Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu domnul Oprea Florentin - Finta - Dambovita - partea 1


00:31, Luni, 09.03.2009



Interviu cu domnul Oprea Florentin – Finta – Dambovita

- partea 1 -

februarie 2009

 

 

 

RRP: Ne aflam in vizita la domnul Oprea Florentin, din localitatea Finta, judetul Dambovita, un mare zburator de porumbei din cadrul UCP. Buna ziua domnule Oprea. Pentru inceput va rog sa ne spuneti cand ati inceput sportul cu porumbeii voiajori?

Oprea Florentin: Cresc porumbei din copilarie. Inceputul a fost mai greu pentru mine deoarece parintii nu erau de acord cu acest sport, cu cresterea porumbeilor. Pe vremea respectiva persoanele care cresteau porumbei erau de un anumit nivel si din aceasta cauza am intampinat probleme serioase pentru o perioada mai lunga de timp. Era vorba despre persoane care mai mult pierdeau timpul pe langa porumbei. Ulterior, cand am devenit o persoana responsabila si la casa mea m-am apucat foarte serios de acest sport. Am investit foarte multi bani si asta chiar din copilarie. Dar am avut un atu de partea mea, pentru ca eu orice lucru incep imi place sa il fac bine, cu simt de raspundere. Cu alte cuvinte nu ma apuc de un lucru daca nu sunt convins ca voi avea rezultate si voi razbate. Din acest punct de vedere pot sa afirm cu toata raspunderea ca avut rezultate in tot ceea ce am intreprins, si in plan profesional si  in plan columbofil. Visul meu de mic copil acesta a fost: sa ajung unul dintre cei mai buni crescatori. Si cred ca am reusit in mare parte. Primele investitii de anvergura in porumbei le-am facut incepand cu anii 1997-1998. Atunci am cumparat fii din campionii nationali ai Romaniei si fii din campionii nationali ai Europei.

 

 

Domnul Oprea Florentin in crescatorie

 

 

RRP: In Romania de la cine ati cumparat primii porumbei de valoare?

Oprea Florentin: Cei mai buni porumbei din Romania i-am achizitionat de la regretatul profesor Sotir Ion. Au fost niste porumbei extraordinari care si-au demonstrat valoarea nu numai la mine in crescatorie, ci si la multi alti crescatori romani. Acest om a cunoscut multe taine ale sportului columbofil. Nu stiu cati dintre noi vor ajunge sa descifreze aceste taine. Avea un fler extraordinar si pe mine acest lucru m-a atras cel mai mult la domnul Sotir. Am cumparat porumbei de la dansul si cand era in viata si dupa ce s-a stins. Atunci am cumparat multi porumbei de matca din crescatoria profesorului. Dupa decesul dansului eu nu am mai trecut pe la crescatoria raposatului pentru o perioada mai lunga de timp. Dupa aproximativ 1 an de zile am mers dupa niste porumbei care imi scapasera afara. Era vorba despre niste porumbei pe care eu ii achizitionasem impreuna cu un prieten de-al meu de la dl. Sotir. Dupa ce prietenul meu a plecat in Germania si mi-a lasat porumbeii lui, am scapat unul dintre acesti porumbei afara. In incercarea de a recupera aceasta femela am sunat apoi la sora raposatului profesor Sotir sa o intreb despre porumbel si atunci dansa m-a invitat la Bucuresti sa vad daca porumbelul s-a intors in fosta lui crescatorie. Am mers la Bucuresti si femela nu am gasit-o, in schimb am vorbit mai mult cu sora domnului Sotir care mi-a marturisit atunci ca ar fi foarte bucuroasa daca ar sti ca porumbeii au ajuns la mine. Atunci am achizitionat cei mai buni campioni din crescatoria  domnului Sotir, rezultati in urma muncii columbofile de-o viata a profesorului. Domnul Sotir a fost un columbofil cu rezultate deosebite, campion national mai multi ani, o persoana cu un har deosebit si un columbofil complet. Era o persoana care isi zbura porumbeii la toate categoriile: de la viteza pana la fond, mare fond si maraton cu rezultate foarte bune. Erau porumbei care zburau de la 100 km pana la 1000 km fara probleme. Acesti porumbei de la domnul Sotir i-am combinat ulterior cu porumbeii din vechea mea linie de porumbei care proveneau de la un unchi de-al meu din Bucuresti, domnul Radu Ion, un columbofil cu rezultate bune la acel moment.



 

 

Aici alaturi de una dintre campioanele crescatoriei: RO-532033-2003

 

 

RRP: Cum procedati cu porumbeii in copilarie?

Oprea Florentin: Pe vremea aceea ne antrenam porumbeii, de fapt ii zburam neoficial pe toate directiile si pe tot timpul anului, indiferent de vreme si de anotimp. Ei bine, in urma tututor acestor zboruri ale noastre s-au selectat anumiti porumbei. Pe unul dintre ei il mai am si in prezent in crescatorie chiar daca a implinit 18 ani. Este un porumbel foarte bun, din care am reprodus in decursul anilor multi descendenti campioni.

 

 

Imagine cu crescatoria

 

 

RRP: Din strainatate de la ce crescatori ati adus primii porumbei?

