Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce pasari preferati sa introduceti la matca?
Fii/fiice din porumbei campioni romani
Tineri concurati pe columbodroame in Romania sau Europa
Fii/Nepoti/Stranepoti ai unor campioni europeni insositi de pedigree pompoase
Campioni din propria crescatorie retrasi la matca
Cadouri de la prieteni
Alti porumbei

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Crescatoria TITA - ANDU
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul international BRASOV
Columbodrom TOP SUCCES Prahova

Interviu cu domnul Marius Tunduc - FCPR - localitatea Grosi - Bihor - partea a 3-a


23:45, Miercuri, 15.04.2009

Interviu cu domnul Ing. Marius TUNDUC

Localitatea Grosi, judetul Bihor

Responsabil tineret în cadrul Comitetului Director al F.C.P.R.

- partea a 3-a -

 

 

 

Intrebare: Ce importanta acordati selectiei la mana a porumbeilor? Dar in `teoria ochiului` credeti? Aveti vreun `calapod` preferat de porumbel? Dar din punct de vedere al culorii ce porumbeii preferati? 

Raspuns: Prietenii mei îmi spun `mânangiu`! Îmi place ca porumbelul să fie bun la mână pentru că nu am văzut nici un campion dezechilibrat sau greu! Dar am observat că din expresia `bun la mână` fiecare înţelege altceva, adică ceea ce îi place lui. Personal mi-am format mâna pentru porumbeii de fond şi maraton deci nu îmi plac porumbeii pentru distanţe scurte.

Culoarea nu are nici o importanţă!

Ochiul este o parte a corpului care de-a lungul anilor a creat multe controverse! Toţi crescătorii când analizează un porumbel se uită la ochi. Aş fi curios câţi ar putea răspunde sincer ce văd acolo?

Personal mi-a plăcut răspunsul lui Hugo Kipp când l-am întrebat despre ochi: `ochii sunt foarte, foarte importanţi la porumbei`, mi-a spus el foarte serios, `porumbeii trebuie să vadă să mănânce şi să bea apă, fără ochi nu pot face asta şi mor` apoi a râs ...  înclin să-i dau dreptate.

 

 La expozitia columbofila a FCPR din decembrie 2008 de la Oradea

 

 

Intrebare: Ati intalnit in activitatea dvs. columbofila de pana acum porumbei care au fost si foarte buni zburatori si excelenti reproducatori in acelasi timp?

 

Raspuns: Da, dar din păcate încă nu în propria crescătorie.

 

Intrebare: Avand in vedere experienta dvs. columbofila ce sfaturi ati oferi mai tinerilor crescatori (despre achizitia de pasari, intretinerea porumbeilor, linii cultivate, sistem de zbor, selectie etc.) ?

 

Raspuns: În primul rând să-şi aleagă categoria unde vor să facă rezultate. Este aproape imposibil din prisma unui crescător simplu (nu vorbesc de cei cu bani care au oameni angajaţi) să faci rezultate mari la toate categoriile. În funcţie de asta să-şi cumpere păsări şi să nu-şi dorească de la un an la altul mai apoi altceva. Să ţină cont şi de înclinaţia zonei şi a judeţului din care fac parte. De exemplu în Moldova unde se joacă fond şi maraton, să fii pasionat de viteză este cam degaba. La fel în alte zone pasionaţii de maraton  nu prea au cu cine să joace pentru că se joacă tare viteză şi demifond. Deci zona este foarte importantă.

In ceea ce priveşte achiziţia de păsări cred că este mai simplu să mergi la campionul judeţului tău (dacă el este şi la nivel de ţară măcar de nivel mediu) şi să cumperi o serie de pui pe care să-i zbori. Anul viitor poţi să mergi la un alt crescător bun şi să faci acelaşi lucru. În 3 – 4 ani poţi să-ţi faci porumbei prin metoda asta. Cred că e cea mai simplă şi ieftină. Mai târziu, când deja capătă şi experienţă,  să achiziţioneze  câte un porumbel, an de an, dar să fie de mare clasă. Mai bine unul super şi scump decât zece mediocri.

