Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu columbofil cu campionul roman, domnul BACALU DANUT, din orasul Falticeni, jud. Suceava


14:03, Marti, 22.10.2013

Interviu columbofil cu unul dintre campionii din ultimii ani ai Romaniei

si un zburator redutabil pe columbodroamele lumii,

domnul BACALU DANUT, din orasul Falticeni, judetul Suceava

 

 

  

Domnul Bacalu, acasa, alaturi de cateva dintre trofeele cele mai valoroase obtinute in ultimii ani in sportul columbofil

 

 

Consideram ca putini dintre columbofilii din Romania sunt la curent cu informatia conform careia la nivel mondial in topul crescatorilor ce joaca pe columbodroamele aflate sub egida FCI, compatriotul nostru, campionul Bacalu Danut, din orasul Falticeni, judetul Suceava, ocupa un merituos loc 18 dupa desfasurarea a 20 de etape finale ale columbodroamelor FCI de pe intreg mapamondul, situandu-se inaintea unor crescatori mult mai cunoscuti precum:  Emiel Denys, Thorsten & Finn Leon  Daum,  Comb Poelman etc. Avand in vedere aceasta performanta deosebita ocupata de compatriotul nostru in ierarhia mondiala, performanta cu care toata Romania columbofila se mandreste, i-am adresat cateva intrebari, la care dansul a avut amabilitatea sa raspunda. Asadar:

 

RRP.RO: De cand ati inceput sa va jucati porumbeii pe columbodroame, domnule Bacalu?

D. Bacalu: Prima data am jucat prin anul 2006, in Romania, la columbodromul Balkanik Fair Play. Ulterior, adica in 2008 mi-am angajat cativa pui pe columbodromul din Shangai (China) unde am ocupat locul 216 la etapa finala, cu porumbelul 007931-08 , ceea ce insemna  practic locul 1 pe Romania si locul 9 pe Europa. In anul  2009 am incercat sa imi masor fortele cu cei mai mari jucatori pe columbodroame din intreaga lume si am jucat in Africa de Sud, la Million Race, unde am ocupat locurile 188 cu “BD007” – DV0690-09-1007  si 302.  Porumbeii cu care am concurat erau porumbei cu care zburasem si  in cadrul Asociatiei Columbofile Suceava la concursurile de Fond si Maraton. Erau porumbei buni, care mi-au adus numeroase locuri de 1, dar  mi-am dat seama ca pentru a concura cu succes pe cele mai selecte si dure columbodroame din lume trebuie sa detii un alt tip de porumbel. In opinia mea, porumbeii care sunt angajati pe columbodroame sunt  precum copii in orfelinat sau precum soldatii in armata. Cred ca o combinatie dintre cele doua reflecta cel mai bine realitatea puilor participanti pe columbodroame. In cadrul unui columbodrom daca un pui este bolnav atunci acesta se elimina automat, nicidecum nu este ocrotit din cauza ca ar fi puiul campionului sau al campioanei, sau ca parintii m-au costat foarte mult, sau sa i se mai dea o a 2-a sansa. Nu exista asa ceva, deoarece un pui bolnav poate sa-ti imbolnaveasca intreg efectivul de pui. In opinia mea, orice  premiu castigat este format din 50% crescator si 50% valoarea genetica a porumbelului.  Pentru ingrijitorul din columbodrom toti puii sunt egali, deci singurul lucru ce diferenteaza porumbeii este valoarea lor genetica si sistemul lor imunitar. Porumbei ce se preteaza cel mai bine in columbodrom sunt cei care au o imunitate de fier, sunt foarte blanzi si calmi si care se maturizeaza repede. Ori acest lucru se obtine doar de-a lungul catorva generatii si numai in cadrul columbodroamelor.