Oprea Florentin: Am mers personal la multi campioni ai Europei de unde mi-am adus porumbei. Am adus porumbei de la Chris Hebberecht, Etienne Devos, Marc Verschelde, Frans Labeeuw, Andreas Drapa, Friedrich Frederick si altii.

 

 

 

 

RRP: Ce categorii de zboruri preferati? Pe ce distante?

Oprea Florentin: Eu prefer zborurile de fond, mare fond, maraton si general. Si am porumbei specializati si antrenati pentru aceste categorii de zboruri. Pe porumbeii de viteza nu ii apreciez la fel de mult, cu toate ca sunt pasari la fel de valoroase. Pozitia mea geografica nu imi ofera cele mai bune conditii pentru a zbura porumbeii la categoria viteza.  Doi ani consecutivi, in 2007 si 2008 am zburat porumbeii pe doua directii diferite; in 2007 am zburat porumbeii pe directiile Grecia si Polonia, iar in 2008 am zburat porumbeii atat pe ruta Ardeal cat si pe ruta Moldova, cu fondurile in Polonia, cu doua loturi diferite de porumbei si cu rezultate bune si foarte bune. Anul trecut pe o parte dintre porumbeii care au zburat pe Polonia i-am angajat la cateva etape de fond si pe ruta Slovacia si vreau sa va spun ca au obtinut rezultate de top. Concluzia mea fata de acest lucru ar fi aceea ca porumbeii care au valoare pot zbura cu rezultate deosebite pe orice directie de zbor.

 

 

 

 

RRP: Zburati porumbeii la vaduvie?

Oprea Florentin: Da, in ultimii trei-patru ani am zburat porumbeii dupa un sistem de vaduvie totala in care sunt angajati atat masculii cat si femelele. La mine in crescatorie toti porumbeii de zbor participa la concursuri, adica in jurul a 100 de porumbei. Prima data am iesit campion pe vremea cand zburam porumbeii dupa metoda natural si cei mai zburatori erau atunci femelele. Acum campion national la Palmares Fond am iesit cu o femela, campion national la Mare Fond am iesit tot cu o femela, locul 2 Maraton FCI este obtinut tot cu o femela, locul 3 Palmares Mare Fond tot cu o femela s.a.m.d. In prezent, in cadrul UCP sportul columbofil a  luat o dimensiune foarte mare. Nu stiu cate alte federatii columbofile din Romania se pot lauda cu o asemenea participare de porumbei in concursuri. De exemplu sunt situatii in care la etape de viteza – demi fond avem la start si 25.000 de porumbei. In aceste conditii am obtinut locul 1 din 5000, 7000, chiar 9000 de porumbei. De exemplu, in anul 2008 am castigat un concurs national la Chelm, am locul 2 la Terespol cu sosiri extraordinare, adica cu 3-4 porumbei clasati in primii 10 porumbei la nivel national. In anul in care am zburat porumbeii pe directia Grecia am avut la fel niste rezultate foarte bune.

 

 

 

 

RRP: Care ruta de zbor o considerati mai dificila pentru porumbei: ruta pe munte, pe Ardeal, sau ruta pe Moldova-Polonia?
Oprea Florentin: Vreau sa va spun ca debutul meu in sportul columbofil l-am facut cu zboruri pe directia Ardeal. Porumbeii vin foarte bine zburand pe munte in conditii climaterice bune, optime. Dar cum la noi concursurile se organizeaza la saptamana si campionatul este foarte aglomerat este imposibil sa nu prinzi si 1-2 etape proaste pe munte. Si asta poate sa insemne un dezastru pentru porumbei. Etapele de zbor pe munte sunt mult mai dificile, dar nu atat viteza si demi fondul, cat etapele de fond. Cu alte cuvinte nu dai sanse porumbeilor sa se intoarca acasa in conditiile in care eu, de exemplu, zbor porumbeii saptamana de saptamana. De regula nu angajez porumbeii daca nu ii simt in forma, dar uneori mai fac si greseli. In 2008, de exemplu, am pierdut niste porumbei extraordinari dintr-o prostie. Porumbei care erau campioni nationali.

 

 

 

 

RRP: Considerati ca rutele de zbor pe munte si pe campie formeaza calapoade diferite la porumbei?

Oprea Florentin: Nu cred.

 

 

 

 

Aripa unei campioane

Interviu cu domnul Constantin PURCARU - Comarnic - FCPR - partea 1Interviu cu domnul FLORIN LAZARICA, ASC Gyosport Bucuresti, partea a 3-aInterviu cu domnul BOGDAN SORIN – UCPR Tg. Jiu - partea a 2-aInterviu cu domnul Oprea Gabriel – FCPR Constanta - partea a 4-aInterviu cu Violeta si Florian Badicu - Nedelea, Prahova - partea 1


Comentarii

postat la 11:34, Marti, 08.06.2010 de mihaiu

am sie ue o porumbita de la dvs. cu seria ph782077-2008.ma puteti contacta la ID messenger bebe_sabie_sebastian.

postat la 10:20, Vineri, 05.11.2010 de mateiu doru

ma intereseaza distributia de produse columbofile . Putem discuta pe aceasta tema ?
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.