Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu domnul TOMA IULIAN, orasul Moreni, UCPR Dambovita, partea a 2-a


14:07, Duminica, 05.02.2012

Interviu cu domnul TOMA IULIAN din clubul columbofil “Flacara” Moreni,

judetul Dambovita, afiliat la  UCPR

- partea a 2-a -

 

 

Premianti in cadrul expozitiei “Ardealul” 

RRP: Domnule Iulian, in obtinerea unor performante de top la nivel national in columbofilie, ce considerati ca are o mai mare importanta: valoarea unui porumbel sau pregatirea pe care i-o asigura crescatorul?

Iulian Toma: Consider ca in acest binom crescatorul are cea mai mare importanta. Un crescator bun poate face un porumbel mediu sa castige premii, dar un porumbel valoros daca intra pe mana unui incepator e terminat in 3-4 etape. Consider ca crescatoriile bune trebuie sa fie formate din porumbei buni si crescatori foarte buni.

RRP: Va place sa creati porumbei?

Iulian Toma: Da. Practic consangvinizarea si cred ca am format o linie de porumbei competitivi. Multi crescatori din zona au porumbei de la mine si concureaza foarte bine.

RRP: Credeti in calitatea puilor tardivi?

Iulian Toma:  Eu separ matca pe 1 august, deci nu am niciodata pui tardivi.

RRP: Aveti vreun crescator in Romania pe care il apreciati foarte mult pentru stiinta cu care isi cultiva porumbeii si de la care considerati ca ati avut multe de invatat?Iulian Toma: Am avut multe de invatat de la dl. Popescu Traian, iar pentru stiinta cu care cultiva porumbeii si sunt in top de zeci de ani ii apreciez pe domnii Bizdrigheanu Nicu din Urziceni si Craciunescu Adrian din Mizil.

RRP: Dar din strainatate aveti vreun crescator preferat?

Iulian Toma:  Pe Robert Venus, Piet Manders, Alois Stichelbaut, fratii Janssen.

 

 

Campionul RO-43314-2007, in expozitia nationala a UCPR

 

RRP: Considerati ca in columbofilie norocul este important?

Iulian Toma: Da, cred ca am avut noroc sa cunosc niste crescatori foarte buni si am avut marele noroc ca mi-au dat porumbeii care mi-au placut  si m-au interesat, acestia fiind campioni sau parinti de campioni.

RRP: Ati intalnit multe `cupluri de aur` in crescatoria dvs.?

Iulian Toma: Cateva. Dar fiindca am introdus la matca numai porumbei buni reproducatori dar si zburatori am o matca omogena si sunt foarte multumit de produsii lor.

RRP: Cand va stabiliti perechile de reproductie, dupa ce criterii va ghidati?

Iulian Toma: Abia dupa ce-i consangvinizez ii incrucisez. Prefer sa-i consangvinizez fiindca cei mai mari columbofili si-au consangvinizat porumbeii. Dau exemplu aici pe: Alois Stichelbaut, Van Hasten, Daniel Labeeuw, Albert Gorin, Andre Vanbruaene, Paul Gilmont, fratii Janssen, Desmet Matthis, G & M Van Hee. De ce credeti ca cele mai bune combinatii sunt Stichelbaut + Janssen, Desmet + Janssen? Cel mai tare a fost Paul Gilmont care dintr-un mascul, ,,Le BLEU,,, de la Andre Vanbruaene si  o femela ,,La Luque” de la A Gorin, a format o crescatorie imbatabila in anii “70. In 1978 a devenit campionul Europei. Oare ei nu aveau bani sa cumpere? Oare de ce campionii care provin din incrucisari  succesive nu reproduc nimic niciodata? Ganditi-va la aceste doua intrebari si cand o sa aveti raspunsul o sa aveti o crescatorie buna, cu rezultate pe masura si  nu o sa mai fiti nevoiti sa cumparati mereu porumbei.

Cea mai buna reproducatoare a mea, RO-621-2001, este rezultatul imperecherii mama-fiu (am doua fiice in expozitie) iar RO-497900-2006 este fiica din 621 + tatal. Din RO-900-2006 am femela RO-43364-2007, cu 36 clasari in 4 ani si doua prezente consecutive la categoria Viteza in expozitia UCPR, iar sora de cuib RO-43365-2007 are 10 clasari din 11 angajari la fond in  doi ani (2009-2010).

 

 

Femela RO-161475-2009, o zburatoare de top a crescatoriei si in cadrul UCPR

 

RRP: Considerati ca exista unele categorii care se zboara mai greu decat altele?

Iulian Toma: Cred ca viteza acum e cea mai grea. Multi porumbei sunt zburati la vaduvie sau semi-vaduvie si e greu sa tii pasul cu ei. Un crescator bun care dispune de bani si timp poate face furori.

RRP: Dar porumbeii se pregatesc mai greu la anumite categorii?

Iulian Toma: Cred ca la Demifond si General. Sunt putini porumbei care reusesc sa faca aceste categorii 2-3 ani la rand.  

