Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu domnul Marius Tunduc - FCPR - localitatea Grosi - Bihor - partea a 2-a


23:36, Miercuri, 15.04.2009

Interviu cu domnul Ing. Marius TUNDUC

Localitatea Grosi, judetul Bihor

Responsabil tineret în cadrul Comitetului Director al F.C.P.R.

- partea a 2-a -

 

 

Intrebare: Va rog destainuiti-ne mai multe despre rezultatele obtinute in ultimii ani. 

 Raspuns: Primul porumbel cu norma l-am avut în anul 2004, când un porumbel de la domnul Lungu Gheorghe a reuşit acest lucru. În 2005 am reuşit să am locul 4 Maraton Tineret, pe România. În 2006 gripa aviară ne-a stricat planurile, iar în 2007 m-am mutat cu crescătoria. În 2008, am reuşit cu o femelă de excepţie să ocup locul 7 Naţional General. Femela are 4 locuri de 1 ocupate între 150 şi760 km, dovedind o voinţă extraordinară.

La nivel judeţean am ocupat în 2008:

Locul 1 Viteză Crescător,

Locul 1 Demifond Crescător

Locul 2 Fond Crescător

Locul 1 General Crescător

Locul 1 As Crescător

Locul 2 Fond Porumbei

Locul 1 General Porumbei

Locul 2 As Porumbel

E un paradox să obţin titluri la categorii scurte pentru că nu prea sunt pasionat de acestea, dar se pare că porumbeii mei au zburat bine şi acolo. Inima mea bate totuşi pentru maraton, acolo une se potriveşte cel mai bine zicala `mulţi chemaţi, puţini aleşi`! Deşi 2008 nu a fost un an de `maraton` pentru mine cred că stabilizarea crescătoriei îmi va permite în următorii ani să abordez cu succes această categorie.

 

 

Impreuna cu domnul Cosmin Olteanu in vizita la campionul George Carteus

 

 

Intrebare: Pe lângă cărţi şi reviste ce aţi mai făcut în domeniul columbofil şi poate ne spune-ţi ceva despre proiectele dumneavoastra de viitor in domeniul columbofil?

 

Raspuns: În 2007 am organizat împreună cu doi prieteni Columbodromul Transilvania, care s-a dovedit a fi un real succes, din totalul porumbeilor participanţi la columbodrom, peste 60% s-au întors şi de la concursul final. Din păcat timpul nu mi-a mai permis să ma ocup de acest proiect şi el a fost abandonat momentan. În viitor nu se ştie însă dacă nu voi reveni la acesta.

În preziua sosirii porumbeilor am organizat un seminar cu Lothar Lessmeister, celebrul maratonist german, unde crescătorii au avut ocazia să pună întrebări şi să afle noutăţi, metode de joc şi alte asemenea lucruri. Sala restaurantului unde am organizat seminarul a fost arhiplină şi cred că multora le-a folosit ce au învăţat atunci.

Tot din 2007 am început o activitate comercială cu produse pentru porumbei. De fapt mi-am vândut acţiunile la o fabrică de geamuri şi uşi din lemn stratificat pe care o demarasem în 2004 şi banii i-am investit în domeniul comerţului columbofil. Am avut şansa să devin reprezentant Roehnfried dar şi al altor firme de prestigiu, în România. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să cobor preţurile uriaşe practicate în Româna la un nivel acceptabil, iar azi marfa Roehnfried se vinde în România la preţuri chiar mai mici ca şi afară. Am organizat, în toamna anului 2008, prima ediţie a Seminariilor Roehnfried în România, aducând aici un mare nume european în domeniul medicinei columbofile – Dl. Alfred Berger, care în patru locaţii diferite – Oradea, Sebeş – Alba, Ploieşti şi Piatra Neamţ a prezentat columbofililor români metodele moderne de tratare şi îngrijire ale porumbeilor voiajori. Pregătim deja viitoarea ediţie din toamna lui 2009!!!

Tot în 2008 am editat prima ediţie a <Catalogului Campionilor>, o publicaţie de lux după modelul celor de afară, unde crescătorii români şi străini, precum şi firmele de specialitate pot să-şi facă reclamă, contra cost bineînţeles. Sper să devină un catalog anual, interesant şi căutat. Oricum semnalele sunt bune, cei care au avut curajul în 2008 să-şi cumpere pagini în catalog încep deja să simtă acest lucru la cererile de porumbei şi deja sunt cumpărate multe pagini pentru ediţia 2009.

<Roehnfried Jurnal> este un ziar gratuit care a fost lansat cu ocazia Expoziţiei Naţionale a României din decembrie 2008 de la Oradea, care promovează crescătorii valoroşi, tratează subiecte despre boli, sănătatea porumbeilor, programe şi sisteme moderne de columbofilie, fiind în acelaşi timp şi un ziar de reclamă la produsele Roehnfried. Sper să avem 4 – 5 ediţii anuale şi să fie în continuare apreciat de crescători.

