Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu domnul Mirita Nicolae – FCPR Mizil, Prahova - partea a 2-a


11:05, Miercuri, 20.01.2010



 

Interviu cu domnul Mirita Nicolae – FCPR Mizil, Prahova

Olimpic al Romaniei la Dortmund, in 2009

Partea a 2-a

 

 

 



Maestrul in crescatorie

 

 

RRP: Dar cum vi se par zborurile pe munte in comparative cu cele pe campie?

N.Mirita: Porumbeii inregistreaza aceleasi viteze de concurs indiferent de ruta pe care sunt angajati. Mult ii influenteaza si starea vremii din ziua lansarii. La vreme rea am constatat ca pierderile sunt mai mari la zborurile pe Moldova decat la zborurile pe munte.

 

 



In mana cu unul dintre zburatorii de top

 

 

RRP: Cand va stabiliti perechile de matca, dupa ce criterii va ghidati?

N.Mirita: Eu apelez mai putin la consangvinizare si apelez mai mult la anumite criterii gen: imperechez intre ei porumbeii de viteza si demi-fond si pe cei de fond cu cei de maraton. Nu imperechez niciodata un porumbel de viteza cu unul de maraton.

 

 

 

 

RRP: Selectiei la mana a porumbeilor ce importanta ii acordati?

N.Mirita: Ii acord o importanta mare. Un porumbel nu poate iesi campion daca nu are anumite calitati. La mine selectia la mana a porumbeilor este eliminatorie. Pana in luna decembrie a anului la mine in crescatorie au loc 3-4 selectii la mana, pentru pui, dar in paralel acestia sunt si zburati. S-a dovedit ca cel mai bun trior este cosul. Puii ii mai selectez toamna si functie de rezultatele fratilor lor din anii anteriori. Si nu uit de faptul ca numarul mare de porumbei dintr-o crescatorie este intotdeauna o povara.

 

 

 

 

RRP: Dar daca dintr-o anumita pereche mai doriti sa va retineti pui pe care sa ii opriti acasa, apelati la consangvinizare?

N.Mirita: Da.

RRP: Credeti in “teoria ochiului” la porumbeii voiajori?

N.Mirita: Intotdeauna am cautat ca ochiul sa fie bine irigat, cat mai pigmentat, dar culoarea nu conteaza.  De inelul de valoare nu tin cont. In ceea ce priveste pupila la porumbei, s-a dovedit ca si la porumbeii de fond si de maraton, contrar unor teorii pe care le-am citit, marimea pupilei nu conteaza, in sensul ca am avut porumbei de fond si maraton care au obtinut rezultate deosebite si aveau o pupila mijlocie spre mare.

 

 

 

 

RRP: Aveti culori preferate la porumbei?

N.Mirita: Nu am tinut cont niciodata de culoare la porumbei. Eu cultiv porumbei numai functie de valoarea lor si aceasta se obtine numai participand cu porumbeii in concursuri.

RRP: Dar la talia  porumbeilor aveti preferinte?

N.Mirita: Talia porumbeilor sa fie mijlocie spre mica. Porumbelul meu de fond si maraton de care v-am vorbit putin mai devreme, este vorba despre RO-74740, avea 350 grame si venea foarte bine pe vreme caniculara.

 

 

 

 

RRP: Ce porumbei va plac mai mult: cei frumosi sau cei valorosi?

N.Mirita: Valoarea conteaza, frumusetea este este un criteriu care se aplica doar la femei.

RRP: Credeti in teoria “bun” x “bun” da intotdeauna “bun”?

N.Mirita: Nu intotdeauna se intampla lucrul acesta. Sunt alte aspecte pe care noi nu le cunoastem si nu le stapanim suficient si care influenteaza foarte mult obtinerea de produsi buni. Mi s-a intamplat sa pun la pereche doi campioni si din ei sa nu reproduc pui de foarte mare valoare, dupa cum am scos campioni si din porumbei cu rezultate mai slabe la concursuri.

 

 

 

 

RRP: Dar intotdeauna porumbeii buni zburatori sunt in mod obligatoriu si porumbei buni reproducatori?

N.Mirita: Nu se intampla acest lucru.

RRP: Dupa 30 de ani de experienta columbofila considerati ca mai faceti greseli si astazi?

N.Mirita: Da, mai fac, din dorinta de a castiga cat mai mult cu un porumbel.

 

 

 

 

 

RRP: Daca in timpul sezonului de zboruri constatati ca un anumit porumbel nu se afla in cea mai buna forma, il angajati totusi?

N.Mirita: Nu. Este bine ca porumbeii sa fie odihniti, sa fie retinuti acasa 1-2 saptamani daca nu sunt refacuti foarte bine, apoi porumbeii trebuie bine motivati si din punct de vedere psihic (sa il tii 2-3 nopti alaturi de femela lui). Am procedat asa de multe ori si am avut de castigat.

