Interviu columbofil cu domnul Marius ANDREI - Vulcana Pandele - Dambovita - partea a 2-a
00:50, Luni, 11.05.2009
Interviu cu domnul Marius ANDREI – localitatea Vulcana Pandele – jud. Dambovita
- Presedintele Comitetului National Sportiv din cadrul UCP –
- partea a 2-a -
RRP: Primavara la start cu cati porumbei porniti la nivel de UCP?
M. Andrei: Au fost etape in care am avut la start si 27.000 de porumbei (de exemplu atunci cand zburam pe ruta
RRP: Avand in vedere faptul ca eliberati foarte tarziu porumbeii primavara, cum reusiti sa ii aduceti in forma?
M. Andrei: Recunosc ca destul de greu si din aceasta cauza la primele etape nu prea avem porumbeii in forma dar ii angajam pentru ca nu avem ce face.
RRP: Despre tratamentele pe care le aplicati porumbeilor ce ne puteti spune?
M. Andrei: Le facem tratamente obligatoriu de doua ori pe an. Tratemente profilactice de: viermi intestinali, coccidioza, trichomonoza, salmonella. In afara celor tratamente anuale obligatorii se mai adauga vaccinul de paramixoviroza pe care il facem o data pe an. Puii din primele doua serii ii vaccinam contra paramixovirozei la varsta de 8 saptamani, iar pe puii din seriile 3 si 4 ii vaccinam direct din cuib. Vaccinul de salmonella il efectuam in luna decembrie la tot efectivul, iar vaccinul de paramixoviroza urmeaza in luna februarie. Tratamente in timpul sezonului de zboruri nu le facem decat impotriva trichomonozei si cailor respiratorii (2 zile pe saptamana – lunea si martea - impotriva trichomonozei o saptamana si in saptamana urmatoare pentru caile respiratorii). La zborurile de fond porumbeii sunt tratati impotriva trichomonozei si a cailor respiratorii in zilele de miercuri – joi, dupa ce se refac. Eu consider ca este suficient. Jucam porumbeii dupa sistemul vaduviei totale (si masculi si femele).
RRP: Recuperarii porumbeilor ce importanta ii acordati? Folositi metode traditionale cu ceaiuri, miere sau numai produse speciale oferite de catre firmele de profil?
M. Andrei: Noi consideram ca porumbeii nu pot fi angajati la urmatorul concurs daca nu sunt recuperati bine. De cativa ani incoace folosim numai produse ale firmelor specializate: Rohnfried, Chantilly de Moreau, Verhelen, Natural etc. si toate aceste produse ale celor 6-7 firme cu care colaborez le comercializez si prin magazinul meu de desfacere. Dupa ce am testat mai multe astfel de produse cred ca cele mai bune si eficiente sunt produsele de la Chevita.
RRP: La nivelul Romaniei sunteti unul dintre cei mai mari importatori si distribuitori de produse specializate pentru porumbei. Este adevarat?
M. Andrei: Putem spune si acest lucru. In acest domeniu al produselor columbofle colaborez cu mai multe persoane printre care se afla: domnii Dobre + Stanescu din Bucuresti, dl. Marius Tunduc din
RRP: Ce categorii de zboruri preferati: viteza, demi-fondul, fondul, maratonul?
M. Andrei: Toate categoriile imi plac. Intotdeauna etapele cele mai dificile sunt cele mai lungi, dar fiecare categorie are farmecul ei.
RRP: Avand in vedere experienta de atatia ani in sportul columbofil care considerati ca este mai importanta: valoarea unui porumbel sau pregatirea pe care i-o ofera crescatorul?
M. Andrei: Performanta in sportul columbofil depinde de trei factori. Daca din cei trei factori lipseste unul singur, nu poti obtine performanta. In primul rand linia porumbelului, apoi sanatatea si a treia crescatorul cu recuperarea si ingrijirea pe care le acorda. Degeaba ai porumbei valorosi daca nu sunt sanatosi dar si vice-versa este valabila.
RRP: Daca pe porumbei nu ii simtiti in forma ii angajati la concurs?
M. Andrei: De regula nu. Dar daca sunt etape usoare si sunt intermediare pentru alte etape mai grele, atunci ii angajez, nu tin neaparat sa vina in fruntea clasamentului. De regula in crescatoria noastra zboara tot lotul de porumbei de la prima pana la ultima etapa.
RRP:
M. Andrei: In perioada in care nu sunt plecat cu afaceri stau printre porumbei de dimineata pana seara.
RRP: Credeti in `teoria ochiului` la porumbei?
M. Andrei: Sincer sa fiu nu as putea sa spun nici da, nici nu. Am vazut si porumbei cu ochi slabi care au zburat bine, dar si porumbei cu ochi deosebiti care nu au inregistrat rezultate satisfacatoare. Nu am nici culori preferate la ochii porumbeilor. De regula la porumbeii care zboara la categoriile viteza si demi-fond imi place culoarea alba a ochilor, iar la porumbeii care zboara la categoria fond imi plac ochii pe galben. Imi plac de obicei porumbeii care au irisul mic.
RRP: Selectiei la mana a porumbeilor ce importanta ii acordati? Ii eliminati din start daca nu va place cum arata?
