Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu domnii Florin si Mihai Marica - FCPR Dolj - partea a 3-a


15:26, Sambata, 07.11.2009

 

Interviu cu fratii Marica – Florin & Mihai, Craiova

- membri in cadrul clubului 16/1 (Filiala 1) – Asociatia Columbofila Dolj

din cadrul FCPR

- partea a 3-a -

 

 




`Piciul`, RO-393935-2006

 

RRP: Ce importanta acordati selectiei la mana a porumbeilor?

Raspuns: Nu acordam mare importanta selectiei la mana....intotdeauna ne-am bazat pe faptul ca atat cosul cat si categoria urmarita selecteaza cel mai bine tipul de porumbel dorit.

RRP: Ce tipuri de concursuri preferati (viteza/demi fond/fond/mare fond)? Pe ce directie va zburati porumbeii? Sunteti satisfacut de ruta de zbor?

Raspuns: Preferam numai concursurile de fond si maraton. Avem o predilectie pentru concursurile grele, in care viteza medie de deplasare a campionului este in jur de 1000 m/min. Mai mult decat atat, porumbeii care au excelat doar la concursuri in care vitezele erau mari si-au pierdut dreptul la reproductie, pentru noi astfel de porumbei sunt ca elevii care copiaza la lucrarile de control, au un avantaj care nu tine de inteligenta lor si nu ii apreciem deloc.

            Zburam in directia N, in Polonia, am zburat 6 ani in Vest....porumbeii cu adevarat buni vin bine pe orice fel de ruta sau directie pentru ca sunt talentati. De exemplu `111` a zburat din 2002 pana in 2004 pe Vest, in 2007 si 2008 pe Est si Nord incheindu-si cariera cu o schimbare de directie in plin sezon pe Sud-Vest ocupand locul 2 National Roma! `Ucigasul` a zburat in 2004 si 2005 pe Vest, in 2006 si 2007 pe Est si Nord, incheindu-si cariera cu o schimbare de directie in plin sezon pe Vest sosind cu o zi avans fata de porumbeii din zona Olteniei de la Praga, 979 km, pe o canicula de 40 grade Celsius.

 



 

`Ucigasul`, RO-001155-2003

 

 

RRP: Care dintre cele doua rute de zbor - pe munte si pe campie – considerati ca este mai dificil de zburat si de ce?

Raspuns: Sincer, pe munte este o ruta mai dificila datorita reliefului si rapitoarelor....apreciem mai mult porumbeii selectati pe munte. Insa un porumbel cu adevarat bun se evidentiaza in functie de dificultatea concursului, indiferent ca este pe munte sau pe campie.

RRP: Ce categorie de zbor preferati (viteza, demi-fondul, fondul) si de ce?

Raspuns: Deoarece nu am avut porumbeii langa noi in toti acesti si neavand posibilitatea sa le oferim o conditie fizica buna...nu ne-am specializat pe distante scurte...ci ne-am specializat pe distante lungi deoarece acolo conteaza prea putin conditia fizica...acolo conteaza putin de noroc, sanatatea, calitatea si talentul porumbelului....acolo nu face diferenta crescatorul, acolo doar porumbelul bun face diferenta. In plus de asta, nimic in sportul asta nu se compara cu sosirea de la fond sau maraton a unui porumbel aproape de lasarea intunericului. Este o senzatie si o bucurie unica, sunt clipe pe care nu poti sa le uiti niciodata, clipe care, atunci cand ti le aduci aminte, iti fac pielea ca de gaina si iti fac sa iti treaca fiori prin tot corpul.....

 

 

`Ali`, RO-393910-2006

 

 

RRP: Ne puteti dezvalui cateva amanunte si despre sistemul de imperecheri practicat in crescatorie? Ce sistem de imperechere folositi cu predilectie: incrucisarea pe linie, in familie, consangvinizarea sau pur si simplu `cel mai bun` cu `cel mai bun`?