 

 

In mijlocul a doi buni prieteni: Dirk si Jaak Nouwen Paesen

 

 

Intrebare: Dar despre cele la nivelul judetului Bihor?

 

Raspuns: Proiectul meu a început aşa cum am spus în 2001 şi continuă şi astazi. În 2005 am preluat o asociaţie care nu exista din punct de vedere competiţional la nivel naţional, rezultatele fiind slabe, făceam îmbarcările într-o piaţă iar când ploua ... ce să mai vorbim.

Azi am reuşit să avem două centre de îmbarcare frumoase, camere de luat vederi la îmbarcări, maşină proprie de transport şi oferim condiţii foarte bune porumbeilor noştri.

La adunarea generală din toamnă am decis ca la noi în asociaţie să fie obligatorie deţinerea de sisteme electronice de cronometrare, deci am încheiat era ceasurilor mecanice. Dacă reuşim adaptarea Programului Naţional de Clasamente şi preluarea datalor direct din ceasurile electronice înseamnă că vom avea clasamentul imediat după desigilare. Am decis ca la etapele de viteză – demifond să introducem 30 de porumbei pe boxă (1 mp) tocmai pentru a creşte calitatea condiţiilor oferite.

Oferim membrilor noi posibilitea participării gratis la concursuri în primul an, singura condiţie este să-şi cumpere ceas electronic.

Am înfiinţat legal asociaţia – Asociaţia Columbofilă Voiajorul Bihor, fiind astfel OK şi din punctul de vedere al legii.

Încerc împreună cu comitetul de conducere să cream o asociaţie puternică la nivel organizatoric. Faptul că suntem pe un drum bun ne-a confirmat-o anul acesta când rezultatele noastre au crescut evident. Faptul că avem o bază solidă de pe care am plecat mă face să cred că acest lucru va dura.

Urmăresc pe pipa.be, organizarea etapelor de afară şi încerc să învăţ cât mai mult. Sunt pasionat de chestiile organizatorice şi sper ca în 1-2 ani să avem la Bihor îmbarcări ca cele de afară, la tejghea! Crescătorul să vină cu porumbelul şi să-l predea comisiei, care face ulterior celelalte procedee. Simplu şi sigur!  Faptul că vom avea doar ceasuri electronice va favoriza acest lucru.

 

Intrebare: In calitatea dvs. de reprezentant tineret în CD al FCPR, ne puteti dezvalui cateva amanunte despre proiectele columbofile de viitor la nivel  national?

 

Raspuns: Pentru a discuta despre FCPR ar fi bine să începem cu începutul. În anul 2005 am conceput o revistă. Cea despre care am vorbit mai sus. Pentru culegerea materialelor am mers la Cosmin Olteanu să fac un reportaj. Din vorbă în vorbă Cosmin mi-a propus să candidez la Comitetul Director. Ca şi tehnic de club în aceea perioadă nu eram deloc mulţumit de felul cum decurgeau lucrurile la Uniune. Modul dictatorial de conducere mă chiar enerva aş putea să spun.

Cosmin Olteanu a fost unul dintre cei care au observat că lucrurile nu merg bine şi după părerea mea a fost cel care s-a luptat foarte mult pentru schimbarea produsă în 2006. Multă lume nu cunoaşte adevărul despre schimbările ultimilor ani şi cred că cele spuse de mine mai sus sunt spuse în premieră. Nu fac asta pentru a-i face cotă lui Cosmin, ci chiar cred că a făcut tot posibilul pentru a avea schimbările în bine care le avem azi.

Observând modul lui de gândire am acceptat propunerea făcută şi având girul judeţului meu am candidat pentru funcţia de Reprezentant Tineret în CD al UFCR.

Am fost ales în această funcţie şi la prima şedinţă mi s-a cerut, ţinând cont de experienţa mea să fac o ofertă pentru redactarea revistei Uniunii, pe care preşedintele Bilan Florin, dar şi întregul comitet am dorit să o avem periodică. Din 2006 până azi, din păcate nimeni nu a mai catadicsit să depună nici o ofertă pentru redactarea revistei şi poate de aceea mă ocup şi azi de redactarea ei.

