Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu columbofil maestrul emerit columbofil, dl. DINCA VALERIU, FCPR Bucuresti, partea 1


20:59, Miercuri, 11.10.2017 

 

 

 

Astazi avem placerea sa va prezentam un excelent interviu pe teme columbofile realizat de curand cu maestrul emerit columbofil, domnul Dinca Valeriu, din Bucuresti, o personalitate a lumii columbofile romanesti, cu pozitii extrem de clare si pertinente avute in decursul anilor. Interviul a fost realizat pe teme de importanta si de actualitate pentru sportul columbofil din tara noastra. Asadar,

 

 

RRP.RO: Buna ziua domnule Dinca.

Dinca Valeriu: Buna ziua si dvs.

 

RRP.RO: Prima intrebare cu care doresc sa incep interviul nostru este cea legata de apropiata Conferinta Nationala Columbofila a FNCPR care se va desfasura pe data de 14 octombrie 2017, la Brasov. Ce ne puteti spune in acest sens?

 

Dinca Valeriu: Chiar de la startul interviului nostru vreau sa specific faptul ca in opinia mea Conferinta Nationala Columbofila a FNCPR are in primul rand obligatia de a lua deindata decizia anularii masurii abuzive si ilegale impusa deja si prin care s-a ingradit dreptul oricarui membru FNCPR de a-si depune candidatura si de a participa la vot. Aceasta imbraca forma unei dictaturi columbofile si s-a materializat deja prin instituirea obligatiei fiecarui membru de a obtine aprobarea scrisa de la cel putin 10 asociatii judetene. In opinia mea acest lucru este o masura aberanta, total neconstitutionala, care favorizeaza in primul rand grupul aflat la putere si care are in continuare acces nelimitat la “butoane”, asigurandu-si astfel protectia sistemului creat.

In legatura cu acest aspect, in ultima perioada de timp am intreprins demersuri si am incercat sa ma documentez despre data exacta la care s-a luat aceasta decizie. In acest sens i-am consultat pe multi dintre reprezentantii FNCPR care au participat ca delegati la ultimele sedinte ale Conferintelor Nationale Columbofile ale acestei federatii si spre surprinderea mea niciunul dintre cei cu care am vorbit nu mi-a putut preciza data la care s-a instituit aceasta masura si nici cine a luat-o. Pur si simplu nu se stie cand a aparut aceasta prevedere in statutul FNCPR. In aceasta situatie am initiat o simulare personala si impreuna cu un columbofil din Bucuresti, care dealtfel are si el o oarecare notorietate publica columbofila, i-am recomandat acestuia sa incerce sa obtina cateva semnaturi si acorduri de la unele dintre asociatiile columbofile din jurul Bucurestiului, si chiar partenere in competitia sportiva, pentru a-si putea depune candidatura. Ulterior i-am spus ca daca va reusi sa obtina aceasta performanta atunci o sa primeasca felicitarile mele. Dupa 10 minute de incercari si telefoane, acesta m-a sunat si mi-a confirmat ca are deja doua aprobari de la asociatiile columbofile Giurgiu si Teleorman. Atunci l-am felicitat si l-am incurajat sa isi continue demersul si chiar l-am indrumat sa incerce sa obtina si acordul asociatiei judetene Constanta, in speta cea a presedintelui ei, domnul Guta Marian (Pasha). Spre marea lui surprindere, raspunsul venit dinspre domnul Guta Marian a fost unul cat se poate de sec si de transant: “Prietene, nu te pot sustine pentru ca eu deja fac parte din gruparea lui Marius Tunduc”. Dupa toate aceste incercari, care au durat in jur de aproximativ 15 minute, potentialul nostru candidat revine la mine cu un telefon si ma anunta plin de mahnire ca nu mai are nici o sustinere de la niciuna dintre asociatii, toti liderii acestora fiind atentionati intre timp sa stea linistiti in banca lor. Asadar cam asa stau lucrurile cu obiectivitatea si dreptul constitutional de ati depune candidatura in cadrul FNCPR. Nu vi se pare interesant?

Sincer va spun am ajuns la concluzia ca nu poti intra in sistemul lor si nu poti obtine binecuvantarea daca nu iti exprimi bunele intentii si nu depui juramantul de credinta. Este cazul domnului Vaida de la asociatia Bucuresti. Dansul a dorit sa isi depuna candidatura pentru Comisia Juridica si pentru a putea faca asta a trebui sa obtina mai intai acordul Prea-Sfintitului de Oltenia.

 Aici trebuie sa mai specific faptul ca obtinerea acordului initial de la 10 asociatii pentru depunerea unei candidaturi este extrem de interesant si ciudat in acelasi timp. De ce? Pentru ca in aceste conditii nu poti obtine acordul de la o aceeasi asociatie judeteana atata timp cat aceasta a anuntat deja ca il sustine pe Tunduc. In aceasta situatie, cum in componenta Consiliului Director al FNCPR exista in total 15 functii si fiecare asociatie judeteana nu isi poate da acordul decat pentru o singura candidatura, asta ar insemna sa avem la nivelul FNCPR nici mai mult nici mai putin decat ...... 150 de asociatii judetene.

