Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Circoviroza la porumbei - Dr. Catalin TUDORAN - ROMVAC Bucuresti


23:35, Duminica, 19.09.2010CIRCOVIROZA LA PORUMBEI

                                                          

 

Dr. Catalin TUDORAN

 

Domnul Dr. Catalin Tudoran 

Infecţia cu circovirus la porumbel este o boală contagioasă care afectează în special tineretul, producând o mortalitate variabilă care poate atinge chiar 100%.

Semnele clinice şi mortalitatea sunt consecinţa acţiunii circovirusului asociată cu infecţiile secundare cum ar fi diverşi agenţi virali (adenovirus, poxvirus, paramixovirus, etc), bacterieni (Salmonella, E.coli, Staphylococcus spp, Streptococcus spp, Mycoplasma spp), fungici (Candida spp) şi parazitari (Trichomonas, Eimeria spp) fapt ce explică nereuşitele terapeutice -   medicamentoase şi mortalitatea extraordinar de ridicată.

Circovirusul afectează porumbeii tineri între 1,5-2 luni până la aproximativ 12 luni vârstă.

Transmiterea se realizează pe orizontală prin fecale, contactul dintre porumbei în timpul curselor putând fi considerat un mijloc obişnuit de răspândire a virusului.

Transmiterea prin apa de băut sau prin aer nu este dovedită încă.

Circovirusul este în general rezistent la căldură şi la dezinfectantele uzuale.

La porumbel, circovirusul atacă şi distruge celulele sistemului limfatic (splina, timusul, bursa lui Fabricius) care sunt responsabile de mecanismele de apărare ale organismului, acţiunea lui fiind asemănătoare virusului HIV de la om care produce SIDA.           

Asfel, sistemul imun nu mai este capabil să facă faţă celorlalţi posibili agenţi patogeni, chiar şi banali şi clachează.

În cadrul Laboratorului de Diagnostic ROMVAC, în  special în acest an dar şi în anii trecuţi, am întâlnit în cadrul patologiei columbofile din România la columbofili debutanţi dar şi consacraţi (inclusiv la crescătorii din Bulgaria şi Turcia), numeroase cazuri de îmbolnăvire la tineret care includeau: letargia, anorexia (lipsa poftei de mâncare), performanţe de zbor slabe, pierdere în greutate, rinite, respiraţie dificilă, “guşă plină”, diaree mucogelatinoasă sau verde-maro până la apoasă şi moarte subită, rapidă.

La examenele de laborator s-au izolat mai mulţi agenţi patogeni: E.coli, Salmonella, Candida spp, Trichomonas spp, Pseudomonas aeruginosa, Pasteurella spp, Staphylococcus spp, Streptococcus spp, totuşi care nu explicau morţile subite, deseori în urma unor tratamente prelungite cu antibiotice.

La cadavre s-au efectuat examene necropsice, negăsindu-se leziuni patognomonice.

La examenul histologic din bursa lui Fabricius s-a evidenţiat prezenţa unor corpusculi de incluzie botroizi caracteristici în celulele mononucleare, foliculare asociate cu depleţia limfoidă,  ceea ce a dus la diagnosticul de circoviroză.

 

TRATAMENT         

Circovirusul nu este sensibil la antibiotice (acesta  explicând numeroasele nereuşite terapeutice efectuate cu diverse antibiotice)

Tratamentul propriu zis constă în susţinerea sistemului imunitar al porumbeilor prin adminstrarea de imunostimulatoare, cum ar fi KING HERBS – extract natural care “creşte” imunitatea şi rezistenţa la boli prin formarea de interferon, 4ml / litru apă / zi, 5 zile periodic, cu rezultate extraordinare, LEVAMISOL (un sfert din doza antihelmintică, adică 2,5 mg.levamisol/porumbel,3 zile repetat periodic), DIMETILGLICINA , BARAKA (1 capsulă cu ulei de chimen negru/zi, 5-7 zile),VITAMINA E + SELENIU (1 ml / litru apă / zi, 2 zile / săptămână), protectoare hepatice (BEDGEN, 1ml / litru apă / zi, 5-7 zile, periodic, HEPATOPROTECT - pulbere hidrosolubilă 5g / litru apă / zi, NEOMERIOL, 1ml / litru apă / zi, 5-7 zile, periodic etc.