M. Andrei: Ii elimin din start. Mai ales puii daca nu au iesit cum trebuie sunt eliminati imediat. Mai mult chiar, pot spune ca eliminam puii din ou. Pentru ca daca un ou este poros si nu corespunde unor anumite standarde este aruncat imediat. Selectia o facem de la ou. Nu asteptam sa vedem ce iese din ou si cum se va descurca ulterior respectivul pui la zbor. Nu ii acordam aceasta sansa. Puii daca nu se dezvolta cum trebuie sau cei care sunt galagiosi in cuib sunt eliminati din start. Daca nu esti foarte drastic in selectie nu poti obtine rezultate deosebite. La noi in crescatorie zboara toti puii, indiferent de cine le sunt parintii.
RRP: Dar selectia la mana a porumbeilor maturi dupa ce criterii o faceti? La ce tineti mai mult?
M. Andrei: La tot. Porumbeii maturi trebuie sa arate perfect la mana, sa fie usori, fara balast pe ei, cu o osatura foarte buna. Pentru zboruri osatura porumbeilor este foarte importanta.
RRP: Pedigreelor la porumbei ce importanta le acordati?
M. Andrei: Un porumbel daca nu are in spate linii bune, din parinti cu rezultate care sa ii recomande nu valoreaza mult. La cati porumbei am adus in crescatorie ne permitem sa fim foarte duri in selectie. Si cred ca nu exagerez cu nimic atunci cand spun ca in ultimii 10 ani am importat peste 1000 de porumbei. Bineinteles ca am si reprodus multi pui din acesti porumbei, am avut de unde selecta. O parte dintre acesti porumbei i-am si vandut, bineinteles, si foarte multi crescatori au avut rezultate deosebite cu ei. Noi nu aducem porumbei doar pentru noi. Dupa cum v-am mai spus noi aducem de regula pui si puii cand ii cumperi nu stii ce valoare au. Celor interesati le prezentam puiii si pedigreele lor si acestia decid ce pasari isi aleg. Bineinteles ca difera pretul pentru ca cineva poate doreste sa isi cumpere un fiu direct dintr-un campion, un altul doreste un nepot s.a.m.d. In cazul prezentat mai sus pretul difera. Dar toti sunt porumbei de super clasa, de valoare.
RRP: Aveti vreo culoare preferata la porumbei? Dar talia la porumbei cum preferati sa fie?
M. Andrei: Nu. Inainte nu imi prea placeau cuci si mergeam mai mult pe porumbei guti si albastri. Acum am in crescatorie si porumbei cuci si rosii si trestii. In ceea ce priveste talia porumbeilor, de regula la categoria I-a si a II-a imi plac porumbeii puternici, cu musculatura buna si ca talie mijlociu spre mare. Pentru categoriile de fond si mare fond porumbeii trebuie sa se apropie de o talie mijlocie. Nici porumbeii mici nu mi se par suficient de puternici ca sa razbata, iar din experienta am constatat ca un porumbel foarte mare la fond nu obtine rezultate deosebite, nu face fata, nu rezista.
Alte materiale
Interviu cu domnul Daniel Cobzaru - Tecuci, jud. Galati - partea 1Interviu cu domnul Dan RUSU – clubul ASC `AS` Bucuresti - FCPR - partea a 2-aInterviu cu domnul Nini ICHIM – FRSC Urziceni - partea 1Emile Matterne - Belgia - partea a 2-aInterviu cu domnul CHIRITA VIOREL, localitatea Iedera, UCPR Dambovita, partea 1Comentarii
postat la 23:43, Marti, 12.05.2009 de sorin putin mai sus apare fotografia unui porumbel gut list .frumos tare .din ce linie este ?? |
postat la 13:52, Joi, 03.09.2009 de Ilinca Robert este foarte frumos porumbelul... |
postat la 00:05, Luni, 12.10.2009 de nicu savu foarte frumosi porunbei succes |
postat la 03:50, Joi, 09.12.2010 de codruta super porumbei...miau placut porumbeii...tine-o tot asa.cu stima nelu pintea(codin) |
postat la 13:49, Duminica, 14.08.2011 de marius frumosi porumbelul gut list app am un porumbel pripasit argintiu cu inel de proprietar Marius Andrei si spunemi din ce linie e! sal |
postat la 13:50, Duminica, 14.08.2011 de gantea am un porumbel argintiu cu inel de proprietar marius Andrei |
postat la 20:22, Sambata, 03.12.2011 de adrian felicitari domnule andrei marius,detin un lot de porunbei de la dumneavoastra cu kre am avut rezultate foarte bune in cadru fcpr,. si pt baiatu de mai sus cu ,,pripasitu\'\' frate nu mai braconati porumbei ,dute si cumpara porumbei k sa ai pedigree ,nu mai intreba de lini\r\n |
postat la 08:50, Marti, 20.12.2011 de Marian Stoicheci Un om de MARE caracter,nu stiu cati columbofili in Romania au caracterul si rezultatele dansului.Am avut onoarea sa-l cunosc. |
postat la 00:05, Vineri, 27.04.2012 de Valentin http://www.crescatoria-valentin-tulbita.webs.com/ Felicitarile mele domnule Andrei Marius,mult succes si anul acesta 2012\r\n\r\n\r\nhttp://www.crescatoria-valentin-tulbita.webs.com/ |
postat la 11:21, Joi, 27.09.2012 de paul a venit la mine o femela guta cu cip negru \"tauris\" 2001179 RO 2012...din cate am cautat eu pare sa fie seria dvs |