 

Plecand de la cele prezentate pana acum, punctul meu de vedere este acela conform caruia Conferinta Nationala Columbofila a FNCPR ar trebui sa initieze implementarea institutiei “conflictului de interese” care sa-i priveasca pe toti membrii Consiliului Director pentru ca acolo se iau decizii importante care pot fi afectate de interesele economico-financiare ale fiecaruia din membrii actuali si viitori care detin afaceri in materie columbofila. Din pacate, aceasta institutie a aparut si este aplicabila doar pentru angajatii FNCPR, care a fost in realitate o modalitate clara si foarte explicita de a-l inlatura de zonele de influenta pe Radu V. Ion.

In plus, necesitatea introducerii acestei prevederi si in statutul FNCPR ar trebui sa derive si din pozitia si realitatile din societatea civila romaneasca care deja a constientizat pericolul pe care il reprezinta pentru societate conflictul de interese si a incriminat aceasta situatie prin introducerea sanctiunii cu inchisoarea.

 

RRP.RO: In continuarea interviului nostru va rog sa ne exprimati punctul dvs. de vedere fata de materialele cuprinse in platforma electorala columbofila a candidatilor.

 

Dinca Valeriu: Aici trebuie sa remarc din start calitatea indoielnica a materialelor depuse din perspectiva participarii la alegeri. In general toate aceste materiale au un nivel scazut, neinteresant prin continut si forma. Se observa cu lejeritate ca nu exista o contributie proprie din partea candidatilor si in fapt toate imbraca o forma formala. In opinia mea le recomand din suflet  candidatilor sa isi citeasca cu mare atentie platformele electorale ca nu aiba surpriza neplacuta sa primeasca intrebari in timpul sedintei Conferintei Nationale si sa aflam ca acestia nu stiu de fapt ce au scris acolo.

Parcurgand materialele postate, vedem de asemenea ca exista o mare diferenta intre programele candidatilor si capacitatea lor de a procesa asemenea date. Din acest punct de vedere trebuie sa remarc programul d-lui Festila, de la Piatra Neamt, care spune ca “la expozitii trebuie sa purtam halate”, lucru extrem de important pentru evolutia columbofiliei romanesti.

Cel mai mult m-a impresionat lucrarea domnului Badea pentru ocuparea functiei de presedinte la Comisia de Discipilina, o lucrare de mare tinuta, cu un mesaj rasunator pentru columbofilie si pentru lumea dreptului si sunt convins ca participantii la conferinta vor formula intrebari pentru a aduce clarificari la principiile invocate acolo.

De asemenea, trebuie sa spun ca aceasta lucrare este de inalta tinuta artistica si daca ministrul justitiei ar ajunge sa i-o citeasca, atunci ar fi sanse extrem de mari sa si-l doreasca pe domnul Badea in echipa de specialisti a ministerului.

 

RRP.RO: Dar de lucrarea domnului Tunduc ce ne puteti spune?

Dinca Valeriu: Aceasta este una destul de modesta, temele propuse de el apartin trecutului si majoritatea ar fi trebuit sa fie realizate in mandatul anterior. Totul din lucrarea domnului Tunduc seamana izbitor cu stadiul constructiei autostrazilor din Romania, adica: “toata ziua construim de zor si niciodata nu avem”.

 

O abordare aparent superioara o intalnim insa in oferta domnului Gatejescu care pentru a impresiona in pledoaria sa introduce sintagma “Buna guvernare” folosita dealtfel de catre Banca Mondiala si atestata ulterior de documentele elaborate prin anii 1985 si care a fost preluata ulterior si de catre alte institutii financiare. De asemenea trebuie sa remarc si motoul marelui politician Theodor Roosevelt, amintit in lucrarea domnului Gatejescu, care ne reaminteste tuturor ca este “Sansa vietii noastre sa lucram din greu pentru ceea ce ne dorim!”

 

RRP.RO: Dar proiectul d-lui Cosmin Olteanu ce impresie v-a facut?

Dinca Valeriu: Este unul de-a dreptul exploziv, fara comentarii! Cel mai bogat in idei si anume: "politici de reducere a costurilor pentru tinerii columbofili in cadrul concursurilor columbofile".

"Sprijin pentru campionatul copiilor, promovarea in randul copiilor". Asa cum am aratat, este greu de comentat pentru ca in viziunea domnului Bilan, viitorul presedinte al CNS, nu exista un campionat al copiilor in domeniul columbofil. 

 

Si proiectul d-lui Pascha este atat de tehnic incat mi-a fost foarte greu sa il parcurg integral pentru ca sunt prea multe date tehnice oferite si in opinia mea acesta depaseste cu mult nivelul columbofilului de rand.