Simultan se tratează infecţiile secundare bacteriene cu antibiotice (ENROFLOXAROM,  2ml / litru apă / zi, GALLISAN, 5g / litru apă / zi, FOSBAC PLUS T etc) 5 zile asociate cu polivitamine, în special VITAMINA C şi energizante: ALMARIL, GLUCOVIT, periodic. Trichomonoza se tratează cu FLAGEL STOP (10g / 40 porumbei – 2 litri apă / zi, 5 zile), coccidioza cu GALLISAN sau AMPROLIUM.

Datorită faptului că infecţiile cu circovirus interferează cu imunitatea post vaccinală, trebuie evitată vaccinarea în timpul episoadelor de boală.

Vaccinarea contra Paramixovirozei se recomandă, deci, a se efectua precoce la vârsta de 21-30 zile şi a se realiza supravegherea eficienţei vaccinării contra paramixovirozei prin teste serologice de laborator, pentru a evita nereuşitele (organismul porumbeilor nefiind capabil să.şi formeze anticorpii anti paramixoviroză).

 

 

 

Zeolitii si administrarea lor la porumbei - Dr. Catalin TudoranBolile infectioase la porumbei. BacteriozeDr. Catalin Tudoran - Romvac - Micozele la porumbeiDl. Dr. CATALIN TUDORAN, Romvac Bucuresti, va ofera un program de pregatire si recuperare a porumbeilorComparatiile simptomelor in bolile infectioase ale porumbeilor tineri - Dr. Catalin Tudoran


Comentarii

postat la 00:07, Luni, 20.09.2010 de Andrei

Aş avea o întrebare pentru domnul doctor Tudoran: de unde se poate procura extractul natural King Herbs?

postat la 01:06, Luni, 20.09.2010 de marius

domnu doctor am inteles de la niste priteni ca aveti un produs bun bedgen ptr porumbei cit costa si de und se poate lua ???

postat la 03:29, Luni, 20.09.2010 de BOGDAN IACOB

Pentru detalii (pret, compozitie, modalitate livrare, etc) ale produselor Bedgen 40 SFA concentrat si extractul natural de plante KIng Herbs puteti lua legatura cu DR Bogdan IACOB la nr de telefon 0742.380.436

postat la 07:50, Luni, 20.09.2010 de victor9

va multumesc pentru raspuns

postat la 10:37, Vineri, 24.09.2010 de bunescu marian

frumos si interesant articol mai scrieti si altele pe teme de sanatate a porumbeilor

postat la 23:16, Luni, 27.09.2010 de simi

bun articolu si ar fi bine daca ati mai scrie si pt alte boli des intilnite la porumbei . apropo ROMVAC are magazine deschise si in alte orase in afara de Bucuresti ?

postat la 02:25, Joi, 30.09.2010 de Bujoreanu Costel

bine ca incepe sa apara si pe la noi interesul ptr medicina columbofila. Felicitari pt articol si la cat mai multe ca ne sint necesare

postat la 13:50, Duminica, 03.10.2010 de vilceanu

vreau sa va zic ca eu am folosit BEDGENUL , FOSBACUL , ALMARILUL si FLAGEL STOP si sint foarte multumit de ele si ptr cum a ajutat porumbeii dar si ca pret . de aceea vi le recomand cu incredere .

postat la 14:08, Marti, 05.10.2010 de mihailescu

pe mine FOSBACUL ma scos din necaz in vara asta cind am avut pasarile bolnave

postat la 09:59, Luni, 01.11.2010 de cristi

am o intrebare pt. domnul doctor.vaccinul pt.variola este aparut pe piata? la farmciile veterinare la care am intrebat mi sa spus ca nu este pe piata.cum se poate procura?