Am vrut să arăt cele de mai sus pentru ca publicul larg să cunoască anumite aspecte necunoscute în general.

Munca din comitetul director nu este  una uşoară, eu fiind o persoană care când se implică în ceva pune multă muncă şi suflet.

Consider că marele câştig adus de `guvernarea` de după 2006 este libertatea dobândită. Azi avem curajul să spunem lucrurilor pe nume, fără frică. La Conferinţa din 2006 se auzea musca în sală. Se ştia că cine este împotrivă urmează să fie `rezolvat`. Avem cazuri destule cu oameni care au vorbit `prea mult` şi s-au trezit cu rezultatele anulate, sau cu suspendări. Azi însă avem libertate şi această libertate de exprimare cred că este cea mai mare relizare a acestui mandat.

Pentru că sunt o persoană activă mi-am luat funcţia în serios şi m-am implicat peste tot unde a fost nevoie.

Am văzut în Ungaria un model de program de clasamente şi centralizare şi am dorit să avem şi noi aşa ceva. Cu sprijinul lui Florin Bilan, am adus în discuţie la comitet acest lucru şi m-am implicat 100% la realizarea acestuia. Azi FCPR-ul are unul dintre cele mai moderne programe de clasamente din Europa. Pe lângă clasamentele propriu zise, acesta mai face centralizările judeţene şi din 2009 şi centralizarea naţională, calculează automat distanţele crescătorilor, oferă o serie întreagă de tabele cu felul în care a concurat un crescător sau un porumbel, poţi participa la concursuri cu diferiţi organizatori şi rezultatele finale ţi se centralizează pe pagina asociaţiei tale, ceasurile electronice se vor descărca direct în programul de clasamente începând cu 2009, asta înseamnă că putem avea clasament imediat după desigilare dacă la respectivul centru participă doar ceasuri electronice. Prin asta reducem munca operatorilor dar şi greşelile umane de la introducerea datelor. Plus şi alte lucruri pe care nu le mai amintesc pentru că ar fi plictisitor. Sper ca din 2009 toate clasamentele asociaţiilor noastre să fie vizibile pe site-ul federaţiei www.fcpr.ro, de fapt am discutat cu firma care se ocupă de administrarea programului şi am înţeles că este posibil tehnic, urmând să facă acest lucru.

Nu pot să spun că acest program este în exclusivitate opera mea, că nu ar fi corect. Ideea mi-a venit în Belgia când am văzut pe laptop-ul secretarului federaţiei maghiare programul lor, însă ea a mai fost îmbunătăţită pe parcurs. O contribuţie importantă au avut următorii columbofili: Marian Ilie (Timiş), Dosteţean Florin (Hunedoara), Perşinar Valentin (Braşov), Fejes Iosif (Arad), Szabo Zoltan (Covasna) plus d-na Mareş, operatoarea care face clasamentele As. Prahova, şi după programul căreia a fost conceput şi acest program on-line. Îmi cer scuze dacă am uitat pe cineva însă pe lângă cei enumeraţi mai sus mulţi tehici de asociaţii au telefonat venind cu sugestii dintre care unele sunt deja în aplicaţie.

A fost o muncă enormă să supraveghez realizarea acestui program de către persoane foarte bine pregătite tehnic, dar care habar nu aveau despre porumbei. În 2008 am dat sute de telefoane şi am primit tot atâtea de la judeţe pentru a remedia anumite probleme apărute. Mă bucur însă că la sfârşit a ieşit ceva bun.

Am încercat de pe poziţia mea să fiu un factor pozitiv, să propun lucruri bune şi noi, să votez pentru lucruri bune în cadrul comitetului şi mă bucur că azi columbofilia în România respiră altfel.

În 2007 am iniţiat Campionatul de Fotbal FCPR, prin care columbofili tineri din mai multe asociaţii au posibilitatea să se întâlnească vara, într-un week-end sportiv, care a continuat în 2008 sub organizarea As. Cluj şi se pare că va fi organizat în 2009 de către As. Alba.

