Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

O problema din ce în ce mai mare - articol de Ad Schaerlaeckens


07:00, Joi, 21.01.2010 

O problemă din ce în ce mai mare

 

Autor: Ad Schaerlaeckens

 

Recent, cercetătorii au venit cu o serie de veşti alarmante despre tricomonoză. Această boală nu e cauzată de un virus sau o bacterie, ci de o protozoare unicelulară în formă de pară. Şi care e vestea alarmantă în cazul acesta? Pentru unii crescători e foarte greu sau aproape imposibil să elimine parazitul din cauza unei imunităţi crescânde a acestuia. Boala poate afecta întregul lot sau anumiţi indivizi. Columbofilii administrează tratamente peste tratamente, însă nu reuşesc să vindece pasărea (păsările). Iar partea tragică este că vina ne aparţine. În trecut, nu ne confruntam cu această problemă, iar faptul că nu aveam nici leac împotriva ei trebuie să ne dea de gândit. Când a apărut tratamentul, situaţia s-a agravat şi mai mult, în ciuda medicamentelor administrate în continuu: înainte de sezonul de împerechere, înainte de sezonul competiţional, înainte de năpârlire şi, uneori, în prima sau primele două zile după concurs. Şi tocmai acesta este motivul pentru care acum ne lovim de această problemă. Am slăbit drastic sistemul imunitar al păsărilor noastre.   


CE RĂMÂNE DE FĂCUT?

Ce putem face acum legat de problema mai sus amintită este să dublăm doza de medicament, dar asta va cauza inevitabil nişte probleme şi mai mari pe termen lung. Pentru că vom ajunge în punctul când parazitul pur şi simplu “va râde” de orice medicament. De aceea, sfatul meu este să faceţi exact pe dos: să administraţi medicamente doar dacă este necesar. Eu însumi am la îndemână medicamente (Ronidazol sau Metronidazol), însă niciodată nu-mi voi trata păsările care sunt într-o condiţie bună.    

 

Anul 2000 a fost probabil cel mai bun sezon al meu cu păsările mature. Pe toată durata anului, păsările s-au aflat într-o formă atât de bună încât nu am văzut nici un motiv să le tratez. Deci încerc să mă limitez pe cât posibil. Îmi tratez porumbeii numai dacă simt nevoia să fac asta şi îi sfătuiesc şi pe alţii să facă la fel. Sunt de acord că vă trebuie o anumită experienţă pentru a proceda astfel, însă crescătorii care administrează medicamentele exact la timp sunt cei pe care îi numim “campioni”. În cazul în care nu aveţi acea intuiţie sau nici un medic veterinar bun nu se află în zona unde locuiţi, s-ar putea să vă întrebaţi la ce anume trebuie să fiţi atenţi. Sau, cu alte cuvinte, care sunt simptomele păsărilor care suferă de tricomonoză, oricât de mici ar fi aceste semne? Păi iată care sunt.

 

\"\"

 

 

SIMPTOME   

- Păsările sunt triste, abătute;

- Puii din cuib au excremente apoase, cu miros urât, şi sunt slabi;

- Porumbeii par apatici, stau zbârliţi şi mohorâţi;

- Au dificultăţi de închidere a ciocului;

- Înghit repetat în sec;

- Nu au nici un chef să se antreneze, mănâncă puţin şi beau multă apă, iar la mână nu se simt ferm, dimpotrivă.

 

Dar… dacă observaţi aceste simptome, e deja prea târziu pentru că boala a produs multe stricăciuni. Nu ar fi trebuit să o lăsaţi să avanseze atât de mult. Uneori, se spune că unii campioni îşi dau seama de azi dacă păsările lor se vor înbolnăvi mâine. Vorbele acestea sunt foarte adevărate. Toţi campionii sunt buni observatori, tocmai de aceea devin campioni şi acţionează la momentul potrivit, folosind medicamentul adecvat. Dacă simt că în curând vor avea o problemă, nu aşteaptă până când acea problemă apare. Ciocul porumbelului e un bun indiciu şi vă poate învăţa multe. Dacă îl deschideţi şi vedeţi în gât nişte firicele mici, atunci e pericol. La fel, dacă vedeţi nişte mucozităţi gri, trebuie să luaţi măsuri. În plus, dacă gâtul este prea roşu, şi acesta e un avertisment. Acum înţelegeţi de ce primul lucru pe care îl fac atunci când am dubii în privinţa stării de sănătate a unei păsări este să-i deschid ciocul. La fel fac şi medicii veterinari!      

 

SELECŢIA

Bineînţeles că vă puteţi selecţiona păsările şi în funcţie de tricomonoză. Adică să renunţaţi la acele exemplare care sunt vulnerabile şi să le păstraţi pe celelalte, dar şi aici sunt riscuri. Şi porumbeii buni pot fi vulnerabili, de aceea puteţi sfârşi prin a deţine o colonie foarte rezistentă la boală, dar incapabilă să obţină rezultate bune din moment ce îi lipseşte valoarea sportivă. De aceea, păsările trebuie selectate atât pe criteriul performanţelor în concursuri, cât şi pe cel al sănătăţii dobândite pe cale naturală, în detrimentul teoriei oculare sau al pedigreeului.  

 

În final, e foarte important ca, în cazul în care aplicaţi tratamentul, să trataţi întreg efectivul de păsări. Unii nu vor să arunce cu bani pe fereastră şi îşi tratează numai masculii văduvi, nu şi femelele. Aceasta e o mare greşeală. Dacă porumbeii au tricomonoză, atunci femelele îi vor recontamina imediat pe masculi. Acest lucru se întâmplă când se împerechează sau prin intermediul adăpătorii.    

 

Sursa: www.schaerlaeckens.com

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Cateva cuvinte despre marea pasiune columbofila a domnului Draghici Daniel, din BucurestiUn invingator nu trebuie sa fie cel mai bun - Ad Schaerlaeckens"Agonie si extaz" - un excelent articol al domnului Dr. Mircea BiliusVaduvie sau natural - articol scris de dl. dr. Mircea Bilius, SuceavaDespre istoria moderna a columbofiliei - un excelent articol scris de dl. dr. Geronimo Branescu
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.