Raspuns: In majoritatea cazurilor il lasam pe Dumnezeu sa ne faca perechile atat la reproductie cat si in compartimentul de zburatori. Intotdeauna avem grija sa nu avem decat porumbei carora sa nu le putem reprosa nimic, astfel incat oricum s-ar imperechea sa nu ne `deranjeze` acea pereche. Deoarece avand in lotul de zbor doar fii, nepoti si stra-nepoti din `Caransebes` cuplurile nu pot fi decat unchi x nepoata (asa s-a nascut campionul judetean la fond 2009), matusa x nepot (asa s-a nascut campionul judetean la fond palmares 2007-2008, un cadou oferit ca pui verisorului nostru), frati buni sau frati vitregi, tata x fiica, mama x fiu, verisori... exact ca in jungla. La concursuri `scapa cine poate`.... adica cei mai buni.

 

 

`Nadia`, RO-365032-2005

 

 

RRP: Ati dat peste cel mai bun cuplu de porumbei reproducatori pe care i-ati avut in crescatorie din intamplare sau in urma unui demers bine gandit? Va lasati porumbeii sa se acupleze liber?

Raspuns: In 2002 `Consangvinul ` a fost imperecheat cu sora `Papusei Ucigase` si ne-a placut calitatea puilor obtinuti. In 2003 am angajat-o la concursuri pe sora `Papusei Ucigase` si pe `Consangvinul` l-am imperecheat cu `Papusa Ucigasa` deoarece o retrasesem la finalul lui 2002 din competitii pentru ca clasase toate cele trei fonduri in primii 10%, in conditiile in care nu zbura mai deloc in aer si ii placea sa stea la umbra nucului batran, considerand ca a reusit norma la fond din talent: asa s-a format cel mai bun cuplu al nostru de reproductie.

 

 

`Silver I`, RO-260640-2007

 

 

RRP: In experienta dvs. columbofila de pana acum ce ati intalnit mai des: masculi buni reproducatori, sau femele bune reproducatoare? Ati avut pana acum in crescatorie cupluri de super-reproducatori?

Raspuns: Am intalnit doi masculi buni reproducatori si doua femele bune reproducatoare: `Caransebes` imperecheat cu `Daffy` a reprodus trei porumbei care au realizat norma la fond, tot el imperecheat cu alte doua femele a mai reprodus doua fiice care au realizat norma la fond, una din ele fiind dubla campioana judeteana la General si General Palmares Tineret in 2008.

Celelalt este `Consangvinul` care imperecheat cu `Papusa Ucigasa` a reprodus, printre alti zburatori buni de fond si maraton, patru ! campioni judeteni la fond sau maraton in sezoanele 2007-2008-2009 ! toti reusind sa se claseze in primii 100 de porumbei in campionatul national.

 

 

Femela RO-240601-2007

 

 

RRP: Ce fel de porumbei preferati sa introduceti la matca: din lotul dvs. de zburatori, adica porumbei zburati si verificati sau porumbei achizitionati din alte crescatorii? Cati porumbei introduceti anual la matca si dupa ce criterii va selectati porumbeii de reproductie?

Raspuns: Introducem porumbei din lotul de zbor doar atunci cand ne-au convins ca sunt cu adevarat buni dupa mai multe sezoane, am mai introdus femele tardive consangvine pe cei mai buni reproducatori si in acelasi timp sa fie fiice din cei mai buni zburatori, acestea le-am imperecheat cu `achizitiile` rezultatul: doi din cei mai buni zburatori ai nostri: `Ali`- 12 angajari/9 clasari fond si maraton, campion judetean maraton 2008 & `Nadia` - 10 angajari/10 clasari fond si maraton. Criteriile sunt ca porumbeii care intra la reproductie sa fie fii, frati in cel mai rau caz nepoti cu buni zburatori sau reproducatori si in acelasi timp sa aiba cat mai multe rude colaterale cu performante deosebite. Exceptand anul 2008 cand am achzitionat 6 porumbei...in restul anilor introduceam unul sau doi porumbei anual...au fost ani, de exemplu: intre 2002 si 2004 in care nu am introdus nici macar un porumbel.

 

 

`Papusa` - RO-231645-2000

 

 

RRP: Ce importanta acordati pedigreului unui porumbel atunci cand doriti sa il achizitionati?

