porumbei.

- 13 iunie 2003:

138 de crescatori in zona lui Gust au angajat doar 464 porumbei.

- 21 iunie 2003:

274 de crescatori au angajat 2042 porumbei in timp ce peste 2000 de porumbei au fost angajati la concurs de catre 39 de crescatori, la un club din apropiere. Deci acolo unde participa la concursuri Gust cei mai buni concureaza cu cei mai buni.  Daca vrei sa importi porumbei buni nu poti sa iti permiti sa fii stupid. Daca as juca tenis impotriva unor profesionisti as pierde toate meciurile, insa …daca as juca numai impotriva unor pensionare le-as bate pe toate, chiar daca acolo ar fi sute. Dupa cele prezentate mai sus s-ar putea sa intelegeti ca nu a fost noroc faptul ca am achizitionat acea reproducatoare deosebita. M-am dus in locul in care trebuia, la timpul care trebuia, fapt ce mi-a fost demonstrat in anul 2003.

 

\"\\"\\\\"\\\\\\\\"\\\\\\\\"\\\\"\\"\"\"\\"\\\\"\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\"\\\\"\\"\"\"\\"\\\\"\\\\"\\"\"\"\\"\\"\"\"\"


COSMAR

La acea vreme Gust avea o echipa formata din 11 porumbei. Oamenii o numeau `Echipa de vis` si acesta nu era deloc o exagerare. Cel mai slab rezultat al sau a fost atunci cand a castigat 8 premii din 11 porumbei angajati, 11 clasari din 11 angajati fiind ceva normal la Gust. Cat de bun a fost poate fi demonstrat de rezultatul unui concurs la care au participat nu mai putin de 274 de crescatori care au angajat 2042 porumbei. Gust a angajat 11 porumbei (intreaga sa echipa) si a obtinut locurile: 1, 4, 9, 11, 15, 20, 30, 39, 43, 80 si 93. Deci toti porumbeii sai au castigat premii ! Imaginati-va asta. Atunci cand nici macar 5% din porumbeii participanti nu erau acasa intreaga sa echipa ajunsese deja in crescatorie si asta intr-o competitie care, indraznesc sa spun, ca este cea mai puternica din Belgia. Cum se poate ca un om, care este cosmarul colegilor sai din sportul columbofil, sa nu fie faimos, v-am explicat mai devreme.


SUFICIENT DE PUTERNIC ?

Eu personal concurez porumbeii pe distante medii. De ce am importat porumbei de viteza pentru a-i incrucisa cu ai mei ? Cei de la care am invatat acest lucru au fost raposatii Grondelaers si Hofkens. De la ei am aflat ca trebuie sa cumpar porumbei de viteza pentru ca acestia au cea mai importanta calitate pe care trebuie sa o aiba un porumbel: orientarea. Si vorbele lor s-au dovedit reale in timp, pentru ca in urmatorii ani am descoperit ca descendentii acelei femele `de sprint` se descurca foarte usor la distante de 400 km, lucru care mie imi este suficient. Si alti colegi din sportul columbofil au `descoperit`, singuri, foarte buni zburatori de demifond dupa ce au incrucisat porumbei de sprint cu porumbeii proprii.

Unul din porumbeii de baza ai lui Gust a provenit de la v. d. Veken, acesta fiind tot un nume putin cunoscut la nivelul national, insa in opinia mea el a avut cel mai bun porumbel din toate timpurile, asa-numitul `Olieman`. Acest porumbel a participat la concursuri in aceeasi perioada in care fratii Janssen concurau cu porumbelul lor vestit `019`. V d Veken si fratii Janssen locuiau in apropiere unul de ceilalti, dar concurau la cluburi diferite. Este un lucru foarte bine cunoscut faptul ca porumbelul `019` a fost un multiplu castigator de locuri 1 insa … daca `Olieman` ar fi fost concurat in acelasi club ca si `019` cel din urma nu ar fi devenit niciodata faimos pentru ca viteza lui `Olieman` a fost mai mare aproape la fiecare concurs. `Fieneke`, legendara femela a lui Vervoort care a fost vanduta in anul 2003 pentru o suma record a fost una din multii descendenti faimosi ai lui `Olieman`.

Mai am de adaugat un singur lucru despre Gust: Am fost la el pentru a cumpara pui din cei mai buni reproducatori ai sai si am primit unul gratis. Asa cum foarte adesea se intampla, acest cadou s-a dovedit a fi porumbelul de aur dintre toti pe care i-am cumparat si … nu a provenit din reproducatorii sai favoriti.


ARTA UNUI CAMPION

Este un fel de arta atunci cand reusesti sa cumperi porumbei buni. Arta nu este sa te dai in vant dupa reportaje si nici sa te dai in vant dupa nume, rase sau pedigree. Atunci cand cineva a devenit un nume mare, adesea se intampla sa vi la el prea tarziu (porumbeii buni nu mai sunt) si mai mult de atat… vei plati doar pentru nume. Pedigreele atragatoare, cu nume atragatoare pe o hartie atragatoare, sunt adesea facute pentru a compensa lipsa calitatii. Am mentionat doar numele mic al lui Gust, dar las in sarcina presei sa completeze mai multe. Atat in Olanda cat si in Belgia exista multi crescatori precum Gust, oameni ai caror porumbei sunt pe departe superiori acelora care apartin multor nume faimoase. Este arta unui campion sa ii gaseasca. In ceea ce priveste actiunea de achizitionare de porumbei stiti la ce concluzie am ajuns dupa atatia ani? Pe cat de mare este numele, pe atat de slaba este calitatea, in marea majoritate a cazurilor.

\"\\"\\\\"\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\"\\\\"\\"\"

\"\\"\\\\"\\\\\\\\"\\\\\\\\"\\\\"\\"\"
IN CONCLUZIE

Lasati-ma sa inchei cu cateva intamplari adevarate.

a. Odata, un japonez vroia sa cumpere porumbei de la un crescator cu nume mare. Pentru ca japonezul mi-a placut am dorit sa ii dau o mana de ajutor. `Roaga-l pe tipul de la care vrei sa cumperi porumbei sa iti trimita prin fax rezultatele sale`, l-am sfatuit eu. Acesta a procedat exact cum l-am invatat insa … japonezul asteapta si acum faxul de la el.

b. Era un arab care vroia porumbei buni. L-am sfatuit sa cumpere de la Gust insa el nu a vrut porumbeii pentru ca … erau prea ieftini. In mintea lui porumbeii ieftini nu au cum sa fie si buni. Am sfatuit un olandez care a cheltuit averi pe porumbei buni de nimic sa ii ia pentru el. Acum acesta invinge in toate concursurile.

Bineinteles ca sunt constient de faptul ca adeseori abordez aceleasi subiecte sau idei in articolele mele, insa asta este o dovada in plus cat de importante sunt acestea! Din pacate foarte multi oameni par sa fie orbi sau pur si simplu nu vor sa accepte sfaturi bune.

 

Ad Schaerlaeckens - Despre olandezi, belgieni si `ceilalti``Asasinii` - un excelent articol scris de maestrul Ad SchaerlaeckensDisparitia unui cosmar ? - articol de Ad Schaerlaeckens`Bine de stiut !` - un interesant articol pe teme columbofile scris de catre Ad SchaerlaeckensPacientul englez - de Ad Schaerlaeckens
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.