Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu domnul Marian Ilie, FCPR Timisoara - partea a 2-a


16:25, Luni, 01.02.2010 

Interviu cu domnul Marian ILIE, FCPR Timisoara

 Partea a 2-a

 

 

 

Vitrina campionilor banateni incepe sa devina neincapatoare

 

 

RRP: Selectiei la cos ce importanta ii acordati?

M. Ilie: Selecţia la cos are totdeauna primul şi ultimul cuvânt. Trebuie însă să spun că mi-am pus totdeauna speranţa în a câştiga locul unu doar în păsările care confirmaseră anterior la concursuri, aveau un fizic bun şi o origine „nobilă”. Când unul din aceste trei aspecte a lipsit, am fost deseori dezamăgiţi.

RRP: Zburati dupa sistemul vaduviei?

M. Ilie: În ultimii doi ani am combinat de-a lungul sezonului competiţional semivăduvia, cu văduvia şi cu naturalul.

RRP: Tineti porumbeii in semiobscuritate in timpul sezonului de concursuri?

M. Ilie: Nu.

RRP: Aveti probleme cu naparlirea lor in timpul sezonului de zboruri?M. Ilie: Nu, în general, la finalul campionatului păsările noastre sunt la pana a 4-a.

 

 

 

`Asul`

 

 

RRP: La ce data va imperecheati porumbeii de matca si la ce data pe cei de zbor?

M. Ilie: Matca o împerechem la 1 februarie, iar zburătorii la final de martie.

RRP: In lotul porumbeilor de zbor cu cati incepeti primavara?

M. Ilie: Aproximaiv 45.

 RRP: Si pierdeti multi porumbei in timpul anului?

M. Ilie: Pierderile sunt undeva la 50%. Nu ştiu dacă e puţin sau mult, dar dacă ţinem cont de faptul că jucăm atât tinerii cât şi maturii la şase etape de fond şi maraton avem un indiciu în plus, sigur cele mai mari pierderi sunt la păsările de un an …

RRP: Domnule Ilie, cam cati ani de experienta columbofila aveti?

M. Ilie: Eu, Marian am cam 23 de ani de experienţă columbofilă propriu-zisă, iar Mircea în jur de 30. 

 

 

 

`D`Artagnan`

 

 

RRP: Dupa atatia ani de columbofilie considerati ca mai faceti greseli si astazi?

M. Ilie: Da, sunt convins, greşeli facem şi acum, important este să învăţăm din ele şi să nu le repetăm pe aceleaşi. Dacă fac o retorspectivă acum, pot afirma cu certitudine că nu a fost an din cei 20 în care să nu fac greşeli sau/şi în care să învăţ ceva nou.

RRP: Ce va plac mai mult: porumbeii frumosi sau porumbeii valorosi?

M. Ilie: Frumoşi sunt toţi porumbeii, însă cel mai mult ne plac cei care au calităţi fizice ce îi recomandă pentru performanţa sportivă.

RRP: Dar cand mergeti si achizitionati un porumbel dintr-o crescatorie straina, dupa ce criterii il alegeti?

M. Ilie: În primul rând nu achiziţionăm decât din crescătoriile care au performanţe, cât mai multe păsări cu performanţă notabilă raportat la numărul total al coloniei şi doar descendenţi direcţi sau alte rude de gradul unu ale păsărilor de top de acolo. Un alt aspect ar fi faptul că ne interesează ca păsările achiziţionate să aibă calităţi fizice foarte bune.  

RRP: Cati porumbei introduceti pe an in lotul de matca?

M. Ilie: Nu avem un număr fix, cele care îndeplinesc criteriile (din păsările noastre) sau cele de care avem nevoie din alte colonii. Totuşi la matcă nu am depăşit niciodată 15 perechi, spre exemplu, anul acesta avem 11.

 

 

 

`Gigi 10`

 

 

RRP: Sunteti un crescator rabdator cu porumbeii?

M. Ilie: Nu aş putea afirma aşa ceva, ba din contră, nu ştiu dacă nu cumva acest aspect nu e chiar cea mai mare eroarea a noastră, dar atâta timp cât observăm că lotul este în progres nu vom schimba acest principiu.

RRP: Dupa cati ani eliminati un porumbel din lotul de zbor daca nu sunteti multumit de rezultatele lui?

