Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Frans Burtin din Meerhout - Istoria unui pasionat crescator belgian de top retras din sportul columbofil


11:19, Vineri, 08.01.2010 

Frans Burtin din Meerhout
Istoria unui pasionat crescator belgian de top,
retras din sportul columbofil

 

 

Autor: Johan Kempen

 

 

 

Mai mult dintr-o coincidenţă, am auzit de la câţiva prieteni că Frans Burtin, la vârsta de 75 de ani, intenţionează să se retragă definitiv din sportul columbofil. Aşa că am decis să iau legătura cu el şi am fost foarte surprins să aflu că Frans deja nu mai concura din 2005. Terminase pe cai mari, câştigând campionatul de yearlingi al clubului Molse Fondclub la categoria Fond. Era greu de crezut o astfel de decizie după o carieră de succes, Frans câştigând din 1983 până în 2005: 14 campionate la categoria General, 25 de campionate la individual şi având 19 porumbei AS la diferite categorii – de la Viteză până la Maraton. Toate acestea se întâmplau în cadrul unor cluburi faimoase din Belgia. Frans îşi clădise o reputaţie excelentă şi, în momentul când a decis să se oprească, la sfârşitul sezonului 2005, în doar 2 săptămâni, oameni din toate colţurile Europei au încercat să intre în posesia porumbeilor săi. În câteva săptămâni, două treimi din porumbeii lui Frans erau vânduţi. În orice caz, dl. Burtin s-a hotărât să păstreze vreo 15 perechi din pasiune, pentru că era prea greu să-i vândă pe toţi. A fost foarte cinstit, spunând că i-a oprit pe cei mai buni.

 

Domnul Burtin in crescatorie

 

 

Motivul care l-a determinat să renunţe la porumbei a fost foarte simplu: a contractat două boli în acelaşi timp. La un moment dat, s-a simţit ameţit, iar doctorul i-a spus că era din cauza sindromului Meuniere, ceva în ureche care îi provoacă ameţeală, iar statul în crescătorie ar putea fi foarte periculos. Apoi, vederea a început să-i slăbească, oftalmologul spunându-i că problemele sunt cauzate de boala Macola. Astfel, cu durere în suflet, a fost practic silit să renunţe la concursuri într-un moment când porumbeii săi repurtau victorie după victorie. A fost greu dar necesar, cu atât mai mult cu cât vroia să evite necazurile anterioare. Aşa că nu a mai concurat şi a continuat să reproducă din cele 15 cupluri. Cererea pentru pui era mai mare decât puteau să reproducă cuplurile rămase. I se solicitau porumbei din toată Europa: din Germania, Marea Britanie, Olanda, Austria, Italia, chiar şi din România şi, bineînţeles, din Belgia. Acum, Frans primeşte în fiecare săptămână telefoane, mail-uri şi mesaje pe Skype de la foarte mulţi crescători care i-au devenit prieteni şi care au avut şansa să achiziţioneze porumbei din crescătoria Burtin. 

 

 

 

Această linie de porumbei a fost obţinută în urma a peste 35 de ani selecţie atentă şi încrucişări, cu porumbei de la cei mai renumiţi crescători ai Belgiei. În fapt, la baza crescătoriei sale se află 3 linii: „The Red Prince” (`Prinţul roşu`), „Elfjie” şi „The Fighter” (`Luptătorul`), majoritatea trăgându-se din porumbeii faimoşilor fraţi Janssen din Arendonk, având la bază pe De schouwman” şi “The Raket Hen”, alături de o femelă adusă de la Ooms Deckx din Dessel. Frans nu doreşte să dezvăluie mai multe despre metodele sale de lucru extrem de selective pe care le-a pus în practică pentru a-şi clădi faimoasa suşe de porumbei. În afară de sângele porumbeilor Janssen, am mai aflat numele lui Sylvian Dhondt, Louis Thijs din Wiekevorst (din nou sânge Janssen), Flor Goris din Putte, Menten Michel din Tongerlo, Jan Grondelaers şi mulţi alţii. Întrebându-l de rezultatele obţinute în cariera-i atât de prodigioasă, Frans a devenit sentimental şi mi-a spus că le pot găsi pe site-ul lui. Totuşi, este foarte mândru de locul 6 Naţional Primus Interparis obţinut la zborul de la Barcelona (1100 km). Cele mai bune 5 rezultate în această competiţie le-a avut cu acelaşi porumbel, 6382297–97. Din acest exemplar încă mai are în crescătorie un fiu şi două fiice.

