Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Valoarea genetica a unui porumbel este in directa legatura cu pretul lui de achizitie?
Da
Nu
Intamplator
Niciodata
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia

Vaduvia si metodele sale - Intrebari si raspunsuri - Jules Gallez - partea a 2-a


13:10, Miercuri, 18.11.2009 

Vaduvia si metodele sale
Intrebari si raspunsuri – autor Jules Gallez

Partea a 2-a

Autor: Jules Gallez
Editat de: Martin Degrave

4. La ce data incep zborurile cu vaduvii?
Nu exista o data fixa. Totul depinde de conditia in care se afla pasarile si, in mod special, de cursele pe care le urmaresti. In principiu, este posibil sa pastrezi lotul de vaduvi in forma timp de 2 sau 3 luni.  Forma fizica de durata se instaleaza atunci cand temperatura devine mai stabila. Un crescator care are la dispozitie spatiu suficient si porumbei multi poate practica vaduvia cu succes incepand de la sfarsitul lunii martie pana la inceputul lunii august. Acesta poate incepe in martie sau inceputul lui aprilie cu vaduvi care nu au fost imperecheati si si-au vazut femelele numai de doua sau trei ori, la intoarcerea de la zborurile de antrenament. La mijlocul sezonului de zbor, crescatorul poate zbura masculii care au fost imperecheati intre martie si sfarsitul lui aprilie si apoi au fost trecuti la vaduvie, iar la sfarsitul sezonului de zbor poate zbura la vaduvie masculii care nu au fost imperecheati, dupa o perioada de repaus de aproximativ zece zile pentru a intarzia pe cat posibil naparlirea. Dar acestea sunt exceptii care sunt folosite doar de unii crescatori. Perioada normala de vaduvie este intre 15 aprilie si sfarsitul lunii iulie. Crescatorii cei mai valorosi, care au la dispozitie pasari puternice, sunt capabili sa isi pastreze porumbeii in starea de vaduvie in toata aceasta perioada. Totusi, mai presus de orice, in zilele noastre este necesar sa ne aliniem porumbeii la start intr-o conditie fizica mai proaspata decat cea a concurentilor. In acest caz, zicala `Rabdarea este de aur` este foarte adevarata.

5. In cazul folosirii metodei vaduviei, este necesar un lot de porumbei mai numeros decat in cazul metodei naturale?
Uneori, se pare ca este nevoie de un numar mai mare de porumbei, dar nu este o regula stricta. Este stiut ca in sistemul vaduviei sunt zburati masculii, iar numarul mai mic de porumbei disponibili este compensat de faptul ca vaduvii pot fi zburati mult mai des in cursele de viteza si demi-fond decat masculii si femelele care sunt zburati dupa metoda naturala. Un crescator care detine un lot mediu de 30 de porumbei, din care 12 perechi sunt zburate la vaduvie, in fiecare duminica (sau sambata, in Marea Britanie), va avea acelasi numar de masculi pregatiti pentru zbor, spre deosebire de un alt crescator care are acelasi numar de porumbei, dar zboara dupa metoda naturala. Din cele afirmate mai sus nu trebuie sa intelegem ca vaduvii sunt intotdeauna intr-o conditie fizica excelenta, dar avantajul lor este ca manifesta intotdeauna aceeasi dorinta de a se intoarce cat mai repede acasa, lucru care nu se intampla de fiecare data cu pasarile care zboara dupa metoda naturala. Un crescator care detine 30 de porumbei trebuie sa treaca in compartimentul de reproductie cel putin 3 masculi, pentru a-si asigura continuitatea susei. Atunci cand in lotul nostru de porumbei descoperim una sau doua femele bune zburatoare, atunci le trecem alaturi de perechile de baza in compartimentul de reproductie si, daca avem grija sa nu reproducem din ele in mod excesiv, le putem zbura dupa metoda naturala.

