Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu columbofil maestrul emerit columbofil, dl. DINCA VALERIU, FCPR Bucuresti, partea a 2-a


12:54, Vineri, 13.10.2017

Astazi avem placerea sa va prezentam un excelent interviu pe teme columbofile (partea a 2-a) realizat de curand cu maestrul emerit columbofil, domnul Dinca Valeriu, din Bucuresti, o personalitate a lumii columbofile romanesti, cu pozitii extrem de clare si pertinente avute in decursul anilor. Interviul a fost realizat pe teme de importanta si de actualitate pentru sportul columbofil din tara noastra.  

 

 

 

 

 

Dinca Valeriu: In plus de asta, nebunia nu se opreste aici. Practic, se intrevede ca in aceste conditii categoriile se vor realiza in cea mai mare parte din rezultatele obtinute la nivelul cluburilor. Ori acest lucru nu face decat sa creeze tensiuni la nivelul cluburilor, cautandu-se indepartarea columbofililor valorosi (cum dealtfel s-a intamplat deja in Bucuresti), promovarea mediocritatii si inversarea valorilor in acest sport.Si aici va dau urmatorul exemplu: la data de 12 august 2017, a avut loc concursul cu puii organizat de catre asociatia Prahova cu lansare de la Fagaras. In clasamentul intocmit dupa concurs, la pozitia 108 il identificam pe columbofilul Constantin Ovidiu de la clubul Mislea cu porumbelul seria RO-4017270-2017 care in concursul respectiv obtine o penalitate de 18,99 puncte. Daca la acelasi concurs mergem la clasamentul pe club, locul 108 se transforma in locul 1 pe club, dansul obtine o penalitate de numai 1,66 si cu aceasta penalitate coboara de pe pozitia 108 pe pozitia 8 sau 9 pe general si astfel valorile sunt inversate. Oare de acest gen de calcule columbofile are nevoie columbofilia romaneasca? Si vreau sa va spun ca astfel de situatii se intalnesc in toate judetele, an de an, nu numai la Prahova.

In opinia mea, aceasta speta seamana izbitor cu participarea unui individ la un examen, sa spunem la o facultate, unde se prezinta total nepregatit, reuseste sa copieze, obtine nota 10, iar un altul extrem de valoros, bine pregatit, obtine nota 9 si astfel se ajunge la situatia hilara la care am facut referire mai sus si in care cel mai slab iese mai bine.

Personal consider ca ideea gresita sustinuta de unii conform careia campionatul national trebuie sa se axeze in principal pe rezultatele obtinte la nivelul cluburilor este o masura care lezeaza indubitabil marea performanta, o masura prin care se eludeaza de fapt identificarea corecta a valorilor columbofile. Aceasta fiind de fapt esenta sportului columbofil.

 

RRP.RO: Acum va rog sa revenim putin la aspectul legat de disfunctionalitatile celor doi lideri din Prahova, in speta domnii Cosmin Olteanu si Florin Bilan.

Dinca Valeriu: La ce va referiti? La disfunctiile politice ale celor doi in ceea ce priveste "campionatul copiilor"?

 

RRP.RO: Da.

Dinca Valeriu: Eu nu cred ca exista un conflict intre cele doua persoane de abordari diferite. Orice este posibil. Dar cred ca aici este vorba de superficialitate, de lipsa de comunicare intre echipa puternica propusa de Marius Tunduc sau incapacitatea lor de a gestiona asemenea probleme, care dealtfel sunt simple. Era suficient ca fiecare dintre ei sa parcurga proiectul politic al celuilalt si sa observe ca din preocuparile viitoare ale lui Bilan lipseste campionatul copiilor. Dar probabil Cosmin fiind prins cu alte afaceri nu a avut nici timpul necesar si nici atractia cuvenita. Si nici nu cred ca il intereseaza foarte mult zona asta.

 

RRP.RO: Care este totusi parerea dvs. legata de "campionatul copiilor"?

Dinca Valeriu: Poate fi important, ridica competitia la nivel de cluburi pentru ca sunt convins ca prin priceperea politica si consecventa de care da dovada, Cosmin va reusi in viitor sa aduca foarte multi copii in cadrul FNCPR-ului si astfel cluburile vor avea o potenta sportiva mult mai ridicata. Ma gandesc ca daca Cosmin ma va convinge, nepotelul meu sa devina cel mai tanar columbofil din Romania. Astfel, Romania va fi reprezentata la olimpiadele viitoare de marea performanta realizata de copii in campionatul lor propriu si asta seamana izbitor cu ideea de clasamente pe cluburi.

 

RRP.RO: Totusi as vrea sa aducem cateva clarificari privitoare la eliminarea clasamentului la nivel de cluburi. Cum vedeti acest aspect?