 

O alta oferta electorala columbofila interesanta, care nu trebuie trecuta cu vederea este cea a domnului Florin Bilan. In ceea ce priveste partea sa tehnica si pe care dansul spune ca doreste acum sa-si asume responsabilitatea, domnul Bilan nici pana in prezent, din pacate (adica incepand cu 2007) nu a inteles ca federatia pe care dealtfel a si condus-o ca presedinte este constituita numai din asociatii afiliate iar acestea la randul lor din cluburi. Plecand de la acest aspect constatam ca in mod abuziv dansul foloseste notiuni fara a le intelege foarte bine sensul. Din aceste considerente in proiectul sau gasim o serie de “nazdravanii” tehnice si prin urmare ii adresam intrebarea normala: “Care este deosebirea dintre un clasament din categoria general si un altul de nivel judetean la un concurs de demifond?” Pentru ca aici avem situatia din Bucuresti unde exista multi membri din Ilfov, iar o situatie identica o intalnim la asociatia Dambovita constituita din membri aflati pe raza judetului Dambovita si altii pe raza judetului Ilfov. Deci care este ideea? Cum se poate elabora un clasament la nivel de judet, la nivel interjudetean sau general cu concursuri de demifond si fond, in conditiile in care pentru un asemenea concurs sunt stabilite grupe, iar majoritatea lor sunt formate din doua asociatii? O singura asociatie face nota discordanta, respectiv Prahova, care merge individual. Daca este singura asociatie, atunci cum poti sa vorbesti de clasamente interjudetene si generale?

 

  

Tot in opinia mea, notiunile de judet si interjudetean nu sunt definite suficient de clar, ele fiind specifice mai degraba abordarilor administrative. Din punct de vedere sportiv insa, acestea trebuie eliminate si inlocuite cu asociatii ori cluburi pentru a se delimita corect componenta participantilor si a preintampina confuziile.

 

De asemenea, cred ca constituirea gruparilor nu a avut in vedere realitatile din teren care sa asigure o competitie echilibrata din punct de vedere sportiv. Mai mult decat atat, sistemul propus ne pune in fata unei situatii hilare, in sensul ca la categoria Maraton National trebuie doua etape de peste 900 km cu un total de 1800 km, conditia prevazuta fiind de 250  porumbei, 50 de ceasuri si 50 de crescatori. In schimb insa, pentru indeplinirea categoriei se impune ca o etapa dintre cele doua sa fie jucata de cel putin 200 de columbofili. In aceasta situatie ne punem intrebarea retorica: "Cei 200 de columbofili pot participa fara ceasuri sau cu ceasuri de cronometrare?" In aceste conditii, intre conditia ceruta pentru legalitatea concursului si cerinta ceruta pentru indeplinirea categoriei este in acest caz o contradictie imensa.

 

 

 

FCPR Dolj - sesizarea unor nereguli financiare foarte grave !O noua actiune in instanta impotriva conducerii FCPR !!!Plugusorul columbofil tragico-comic al anului 2018Licitatie porumbei de Freialdenhofen si Wijnands la Targul Columbofil de la Cluj, 22-24 oct. 2010 - partea 1RRP.RO - Interviu columbofil realizat cu presedintele UCPR, domnul MIHAI DINU - 5 mai 2015


Comentarii

postat la 09:34, Joi, 12.10.2017 de sam tar.

E nevoie de 10 asociatii pentru sustinerea unei candidaturi,poi verificati ca Burca Ioan care are depusa candidatura la comisia de disciplina nu are sustinere nici de la propria asociatie,poate are semnaturi de la presedinti clanului,presedinti aserviti marii familii rohnfried,dar nu sa discutatat asta nici cel putin la propria asociatie, se vede corectitudinea si transparenta dar vrem la DISCIPLINA !

postat la 11:53, Joi, 12.10.2017 de dinu

Ce corectitudine ???? se face numai magarii peste magarii ,hotii peste hotii si asta in dispretul nostru al celor fraieri care stam si la platim cotizatiile si salariile an de an .Nea Badea DOREL cit timp a fost presedinte la CNS a primit salar lunar de la Marius milioane bune si acuma a pus aceasi conditie daca il vrea Marius la disciplina . stiati asta fratilor ?? mosu nostru cel cuminte a intrat si el in gasca si vrea avantaje ....!!!!!!!!!

postat la 12:48, Joi, 12.10.2017 de ADY

ar mai fi aici un aspect care ar trebui discutat la conferinta : am inteles ca baiatu de la punctu 10 de la CNS (alfel un baiat de nota 10 ) din lista lui Marius ( e vorba de un columbofil priceput din Bihoru , mentor al lui Marius dar care in ultimiii ani a stat putin la racoare)vine acuma si candideaza . ba mai mult vrea sa si conduca viitoru CNS!!pai regulamentu la FNCPR ce spune acolo??? Are voie sa fie alesi si baetii care are cazier??? Sau se poate daca e preten bun cu barosanu ?????
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.