Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce pasari preferati sa introduceti la matca?
Fii/fiice din porumbei campioni romani
Tineri concurati pe columbodroame in Romania sau Europa
Fii/Nepoti/Stranepoti ai unor campioni europeni insositi de pedigree pompoase
Campioni din propria crescatorie retrasi la matca
Cadouri de la prieteni
Alti porumbei

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Crescatoria TITA - ANDU
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul international BRASOV
Columbodrom TOP SUCCES Prahova

Interviu cu multiplul campion national, domnul Romulus MATEI, FCPR Cluj, partea a 2-a


13:20, Luni, 22.03.2010 

Interviu cu multiplul campion national, maestru columbofil si arbitru national,

domnul Matei Romulus – FCPR Cluj-Napoca

Partea a 2-a

 

 

  

 

RRP: In prezent cati porumbei detineti in crescatorie, domnule Matei?

R. Matei: Acum am putin mai multi, adica trec de 150 de bucati.

RRP: Cate incaperi aveti la crescatorie?

R. Matei: Am una de matca (cu 25 de perechi din care aprox. 7 perechi doici crescatori reproduc anual in jur de 200 de pui) din 2007. Restul sunt destinate porumbeilor zburatori si puilor. Dar puii care nu se dezvolta corespunzator ii elimin imediat dupa eclosare, pe cei intarcati care refuza sa manance, sa bea apa si nu fac baie, ii bag in container.

 

  

 

 

RRP: Toamna, la inceputul sezonului de zboruri, cu cati pui incepeti?

R. Matei: Depinde de cati pui reproduc anual.

RRP: Lotul de zbor din cati porumbei il aveti format?

R. Matei: Depinde de an. In 2009 am avut 72 de  porumbei la start si au obtinut 35 de trofee pe Cluj si 5 nationale.

RRP: Zburati vaduvia?

R. Matei: Nu pot sa spun asta. In realitate despart masculii de femele dar la mine in crescatorie zboara si femelele si masculii. Si atunci nu pot sa spun ca este o vaduvie clasica. In 2009, de exemplu, am angajat intreg lotul de zbor la toate etapele, saptamana de saptamana. Din tot lotul de porumbei de zbor am format un lot mai restrans, format din 8 porumbei maturi si vreo 4-5 pui care au zburat numai la fond pentru ca nu au avut rezultate foarte bune la viteza si demifond.

 

 

 

 

 

RRP: Dar aveti vreo categorie preferata de zbor?

R.Matei:  Categoria preferata trebuie sa fie cea in care castigi.

RRP: Dar considerati ca exista  calapoade diferite pentru porumbeii de viteza si cei de fond, de exemplu?

R. Matei: Bineinteles. In primul rand sunt pedigreele porumbeilor care dovedesc originea lor. Daca la originea lui un porumbel este de viteza si tu vrei sa il faci de fond, iti trebuie multe generatii pana reusesti asta. Ca si talii ale porumbeilor, acestea depind de zona geografica. In partea de sud a Romaniei am observat ca porumbeii sunt putin mai mari. Pe o zona de munte porumbeii sunt putin mai mici.

 

 

 

 

 

RRP: Dar dvs. ca si crescator aveti vreo talie preferata la porumbei?

R. Matei: Marimea unui porumbel nu este foarte importanta. Ce conteaza mai mult este ansamblul porumbelului.

RRP: Aveti culori preferate la porumbei?

R. Matei: In cariera mea am tinut mai mult porumbei guti inchis pana in anii 90, dar daca exista o uniformitate a culorilor la porumbei in crescatorie acestia arata mai bine.

 

 

 

 

 

RRP: La ochii porumbeilor aveti vreo preferinta?

R. Matei: Imi place un ochi bine pigmentat. Columbofilii se uita in general dupa culoarea ochilor la porumbei. Un ochi chiar daca este bine colorat  nu inseamna ca este si bine vascularizat. Irisul este de preferat sa fie lat. Lumea se fereste de obicei de porumbeii cu ochiul galben. Cei mai frumosi ochi sunt ai porumbeilor cu pene albe, dar nu si cei mai buni. Referitor la pupila, pentru porumbeii de fond aceasta este de preferat sa fie cat mai mica. La inelul de valoare (care de fapt nu are valoare) problema este discutabila. Eu in cariera mea columbofila am vazut foarte multi porumbei buni care nu au avut inel de valoare. Nici porumbeii cu inelul de valoare complet nu sunt prea competitivi. In columbofilie un singur lucru este precis: ca nimic nu este precis. Eu prefer un porumbel care are o flexibilitate mare la pupila si consider ca acesti porumbei pot zbura foarte bine chiar si noaptea.

 

 

 

 

 

RRP: Aveti culori preferate la ochi?

R. Matei: Da, ochii campionilor.

RRP: Este adevarat ca porumbeii cu ochii albi sunt mai buni zburatori la viteza?

R. Matei: Nu stiu daca acest lucru este adevarat, dar in general foarte multi porumbei cu ochii albi sunt descendenti din porumbeii de Janssen. Si aici este vorba despre homozigotate si heterozigotate. Daca pui la pereche doi porumbei cu ochi albi, este normal sa obtii doar porumbei cu ochi albi.