6. Exista vreun pericol pentru porumbei atunci cand sunt zburati prin metoda vaduviei?
In cele mai multe cazuri, riscurile la care sunt expusi masculii vaduvi nu sunt diferite de cele ale masculilor imperecheati in timpul antrenamentului. Cu un management bun si un antrenament eficient vaduvii sunt expusi la aceleasi riscuri ca atunci cand sunt zburati la natural. Totusi, daca apar diferente, atunci acestea ar fi in avantajul vaduvilor. In anul 1937, am inceput sa zbor in mod regulat dupa metoda vaduviei si atunci am pierdut numai 7 porumbei, printre ei numarandu-se 5 tardivi pe care ma asteptam sa-i pierd. Nu acelasi rezultat l-as fi obtinut daca as fi zburat pasarile pe cuib. Pericolul real in aceasta situatie este numarul redus de pui, dupa cum am observat in vizitele noastre la crescatoriile mici ale unor columbofili. Acesti crescatori neglijenti isi zboara toti masculii si femelele dupa metoda vaduviei. Si, dupa doi-trei ani de succese, acele femele neglijate, prost ingrijite si tinute in compartimente necorespunzatoare nu mai pot da satisfactie ca reproducatoare. Cu aceasta problema nu se confrunta si crescatoriile mari deoarece acestea au incaperi special dedicate reproductiei. Din aceasta cauza trebuie sa avem grija ca in fiecare an, indiferent de posibilitatile materiale mai mari sau mai mici pe care le avem, sa retragem cateva perechi de porumbei de la vaduvie si sa le trecem la reproductie. Cine nu va respecta acest sfat va regreta pana la urma. 

7. Este indicat sa permitem vaduvilor sa creasca un pui inainte de inceperea sezonului de zbor?

Nu exista nici o dovada ca acest lucru va fi mai de folos decat reproductia. Cu cativa ani in urma, am facut unele investigatii in cateva crescatorii mari din Belgia. Aceste cercetari nu ne-au oferit nici dovezi pro, nici contra, referitor la influenta cresterii puilor pentru viitorii vaduvi. Daca nu exista avantaje certe in privinta opririi de la reproductie, cu siguranta exista un avantaj cert pentru cei care reproduc inainte de inceperea sezonului competitional, si anume faptul ca vor avea niste pui in plus. Am facut un sondaj printre primii douazeci de castigatori in concursurile nationale si am constatat ca, in peste 60% dintre cazuri, vaduvilor care obtinusera rezultate bune in anii anteriori li se permisese sa reproduca unul sau doi pui inainte de a fi trecuti la vaduvie. Printre cei 60% se numarau mari campioni din zonele Flandra si Antwerp, in timp ce restul de 40% erau campioni provenind din zona Liege, unde crescatorii nu agreeaza ideea de a-si lasa vaduvii sa reproduca inaintea inceperii concursurilor. Nu va ascund faptul ca unii crescatori mai sceptici nu au crezut in autenticitatea raspunsurilor obtinute. Le spunem ca se inseala daca sunt de parere ca acei mari campioni nu au fost onesti si au mintit in legatura cu metodele folosite. Va marturisesc ca le-am vizitat crescatoriile cand se aflau in culmea gloriei si am vazut cu ochii mei ca in toate cuiburile zburatorilor se aflau pui. Daca cineva da crezare spuselor acelor autori care sunt de parere ca reproductia inaintea sezonului competitional diminueaza fortele si resursele interne ale viitorilor cursieri, ar trebui de asemenea sa credem ca porumbeii marilor campioni din regiunea Flandra (care cresc doi pui si deci sunt dezavantajati din start la castigarea etapelor) trebuie sa fie calitativ superiori in comparatie cu adversarii care nu scot pui inainte de startul sezonului, deoarece acei campioni ai Flandrei chiar castiga curse.

In acest punct al comentariului venim cu urmatoarea concluzie: Daca avem nevoie de pui, trebuie sa reproducem din viitorii vaduvi si, daca inregistram un sezon prost, trebuie sa fim onesti si sa cautam cauzele esecului in alta parte.

 Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Ad Schaerlaeckens - raspunsuri la intrebarile columbofililor - partea 4-aAd Schaerlaeckens - raspunsuri la intrebarile columbofililor - partea 8-aAd Schaerlaeckens - raspunsuri la intrebarile columbofililor - partea 9-aVaduvia si metodele sale - Intrebari si raspunsuri - Jules Gallez - partea 1Ad Schaerlaeckens - raspunsuri la intrebarile columbofililor - partea 5-a
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.