RRP: Dar daca la un moment dat pe un porumbel de zbor nu il simtiti in forma, il angajati totusi?

Iulian Toma: Daca are o cadere de forma il opresc o saptamana, dar sa nu se repete de mai multe ori ca atunci e vai de el.

RRP: Vorbiti-ne acum putin despre hranirea porumbeilor dvs. Ce tip de hrana folositi?

Iulian Toma: Mancare la sac. Dar cred ca mai buna ar fi cea preparata de noi. Trebuie sa gasim graunte sanatoase si curate si fiecare poate face un amestec.

 

 

Un super mascul de Robert Sion

 

RRP: Despre tratamentele porumbeilor ce ne puteti spune? De cate ori le faceti pe an?

Iulian Toma: Tratamentele le fac  toamna  la toti porumbeii dupa care ii vaccinez cu La Sota,  iar primavara fac numai la lotul de zbor tricomonoza si vaccinul La Sota + Paramixovacol. Mentionez ca nu fac nici un tratament de respiratie.

RRP: Dar daca in timpul sezonului de zboruri unii dintre porumbei au probleme de sanatate interveniti?

Iulian Toma: Nu intervin. Stiti ca e o zicala “DE CAMPION NU SE LIPESTE BOALA”.  E foarte adevarat. Porumbeii care au fost prezenti in expozitii  nu au avut nimic niciodata.

RRP: Recuperarii porumbeilor de la zboruri ce importanta ii acordati?

Iulian Toma: Incerc sa recuperez porumbeii din prima zi. Daca a doua zi nu zboara 30 minute liber  le mai continui programul de recuperare.

 

 

Un exemplar deosebit Sion + Janssen

 

RRP: Considerati ca in Romania exista porumbei voiajori de valoare?

Iulian Toma:  Sigur avem porumbei foarte buni.

RRP: Si atunci de ce exista printre crescatorii romani acest miraj al porumbeilor olandezi, belgieni, nemti etc.?

Iulian Toma: Sportul columbofil e puternic mediatizat in strainatate. Crescatorii romani au inceput sa realizeze acest lucru si numai cei  fara experienta mai cauta sa cumpere un porumbel belgian  cu 20 Euro. Acel  porumbel e bun doar la ciorba. Doar cativa crescatori romani pot cumpara porumbei de valoare de afara (cu 1000-5000 Euro/bucata).

RRP: Ce preferati sa reproduceti dintr-o pereche de porumbei: un porumbel AS si mai multi porumbei acceptabili, sau mai multi porumbei medii, apropiati ca valoare?

Iulian Toma: Un AS as vrea dar cum sunt cam rari, mai bine medii apropiati ca valoare.  Cred ca sunt in stare sa-i duc cat mai sus in top.

 

 

O combinatie perfecta “Toye Baltat” + Robert Venus

 

RRP: Pe un columbofil care a inceput acest sport mai tarziu decat dvs., ce il sfatuiti: cu ce porumbei sa inceapa, de la ce crescator sa si-i achizitioneze, daca acesta sa fie din zona lui sau nu, daca sa inceapa cu pui sau maturi etc.?

Iulian Toma: Un tanar trebuie sa ia porumbei de la crescatorii buni  din zona (cei ce sunt in top 3-4 ani consecutiv) si mai ales daca vor sa zboare vaduvie sa ia de la cei ce practica acest sistem sau invers. Sa incerce sa fie prieten cu crescatorii si sa invete cat mai multe despre acest sport minunat.

RRP: In cariera dvs. columbofila de pana acum ce ati investit mai mult in porumbei: timp, energie, sudoare, nervi, pasiune sau bani?

Iulian Toma: Toate la un loc. In primul rand sunt zburator, apoi tehnic-sportiv si am fost si organizator de concursuri. Mai nou si organizator al expozitiei judetene “Ardealul”.

RRP: Rezultate mai bune la zboruri cu ce ati obtinut: cu masculii sau femelele?

Iulian Toma: In expozitie am avut si masculi si femele. Dar la concursuri cele mai bune sunt femelele.

 

 

O alta incrucisare ideala Robert Venus + Andre Vanbruaene

 

RRP: De cand zburati in tandem cu fiica ? Sa inteleg ca sunteti o familie ”columbofila”?

Iulian Toma: Toti am fost virusati de mici. Sotia a trait printre porumbei iar fata de mica  facea ravagii prin cuiburi la matca. Suntem in tandem din 2009, de cand am venit la UCPR.  

RRP: Va rog sa ne dati acum cateva amanunte despre rezultatele pe care le-ati inregistrat in ultimii ani la nivel de club, judetean si national.

Iulian Toma: Pentru mine rezultatele la nivel de club conteaza mai putin. Am trecut de faza cand ma bucuram de o diploma la club. Personal sunt contra premierilor la nivel de club. La nivel judetean am avut 10 porumbei in expozitia “Ardealul” si la nivel national in 2009 - 3 porumbei, in 2010 - 3 porumbei, in 2011 - 4 porumbei. Sper ca in 2012 sa am 5 porumbei in expozitia nationala si cel mai mult imi doresc sa prind un loc pe podium.

