Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Florentin Oprea – UCPR Finta - Romania - pasiune si experienta in sportul cu porumbei


10:54, Vineri, 15.01.2010

 

Oprea Florentin - pentru Pigeon24

 

 

Pasiune si experienta in sportul cu porumbei

 

Florentin Oprea – UCPR Finta - Romania 

 

Pasiunea pentru porumbei o am inca din copilarie, sportul profesionist l-am inceput insa in anul 2000. Primele pasari le-am avut de la un unchi din Bucuresti, foarte bun crescator la acea vreme. Porumbeii au la origine exemplare din Jan Aarden, Stichelbout, Rossens, Van Hee,  dar baza crescatoriei o reprezinta porumbeii regretatului profesor Ion Sotir, unul dintre marii campioni ai Romaniei, porumbei cu un caracter extraordinar, cu o vointa si un devotament net superioare porumbeilor comuni, care reusesc sa castige concursuri de la 100 la 1000 de km.Cresc aproximativ 300 de porumbei dintre care 100 participa la concursurile  cu maturii, 100 sunt porumbei tineri pe care ii angajez in primul an de viata la toate concursurile de viteza, demifond si, in mod obligatoriu, la minin o etapa de fond. In trecut obisnuiam sa zbor puii si criteriul de baza al selectiei tineretului il reprezenta rezultatul angajarii lor la un concurs derby cu puii pe o  distanta cuprinsa intre 550-650 km. In prezent nu mai practic aceasta metoda pentru ca timpul nu-mi mai permite, dar mai ales pentru ca in crescatoria mea s-a format o linie de porumbei de buna calitate care nu mai necesita testari prealabile.

Distantele preferate sunt cele cuprinse intre 400-1200 km, concursuri in care originea, caracterul, precum si pregatirea  porumbeilor isi spun cuvantul, rezultatele vorbind in acest sens. Nu sunt interesat, asadar,  de concursurile de viteza, desi particip la astfel de concursuri pe care le consider antrenanmente, porumbeii mei evidentiindu-se si la aceste etape. Am foarte multi porumbei angajati in 10-11 etape pe distante cuprinse intre 150-1000 km cu tot atatea clasari: 659160/06 F, locul I Mare Fond Expo UCPR 2009, locul I Mare Fond Palmares; in 2008 11 angajari 11 clasari; in 2009 11 angajari 11 clasari sora buna cu 659058/06 M, care ca pui a avut 7 clasari din 7 angajari, la varsta de 1 an, 11 angajari 11 clasari cu demifonduri in Bulgaria si fonduri in Grecia - 3 fonduri clasate, iar la varsta de 2 ani 9 angajari 9 clasari, multiplu campion national, in 2009, 10 angajari 10 clasari, de asemenea multiplu campion national. Acestea sunt doar doua exemple din porumbeii reprezentativi ai crescatoriei mele , avand sange de campioni, descendenti din porumbei Jan Aarden campioni in Belgia la Mare fond, Fond si Maraton si porumbeii prof. Ion Sotir, nepoti ai femelei 202430/90 super campioana,  8 ani consecutivi fiind pe podium la concursurile nationale ale Romaniei.

 

Pentru a castiga concursuri si a face performanta pe langa origine porumbeii au nevoie de o sanatate perfecta si o motivatie pe masura. Pentru aceasta metoda cea mai buna din punctul meu de vedere, pe care desigur o folosesc, este vaduvia totala, pe care o recomand si pentru concursurile pe distante intre 100-800 km. Pentru maraton consider  ca motivarea porumbeilor de a se intoarce la cuib, la pui,  este mai potrivita . In prezent eu practic doar vaduvia totala cu perspectiva ca in viitorul apropiat porumbeii care participa la maraton sa fie  motivati “la cuib”.

 

Pentru a-i aduce in forma optima de participare la concursuri am un program propriu de tratament si alimentatie, pe care mi l-am perfectionat in timp. Pentru a forma o linie adevarata am cautat ca porumbeii mei sa stea cat mai departe de medicamente, iar prin alimentatie sa le asigur aportul nutritiv necesar, adaptat fiecarei perioade: de concurs, in afara concursului, de crestere, de reproducere, de stabulatie. Din proprie experienta am constatat ca perioada de refacere a proumbeilor in urma unei etape de concurs este vitala, determinanta pentru mentinerea acestora intr-o forma optima de participare la un seson intreg de concursuri. Ma axez cat de mult este posibil pe produse naturiste, pregatite de mine, care au la baza usturoi, miere de albine, otet de mere, patlagina, echinaceea, propolis.

