Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu domnul Constantin VISALOM – FCPR Bucuresti - partea a 2-a


00:38, Duminica, 13.09.2009Interviu cu domnul Constantin VISALOM – FCPR Bucuresti

- partea a 2-a -

 

 

 

 

RRP: Crescatoria actuala din cate compartimente o aveti formata?

C. Visalom:  Din doua compartimente de zbor, unul de matca, unul de pui si altul pentru femelele vaduvilor.

RRP: La reproductie cate perechi aveti?

C. Visalom:  20 si consider ca sunt multe. Porumbeii cer timp si lucru mult cu ei. Ideal este sa ai la matca un anumit numar de porumbei despre care ai certitudinea ca sunt foarte buni reproducatori. Un numar mai mare de porumbei duce la un control mai greu, apoi apare diversitatea de cupluri si munca multa in timp. Si se pare ca metoda consangvinizarii duce la cele mai bune rezultate. Altfel nu se pot obtine valori. Si aici va dau exemplul de la cursele de cai. Eu scot pui si din porumbeii zburatori, dar merg pe scheletul unor porumbei de mare calitate care mi-au confirmat valoarea in timp. Nu mai cumpar minciuni.

 

 

 

 

RRP: Si cati pui reproduceti anual?

C. Visalom:  Daca ar fi sa fac comert cu porumbei as reproduce tot anul, dar eu nu scot mai mult de doua serii de pui. Toamna puii ii selectionez si zbor doar femelele, fara masculi. Pe femele le zbor pana la sacrificiu, pe masculi ii angajez in antrenamente usoare de 15-20 km.

RRP: Ce inseamna sacrificiu in acest caz?

C. Visalom: Le zbor pana la ultima etapa organizata de catre asociatia din care fac parte. Sunt capabil sa merg cu ele si pana la 600-700 km, dar selectez porumbeii care se preteaza sa zboare pe aceste distante.

 

 

 

RRP: Primavara cu cati porumbeii incepeti sezonul de zboruri cu maturii?

C. Visalom:  Undeva la 50-60 de porumbei si ii zbor numai dupa metoda vaduviei.

RRP: Porumbeii de matca la ce data ii imperecheati?

C. Visalom:  Ii imperechez odata cu vaduvii si calculez data acuplarii astfel incat primii pui sa imi iasa afara in luna mai. Consider ca sunt cei mai buni pui.

 

 

 

RRP: Si cu vaduvii cum procedati? Ii lasati sa creasca un pui sau o serie de pui si apoi ii despartiti?

C. Visalom:  Ii las sa creasca un pui si reproduc doar din anumite perechi de zburatori. Incerc sa merg din calitate in super-calitate. Asta caut sa fac, dar nu intotdeauna reusesc. Viata iti rezerva si surprize.

 

 

 

RRP: Dupa ce zburatorii cresc un pui pana la ce data tineti vaduvii despartiti?

C. Visalom:  Pana termin toate etapele de concurs. Niciodata nu ii mai imperechez in timpul concursurilor.

RRP: Dar daca dupa o anumita perioada simtiti ca unii dintre vaduvi au iesit din forma aveti metode anume de a-i remotiva? Ne puteti dezvalui cateva dintre metodele dvs.?

C. Visalom:  Personal consider ca motivatia porumbeilor este un lucru de baza fara de care nu poti ajunge in varf. Sunt sincer si va spun ca nu va pot dezvalui metodele de motivatie a porumbeilor pe care le practic. In viata mea am intalnit foarte putini columbofili de calitate, ca si caracter. Eu in viata de columbofil nu am intalnit un om ca domnul Nicu Bizdrigheanu. Este un om cu o personalitate deosebita si cu un bun simt iesit din comun. Eu nu am intalnit o alta persoana mai serioasa ca dansul. Cred ca este cel mai puternic caracter pe care l-am intalnit in columbofilia romaneasca. Este un om cu coloana vertebrala caruia ii  port un respect deosebit.

 

 

 

RRP: Ce categorii de zbor preferati?

C. Visalom:  De la demi-fond in sus. Imi place categoria General, apoi Fondul, Maratonul. Si aici am obtinut si cele mai bune rezultate. La viteza te mai ajuta si sansa. Un porumbel poate prinde stolul de fata, o data, de doua ori, si astfel poate ajunge campion. In schimb cand ai trecut de 400 km porumbelul se detaseaza si atunci isi arata valoarea. Ca sa nu mai vorbim de fond. De exemplu, la viteza iti trebuie un alt tip de porumbel decat la fond. Adica un porumbel cu o talie mai mare, cu o musculatura mai proeminenta, in schimb la fond trebuie sa avem porumbei de talie mai mica dar cu un penaj mai bogat. Dar in acelasi timp porumbelul trebuie sa fie si foarte echilibrat. Cu acest har columbofil te nasti sau nu. Exact ca in oricare alt domeniu. Cei mai mari columbofili din lume raman talentele. Luati exemplul fratilor Janssen.

 

 

 

 

RRP: In obtinerea unor rezultate deosebite la concursuri, ce considerati ca este mai importanta: calitatea porumbeilor sau ingrijirea  pe care i-o ofera crescatorul?

C. Visalom:  Este o intreaga filosofie cu acest subiect. Ca sa obtina rezultate crescatorul trebuie sa fie un bun medic, trebuie sa detina un bagaj genetic columbofil extraordinar de bun, sa stie sa motiveze porumbeii, sa stie ce sa ofere porumbeilor sai etc. Putina lume stie ca un porumbel in timpul desfasurarii unei curse consuma foarte mult calciu, de exemplu.

RRP: Considerati ca iti trebuie si noroc in columbofilie?

C. Visalom:  Da, iti trebuie, dar norocul te tine 1-2-3 ani  dupa care te paraseste.

RRP: Cand considerati ca iti trebuie mai mult noroc: atunci cand faci perechile, sau la zbor?

C. Visalom:  La perechi nu este noroc, acolo este talentul fiecaruia de a-si imperechea porumbeii. Marii columbofili au insa un talent innascut.

 

 

 

 

RRP: Dar dupa 30 de ani de columbofilie ati reusit sa deslusiti cam care ar fi atuurile unui porumbel atunci cand il selectati?

C. Visalom:  Vreau sa va spun ca nu este matematica. In general consider ca foarte rar gresesc in aprecierea unui porumbel. Iti trebuie un simt de observatie foarte bine dezvoltat.

RRP: Dar dupa ce anume apreciati un porumbel cand il vedeti?

C. Visalom:  Prin analogie cu altii care au facut performante. Ma uit atent si la ochi, la privirea porumbelului etc. Dar nu va pot oferi mai multe detaliii. Aici pot sa va dau exemplul unor crescatori romani cu mari posibilitati materiale, cu crescatorii foarte performante si cu toate acestea nu se ridica la un nivel prea ridicat in columbofilia romaneasca actuala. Au si porumbei foarte buni, dar le lipseste un management de calitate.

 

Crescatoria campionului FLORIN GARBACEA, FCPR Busteni, judetul PrahovaInterviu columbofil cu domnul Tanase Alexandru, FCPR Constanta, partea a 2-aInterviu columbofil cu domnii Bebe Chicheanu si Paul Rusu – FCPR Constanta - partea a 2-aCrescatoria Bogdan Ciobanu - Grigoresti - Suceava - partea a 4-aInterviu cu domnul Gheorghe STOICESCU, oras Azuga, FCPR Prahova - partea 1
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.