Dinca Valeriu: Din punctul meu de vedere este o necesitate absoluta care va avea un impact major asupra departajarii reale a porumbeilor cu valoare incontestabila. Cred si sunt sigur ca clasamentele trebuie sa porneasca de la un protocol intre cel putin doua sau trei cluburi care sa dea forta necesara competitiei sau sa se creeze o conditie minimala dincolo de cei 250 de porumbei si 20 de membri invocati, conditie stabilita cu foarte multi ani in urma si care nu a mai fost adaptata la noile conditii moderne.

 

RRP.RO: Pana la urma ce inseamna in opinia dvs. un concurs cu porumbeiii?

Dinca Valeriu: Trebuie sa ne definim si sa intelegem exact ce inseamna un concurs cu porumbeii. Lansarea a 10.000 de porumbei, de exemplu, inseamna mai multe concursuri? Le putem sectiona iar penalitatile care decurg de aici sa fie numai rezultatul unor calcule matematice? Si totul sa se rezume la acest lucru? Vedem exemplul pe care vi l-am dat la Prahova putin mai sus si sunt multe astfel de exemple, inclusiv in Bucuresti. Trebuie sa observam ca atunci cand s-au stabilit conditiile minimale pentru un concurs, de fapt ce s-a realizat? Obligatia de a recunoaste o competitie sportiva de la acest nivel, dar asta nu inseamna ca un concurs cu un numar foarte mare de porumbei (respectiv 10.000) va fi sectionat ulterior in n-parti pentru a jongla cu penalitatile si a scoate in evidente porumbei de nivel scazut, chiar spre mediocritate. Lucru care conduce la inversarea valorilor. Deci noi alergam dupa rezultate prin tot felul de artificii? Din cauza asta vor aparea cluburi de familie, de fapt sunt si vor aparea in continuare cluburi de familie. Si din cauza asta crescatorii valorosi nu vor fi primiti in cluburi sau vor fi eliminati prin diferite proceduri.

 

RRP.RO: In opinia dvs., cam cum credeti ca ar fi trebuit elaborate aceste materiale ale celor care si-au depus candidaturile?

Dinca Valeriu: Ele ar fi trebuit sa fie mult mai sintetizate, concise si ar fi trebuit sa cuprinda in ele doar elementele care il intereseaza pe columbofil, adica cele legate de siguranta si calitatea concursurilor, de trasportul in siguranta a porumbeilor, de identificarea oamenilor de calitate care sa se ocupe de aceste lucruri etc.

 

RRP.RO: In final puteti da o prognoza legata de rezultatul alegerilor si viitoarea echipa care va rezulta la FNCPR?

Dinca Valeriu: Asa cum am subliniat, domnul presedinte actual va fi si in viitor datorita faptului ca a reusit cu maiestrie sa impiedice aparitia unui contracandidat prin instituirea, asa cum am aratat mai sus, a obligativitatii obtinerii acordului de la cele 10 asociatii. Mai mult decat atat, desi era candidat unic, a furat si startul inceperii campaniei impreuna cu echipa sa puternica, intocmind si publicand documentele politice inainte ca aceeasi federatie sa comunice conditiile pe care trebuiau sa le indeplineasca candidatii si continutul materialelor solicitate. Echipa la care face referire este veche si actuala si nu inteleg de ce de-abia de acum este puternica? Cred ca trebuia sa fie puternica in mandatul anterior. In concluzie, echipa liderilor FNCPR va fi aceeasi, cu mici permutari de persoane pe functii. Asta ca sa nu spunem ca nu s-a schimbat nimic. 

 

RRP.RO: Domnul Dinca, in finalul interviului nostru, va rog sa imi spuneti cum vedeti dvs. evolutia columbofiliei in perioada urmatoare?

Dinca Valeriu: Cred ca dupa urmatorii 4 ani, parte dintre actualii guvernanti in domeniul columbofiliei se vor retrage, nu conteaza din ce considerente, dar cu siguranta la alegerile urmatoare va veni o alta echipa puternica, dintr-o generatie noua de oameni, in masura sa raspunda, sa rezolve si sa se puna in slujba nevoilor columbofililor din aceasta tara.

 

RRP.RO: Si cand va incepe acest proiect?

Dinca Valeriu: A inceput deja !!!

 

RRP.RO: Domnul Dinca, avand in vedere partea mare si neagra a aisbergului din columbofilia romaneasca, ati fi de acord sa realizam impreuna si mai des astfel de interviuri pe teme de actualitate?

Dinca Valeriu: De ce nu?

FRC - decernare premii in cadrul ACM Bucuresti - 15 feb. 2009 - partea a 2-aDomnul SORIN FLOREA, din Bucuresti, alte achizitii columbofile de top de pe site-ul PIPA.BES-au infiintat primele doua cluburi sportiv-columbofile din Maramures afiliate la FRSCClubul columbofil `Aripi` Pitesti va invita la participati la derby-ul de la DunavatConducerea FRSC – intalnire fructuoasa la Campina, in organizarea clubului ENERGY CAMERON - partea a 2-a
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.