 

 

 

 

RRP: Intr-o pereche care dintre sexe considerati ca transmite mai bine caracterele?

N.Mirita: Masculul.

RRP: Ce importanta acordati recuperarii porumbeilor de la zboruri?

N.Mirita: Parerea mea este ca acel columbofil care nu isi recupereaza bine porumbeii are doar jumatate sanse de castig.

RRP: Folositi mai mult produse romanesti sau din import?

N.Mirita: Mai mult produse din import, de la firmele cunoscute, cu experienta mare in acest domeniu gen: Versele Laga, Rohnfried etc.

 

 

 

 

RRP: Cate tratamente generale le faceti porumbeilor pe an?

N.Mirita: Personal am constatat ca mai ales pe timpul verii, imediat dupa ce fac un tratament la pui, in special cele pentru caile respiratorii, acestia “infloresc”, li se imbunatatesc semnificativ rezultatele la zbor. Pe timpul verii le mai fac tratamente impotriva trichomonozei si salmonelozei, bineinteles cu vitaminizare intre ele pentru refacerea florei intestinale. Puilor pana in toamna le fac minimum trei tratamente.

 

 

 

 

 

RRP: Si la  porumbeii maturi?

N.Mirita: La maturi in prima duminica din luna le dau pentru caile respiratorii, iar in urmatoarele doua duminici pentru salmoneloza si trichomonoza. La mine in crescatorie porumbeii nu beau apa curata decat in ziua angajarii. In rest le administrez toate produsele care se cunosc si dupa retetele cunoscute.

 

 

 

 

RRP: Dar ne puteti detalia, pe zile, ce program au porumbeii din  lotul de zbor?

N.Mirita:: Cand porumbeii se intorc de la concurs, prima apa este cu recuperatori (Mumm, Avifarm). Lunea le mai dau si produse pentru recuperare, dar le mai dau si alte produse.

 

 

 

 

RRP: Ceaiuri le dati la porumbei?

N.Mirita: Nu.

RRP: Reproduceti pui tardivi?

N.Mirita: Dupa incheierea sezonului de zboruri reproduc pui tardivi din cei mai buni zburatori carora le dau partenere pe masura, asta functie de distanta la care vreau sa zbor urmasii din ei si la care acestia sunt apti sa faca performanta. Reproduc in jur de 15-20 de tardivi, dar nu ii opresc pe toti. Pe unii ii mai vand, pe altii ii pastrez pentru zbor sau pentru reproductie.

 

 

 

 

RRP: Zburati si femelele?

N.Mirita: De cand am inceput sa zbor vaduvia, avand un numar mare de porumbei trebuie sa fac selectie si la femele. In acest sens am compartimente special destinate femelelor. Am capacitatea sa zbor anul 60 de masculi si 60 de femele.

RRP: In activitatea dvs. columbofila de pana acum ce ati investit mai mult: energie, nervi, sudoare, timp sau bani?

N.Mirita: Cel mai mult am investit timp. In anul 2007, de exemplu, cand am avut cele mai bune rezultate, am stat intre porumbei in jurul a 7 ore pe zi.  Spre deosebire de anul 2009 cand nu am putut sa stau nici macar o ora pe zi alaturi de porumbei. In anul 2007 in fiecare zi stateam langa porumbei cu steagul (o ora dimineata si o alta seara) pentru ca eu consider ca antrenamentele fortate sunt foarte bune. Numai dupa 3-4 etape de concurs se poate reduce durata antrenamentelor la porumbei la 30 minute dimineata si 30 de minute seara. In rest,  inainte de antrenamente, adica incepand de la 1 martie, porumbeii trebuie sa zboare 3 ore pe zi (doua ore dimineata si una seara). Asta pentru a li se fortifica musculatura etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 O parte dintre porumbeii de matca

 

 

 

Interviu cu multiplul campion national, domnul Romulus MATEI, FCPR Cluj, partea a 4-aDomnul ILINCA CATALIN - UCPR Campulung, jud. Arges - rezultate de calitate in ultimii aniInterviu cu domnul Oprea Gabriel – FCPR Constanta - partea a 3-aFratii Janssen din Arendonk - glorii columbofile mondiale - partea 1Interviu cu domnul CHIRITA VIOREL, localitatea Iedera, UCPR Dambovita, partea a 2-a


Comentarii

postat la 16:37, Miercuri, 15.09.2010 de stefan

frumosi porumbei eu sunt pasionat de porumbei primele pasari le-am avut chiar cde la dumneavoastra dar acum mam lasat sunt baiatul lui EPARU va doresc mult noroc in continuare
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.