De fapt la Oradea am avut o campanie publicitară mai puternică, şi am oferit fiecărui vizitator un exemplar din <Roehnfried Jurnal> şi un calendar de perete. Cred că a fost prima expoziţie din România unde s-a preluat un model publicitar familiar în vestul Europei.

Pentru viitor am în lucru site-ul www.roehnfried.ro, un magazin online, unde se vor găsi toate noutăţile acestei firme dar şi multe alte lucruri.

Doresc să scriu încă o carte anul acesta însă timpul nu este prietenul meu în acest sens, însă sper să reuşesc.

Totodată vom modifica www.porumbel.com şi vom avea o pagină cu vânzări de porumbei unde crescătorii români dar şi cei din străinătate vor avea ocazia să-şi vândă porumbeii la preţuri normale!!! Plus pe site vom avea şi alte rubrici interesante.

Împreună cu colegii din Transilvania, am înfiinţat As Clubul Maraton România, un organizator de etape de maraton după regulile de afară (de la internaţionalele vestice), iar acum s-au creat structurile şi pe Moldova şi pe zona de sud. Astfel FCPR a devenit o federaţie după model vestic, unde ţări ca şi Germania, Belgia, Olanda şi chiar Ungaria au structuri speciale pentru organizarea etapelor de maraton.

În general tot ce fac acum se leagă de porumbei. Din anul 2008 am intrat şi în politică, însă pasiunea nu este la fel de mare ca şi cea pentru porumbei. Motivul intrării este acela de a reuşi să ajut sportul columbofil bihorean. Parţial am reuşit, Consiliul Judeţean Bihor, ajutându-ne anul acesta cu o sumă de bani ... deci se poate!

Şi în final un proiect `cald` este organizarea de către Asociaţia Clubul Maraton România a Campionatului de Maraton al Uniunii Europene. Este un proiect amplu pe care l-am gândit împreună cu Hugo Kipp, şi am convins firma Roehnfried să sponsorizeze acest campionat. Astfel vom participa la acest campionat împreună cu toată Europa, iar premierile se vor face în fiecare an, la târgul de la Kasell, la standul Roehnfried – sub lumina reflectoarelor. Este prima dată când maratoniştii României dar şi cei din Europa de Est, paricipă la un campionat europeean cu colegii lor din vestul Europei. Deşi nu va fi uşor, sper să realizăm acest proiect grandios care va deschide alte perspective sportului columbofil românesc.

 

Intrebare: Ce tipuri de concursuri preferati (viteza/demi fond/fond/mare fond)? Pe ce directie va zburati porumbeii? Sunteti satisfacut de ruta de zbor?

 

Raspuns: Aşa cum am spus mai sus prefer cursele lungi, însă şi etapele scurte au farmecul lor. Din păcate zona noastră nu are un număr foarte mare de crescători, iar cei pe care îi avem participă mai intens la cursele de fond. Putem juca 8 -9 etape de viteză – demifond, şi avem număr frumos de porumbei la primele 5 până la primul fond. După ce începe fondul majoritatea crescătorilor nici nu mai joacă viteză – demifond. De aceea performanţele judeţului nostru la nivel naţional au fost întotdeauna la General, Fond şi Maraton.

Nu sunt mulţumit de inconstanţa programului de zbor şi de când particip eu la concursuri am schimbat mai mereu localităţile şi distanţele, deşi cel mai important lucru este să păstrezi localităţile şi distanţele de zbor, pentru a-ţi crea porumbei pentru o anumită distanţă, în România avem o `pasiune` puternică pentru schimbarea anuală. Sper ca As Clubul Maraton să reuşească în timp să fie un factor al stabilităţii pentru cursele de maraton. La restul vom vedea cum mai găsim soluţii.


 

Aici in vizita la domnul Ben Hendrix

 

 

Intrebare: In continuare va rog sa va prezentati, in cateva cuvinte, campionii crescatoriei din ultimii ani si rezultatele lor cele mai concludente. Aveti porumbei favoriti in crescatorie?

 

Raspuns: Trebuie să încep cu 219241-03, care a fost primul porumbel care mi-a făcut norma. El va rămâne veşnic în memoria mea fiind, în 2004, campionul judeţului la Fond Tineret.

Printre performeri îl mai amintesc pe 053-04, locul 4 Maraton Tineret Naţional  un porumbel 100% Buţucanu Ştefan, dar şi pe `Bilana` care a reuşit un an de excepţie în 2008:

Loc 1 – 156 km – 1077 porumbei

Loc 1 – 265 km – 908 porumbei

Loc 1 – 343 km – 858 porumbei

Loc 3 – 343 km – 4526 porumbei

Loc 1 – Straubing 760 km – 3487 porumbei

Loc 8 – Regensburg 797 km – 917 porumbei

Loc 16 – Wells 678 km – 547 porumbei

 

A clasat un total de 11 etape (5 fonduri) dar ajunge prezentarea locurilor din TOP 20, şi a fost porumbelul din judeţ cu cel mai mare număr de km clasaţi în 2008 – 5200 km!!!