 

 

 

 

 

RRP: Este adevarat ca ochiul alb este recesiv in raport cu alti ochi?

R. Matei: Ochiul alb la porumbei este recesiv exact cum sunt ochii albastri la oameni, adica recesiv in raport cu ochii caprui si negri.

RRP: Este adevarat ca porumbeii cu ochii mai inchisi la culoare sunt mai buni zburatori la categoriile fond, mare fond si maraton?

R. Matei: Nu stiu daca este adevarat, dar multi porumbei cu ochi de culoare inchisa i-am remarcat castigatori la concursurile de fond. Dar am vazut si porumbei cu ochii albi castigatori la aceste categorii. De exemplu porumbelul meu care a obtinut de trei ori locul 1 la fond si este campion national, are ochii albi. Mie imi plac porumbeii care atunci cand ii prind de cioc au o asa-zisa privire `sasie`. In general porumbeii care au ochii mai iesiti in exterior, au campul vizual mai mare si multi porumbei din acest tip sunt castigatori.

 

 

 

 

 

RRP: Cand stabiliti perechile, dupa ce criterii va ghidati?

R. Matei: Notiunea de `bun cu bun` este foarte buna si de multe ori se respecta regula ca `bun cu bun` da bun. Dar in fiecare zona geografica exista un fenotip de porumbel castigator. Si acel fenotip trebuie urmarit si este de dorit sa te incadrezi in acel fenotip. Daca nu te incadrezi in el este greu sa obtii rezultate bune si constante.

RRP: Apelati si la legea compensatiilor atunci cand stabiliti perechile?

R. Matei: Acest lucru merge daca sti pedigreul porumbelului si sti cum reproduce. Legea compensatiilor este buna deoarece idealul nu exista.

 

 

 

 

 

RRP: Va plac porumbeii cu fruntea mai inalta?

R. Matei: Nu am o preferinta anume.

RRP: Urmariti anumite semne distinctive atunci cand va alegeti un porumbel?

R. Matei: Nu, am doar niste criterii dupa care imi selectez si eu porumbeii. Dar in paralel un porumbel trebuie sa aiba un pedigree foarte bun in spate, adica sa aiba cel putin 4-5 generatii de porumbei de marca in spatele lor, foarte buni zburatori, un fizic de invidiat.

 

 

 

 

 

RRP: In crescatoria dvs. cum preferati sa va cultivati porumbeii: in consangvinizare, pe linie, in familie, incrucisari etc.?

R. Matei: Cea mai buna metoda este incrucisarea pentru ca in acest caz rezultatele apar imediat. Referitor la `linia curata`, dupa cum cu totii stim aceasta nu exista. Si au spus-o crescatori mari precum fratii Janssen, Ad Schaerlaeckens, Piet de Weerd etc. La mine , de obicei, porumbeii pe care ii achizitionez ii incrucisez practic consangvinizor doar cu porumbei campioni (nu consangvinizez pedigree) prefer consangvinizarea colaterala, este buna si pentru zbor si pentru reproductie.

 

 

 

 

 

RRP: Dupa cati ani de zbor introduceti la matca un porumbel de zbor?

R. Matei: Asta nu depinde de numarul anilor in care porumbelul trebuie sa obtina succese, ci de rezultatele obtinute.

RRP: Selectiei la mana a porumbeilor ii acordati o importanta mare?

R. Matei: Da, o foarte mare importanta. Personal nu cunosc porumbeii care vor fi campioni, dar ii stiu pe cei care nu vor fi si atunci este suficient sa ii elimin din start pe acestia din urma. Se mai fac prostii atunci cand se aduc porumbei noi in crescatorie si din ei ies produsi care iti dai seama ca nu pot obtine rezultate, dar cu toate acestea ii opresti. Aceasta este greseala care se face.

 

 

 

Domnul Matei este si autorul unei foarte interesante lucrari columbofile despre studiul ochiului la porumbeii voiajori 

 

 

RRP: Dar la consangvinizari apelati vreodata?

R.Matei: Da, am incercat, dar pe porumbeii deosebiti si cand acestia au ajuns la o varsta mai inaintata. Pot merge pe perechi incest pana la a treia generatie. Pe femela mea `Camus`, de exemplu, am imperecheat-o in consangvinizare doua generatii consecutive. A fost o problema atunci pentru ca puii obtinuti mureau. Mi-am  oprit un mascul din acea pereche consangvinizata pe care l-am zburat pana la 150 km, dupa care am oprit-o la matca. Ulterior aceasta mi-a dat niste pui extraordinari dar care erau foarte sensibili la boli. Prin consangvinizare se transmit atat calitatile, cat si defectele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviu columbofil cu domnul Silviu SPIRIDON - FCPR Piatra Neamt, partea a 4-aInterviu cu domnul Catalin SANDU - orasul Chitila, judetul Ilfov - partea 1 Interviu cu domnul TAPU LUCIAN, membru al clubului columbofil CSC SIRNA afiliat la UCPR PrahovaInterviu cu domnul Bogatean Petru, Ludus, FCPR Mures, partea a 3-aInterviu cu maestrul emerit al sportului columbofil, domnul Nicu Bizdrigheanu - FRC - partea 1
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.