M. Ilie: După varsta de doi ani, dacă pasărea nu a făcut norma la fond sau la maraton, este scoasă din lotul nostru, doar păsările de un an au dreptul să concureze şi să nu facă normă din cele şase fonduri jucate, cele mature nu mai au a doua oară această şansă.

 RRP: Ce preferati sa introduceti la matca: un porumbel cu palmares sportiv adus de la un crescator roman, sau un porumbel adus din strainatate, cu pedigreu bun, de la un crescator cu nume?

M. Ilie: Analiza nu poate fi aşa de simplă. Am introdus păsări din ambele categorii. Dacă ar fi însă un singur loc şi ar fi necesar să alegem din două astfel de păsări, am analiza în funcţie de calităţile fizice şi de eventualul plus pe care acea pasăre îl poate aduce coloniei noastre. De fapt acest ultim aspect primează. 

 

 

 

`Musca`

 

 

RRP: In obtinerea unor performante de top la nivel national in columbofilie, ce considerati ca are o mai mare importanta: valoarea unui porumbel sau pregatirea pe care i-o asigura crescatorul?

M. Ilie: Credem că proporţia este 50% porumbel, 50% crescător.

RRP: Va place sa creati porumbei?

M. Ilie: Acest aspect din columbofilie este de fapt cea mai mare plăcere a mea. Ce poate fi mai frumos decât să gândeşti un cuplu, să vezi cum creşte un pui, să-ţi pui speranţele în el şi să vezi că acea mică pasăre este cu adevărat acel „atlet al cerului” pe care tu l-ai imaginat!?

RRP: Credeti in calitatea puilor tardivi?

M. Ilie: Nu cred că perioadă în care este eclozat puiul influenţează calităţile acestuia, nu văd cum ar influenţa luna martie sau luna octombrie bagajul fizic, psihic sau genetic al unei păsări.

RRP: Dar este adevarat ca puii tardivi sunt mai valorosi ca si reproducatori decat ca zburatori?

M. Ilie: Cred că acest aspect este confirmat statistic din simplul motiv că păsările tardive fiind crude pentru concurs în primul an, sunt în număr mai mare ţinute la matcă şi implicit … dau mai mulţi descendenţi buni, dar nu cred că este o calitate dată de faptul că sunt tardivi.

RRP: Aveti vreun crescator in Romania pe care il apreciati foarte mult pentru stiinta cu care isi cultiva porumbeii si de la care considerati ca ati avut multe de invatat?

M. Ilie: Sunt destui crescători în ţară care merită apreciaţi, dar dacă este să numesc dintre aceştia şi unul de la care am învăţat, atunci acesta este domnul ing. Romulus Matei din Cluj-Napoca.

RRP: Dar din strainatate aveti vreun crescator preferat?

M. Ilie: Nu.

 RRP: Considerati ca in columbofilie norocul este important?

M. Ilie: Ca şi în viaţă, ţi-l cam faci, dar importanţa lui nu cred că poate fi negată de cineva.

RRP: Ati intalnit multe `cupluri de aur` in crescatoria dvs.?

M. Ilie: Nici nu ştiu cum să înţeleg sintagma. Dar, ca să răspund vă spun că: am avut „păsări de aur”, bune reproducătoare cu mai mulţi parteneri, dar nu cred că pot numi aşa un cuplu propriu-zis.

 

 

 

 

`Nebunul`

 

 

RRP: Cand va stabiliti perechile de reproductie, dupa ce criterii va ghidati?

M. Ilie: După origine şi calităţi fizice, încercăm să compensăm aceste aspecte în lumina scopului nostru: porumbelul cu calităţi fizice de excepţie, care să claseze în faţă de la 100 la 1000 km.

RRP: Considerati ca exista unele categorii care se zboara mai greu decat altele?

M. Ilie: Cred că performanţa de vârf este dificil de realizat la orice categorie.

RRP: Dar porumbeii se pregatesc mai greu la anumite categorii?

M. Ilie: Fiecare categorie are specificul ei, nu aş putea afirma aşa ceva. Respectăm performnaţa la vârf în toate categoriile.

RRP: Despre motivatia porumbeilor dvs. din lotul de zbor ne puteti dezvalui cateva amanunte?

