Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

`Cu porumbei calatori la Cap de Sunion` - Dr. Mircea BILIUS


16:46, Vineri, 24.07.2009 

Cu porumbei calatori la Cap de Sunion`

 

 

Dr. Mircea BILIUS

Medic primar veterinar

Diplomat in Psihopedagogie

 

 

Sfarsit de august cu dimineti imbelsugat de roua, corole vestejite si parfum de toamna. Patruns de melancolia zanei melopeelor, doamna curcubitaceelor, lecturam programul interesant al unei excursii in tinuturile legendare ale frumoasei Grecii, organizata de agentia de turism BILCO TRAVEL din Suceava.

Plianta cu programul turistic recomanda obiectivele aflate in Nord-Estul Thessaliei cum sunt cele de la Salonic, Meteora, Kalambaka, Larisa, continuand apoi cu vizitarea tinuturilor sudice, la Attica, regiune unde se gasesc nemuritoarele vestigii arheologice apartinand cilizatiei mitice Marathon, Eleusis, Brauron, Ramnos, Sunion sau Atena.

Adevarat buchet de nestemate arheologice, rodul vitalitatii, trudei neodihnite si geniului poporului grec. Un interes deosebit imi trezeste Sanctuarul de la Sunion cu renumitul sau templu Poseidon, un asezamant aflat pe tarmurile Marii Egee, in partea de sud a statului Elen.

 

 

 

Fructele pasiunii

 

 

Poseidon, zeul marii, fratele lui Zeus, rege al zeilor, este fiul lui Kronos si Rhea. Izvoarele mitologice vorbesc despre disputa ce a avut loc intre zeul Poseidon si zeita Atena pentru suveranitatea tinutului Attica, regiune unde in antichitate a inflorit filozofia si democratia ateniana.

Consiliul zeilor a acordat suveranitatea zeitei Atena, fiica iesita din capul lui Zeus. Pe langa importanta mitologica a templului Poseidon, zona este renumita si prin peisajul `Coucher de soleil au temple de Sunion`, considerat a fi locul cu unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare de pe planeta. De altfel, in prima zi a mileniului trei, renumite studiouri de televiziune s-au intrecut in a prezenta apusul de la Sunion.

Pasiunea mea consacrata timp de trei decenii fenomenului complex al orientarii porumbelului calator in zborul sau de reintoarcere la cuibar ma determina sa introduc intr-o mica plianta trei porumbei din crescatoria mea de la Burdujeni. Am ales porumbei adulti, in varsta de trei ani, cu experienta mare a zborurilor, dar porumbei din categoria celor pe care noi columbofilii ii consideram ca fiind `lenesi`. Nu se pierd in concursuri, dar nici nu se grabesc sa se claseze intre primii. Adevarul este ca acestia manifesta un puternic simt de conservare.

Asez mica plianta in autocar, la picioarele mele si le asigur pe timpul transportului ingrijirea necesara.

Dupa doua zile de la plecarea grupului nostru din Suceava ajungem la Atena. Suntem cazati la hotelul Balaska, in apropierea pietei Omonia. Transfer mica plianta cu porumbei in camera mea de la hotel.

Domnul Akis Spyratos, directorul societatii de turism `Captain Nemo` ne intampina, urandu-ne bun venit in tinuturile ateniene. Vorbeste bine romaneste, studiile universitare facandu-le la Bucuresti. Personalitate cu o vasta cultura, placut la infatisare, volubil, expunerile domniei sale sunt o adevarata desfatare, antrenand voiosia si buna dispozitie. Domnul Akis Spyratos ne conduce prin Atena, Corint, Delfi, Micene, Epidaur etc. Explicatiile oferite sunt articulate intr-o logica ireprosabila, usurandu-ne retinerea si memorarea bogatiei de informatii.

Intr-una din zile spune:

-         poporul grec nutreste respect si consideratiune deosebita pentru romani. In anul 1912, Bulgaria intentiona sa anexeze orasul Salonic, astazi al doilea ca marime dupa Atena. Numai interventia hotarata a armatei romane, care in cateva zile a ajuns la hotarele Sofiei, i-au determinat pe bulgari sa isi retraga armatele ce marsaluiau spre Salonic. La scurt timp, pacea balcanica de la Bucuresti, guvernata de regele Carol I al Romaniei si primul ministru Ion I.C. Bratianu, au salvat Salonicul de la anexarea sa de catre Bulgaria. Pentru nepretuitul ajutor acordat atunci Greciei, o strada din Atena poarta si astazi numele de Bucuresti.

 

Grupul nostru a aplaudat asertiunea istorica prezentata de catre domnul Akis Spyratos. Miscat de aplauzele noastre, domnia sa continua:

-         nu pe mine ma aplaudati, ci pe bunicii si strabunicii vostri. Ei au decis ca in acele vremuri critice pentru integritatea Greciei sa triumfe dreptatea.

 

Completarile dr. Mircea Valeriu, sucevean al carui bunic, in 1912, a ajuns cu ostirea comana pana la portile Sofiei, ne-au insufletit si mai mult.

