Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu domnul Constantin Stoichitoiu – FRC, oras Voluntari, partea a 3-a


11:39, Luni, 23.11.2009 

Interviu cu domnul Constantin Stoichitoiu – FRC, oras Voluntari

- partea a 3-a -

 

 

Aripa unui foarte bun zburator

 

 

RRP: Credeti in calitatea puilor tardivi?

C. Stoichitoiu: Partial da. Si eu am avut cativa in decursul anilor. Si acum am 5 bucati pe care ii angajez pana cand incep sa naparleasca. Problema cu naparlitul la acesti pui tardivi este aceea ca ei naparlesc din doua parti: odata normal si incep sa naparleasca si de unde au ramas in toamna. In momentul cand acest lucru incepe sa se intample, un porumbel trebuie oprit de la zbor.

 

 

 

 

RRP: In crescatoria dvs. ce au mers mai bine la zboruri: femelele sau masculii?

C. Stoichitoiu: Am avut ani in care au zburat mai bine porumbitele, in altii au venit masculii.

RRP: Dar in crescatorie ce ati avut: masculi mai buni reproducatori sau femele bune reproducatoare?

C. Stoichitoiu: Daca stau sa pun in balanta cred ca femele am avut mai multe. Dar trebuie tinut seama si din linia care se trag pentru ca exista porumbei care reproduc pui buni zburatori, dupa cum sunt porumbei la care merg mai bine nepotii. Parerea mea este ca trebuie sa ai rabdare.

 

 

 

 

RRP: In obtinerea rezultatelor bune in concursuri ce considerati ca este mai importanta: valorea unui porumbel sau pregatirea pe care i-o asigura crescatorul?

C. Stoichitoiu: In primul rand conteaza calitatea porumbelului, dupa cum se vede si mana crescatorului. Cand sunt porumbei apropiati de valoare, diferenta o face crescatorul. Apoi mai conteaza mult si tipul de hrana care se ofera, pregatirea porumbeilor. Eu sunt adeptul mentinerii porumbeilor intr-o foarte mare curatenie. Eu le fac curatenie de cateva ori pe zi porumbeilor. Acum imi permit pentru ca sunt pensionar, dar cand lucram le faceam curatenie mai rar.

 

 

 

 

RRP: In cei 45 de ani de columbofile ati avut vreun crescator roman pe care l-ati apreciat foarte mult pentru stiinta cu care si-a cultivat  porumbeii si care a fost un model?

C. Stoichitoiu: Exista astfel de crescatori pe care i-am apreciat foarte mult in persoana domnilor Paul Niculescu, Valcu Constantin, ing. Corneliu Cretulescu, Loghin Constantin.

 

 

 

 

RRP: Considerati ca in columbofilie norocul are un rol important?

C. Stoichitoiu: Asa si asa. Dar conteza mult si perseverenta.

RRP: Considerati ca este o arta in a forma niste perechi bune de reproducatori?

C. Stoichitoiu: Cred ca trebuie sa existe o anumita abilitate in a-i pune la pereche. In primul rand eu nu lucrez porumbeii in consangvinitate, ci doar incrucisari. La mine cei mai consangvinizati porumbei nu se intalnesc mai aproape de a 3-4 generatie. Cu totul intamplator i-am acuplat si unchi cu nepoata sau nepot cu matusa.

 

 

 

 

RRP: Despre sistemul de angajare al porumbeilor la zbor dupa sistemul natural, ce ne puteti spune?

C. Stoichitoiu: Deci eu zbor cu porumbeii pe cuib. La mine exista o problema, dar care la alti crescatori nu exista: in momentul in care femelele mele au ouale ciocnite sau au pui mici de o zi, nu vin de la concursuri. La mine vin femelele bine dupa ce au ouat si in situatia cand puiul este suficient de mare si femela nu il mai hraneste cu laptele de porumbel, adica cam dupa 5 zile. La mine in crescatorie vin bine masculii angajati la zboruri de fond, dupa ce i-a ouat femela si  acesta ingrijeste singur puiul. Alti crescatori le mai ascund femelele sau puii la masculi. Eu nu mai procedez astfel.

 

 

O aripa perfecta

 

 

RRP: Dupa 45 de ani de experienta columbofila mai faceti si astazi greseli?

C. Stoichitoiu: Da sunt inerente si orice om greseste. Incerc sa nu le repet, dar de multe ori mi se intampla sa le cam repet. Si atunci imi este ciuda.

RRP: Daca v-ati mai naste a doua oara v-ati mai apuca de porumbei?

C. Stoichitoiu: Da. Porumbeii mi-au placut de cand eram copil si aveam doar 7 ani.

 

 

 

 

RRP: Rezultatele dvs. bune la zbor cu porumbeii cam din ce an au inceput sa apara?

