Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu domnul Eugen TRIFAN – FCPR Prahova - partea 1


11:05, Vineri, 18.06.2010 

Interviu cu domnul Eugen TRIFAN – FCPR Ploiesti, judetul Prahova

Partea 1

 

 

Domnul Trifan, alaturi de unul dintre porumbeii sai favoriti

 

RRP: Astazi ma aflu in crescatorie la un columbofil foarte cunoscut, este vorba despre domnul Trifan Eugen, din Ploiesti, judetul Prahova, presedintele clubului 29/4. Domnule Trifan, va mai amintiti data exacta la care v-ati apucat de porumbei?

E. Trifan: Din perioada 1968-1969, deci pe la 10-11 ani, atunci cand am primit o pereche de porumbei cadou de la un vecin de-al meu. In curtea casei parintesti in care locuiesc si acum, s-au crescut porumbei de dinainte de razboi, deci pot sa spun ca eu m-am nascut cu porumbeii in curte. Si unchiul si tatal meu au avut porumbei, dar nu porumbei voiajori, ci  porumbeii vechi de Ploiesti, o rasa de zbor si inaltime. Atunci cand am primit acea pereche de porumbei voiajori cadou a fost ca un microb pentru mine. Iar ca sa pot sa cresc voiajori a trebuit sa imi iau si cativa porumbei de zbor si inaltime ca sa il induplec pe tata. Acesta si-a dat acordul ca eu sa ma ocup de porumbei, cu conditia ca sa am rezultate bune la scoala. Pentru mine porumbeii in viata m-au calauzit cumva pentru ca am facut in paralel si scoala si meserie si m-am ocupat si de porumbei.

 

 

  

RRP: Dar primii porumbei adevarati de unde vi i-ati procurat?

E. Trifan: Primii mei porumbei voiajori adevarati au provenit de la domnul profesor Teasca Nicolae, o somitate in materie columbofila din Ploiesti, si printre altele initiatorul Muzeului de Stiinte Naturale al Palatului Culturii, profesor de biologie si zoologie. Domnul Teasca, care trebuie sa spun ca a fost profesorul tatalui meu de stiinte naturale, a lucrat toata viata pentru a crea o rasa a Ploiestiului de porumbei de zbor si inaltime. In paralel domnul Teasca s-a apucat si de porumbei voiajori si de la dansul mi-am achizitionat primele perechi de porumbei voiajori. Tot in acea vreme mi-am mai adus acasa exemplare de porumbei voiajori si de la alti crescatori de top din Ploiesti printre care s-a aflat si raposatul Ion Chiriac.

 

 

Domnul Trifan Eugen, in fata crescatoriei

 

 

RRP: Porumbeii de la acea data, adica perioada anilor 1970, din ce linii proveneau?

E. Trifan: In linii mari erau porumbei din susa Bricoux, dar mai erau si porumbei polonezi sau cehi prinsi la Ploiesti cu ocazia zborurilor de fond pe care le organizau polonezii si cehii pe teritoriul Romaniei, cu lansare de la Piata Scanteii, din Bucuresti, sau de la Constanta. Mai erau porumbei ajunsi in Romania datorita unor schimburi facute intre crescatori romani si straini (din fosta Republica Democrata Germana sau Polonia). De asemenea, mai aveau la baza urmasii unor porumbei importati de diversi crescatori romani la acea vreme. Imi aduc aminte ca prin anii 1973-1974 am luat legatura cu un crescator din Moreni, al carui nume nu mai mi-l amintesc acum, si de la care am mai luat cativa porumbei. Tot cam in aceeasi perioada am inceput sa iau legatura cu domnul Valcu Constantin, din Bucuresti, vicepresedinte al Uniunii Columbofile din Romania la acea data. Din aceasta uniune columbofila faceau parte la vremea respectiva si crescatorii de porumbei de ornament cat si crescatorii de porumbei voiajori. Printre primii importatori seriosi de porumbei voiajori in Romania, in speta a porumbeilor de Bricoux, s-a aflat domnul Traian Nitescu care a cumparat porumbeii pe banii dansului pentru dotarea serviciului transmisiuni al Armatei Romane. Acesti porumbei, dar si produsi din ei, au fost donati ulterior unor diversi crescatori si incet, incet acestia au ajuns la crescatorii din intreaga tara.

 

 

Imagine din compartimentul femelelor

 

 RRP: De la domnul Valcu Constantin ce porumbei ati achizitionat?

E. Trifan: La vremea respectiva porumbei de Dordin importati de domnul Valcu, ca dealtfel si de catre domnul Cretulescu Corneliu, din Marea Britanie, de la un crescator pe nume Gordon. Acesti porumbei importati proveneau din familia renumitului porumbel `Scout`, un porumbel care la vremea aceea a fost vandut cu 3500 de lire sterline, echivalentul a cinci autoturisme Ford Cortina. Au mai fost cativa porumbei din susa Bricoux-Sion din Cehia, niste porumbei cu aspect fizic asemanator de porumbeii de standard. Trebuie sa va spun ca in perioada aceea incepuse febra porumbeilor de standard. Alti porumbei achizitionati de la domnul Valcu se trageau din susele Bricoux, Sion, Fabry. Mai tarziu, prin anii 1980, dupa ce am terminat stagiul militar si am facut niste selectii mult mai dure la porumbei, am optat pentru porumbeii de standard. Erau tot porumbei de sport care se trageau din liniile Fabry-Dordin-Bricoux-Sion si care mi-au adus niste rezultate foarte bune la zborurile pe Moldova la care participam la acea vreme. Pe acesti porumbei de standard i-am tinut in crescatorie pana prin anii 1990, adica imediat dupa Revolutie. Dar am avut cu ei rezultate deosebite in expozitiile columbofile nationale. Erau porumbei care mergeau la etapele de fond de la Presmyl, Chelm, Lublin. De la aceste concursuri porumbeii se intoarceau in prima zi seara, sau a doua zi dimineata. Problema este ca cu acesti porumbei castigam in special cand vremea era mai capricioasa. Selectia porumbeilor pe care o faceam la acea data avea la baza rezultatele lor la zbor.

 

 

O parte dintre masculii crescatoriei

 

 

RRP: In prezent ce linii de porumbei cultivati, domnule Trifan?

E. Trifan: Linia mea de baza este Marc Roosens – Van Spitael, imbinata cu porumbeii din liniile vechi de Dordin, Sion de la domnul Valcu, apoi putin Fabry si toti acestia innobilati cu sangele porumbeilor de Janssen. Mai sunt printre ei cativa porumbei de Jan Aarden, Stichelbaut, porumbei de la domnul Lucian Iordache, din Bucuresti. Acesti porumbei de la domnul Lucian Iordache deja i-am infuzat in linia de baza a porumbeilor mei. De asemenea mai dispun in crescatorie si de foarte multi porumbei provenind din crescatoria domnului Corneliu Cretulescu, din Bucuresti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Pedigreele unora dintre porumbei adusi in crescatorie in ultima perioada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O frumoasa medalie care rasplateste o munca asidua, de ani si ani 

 

 

 

 

 

 

 

Interviu cu domnul Florin MIRITA, UCPR DambovitaCrescatoria domnului SAVU FLORIN, din Medias, judetul SibiuInterviu cu domnul MARIAN JILAVEANU, FRSC Baicoi, judetul Prahova, partea a 3-aInterviu cu domnul Nini ICHIM – FRSC Urziceni - partea 1Interviu columbofil cu domnul SZABO ZOLTAN, FCPR Harghita - partea a 3-a
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.