Ar mai fi şi alţii, dar cred că ajung aceştia.

Porumbei favoriţi am, normal şi sunt cei care se remarcă în vreun fel, nu neapărat doar la concursuri.

 

Intrebare: In decursul anilor vi s-a intamplat sa aveti in crescatorie multe perechi deosebite de reproducatori? Care considerati ca sunt mai buni reproducatori: masculii sau femelele?

 

Raspuns: Am un cuplu adus din Ungaria Emiel Denys x Marcel Desmet + E. Devos, care a dat produşi foarte buni, mulţi în Moldova unde l-am avut împrumutat o perioadă de timp. Am mai avut şi mai am reproducători deosebiţi, dar e greu de vorbit de un cuplu, cel mai mult de indivizi. Cuplul de mai sus este singurul care a arătat că doar împreună dau păsări super valoroase. Iar din el merg bine puii şi la nepoţi şi la strănepoţi.

Nu aş putea să mă pronunţ cu privire la care sunt mai buni reproducători. Cred că nu contează sexul, ci altceva. Şi trebuie să fii norocos să ai în crescătorie un reproducător adevărat.

Interviu cu domnul Oprea Gabriel – FCPR Constanta - partea a 3-aInterviu columbofil cu domnul Silviu SPIRIDON - FCPR Piatra Neamt, partea 1Interviu cu domnii Mihai Bucataru si Ilie Corneanu - FPCR Prahova - partea a 2-aFCPR Braila - scurta prezentare a activitatii columbofile a tandemului Alexandru & MateiScurta prezentare a activitatii columbofile a domnului Daniel SCARLAT - UCPR Dmbovita


Comentarii

postat la 18:52, Luni, 31.10.2011 de Anonim

Domnule presedinte Bilan si domnule ing. Marius Tunduc, va scriu acest articol cu speranta ca fiind niste oameni corecti care iubesc adevarul si corectitudinea veti lua masurile necesare ce se impun asupra unor aspecte care incalca grav RNS. La Asociatia Columbofila Bacau activeaza columbofilul Mocanu Andrei care cei drept are rezultate exceptionale la nivel national (4 podiumuri nationale), dar nu multi stiu ca aceste rezultate au fost facute prin incalcarea grava a RNS. Mocanu A. desi este inscris la Asociatia Bc in anul 2011 si chiar 2010 a imbarcat porumbeii la Asociatia Bc dar la desigilare (nu l-am vazut afland) a desigila cand la Bacau cand la Piatra Neamt, fara a putea fi observat de membrii asociatiei din care face parte si fara acordul acesteia. La un moment dat am sesizat Asociatia Neamt ca un om de-al nostru desigileaza la Piatra Neamt, iar unul din conducere mi-a zis zambind ca nu-l prea intereseaza caci cupele nu le ia de la Neamt ci de la voi de la Bacau (era vorba de cupele de la Asociatia Bc). Dar timpul a trecut si Mocanu A. a ajuns din neglijenta noastra a tuturor, campion national. Sa nu credeti ca la Bc nu este corectitudine, eu pt un minut intarziere am fost eliminat. Tot anul competitional nimeni nu s-a gandit sa trimita o comisie sa-i verifice porumbeii la sosire. Domnule Tunduc ce ar zice lumea daca dvs ati imbarca porumbeii si dupa bunul plac ati desigila la Cluj, ce credibilitate ati avea in randul colegilor? Conform RNS art. 32 litera D columbofilul desigileaza la centrul la care a fost desemnat intregul sezon ( Asociatia Bc) cu exceptia desfiintarii clubului in contitiile RNS. Mocanu avea varianta sa desigileze la buhusi la 2 km departare de crescatorie, sau Bc fiind mai aproape decat Piatra Neamt. Cei predispusi la vanarea unor rezultate de tipul acesta ar trebui sa retina mai intai ce inseamna cinstea si respectul fata de ceilalti colegi si apoi sa gandeasca la rezultatele de nivel national. Poate n-ar fi trebuit sa amintim aceste lucruri dar situatia se perpetueaza si Mocanu A. In doar 3-4 ani de membru columbofil, prin aceste metode a ajuns sa reprezinte Romania, natiunea romana si peste hotar , iar prin spate ne rade in nas: ” Ehh, niste prosti i-am fraierit! (o tara intreaga). Va rog sa verificati fisele de imbarcare, de pornire a ceasurilor si punctul de disigilare pt dovedirea celor aratate. Daca avem RNS sa-l respectam! \r\nP.S Domnule Tunduc vreau sa avem campioni credibili sau sa fie respectati datorita valorilor atat in tara cat si peste hotare. Si columbofilia reprezinta Romania! Va multumesc!
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.