Pe platoul din fata legendarului Partenon, sus pe Acropolis, cuvintele interlocutorului nostru grec ne  emotioneaza.

-         dumneavoastra romanii sa nu priviti in curtea altora si sa nu-i invidiati daca in loc de un singur televizor ei au trei, sau mai multe masini decat voi. Asemenea noua grecilor, v-ati nascut cu milenii in urma pe meleaguri si ati faurit propria voastra istorie. Ei nu stiu de unde au venit si nu au istorie. Mandriti-va cu meleagurile voastre ! Ele sunt ale stramosilor, prezentului si viitorului vostru. 

 

Cuvintele unui cetatean al Atenei rostite aici pe Acropole, locul unde s-a nascut adevarata democratie, ne-au umezit privirile. Mi-am reamintit un text intalnit in cartea domnului dr. Ietcu Ioan, `Destine umane mai putin secrete`.

-         cine nu-si cunoaste trecutul nu are nici un drept la viitor, iar marele Iorga afirma: `cine uita, nu merita`.

 

Dar ca intotdeauna, ce-i frumos trece repede. Sfarsitul frumoasei si instructivei noastre calatorii prin stravechile tinuturi Elade este aproape.

In penultima dupa-amiaza tarzie de august, dupa orele 18, ajungem in sfarsit la Cap de Sunion. Imi doresc nespus de mult apusul de soare. Incepem urcusul, o adevarata escaladare spre templul Poseidon, aflat pe un pinten stancos de deal. Sus pe culme, maret in singuratatea sa, strajuieste templul. O statura olimpiana, asemeni unui altar sprijinit de coloane verticale, inalte, semete, construite in stil Doric, din marmura alba de Pandele.

Tacut, cu o nevoie acuta de liniste, ma izolez de grup asezandu-ma pe o stanca. Privirile mele colinda insetate orizontul nemarginirilor albastre ale marii Egee. Ici, colo salupe,  mici ambarcatiuni alergand grabite creioneaza cararui albe, inspumate inviorand intinderile nesfarsite. La asfintit soarele se pleaca incet, incet, dezmierdand unduirea lina a valurilor cu o aureola de cale lactee. Luciri de smarald si turcoaz sunt brazdate de umbre verzi intunecate. O briza rece adie usor pe limpezimea valurilor. In nemarginirea marii, la apus, trimisul zeilor din Olimp presara lacrimi de arama pe suprafata lactee.

Cromatica inefabila a asfintitului patrunde in fiecare fibra, in fiecare por. Lacrimi sarate brazdeaza obrajii. Traiesti aievea...te aglutinezi cu vremurile trecutului....timpul si-a ratacit dimensiunile...cuvintele pierd sensul. Totul e plin de vraja, ma cuprinde ameteala, asfintitul devine hipnotic, atmosfera pare ireala...ma gasesc oare absorbit de momentul apocalipsei?

      Nu, dimpotriva traiesc adevaratul sens al vietii cuprins in miscarea Universului. Omul, in grandoarea Pascaliana, cea mai plapanda si firava trestie, este ratiunea creatiei, singurul inzestrat cu nobletea sacrificiului si a iubirii.

 

 

 

 

 

Imaginea asfintitului constituie o adevarata terapie pentru necesitatea supravietuirii, a depasirii asperitatilor vietii.

Ma aplec la plianta in care se gasesc cei trei porumbei calatori adusi din meleagurile indepartate ale Sucevei, distanta este mare, pana la Cap de Sunion am strabatut cu autocarul peste 1600 km. Ridic capacul pliantei si ii eliberez. Porumbeii se inalta efectuand cateva rotiri in jurul templului Poseidon, apoi parca grabiti iau directia Nordului, spre continent, disparand in luminile obscure ale inserarii.

In mod justificat se naste intrebarea, oare cine le indica directia de zbor spre tinuturile lor originare?

Dupa ani indelungati consacrati observatiei acestui interesant fenomen, imi permit sa afirm ca la baza se afla procesul de `intuitie`, un mecanism ce ajuta porumbelul la o deducere nemijlocita a directiei de zbor catre tinuturile lui originare. In nevoia intelegerii mecanismului intuititie pe parcursul anilor, am lecturat si unele lucrari filozofice. Schopenhauer afirma ca intuitia este un instrument cu ajutorul caruia putem prinde adevaruri mai profunde decat ratiunea, sau Bergson, o functie inversa analizei.

Concluziile observatiilor mele sunt ca la specia noastra de referinta, porumbelul calator, capacitatea de a `intui` ii ofera posibilitatea sa vizualizeze cinematografic pelicula directiei sale de zbor catre tinuturile in care se gaseste voliera unde a crescut.

Miracolul....? consta intr-un proces de `perceptie absoluta`, insusire dobandita pe parcursul evolutiei sale milenare, un atribut al filogenezei, conditie sine-qua-non, de supravietuire si perpetuare a speciei columbare. In ecuatia complexa a reusitei zborului, in creierul porumbelului, deci in sistemul nervos central, esotericul instrument al `intuitiei` se combina activ cu alte elemente de navigatie aeriana, cum sunt: simtul magnetic endogen, orientarea dupa soare, ceasul endogen al aprecierii timpului, capacitatea de invatare, capacitatea prodigioasa de a memora, analiza intuitiv concreta in contactul cu stimulii directi intalniti in timpul zborului si desigur multe alte necunoscute.