Ar mai fi câteva proiecte în cadrul FCPR dar nu vreau să vorbesc despre ele acum. Cred că în iarna lui 2010 se va vedea încă un proiect finalizat al actualei conduceri.

Faptul că în 2006 eram cam 3800 de columbofili, din care o parte au plecat să formeze o altă federaţie, iar astazi suntem 5900 este semnul că ne aflăm pe un drum bun. Un drum care trebuie să continue mai accelerat, pentru ca în 2012 să avem poate 10.000 de mebrii şi să fim o federaţie puternică în Europa.

 

Va multumesc pentru amabilitate si va doresc in continuare mult succes in anul 2009, atat pe plan columbofil cat si profesional.

 

Interviu cu domnul Ionut ZACHIU - Botosani - FCPRInterviu cu domnul Catalin SANDU - orasul Chitila, judetul Ilfov - partea 1Interviu cu domnul Catalin SANDU - orasul Chitila, judetul Ilfov - partea a 2-aInterviu cu domnul Catalin SANDU - orasul Chitila, judetul Ilfov - partea a 3-aInterviu cu domnul OVIDIU DIACONU, localitatea Cocorastii Misli, FCPR Prahova - partea a 2-a


Comentarii

postat la 23:27, Miercuri, 15.04.2009 de TOADER DORIN

felicitari!

postat la 02:20, Joi, 16.04.2009 de DUMITRACHE

Frumoasa ascensiunea dv. columbofila .Mult succes in continuare si multa energie pentru a pune la punct toate problemele FCPR

postat la 07:25, Joi, 16.04.2009 de Visoiu Costin

Felicitari si mult succes in continuare!

postat la 01:25, Vineri, 17.04.2009 de Coman Cezar

Felicitari domnule Marius.Tine-ti-o tot asa si poate in scurt timp ajungem si noi ca tarile occidentale.Sarbatori fericite va doresc.

postat la 06:20, Vineri, 17.04.2009 de Boscu + Pujina

Felicitari , mult succes.

postat la 09:33, Vineri, 17.04.2009 de claudiu pavaleanu

Multe salutari din Moldova. O poveste de viata frumoasa, la fel si cariera columbofila. Am citit toate publicatiile domnului Tunduc si pot spune caci sunt captivante si pline de interes si ii doresc la cat mai multe publicatii de acest gen. Chiar daca uneori este contestat si nu ii poate multumi pe toti , eu cred ca este o persoana care se implica in sportul columbofil din Romania si va face lucruri bune pentru sportul columbofil. Functia care o detine in FCPR il obliga sa faca tot posibilul ca

postat la 09:47, Vineri, 17.04.2009 de claudiu pavaleanu

sportul columbofil din Romania sa se ridice la cele mai inalte standarde europene. Nu stiu in ce masura se va putea impune in cadrul FCPR dar sunt convins caci nu va trece de \"partea intunecata a fortei\" si isi va pastra verticalitatea. Avem si un prieten comun , pe domnul Fane Butucanu pe care il salut pe acesta cale, deci are de la cine asculta un sfat si nu va fi singur in momentele tensionate. Il apreciez ca se implica total in aceasta pasiune, si ar trebui sa fie clar caci orice munca cal

postat la 09:53, Vineri, 17.04.2009 de claudiu pavaleanu

calificata se plateste. Carcotasii ar trebui sa se implice si ei.Eu iti doresc sanatate tie si familiei, sa-ti aduca barza ceea ce iti doresti si PASTE FERICIT ! Mentionez caci sunt membru FRC pentru a nu fi acuzat ca ti-am dat lustru, dar imi plac oamenii de calitate si care vor sa faca ceva pentru ca Europa ne asteapta dar pe usa din fata.

postat la 03:34, Sambata, 18.04.2009 de GHETI IOAN

Sincere felicitari,domnule MARIUS TUNDUC va doresc o activitate columbofila incununata de mari rezultate,interne si internationale,multa sanatate familiei,si porumbeilor dumneavoastra.

postat la 03:47, Sambata, 18.04.2009 de GHETI IOAN

Paste fericit,HRISTOS A INVIAT.

