Interviu cu domnul Constantin VISALOM – FCPR Bucuresti - partea 1
00:33, Duminica, 13.09.2009
Interviu cu domnul Constantin VISALOM – FCPR Bucuresti
- partea 1 -
Domnul Constantin Visalom, intr-unul din compartimentele porumbeilor de zbor
RRP: Astazi ne aflam intr-o scurta vizita in crescatoria domnului Visalom Constantin din Bucuresti, membru in cadrul clubului columbofil ASC Grivita Bucuresti. Buna ziua domnule Visalom. Spuneti-ne, va rog, de cand cultivati porumbei voiajori?
C. Visalom: Cam de aproximativ 30 de ani si primii mei porumbei au fost de standard de la domnii Barbatescu, Sandu Ecuvoiu si cateva exemplare de la domnul Muracian. Cred ca aveam in jur de 20 de ani. Am pastrat si zburat acesti porumbei de standard pana in clipa in care mi-am dat seama ca nu mai faceau fata la concursuri in competitie cu porumbeii de sport. In acel moment am renuntat la ei.
RRP: In acea perioada pe ce ruta va zburati porumbeii?
C. Visalom: Pe
RRP: Si acum pe ce ruta zburati porumbeii?
C. Visalom: In ultimii trei ani zburam porumbeii pe Ardeal.
RRP: Si cum vi se pare zborul peste munti in comparatie cu cea pe Moldova?
C. Visalom: Ruta de zbor peste munte mi se pare putin mai dificila decat cea pe Moldova, deoarece porumbeii intampina lantul muntos. Dar sa stiti ca daca vremea este buna porumbeii vin chiar mai bine decat de pe Moldova.
RRP: Si pierderile pe munte sunt mai mari decat cele pe de campie?
C. Visalom: Pe vreme rea sau catastrofe intotdeauna pierderile au fost mai mari, in schimb pe vreme frumoasa porumbeii vin bine.
RRP: Dar calapodul porumbeilor care zboara pe munte in comparatie cu cei care zboara pe campie este diferit?
C. Visalom: Da, aici este o diferenta. Porumbelul care zboara pe munte are o talie mijoocie spre mica. Ca si temperament nu pot sa spun ca cei care zboara pe munte sunt mai iuti decat ceilalti. Eu am zburat si pe munte si pe campie cu aceeasi porumbei. Aici intervine genetica, dar in mod sigur din porumbei buni se nasc porumbei buni. La un porumbel echilibrul conteaza, parerea mea.
RRP: Primii porumbei de sport pe care i-ati avut, dupa cei de standard, va mai amintiti de unde proveneau?
C. Visalom: Am inceput cu doi porumbei de sport de la regretatul Gica Bandea. Ca sa cumpar de la dansul un campion, pe RO-10037 (campion in mai multi ani), a trebuit sa iau toata voliera. Eu am cumparat atunci toata voliera de porumbei a domnului Gica Bandea, care era un zburator de top la acea vreme, in Bucuresti. Nu a vrut sa vanda decat toata voliera. Dupa moartea dansului am mers si am cumparat toti porumbeii pe care ii avea pentru a lua campionul sau. Cred ca am cumparat peste 30 de porumbei, dar mie nu mi-a trebuit decat unul. Suma totala pe care am platit-o a fost considerabila la data respectiva. Pe ceilalti porumbei i-am vandut ulterior foarte ieftin si eu mi-am pastrat campionul.
O pereche de foarte buni zburatori
RRP: Din ce linie provenea acest porumbel campion al domnului Bandea?
C. Visalom: Acest campion, 10037, era un porumbel cu foarte multe locuri de 1 obtinute in Bucuresti si chiar mai am in casa fotografia lui. Din cate stiu acest campion se tragea dintr-un porumbel celebru al domnului Muracian, RO-2018, si era frate de tata cu porumbel balan al lui Iordache Lucian care a castigat concursul de la Varsovia. Si la mine in crescatorie pui din acel mascul au zburat foarte bine si la varsta de 1 an au zburat trei etape de fond, inclusiv la Varsovia.
RRP: Va mai amintiti cam ce varsta avea masculul cand l-ati cumparat?
C. Visalom: Cred ca avea in jur de 10 ani.
RRP: In prezent ce susa de porumbei cultivati, domnule Visalom?
C. Visalom: Aici trebuie sa va marturisesc ca am avut si eu probleme, ca multi alti crescatori, si am fost inselat atunci cand m-am apucat de porumbei. Intotdeauna am cautat sa imi aduc porumbei in crescatorie de la oamenii care zburau cel mai bine. Principiul meu in viata a fost sa achizitionez porumbei de locul 1. Am dat chiar cat nu face pe un porumbel. Sau daca cineva mi-a cerut o suma pe care era convins ca nu o dau pe un porumbel atunci eu i-am oferit-o. Si nu mi-am facut porumbei pana nu am inceput sa procedez astfel. Pentru ca inainte cumparam minciuni. Astia suntem. Sunt caractere si caractere de oameni. Eu sunt obiectiv si nu mint oamenii pentru ca am trecut prin fazele acestea. Va dau un exemplu: eram student si dadeam bursa mea pe o luna pentru un porumbel care ulterior constatam ca nu reproducea. Revenind acum la intrebarea dvs. va pot spune ca pe vremea cand m-am apucat serios de porumbei mi-am adus pasari de la domnul Popescu (care pe vremea respectiva era un zburator redutabil), apoi am luat campioana domnului Pietris pentru care am platit salariul meu pe doua luni. Dar sa stiti ca numai procedand asa se fac porumbei.
RRP: Dar cum procedati daca mergeti la un crescator mare, ii cereti un porumbel si acesta va spunea ca nu este de vanzare?
C. Visalom: Daca am incredere in crescatorul respectiv atunci iau un pui din campionul lui. Dar niciodata nu zbor puii care nu sunt reprodusi in crescatoria mea. Ii tin doar pentru reproductie.
RRP: De ce procedati astfel?
C. Visalom: Din ce am citit si am auzit, se pare ca puiul in perioada lui de crestere inmagazineaza in creier un anumit camp magnetic al locului in care s-a nascut. Dar acest lucru nu este totusi o certitudine. Am zburat pui si pui cumparati, dar atunci am mers si am cumparat oua, iar puii au iesit la mine in crescatorie. Aceasta teorie este citita si din carti si am constatat-o si eu in crescatoria mea.
Alte materiale
Interviu columbofil cu domnul LUPOI CONSTANTIN, FCPR Piatra Neamt - partea a 2-aInterviu cu domnul Constantin Stoichitoiu – FRC, oras Voluntari, partea 1Istoria porumbeilor Gyselbrecht - partea a 2-aFratii Ciobanu din cadrul FCPR Giurgiu - rezultate excelente obtinute in anul 2013 !Domnul HARTOAGA MIHAI, din Agnita, Sibiu si rezultatele sale excelente obtinute la inceput de cariera columbofilaComentarii
postat la 13:10, Luni, 19.07.2010 de Dan buna seara.asi dori si eu o adresa de mail,un site al domnului Visalom Constantin.astept un raspuns la adresa mea de mail [email protected] multumesc |
postat la 04:07, Luni, 13.02.2017 de Florian Chiritoiu Sint incintat de rezultatele dl. Visalom.\r\nAs dori sa il contactez direct. O adresa de email ar fi de mare ajutor. Multumesc. [email protected] |