Elementele inserate mai sus, impletite intr-un proces complex si dinamic reprezinta asa numitul `comportament inteligent`. Este vorba despre o calitate care variaza de la exemplar la exemplar si ea reprezinta adevarata `cheie de bolta` aflata la temelia reusitelor individuale in timpul unui concurs columbofil.

Mai exista si o alta explicatie a mecanismului intuitiei, unii desigur o vor eticheta ca fiind mistica....Cu ani si ani in urma, stand de vorba cu un credincios de varsta octogenara, la intrebarea mea ce este intuitia, mi-a raspuns:

- intuitia, domnule doctor, este calea de legatura a pasarilor cerului cu Dumnezeu!

 

Am reflectat indelung la acest adevarat aforism biblic...intr-adevar, este verosimil. Ma gandesc la faptul ca unul dintre titanii gandirii universale, filozoful Hegel, afirma ca Dumnezeu este spiritul Universal, primordial si vesnic, ideea absoluta.....

Eu cred ca numai spiritul universal poate insoti porumbelul catre adevaruri inaccesibile posibilitatilor noastre de reflectie.

Si aici, pe niste coline indiguite si strajuite de imensitatea intinderilor Marii Egee, porumbeii sunt calauziti intr-o directie corecta, gratie inegalabilului instrument de `intuitie in spatiu`.

Multimea turistilor, adevarati pelerini, veniti in popasul serii sa asiste privelistea apusului de soare, sunt nedumeriti? Nu isi pot explica ratiunea experimentului meu....

Totusi pare a nu fi un experiment, este o ofranda daruita apoteozei asfintitului.

Negura inserarii invaluie tacuta imprejurimile milenarului templu.

Stancile de mare dispar intr-o gateala alburie, adancindu-se intr-un somn linistit.

Cu o tinuta princiara, globul de jar se stinge in apele marii. La asfintit luminile palesc. Murmurul valurilor dezmiarda auzul cu rapsodii din poeme homerice.

A doua zi lumina va renaste intr-un ciclu perpetuu, rasarit-asfintit, coexistand in aceeasi substanta...universul, creatie ce continua la nesfarsit....salasul vietii.

La scurt timp parasim nostalgiile asfintitului de la Cap de Sunion si revenim pe plaiurile noastre nordice, in fosta Cetate de Scaun a lui Stefan cel Mare si Sfant.

Aici este seva din care ne nutrim, urmandu-ne destinul implacabil pana la metamorfoza fiecaruia.

Porumbei mei nu s-au reintors................?

Ziua tarziu, dupa orele de serviciu, pasii mei ratacesc prin gradina batranei case parintesti, aflata langa legendara padure Dumbrava.

Din cand in cand, privirile colinda sus de tot, un cer senin, adevarata cupola de cristal. Poate cine stie, intr-o zi, in amurg cand soarele la asfintit dincolo de depresiunea Radautilor, in adanci desteptari, asterne o cununa de foc, innobiland acuarela Carpatilor Orientali, un porumbel din inaltimi celeste, va flutura lin catre cuibarul sau.

Eu ii astept.................?

 

 

 

 

 

Nedespartiti pana la metamorfoza vietii

Noul Regulament Sportiv al FCPR, un catalizator al concursurilor columbofile la Suceava - Dr. Mircea BiliusConcursul International de la Berlin confirma valoarea porumbeilor la categoria Maraton din SV si BT - Dr. Mircea BiliusSonia Van Der Maelen – Vanzare totala de porumbei - articol de Laura TanasoiuCONCURS INEDIT, PORUMBEI, MASINA SI AVION - articol de dl. dr. Mircea BiliusBoddaert - Van Damme - un medic veterinar specializat pe porumbei, cu rezultate de top


Comentarii

postat la 09:51, Vineri, 24.07.2009 de dan_tgv

Felicitari,Domnule Doctor, pentru articolul deosebit de profund,in care sensibilitatea se impleteste cu filozofia,istoria,mitologia si,obligatoriu, cu orientarea misterioasa a porumbeilor calatori! P.S. Am ajuns acasa de la Suceava in \"formula completa\",in stare buna.Va multumesc mult pentru tot! Dan_ Targoviste

postat la 22:56, Vineri, 24.07.2009 de Filipache Adrian

D-le Doctor, va doresc multa sanatate. Farte emotionant articolul, sunteti un OM de o sensibilitate aparte.

postat la 07:13, Marti, 28.07.2009 de NICU

tare frumos materialul .e o incantare sa il citesti si recitesti

postat la 07:35, Joi, 30.07.2009 de radu

scrieti tare frumos domnule doctor . parca ati fi scriitor de romane .cind mai aveti asa materiale bune mai publicati
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.