 

Acasa, alaturi de o parte dintre trofeele castigate

 

 

Apropo de China, mi-a spus că în 2001 a participat la Columbodromul Eyerkamp din Beijing, un porumbel de-al său obţinând locul 1 pe Belgia, locul 6 pe Europa şi locul 17 în clasamentul general. Căsuţa lui primitoare din grădină e plină de tot felul de trofee câştigate în timpul carierei sale îndelungate şi presărată cu succese. Acum se bucură când primeşte cu regularitate mesaje de la crescători din toată Europa şi care îi spun că au avut rezultate deosebite cu porumbeii săi. Spre exemplu, mi-a arătat rezultatele prietenilor săi italieni, crescătoria Luppi Giorgio şi Nicolo; nişte rezultate incredibile anul acesta: în prima cursă – primele 4 locuri, în a doua cursă – primele 13 locuri, ambele zboruri cu peste 2.000 de porumbei angajaţi.     

 

Nu-i de mirare că însuşi Jos Thoné, după spusele lui Giorgio, vizitându-le crescătoria, a declarat: “Nu sunt deloc surprins, cunosc valoarea păsărilor lui Frans.” Aceeaşi crescătorie a câştigat în 2008 locurile 1 (cu 22380 – 07) şi 2 (cu 22365 – 07) la nivel naţional, categoria AS yearlingi, aceşti porumbei fiind selecţionaţi în lotul Italiei pentru Olimpiadă. Frans mi-a arătat mail-ul în care cei doi crescători italieni îi mulţumeau, menţionând că ambii porumbei olimpici fuseseră reproduşi din porumbeii lui Frans. Mai precis, 22380 – 07 se trage dintr-un fiu din „Ronaldo” x 6460133 – 03, în timp ce 22365 – 07 este fiu din „Charel”, seria 6136548 – 00, reprodus de Boeckx Karel din doi porumbei AS la nivel naţional. Mai mult, italienii deţineau şi un porumbel ce cîştigase locul 5 Naţional Viteză Femele, seria 22352 – 07, o fiică din 6440126. Într-adevăr o poveste italiană de succes. Prietenul italian întotdeauna vorbeşte de Crescătoria Burtin din Italia.

 

In vizita la Louis Janssen

 

 

Frans mi-a mai arătat un mail primit de la crescătorul român Mihai Niculescu, din Bucureşti, în care acesta spunea că a obţinut locul 2 la Maraton pe Bucureşti în 3 curse, împotriva a peste 8.000 de porumbei angajaţi. Acest exemplar este reprodus dintr-un porumbel al lui Frans, 6495178 – 02. Şi multe alte mail-uri de la diferiţi crescători din Germania, Austria şi Marea Britanie, în care îi mulţumeau pentru porumbeii buni care i-au ajutat să devină campioni pe cluburile din care fac parte.

 

Frans recunoaşte că nu i-a fost deloc uşor să ia decizia de a pune capăt. În ce priveşte porumbeii pe care i-a păstrat, Frans mi-a dezvăluit că, în mod normal, aceştia trebuiau să ajungă în China, prima serie de 17 pui fiind deja acolo. Însă mi-a zis că va fi cinstit cu foştii săi clienţi, că le va spune despre decizia luată şi că le va acorda întâietate. La nici o săptămână după vizita pe care i-am făcut-o, terminând de scris articolul, i-am dat un telefon şi am rămas surprins să aud că toţi porumbeii fuseseră vânduţi în Europa, majoritatea ajungând la un prieten român. Era foarte mulţumit de înţelegerea făcută şi spera ca noul tandem, crescătoria Niculescu – Burtin, să aibă aceleaşi rezultate ca prietenii din Italia. 

 

 

In primavara anului 2003, primind vizita domnului Tiberius Mohr

  

 

Mai mult, mi-a spus că soţia sa l-a convins în cele din urmă să oprească câţiva porumbei şi astfel a decis să păstreze cea de-a treia serie de pui şi doi fii din 799 – 99 şi 811 – 99, doi masculi care se numără printre cei mai buni porumbei care au concurat vreodată în cadrul Molse Fondclub. Astfel, în loc să renunţe definitiv la porumbei, Frans va avea plăcerea ca la anul să reproducă din nou, chiar dacă i-au mai rămas puţini porumbei, şi să-şi facă noi prieteni. Dar, mai presus de toate, va avea plăcerea să se bucure de rezultatele prietenilor săi columbofili care îi sunt recunoscători. Iată că, până la urmă, povestea columbofilului retras din activitate nu s-a încheiat.  

 

 

Sursa: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/reports/frans-burtin-meerhout-b

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Noiembrie 2009

Piet de Weerd - Istoria personalitatilor legendare din sportul columbofil mondial - partea a 3-aLiviu Husneac - un impatimit si un crescator fidel al rasei CattrysseDisparitia unui cosmar ? - articol de Ad SchaerlaeckensColumbofilia pascaneana la inceput de drumINGERUL DE LA CORNI ! - un excelent articol columbofil al d-lui dr. Mircea Bilius
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.