postat la 22:33, Duminica, 05.12.2010 de SANDU

D-le Tudoran, Am avut pui care la vârsta de 14 și 21 de zile sau îmbolnăvit . Cu capul răsucit mergeau în cercuri. După cum se spune în instrucțiunile vaccinului Paramixovirozei, puii se faccinează de la bvârsta de 21 zile. Puii mei sau îmbolnăvit mult prea devreme. Adulții aparent nu sunt bolnavi cu excepția a 6 la care am tot încercat să stopez diaria apoasă dar, fără rezultat. (enteroguard)

postat la 07:42, Luni, 03.01.2011 de mari

rupele gitu,mam chinuit si eu cu extraterestri care se invirt in cerc cu capu intors in spate,,culmea k nici in crescatoriile mari nu au ce le face ,,cum tie norocu.un vecin ii tine liberi si se intrec cu uliu si nu are nimic porumbei lui,lasati porumbei liberi sa se imunizeze de la natura nu sa facem vinzare la trtamente straine sin boliile aduse de porumbei zisi originali din lumea intreaga,cu respect.

postat la 23:45, Duminica, 09.10.2011 de saxdrian

Am un pui de 1.5-2 luni care de 2 zile este umflat excesiv pe partea dreapta...practic pe jumatate...pare a fi gaze.Este vioi, mananca normal si bea apa,va rog ajutati-ma.Va multumesc anticipat,Adi!

postat la 11:48, Vineri, 11.11.2011 de minea florin

buna ziua,as dori si eu o lista de vaccinuri si tratamentele ptr iarna,perioada,doza si tratamentele care trebui sa le fac,va ro

postat la 19:21, Luni, 21.01.2013 de dutu eugen

\r\nDle doctor v-as ruga sa -mi dati si mie cateva sfaturi , am avut paramixoviroza la porumbei,de fapt la lotul de pui,pe care l-am zburat in 2012. la inceput am zis ca nu zbor puii si nu le-am facut vaccinul apoi cand am vrut sa-l fac toti au zis nu ca-mi ies porumbeii din forma. Doar ca la o saptamina dupa ultima etapa a intrat boala in ei in disperare i-am si vaccinat cu toate ca stiam ca nu-I bine dar am sperat sa mai salvez ceva.ei bine din 20 de pui mi-au murit 6 iar restul au scapat.problema acum e ca au ramas cu diaree apoasa de care nu mai scapa,sant 3 luni de la contaminare si acum au aceleasi problem.in rest prezinta bine au tonus bun si ma intreb daca voi putea zbura cu ei in 2013. Daca a-ti putea sa-mi spuneti cum sa rezolv problema ,v-as fi recunoscator. Multumesc si sanatate multa,astept cu nerabdare raspunsul d-voastra!

postat la 22:08, Miercuri, 13.02.2013 de sim casian

buna seara domnule doctor.am si eu o problema va rog mult de tot sa ma ajutati si pe mn,am in crescatorie o femela de 2010 si in una din zile am vazut k a facut un excrement ciudat o gelatina verde inchis si dupa o zi a vomat si erau si in voma urme verzi.ce poate fi si cu ce as putea sa incerc sa o salvez?imi este teama sa nu se imbolnaveasca si ceilalti .va rog din suflet sa imi raspundeti si mie.va salut cu tot respectul!

postat la 23:57, Duminica, 06.11.2016 de Iolanda

Buna dimineata domnule doctor!Am o porumbita gasita cu o saptamana in urma.Am depistat ca la aripa dreapta articulatie prezinta o depunere osoasa,probabil calus sau chiar o salmoneloza articulara.In urma vizitei la veterinar,s-a recomandat DOAR masaj ...probabil asta a fost cea mai usoara cale pt.ei .Administrez Selevit Sol,o hranesc adecvat deoarece ea nu se incumeta sa manance prea mult.\r\nVa rog frumos,am nevoie de un sfat si daca pot lua FOSBAC pulbere pt . a-i administra.Nu cunosc dozajul,cineva m-a indrumat catre d-voastra.\r\nMi-ar placea sa cred ca intr-o buna zi ,acest porumbel va mai putea zbura.\r\nDe asemenea,chiar si daca va putea sa zboare,as dori sa-i fac un vaccin,poate chiar doua ,si care sunt acelea?Va multumesc din suflet!\r\nToate cele bune!\r\nIolanda M.
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.