De obicei, in Romania concursurile incep la sfarsitul lunii aprilie. Astfel ca antrenamentele le incep la sfarsitul lunii februarie sau inceputul lunii martie in functie de clima si in egala masura de pericolul de atac din partea pasarilor rapitoare, crescastoria mea fiind amplasata intr-o zona  inconjurata de paduri unde astfel de atacuri sunt frecvente si destul de serioase, motiv pentru care porumbeii stau inchisi o perioada de timp indelungata (de la inceputul lunii august pana la sfarsitul lunii februarie anul urmator). Antrenamentele le fac esalonat, incepand cu zboruri in jurul crescatoriei pentru perioade scurte de timp, pe care le cresc treptat  si continuand cu zboruri pe distante de la 20  la 50 km, in functie de starea vremii si timpul avut la dispozitie. 

 

 

In selectia porumbeilor plec de la originea porumbeilor si prin feeling-ului meu,  caut sa gasesc acea tinuta specifica campionilor si trasaturile care ii caracterizeaza pe acestia de la ochi la musculatura, osatura si penaj. Nu menajez, prin oprirea particiciparilor la concursuri, porumbeii cu origini foarte bune care pentru a confirma trebuie sa aiba rezultate bune, constante la cat mai multe concursuri. In consecinta ii solicit la maxim, intrucat doar asa isi pot demonstra calitatea si abilitatile de campioni. Ca si concluzie, pot spune ca originea tot timpul a confirmat, dand campioni din campioni.

In crescatoria mea un loc in lotul de reproductie se obtine foarte greu, adica porumbeii trebuie sa confirme cu adevarat,  pentru aceasta ei zburand chiar si sapte ani inainte de a-i retine de la concursuri pentru reproductie. In continuare va dau cateva exemple de porumbei care desi au o varsta inaintata, continua sa zboare si sa faca performante. Astfel: porumbelul 554167/2002/M multiplu campion national (in 2009 12 angajari 12 clasari), porumbelul 532167/2003/M, porumbelul 532040/2003/M, tatal campioanei 659019/2006/F si unchiul porumbeilor  659160/2006/F, si 659058/2006/M. Acest porumbel, 532040/2003/M (9 angajari, 9 clasari, 3 fonduri), precum si ruda lui 532106/2003/M (9 angajari 9 clasari, 4 fonduri)au zburat inclusiv Moscova (1500 km), primul castigand Pavlograd 880 km in 2009, amandoi avand un sezon competitional de exceptie.

Pasiunea mea  si experienta, in egala masura, in sportul cu  porumbei s-au cpncretizat de-a lungul timpului in rezultate pe care putini dintre columbofili au reusit sa le obtina. Astfel, in anul 2004 am obtinut titlul de Maestru al sportului columbofil, in anul 2006 devenind Maestru Emerit al sportului cu porumbei. Din anul 2000 pana in prezent am castigat numeroase trofee la diverse categorii incepand cu viteza si continuand cu demifond, general, fond, mare fond si maraton. Sunt singurul crescator din UCPR Romania care a castigat de mai multe ori Maraton FCI, care din punctul meu de vedere este categoria cea mai grea, astfel: de trei ori campion national, de trei ori vicecampion si de doua ori al treilea pe podium, pentru ca in anul 2009 sa obtin cu doua femele verisoare (659019/2006 si 659160/2006) locurile I si II la diferenta de 1 punct, respectiv 110 si 111, iar urmatorul clasat avand un punctaj dublu, 214 puncte. Aceste doua femele au castigat de asemenea locurile I si II la Mare Fond Palmares 2009,  121 puncte, respectiv 122, urmatorul clasat avand 262 puncte. In anul 2009 am avut rezultate de exceptie, castigand peste 40 de cupe, la nivel national, la cele mai importante categorii, confirmandu-se astfel valoarea porumbeilor mei, precum si a mea ca si crescator.

Mi-a facut o deosebita placere sa va impartasesc cate ceva din pasiunea si experienta mea in cresterea si pregatirea porumbeilor pentru concursuri.

 

Pentru a vedea cei mai reprezentativi porumbei ai crescatoriei Florentin Oprea – Finta- Romania puteti accesa site-ul www.opreaflorin.go.ro

 

Pentru a ma contacta imi puteti scrie pe adresa de e-mail florentinoprea@yahoo.com

 

Sursa: http://pigeon24.com/news.php?action=show&id=139

 

Porumbei controlati de la distanta !Se poate si in Romania !!!! - un scurt si interesant articol columbofil scris de catre dna LAURA TANASOIU !Arbitrare porumbei ASC Grivita Rosie - BucurestiDespre comunicarile energetice la porumbei - autor Dr. Mircea Bilius - SuceavaPorumbei istorici in Romania
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.