Poti castiga sau sa  fi intre primii intr-un columbodrom, dar acest lucru nu inseamna ca ai o familie pentru columbodroame, porumbei foarte buni  sau ca esti jucator de columbodrom, mai ales daca participi  intr-un columbodrom din zona ta si mai ales daca columbodromul are aceeasi ruta de zbor cu asociatia din care faci parte.   Columbodroamele nu seama intre ele nici din punct de vedere al climei, in primul rand, nici al distantei de joc, nici a metodelor de ingrijire. Chiar fiecare an este diferit in cadrul aceluiasi columbodrom. In momentul in care castigi cu puii din aceeasi familie in columbodroame diferite, timp de mai multi ani, abia atunci poti spune ca ai reusit sa iti creezi o familie care se preteaza jocului pe columbodroame.

 

 

 Rezultate columbofile deosebit de bune pe columbodroamele FCI din intreaga lume, rezultate cu care putini romani se pot mandri

 

 

Uneori ma batea gandul sa-mi cumpar cateva perechi de porumbei reproducatori doar pentru columbodroame, dar tot amanam momentul din diverse motive. Ei bine, in toamna anului  2012 m-a ajutat sa iau decizia de a ma axa doar pe columbodroame o familie de dihori, care mi-au facut praf crescatoria  intr-o noapte. Dupa acest ghinion cu care m-am confruntat am ramas cu doar cateva exemplare care spre norocul lor si al meu se aflau inchise in boxe individuale. Asadar incepand cu toamna anului 2012 mi-am achizitionat doar porumbei ce provin din linii consacrate columbodroamelor, de la crescatori ce au castigat pe diferite columbodroame din intreaga lume si chiar de mai multe ori.  Apoi mi-am construit doar boxe individuale de reproductie, pentru a fi sigur 100% de parinti, apoi un compartiment de doici  si unul de odihna pentru femele.  Avand putine perechi de reproductie, prima serie de oua o mut la doici. Las porumbeii sa creasca a 2-a serie de pui, dupa care despart perechea respectiva, facand alta combinatie genetica. Din care mai reproduc doua serii de pui.  Asadar am un numar dublu de femele la reproductie.  Dupa ce depune doua randuri de oua femela respectiva este trecuta intr-un compartiment de odihna. 

RRP.RO:  Cum a fost pentru dvs. anul 2013?

D. Bacalu: In anul 2013 am reprodus circa 90 de pui, dintre care pe 67 dintre ei i-am angajat pe diferite columbodroame . Dintre acestia, 5 au murit din diverse motive, la transport, boala, etc.

Dintre cei ramasi, 22 de pui inca nu au inceput sezonul competitional, mai exact : 10 in Tenerife, 6 in Africa de Sud, 6 in Thailanda.  Dintre cei 40 care au concurat, doar un numar de 14 au clasat la etapa finala. Este un procent nemultumitor pentru mine, dar  doresc cu ardoare sa-mi imbunatatesc rezultatele, mai ales ca pentru anul viitor deja mi-am conturat lotul de reproductie. 

RRP.RO:  Care sunt rezultatele anului 2013 pana acum?

D. Bacalu: In linii mari va pot spune ca am ocupat:

 

Locul 1 la etapa semifinala  pe columbodromul Romania  Grand  Prix FCI  din Arad

Locul 3 la etapa semifinala pe columbodromul Pavlivka Ukraina - columbodrom FCI

Locul 6 AS in Grecia pe columbodromul  AS Golden Pigeon Race Grecia FCI.  Doar 6 porumbei au clasat la cele 5 etape desemnate din 1268 de  porumbei inscrisi initial.

Locul 7 AS pe columbodromul Pavlivka FCI  - Ukraina

Locul 9 AS   -  pe columbodromul Romania  Grand  Prix FCI din Arad

Locul 12 Finala pe columbodromul Balkanik Fair Play, locul 21 la categoria AS.

Locurile 29, 115 in finala  pe columbodromul Romania  Grand  Prix FCI  din Arad

Locurile 30, 66, 148 in finala la columbodromul Black Sea, columbodrom FCI, si locul 18 la categoria AS.

Locurile 49, 72, 79, 86, 89 pe columbodromul Pavlivka FCI  din Ukraina .