 RRP: In activitatea dvs. columbofila de pana acum ati vizitat multi crescatori straini?

Iulian Toma: Nu am vizitat niciun crescator si nici nu ma intereseaza. Sincer cred ca as avea ce invata de la campionii nostri si avem multi crescatori buni in tara.

 

 

Domnul Toma, alaturi de un prieten columbofil, in cadrul expozitiei “Ardealul”

 

RRP: Considerati ca existe diferente intre porumbeii care zboara pe munte fata de cei care zboara pe campie? Sunt alte talii, alte temperamente?

Iulian Toma: Sunt diferente enorme. Porumbeii zburati pe munte sunt formati psihic si au un fizic fara cusur. In 1998 am schimbat campia cu muntele si am pierdut toti porumbeii in 5-6 etape. Nici fratii lor nu au facut nimic in 1999 si am schimbat toata matca. Porumbeii actuali i-am luat de la crescatori care zburau foarte bine pe munte si rezultatele s-au vazut (in 2002 zburam cu asociatia Prahova si la un concurs de Sebes cu puii am avut primele 4 locuri din 8000 porumbei angajati). Am mai achizitionat porumbei din crescatorii care nu zburau porumbeii peste munte si rezultatul a fost dezastruos. I-am eliminat si pe acestia. Cred ca un crescator care imbratiseaza traseul pe munte trebuie sa cumpere porumbei de la crescatorii care zboara pe aceasta ruta.

RRP: Pentru crescatorii interesati, vindeti porumbei din crescatorie?

Iulian Toma: Da, cu toata placerea. Pentru o mai buna informare puteti citi  date suplimentare despre rezultatele porumbeilor si ale mele la categoria “Crescator” la  adresa:  http://tomaiulian.sunphoto.ro.

RRP: Ce ne puteti spune despre clubul din care faceti parte?

Iulian Toma: Clubul Moreni este un club cu 22 membri dar sunt zburatori foarte buni (9 dintre membri au avut porumbei in expozitie). Anul 2011 ne-a adus doua cupe: Loc 1 AS, Loc 3 General pe tot UCPR (in campionatul cluburilor se calculeaza suma punctelor la cei mai buni 3 porumbei la Palmares). Ganditi-va ca sunt 70 de cluburi si unele cu peste 100 membri. Este un rezultat extraordinar si ma bucur ca sunt membru si tehnicul sportiv al acestui club. 

RRP: Aici punem punct interviului nostru nu inainte de a va multumi pentru amabilitate si a va dori sa obtineti in continuare cat mai multe succese in sportul columbofil.

Iulian Toma: Va multumesc, domnule Alexandru, si va doresc sa ramaneti in continuare acelasi om. Sa mediatizati tot ce tine de sportul columbofil romanesc indiferent de “culoarea” federatiei. Multa sanatate si fericire si la cat mai multi vizitatori ! De asemenea, urez tuturor columbofililor multa  sanatate si succes!

 

 

Alaturi de doi prieteni columbofili in cadrul expozitiei UCPR Prahova, desfasurata la Campina

 

 

Imagine de la expozitia columbofila nationala a UCPR, decembrie 2011

 

 

Imagine de la festivitatea de premiere a expozitiei columbofile “Ardealul”

 

 

O fotografie de grup cu colegi columbofili din cadrul UCPR

 

Interviu cu domnul Kalnoki Endre – FCPR Sighisoara, judetul Mures, partea 1Interviu cu domnul Constantin NEGREA - Bucuresti - FRC - partea 1Interviu cu domnul TOADER FLORIN din localitatea Surani, judetul Prahova afiliat la F.C.P.R. - partea 3Interviu cu multiplul campion national, domnul Romulus MATEI, FCPR Cluj, partea a 3-aInterviu cu domnul FLORIN LAZARICA, ASC Gyosport Bucuresti, partea a 2-a


Comentarii

postat la 18:16, Duminica, 05.02.2012 de mirel radulian

frumos . domnule toma cu acest interviu si cu pasiunea pe care o imbratisati faceti o mare reclama sportului columbofil . FELICITARI !

postat la 19:13, Luni, 06.02.2012 de Chirita Alexandru

Felicitari d.le Toma pt toate realizariile de pana acum si pt organizarea Expozitiei Judetene care a fost extraordinara si sper sa aiba cat mai multe editii,superb interviul!!!Multa sanatate si bafta pe viitor si de asemenea vreau sa va multumesc pentru toate sfaturiile bune pe care le.am primit si tot ce.am avut de invatat de la dmv si cred ca ar mai fi foarte multe...ca sunteti un foarte bun crescator...BAFTA ANUL ACESTA 2012 LA MAI MULTE!!!

postat la 00:50, Miercuri, 08.02.2012 de serban

felicitari Iuliane si la mai mare ! esti un crescator cu care UCPR se mandreste .
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.