M. Ilie: Jucăm cu tot lotul pe un sistem de motivare combinat, în prima parte a sezonului păsările sunt la semivaduvie, după care le trecem pe văduvie totală şi spre finalul sezonului la natural.

RRP: Cat timp reusiti sa mentineti vaduvii in forma pe perioada sezonului de concursuri?

M. Ilie: Păsările noastre joacă vaduvie totală maximum o lună. După cum am precizat anterior, lotul nostru intră în concursuri pe semivaduvie, apoi trece la vaduvie şi apoi la natural. Avem un program gandit aşa în mod special, jocul la vaduvie nu e un scop în sine.

RRP: Dar daca la un moment dat pe un porumbel de zbor nu il simtiti in forma, il angajati totusi?

M. Ilie: De obicei doar păsările care au probleme de sănătate, sunt accidentate şi femelele care ouă nu participă la concurs în rest niciun porumbel care face parte din lotul de concurs nu ratează etapa. Expresia aceasta „este în formă” e greu de identificat foarte precis în practică, am avut cazuri, e drept nu prea multe, în care nu am jucat porumbelul în echipa de 5, gândind ca nu e în formă şi a fost primul la noi în crescătorie sau chiar a câştigat concursul.

RRP: Vorbiti-ne acum putin despre hranirea porumbeilor dvs. Ce tip de hrana folositi?

M. Ilie: În timpul sezonului sportiv dăm hrană sport şi depurativ din comerţ, în afara competiţiei ne preparam singuri combinaţia de cereale. Păsările primesc două mese pe zi la ore fixe, indiferent ca este iarnă, vară, competiţie sau nu. Lotul de concurs indiferent că este în perioada de văduvie, semivaduvie, natural sau în afara concursului este alimentat la boxă, fiecare pasăre îşi primeşte porţia cuvenită în propria boxă. Asta ne ajută să hranim chiar în manieră individualizată, dacă este cazul.

 

 

 

`Nurnberg`

 

 

RRP: Despre tratamentele porumbeilor ce ne puteti spune? De cate ori le faceti pe an?

M. Ilie: Ani de zile am făcut două serii de tratamente pe an, primăvara înaintea sezonului de împerechere şi toamna după concursuri. În aceste serii, am tratat păsările împotriva: paraziţilor interni şi externi, a salmonelozei, a coccidiozei, a tricomonozei şi desigur am vaccinat contra paramixavirozei. De ceva timp însă nu mai facem aceste serii, considerăm ca e mult mai bine să întreţinem starea de sănătate. Dacă păsările se prezintă în stare bună de sănătate, nu există niciun idiciu că ar fi ceva în neregulă în colonie, nu are rost să intervenim cu medicamente, eventual izolăm şi tratăm individual care prezintă semne de boală.

RRP: Dar daca in timpul sezonului de zboruri unii dintre porumbei au probleme de sanatate interveniti?

M. Ilie: Da, sigur că da, îi tratăm şi nici la concurs nu sunt angajaţi.

RRP: Recuperarii porumbeilor de la zboruri ce importanta ii acordati?

M. Ilie: Maximă importanţă, imi aduc aminte că atunci când eram mai mic, la Caransebeş, făcem împreună cu tatăl meu chiar baie individuală în apă caldă la păsări, asta a doua zi după sosire. Acum nu mai procedăm aşa, dar uneori chiar imi aduc amite cu nostalgie.

RRP: Dar ulei de usturoi si drojdie de bere le mai dati porumbeilor?

M. Ilie: Ulei de usturoi nu folosim, dar drojdia de bere este nelipsită, o folosim săptămânal.

RRP: Dvs. hraniti porumbeii la saturatie?

M. Ilie: Nu, în general hrănim porumbeii cu o raţie bine dozată, nu la saturaţie. Din altă perspectivă, în perioada în care cresc pui sau în ultima zi înaintea îmbarcării îi hrănim la saturaţie.

Interviu cu domnul Laurentiu SPINU – Campina – FCPR Prahova - partea a 3-aGeorges si Fabian CARTEUS - Belgia - partea a 2-aDomnul CARABA CODRIN, FCPR Arad, si marea sa pasiune columbofila la inceput de drumInterviu columbofil cu domnul Silviu SPIRIDON - FCPR Piatra Neamt, partea 1Fratii Costin si Iulian VISOIU - FCPR - Prahova
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.