C. Stoichitoiu: Rezultate am inceput sa obtin chiar din anul in care am inceput sa zbor porumbeii. In perioada anilor `60 zburam porumbeii pana la Suceava, dupa care ii angajam direct la Varsovia. Transportul porumbeilor se facea atunci cu trenul de marfa din gara Bucuresti Triaj. Pana la Varsovia trenul facea cam trei zile. Lansarea porumbeilor se facea atunci direct din vagon care era tras pe o linie secundara. Primele noastre zboruri au fost foarte grele. In anul 1966 am zburat la Varsovia si am angajat porumbeii cu avionul. Atunci probabil din cauza unor probleme tehnice legate de presurizarea avionului ne-au murit foarte multi porumbei. Practic primul rezultat bun obtinut la un zbor peste granite, l-am obtinut in anul 1970 cand mi-au venit porumbeii de la Brno. In anul 1972, am avut un alt porumbel care mi-a sosit acasa in prima zi, dintr-un zbor de la Varsovia. De la acest zbor primii porumbei care au sosit pe Bucuresti au fost ai domnului Amzarescu (o femela albastra si una neagra).

 

 

 

 

RRP: Despre rezultatele ultimilor ani ce ne puteti spune?

C. Stoichitoiu: In anul 2007 am obtinut locul 1 la Chelm pe masina, apoi mai am locuri de top si la multe zboruri din tara. Si anul trecut, in 2008, la prima etapa din peste sase mii de porumbei am obtinut locul 1 pe Bucuresti (Maicanesti – 152 km).

 

 

 

 

RRP: Pentru persoanele interesate, vindeti pui si porumbei maturi?

C. Stoichitoiu: Da si la preturi acceptabile.

RRP: Cam cat timp alocati zilnic porumbeilor?

C. Stoichitoiu: Acum de cand sunt pensionar, le aloc destul de mult timp. Dimineata le dau drumul la zbor, le fac curatenie, apoi ii las sa intre. Seara la fel, le fac curat.

 

 

 

 

RRP: Ceaiuri le dati la porumbei?

C. Stoichitoiu: Nu.

RRP: Tratamente de cate ori le faceti pe an la porumbei?

C. Stoichitoiu: Le fac numai primavara, inainte de vaccinare. Le fac pentru paraziti intestinali, apoi pentru trichomonoza si coccidioza. Apoi le fac vaccinul pentru paramixoviroza. Pentru salmonella nu le dau nimic porumbeilor si nu am avut niciodata probleme cu aceasta boala. La mine in crescatorie atunci cand un porumbel capoteaza din punct de vedere al sanatatii, poate fi si campionul campionilor pentru ca este sacrificat. Asa procedez de cand cultiv porumbei. Eu nu tratez porumbeii decat preventiv.

 

 

 

 

RRP: Considerati ca pana la data la care nu ii cade prima pana, porumbelul poate sa intre in forma?

C. Stoichitoiu: Aceasta problema este relativa. Practic un porumbel este in cea mai mare forma atunci cand ii cade prima pana. Asta din experienta mea. Si poate fi angajat la zbor pana la a 5 –a pana naparlita. Dupa aceasta porumbelul nu mai poate face performanta. Porumbelul vine de la zbor, dar nu mai poate sa atinga performanta. Eu arunc prima serie de oua la toti porumbeii, indiferent daca sunt la matca sau zburatori. Apoi ii las din nou sa oua si pe porumbeii de zbor ii las sa creasca cate un pui. Apoi le pun oua de plastic in cuibare. Si le-am aruncat in acelasi timp ouale si la porumbeii de la zbor si la cei de matca pentru ca iau puii de la perechile de matca si le pun la zburatori. In ceea ce priveste perechile porumbeilor de zbor, eu ii las sa se acupleze cum vor pentru ca oricum cresc pui de la matca. Consider ca acuplarile libere le ofera porumbeilor mai mari satisfactii pentru ca porumbeii se plac si au alta atractie la cuib si cand vin de la zbor.

 

 

 

 

RRP:  Primavara cand imperecheati porumbeii, la ce data?

C. Stoichitoiu: In jurul datei de 15 martie.

RRP: Aici punem punct interviului nostru si va multumesc pentru amabilitate.      

C. Stoichitoiu: Cu placere.

 

 

 

 

 

 

 

Pentru persoanele interesate, numarul de telefon al domnului Constantin Stoichitoiu este: 0764.499.341

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviu columbofil cu domnul Boscu Bogdan, FCPR Botosani - partea 1Interviu columbofil cu domnul Ferencz Torok, din Cluj-Napoca, FCPR Cluj, partea a 2-aInterviu cu domnul FLORIN LAZARICA, ASC Gyosport Bucuresti, partea a 4-aInterviu cu maestrul Mihai Vasiliu - Botosani - partea 1Interviu cu Violeta si Florian Badicu - Nedelea, Prahova - partea 1
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.