postat la 04:56, Vineri, 24.04.2009 de dan

Felicitari pentru eforturile depuse pentru ridicarea sportului columbofil romanesc si multumiri din partea unui columbofil caruia,la Expo 2005 Targoviste i-ati oferit volumul I din \"Pasiune si distanta\" , pentru ca nu avea toti banii! Cu respect, Dan

postat la 00:41, Duminica, 26.04.2009 de SAVU IRINEL

am citit multe carti scrise de dumneavoastra,ultima,PASIUNI SI DISTANTA,vol.1,2003,v-am felicitat printrun mesaj telefonic,foarte frumoase....toate cartile,felicitari,si multa sanatate.ELVETIA,GENEVA....VA SALUT CU RESPECT IRINEL

postat la 18:53, Luni, 31.10.2011 de Anonim

Domnule presedinte Bilan si domnule ing. Marius Tunduc, va scriu acest articol cu speranta ca fiind niste oameni corecti care iubesc adevarul si corectitudinea veti lua masurile necesare ce se impun asupra unor aspecte care incalca grav RNS. La Asociatia Columbofila Bacau activeaza columbofilul Mocanu Andrei care cei drept are rezultate exceptionale la nivel national (4 podiumuri nationale), dar nu multi stiu ca aceste rezultate au fost facute prin incalcarea grava a RNS. Mocanu A. desi este inscris la Asociatia Bc in anul 2011 si chiar 2010 a imbarcat porumbeii la Asociatia Bc dar la desigilare (nu l-am vazut afland) a desigila cand la Bacau cand la Piatra Neamt, fara a putea fi observat de membrii asociatiei din care face parte si fara acordul acesteia. La un moment dat am sesizat Asociatia Neamt ca un om de-al nostru desigileaza la Piatra Neamt, iar unul din conducere mi-a zis zambind ca nu-l prea intereseaza caci cupele nu le ia de la Neamt ci de la voi de la Bacau (era vorba de cupele de la Asociatia Bc). Dar timpul a trecut si Mocanu A. a ajuns din neglijenta noastra a tuturor, campion national. Sa nu credeti ca la Bc nu este corectitudine, eu pt un minut intarziere am fost eliminat. Tot anul competitional nimeni nu s-a gandit sa trimita o comisie sa-i verifice porumbeii la sosire. Domnule Tunduc ce ar zice lumea daca dvs ati imbarca porumbeii si dupa bunul plac ati desigila la Cluj, ce credibilitate ati avea in randul colegilor? Conform RNS art. 32 litera D columbofilul desigileaza la centrul la care a fost desemnat intregul sezon ( Asociatia Bc) cu exceptia desfiintarii clubului in contitiile RNS. Mocanu avea varianta sa desigileze la buhusi la 2 km departare de crescatorie, sau Bc fiind mai aproape decat Piatra Neamt. Cei predispusi la vanarea unor rezultate de tipul acesta ar trebui sa retina mai intai ce inseamna cinstea si respectul fata de ceilalti colegi si apoi sa gandeasca la rezultatele de nivel national. Poate n-ar fi trebuit sa amintim aceste lucruri dar situatia se perpetueaza si Mocanu A. In doar 3-4 ani de membru columbofil, prin aceste metode a ajuns sa reprezinte Romania, natiunea romana si peste hotar , iar prin spate ne rade in nas: ” Ehh, niste prosti i-am fraierit! (o tara intreaga). Va rog sa verificati fisele de imbarcare, de pornire a ceasurilor si punctul de disigilare pt dovedirea celor aratate. Daca avem RNS sa-l respectam! \r\nP.S Domnule Tunduc vreau sa avem campioni credibili sau sa fie respectati datorita valorilor atat in tara cat si peste hotare. Si columbofilia reprezinta Romania! Va multumesc!

postat la 15:25, Joi, 26.01.2012 de Sandu Puscau

avem deosebita placere sa va anuntam infiintarea noului club columbofil tineretul columbofil vadu crisilui bihor

postat la 15:27, Joi, 26.01.2012 de Sandu Puscau

pers contact sandu puscau 0745566016
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.