Locurile 86, 90 pe columbodromul AS Golden Pigeon Race Grecia FCI pe o temperatura de zbor de 37°C

Locul 193 pe columbodromul Usedom din Germania

 

 

 

Boxe individuale de imperechere

 

 

RRP.RO:  Pe ce porumbei va bazati la perechile de reproductie?

D. Bacalu: Lotul meu de reproductie este format in special din porumbei de la Alfons & Helmut  Klaas. In opinia mea cred ca la ora actuala Alfons & Helmut  Klaas sunt cei mai mari jucatori pe columbodromele din intreaga lume.

De la A.& H.  Klaas detin porumbei inca din anul 2010 cand am achizitionat, in cadrul expozitiei de la Kassel,  2 pui, semifrati,  tatal lor fiind  Mr.  BOLT, cel mai bun porumbel in ultimii 10 ani al familiei Klaas, mama la femela fiind Juwelchen (bunica lui “Victor”), iar masculul avea ca mama o sora a lui “Konstantin”, dar pe acesta l-a mancat dihorul in toamna anului 2012.

Am de asemenea porumbei de la Kallmeyer care la baza sunt porumbei de la David Clausing, un alt mare jucator de columbodroame. De la acesta am fii si fiice directe din „Bear“, „Ben Ten“, „Red Code“.

De asemenea am porumbei de la Gebruder Kokartis si trebuie sa spun aici ca porumbeii acestora au mare legatura cu porumbei Klaas. Mai am de asemenea de la Klaus Stieneker, Manfred Tihen, Waldow (la ora actuala este numarul 1 la FCI ), A. Dijkstra,  Wouwer si Bibi Stefanescu (in opinia mea cel mai titrat jucator pe coumbodroame din Romania).  In total detin doar 17 perechi de matca.

RRP.RO: Dar din vechi dvs. porumbei cu care ati castigat in Romania, in trecut, concursuri foarte importante, se mai regaseste ceva in aceste 17 perechi ?

D. Bacalu: Da, dar doar 5 porumbei, mai exact 2 masculi si 3 femele. Dar toti s-au dovedit, de-a lungul timpului, buni reproducatori pentru columbodroame. Am 2 masculi “983” si “42” care sunt frati de pe tata cu femela care a castigat locul 1 la Gdansk . Mama celor doi este o fiica din femela care a castigat locul 1 la Gdansk cu propriul frate. Una dintre cele mai bune reproducatoare de columbodrom  de la mine din crescatorie este  “145” , care este o fica din incrucisarea “42” x “41” care este sora  porumbelului  ce a ocupat locul 216 in Shangai si  a porumbelului  ce a ocupat locul 188 in Sun City si a femelei  480134 -08 care a ocupat locul 3 National  Maraton  Jearaling.  Cele 3 femele sunt: doua femele fiice din “42” x “41” si o femela neagra de Andreas Drapa.

RRP.RO: Va multumesc, stimate domnule Bacalu, pentru aceste excelente precizari columbofile pe care ni le-ati facut si va doresc mult succes in continuare !

D. Bacalu: Si eu va multumesc la randul meu si transmit pe aceasta cale tuturor columbofililor romani mult succes si “Vant in pene !”

 

 

Interviu cu domnul Eugen TRIFAN – FCPR Prahova - partea a 2-aInterviu columbofil cu domnul Daniel CIOARA - Arad - partea 1Interviu cu domnul Valentin Trufin - Radauti, jud. Suceava - partea 1Interviu cu domnul MARIAN JILAVEANU, FRSC Baicoi, judetul Prahova, partea 1Interviu cu multiplul campion national, domnul Romulus MATEI, FCPR Cluj, partea a 2-a


Comentarii

postat la 18:22, Marti, 22.10.2013 de cRoitoru

felicitari domnule BACALU stiu ca aveti pasari numa de calitate

postat la 20:37, Marti, 22.10.2013 de bozesan

domnu dan nu vindeti pe net niste pui din aia buni de columbodrom ????

postat la 23:09, Sambata, 26.10.2013 de coman marian

sa traiti domnnule DANUT !!! CU oameni ca dumneavoastra se vede si columbofilia romaneasca peste hotare .
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.