Raspuns: Acordam o mare importanta familiei din care provine porumbelul, de obicei achizitionam porumbei care sunt consangvini, sau macar unul din parintii lui sa fie consangvin.

RRP: Exista vreun crescator roman care v-a marcat pozitiv cariera columbofila de pana acum si pe care il admirati in mod deosebit? Dar vreun crescator din strainatate pe care il apreciati foarte mult?

Raspuns: Am cules cate putin de la fiecare, insa un respect deosebit ii pastram lui `Nea Ionita` (Lungu Ion, Craiova), multiplu campion national, de la care am invatat multe lucruri bune legate de duritatea cu care trebuiesc selectati porumbeii si inca un lucru: calitate nu cantitate! El ne tot spunea: `la mine porumbeii traiesc putin, dar bine`. Un alt crescator caruia ii purtam un mare respect este `Dl.Mircea` (inv. Chirita Mircea, Teslui) de la care am achizitionat patru porumbei care au avut un mare aport in formarea coloniei noastre actuale. Mentionam ca `111` - 2 National Roma 2008 este un ou pe care i l-am cerut dansului in vara lui 2001. Din strainatate ii apreciem foarte mult pe Antoon van der Wegen si pe Chris van der Velden, dupa parerea noastra ei sunt cei mai buni.

 

 

RO-191415

 

 

RRP: Considerati ca si in Romania exista porumbei de valoare? Atunci de ce exista printre romani acest `miraj` al porumbeilor olandezi si belgieni?

Raspuns: Suntem absolut siguri ca si in Romania exista porumbei de mare valoare, insa faptul ca in ultimi ani s-au micsorat normele la categoriile fond si maraton, iar romanii sunt asa cum sunt ei nu am mai avut incredere in nimic. Din acest motiv in ultimii 3 ani am importat porumbei din Belgia si Olanda. Adevaratii campioni nu scurteaza traseele porumbeilor dupa normele olimpice...nimic nu poate sa le schimbe pasiunea pentru distanta....

RRP: Angajati porumbeii din lotul de zbor la fiecare concurs, saptamana de saptamana? Sau aveti porumbeii specializati pe diferite categorii de distanta?

 

 

Raspuns: Maturii ii angajam la 5-7 etape intre 140 km si 450 km saptamana de saptamana, dupa care ii angajam la fonduri. Doar porumbeii care intarzie la vreun concurs de fond ii angajam la o etapa mai scurta ca sa isi recastige increderea de a veni mai repede spre casa.

 

 

O alta femela super valoroasa, RO-100111-2001

 

 

RRP: Va angajati porumbeii in concursuri si daca ii simtiti ca nu sunt in forma?

Raspuns: Deoarece ne vedeam porumbeii decat cu o ora-doua inainte de imbarcare nu aveam cum sa ii simtim daca nu sunt in forma, asa ca ii angajam, exceptie facand femelele la ou, sau porumbeii care sosisera prea obositi, intarziind de la vreo catastrofa de concurs anterior. Doar lor le-am acordat candva o sansa. La scoala, pe noi,  nici un profesor nu `ne-a iertat` daca `nu eram in forma`, asa ca nici noi nu ne-a iertat `elevii`. Poate cateodata nu am facut ce trebuia, dar asta e, in jocul asta nu poti sa dai `restart`...greselile nu se pot sterge...ce poti face este doar sa incerci sa nu le repeti pe aceleasi.

Interviu cu domnul MOISE NINEL, orasul Urlati, FCPR Prahova, partea a 3-aInterviu cu domnii Florin si Mihai Marica - FCPR Dolj - partea a 2-aInterviu cu domnul Constantin Stoichitoiu – FRC, oras Voluntari, partea a 3-aInterviu cu domnul Claudiu Roman, FCPR Sibiu, partea a 3-aInterviu cu domnul Mirita Nicolae – FCPR Mizil, Prahova - partea a 2-a


Comentarii

postat la 13:12, Joi, 16.02.2012 de Bogdan

mda fara cuvinte.succes in continuare.bagati si voi id asta in list de mess bogdys_4you
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.