Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Crescatoria Bogdan Ciobanu - Grigoresti - Suceava - partea 1


02:04, Sambata, 28.02.2009

Crescatoria BOGDAN CIOBANU

Localitatea Grigoresti, judetul Suceava

- partea 1 -

 

 

Ma numesc Ciobanu Bogdan, am varsta de 40 de ani, locuiesc in satul Grigoresti, comuna Siminicea, la o distanta de 15 km de orasul Suceava si am ca pasiuni columbofilia si apicultura.

Inca de mic copil am indragit porumbeii. Aveam porumbei de curte, guţani cum li se mai spune, care zburau afara si iarna deorece nu erau ulii. Acum porumbeii stau inchisi din luna septembrie pana in aprilie. Cele mai mari suparari le-am avut si le am in continuare din cauza acestor pasari rapitoare care de-a lungul timpului s-au hranit cu nenumarati campioni si pasari zburatoare foarte bune, iar de pui nu mai vorbesc, pentru ca mi-au rapit sute de exemplare. Locuiesc la 200 de metri departare de padure, o padure care se intinde pe cateva mii de hectare, fiind o zona ecologica pentru om dar in acelasi timp si un habitat excelent pentru uliul porumbar. Cel mai tare ataca incepand cu prima decada a lunii mai si pana la sfarsitul   lunii iunie, cand isi inţarca puii. In anul 2008 s-a defrişat o porţiune de padure unde era un brad uscat cu un cuib de ulii. Avea cuibul construit ca la barza şi cand am scotocit printre crengi am adunat peste 60 de cleme de concurs din cauciuc si vreo 15 inele. Asa ca multi cursieri de-ai nostri care nu se mai intorc acasa poposesc in guşile uliilor si puilor acestora.

  

 

Domnul Bogdan Ciobanu impreuna cu fiica

dupa Expozitia Columbofila Suceava 2008

 

 

 

 

Primii pui de porumbei voiajori mi i-am procurat in anul 1991, vreo 30 la numar, de la  domnul Buzincu Radu si toti erau descendenti din porumbeii adusi de el de la Stanuca Vasile din Tulcea. Tot in acelasi an am mai achizitionat cativa pui de la dl. Dr. Bilius Mircea.

Un an mai tarziu, Asociatia Columbofila Suceava organizeaza un plan de zbor peste munţii Carpaţii rasariteni, unde particip cu toţi porumbeii. Mi-aduc aminte si acum ce dezamagit am fost dupa zboruri, pentru că favoriţii mei au uitat să se mai intoarca acasa, iar eu stateam nedumerit şi ma intrebam: oare de ce?

In anul 1991, in toamna, cumpar un porumbel ceh prins de la concursuri care statea inchis de trei ani şi nu voia sa se imperecheze. Il mai ţin eu inchis vreo 6 luni incercand sa-l imperechez, dar degeaba. Hotarasc să eliberez porumbelul. Intr-o dimineaţă pleacă cehul meu si bun dus a fost. Se intoarce dupa doua saptamani si incepe sa cante. Era obosit tare. Nu-mi venea sa cred ochilor. Eram stupefiat. Porumbelul isi  alege o boxa, îi fura femela altuia, o porumbiţă pe care mi-o facuse cadou dl. Dr. Bilius Mircea, ca dar de nunta. Era o porumbita bălţată, reprodusa direct din porumbelul `2424`, campionul judeţului mai mulţi ani la rând.

 

 

 

Aici alaturi de domnul Mihai Vasiliu

 

 

 

 

 

 

          Din această combinaţie se naşte o femela, 342308-92, careia i-am pus numele `PRIMA`, deoarece in anul 1994 ea a participat la concursurile de fond si a devenit:

-         prima mea norma la categoria fond;

-         prima pasăre la categoria fond pe asociaţie din acel an, cu 59 puncte;

-         prima pasăre suceveană cu punctaj sub 100 de puncte;

-         prima femelă de fond a României, inaintea ei clasându-se 5 masculi la expozitia de la Sibiu;

-         prima pasăre din Suceava care s-a clasat in primii 10 naţional la categoria fond;

 

Atunci cand ti se intampla sa deţii astfel de porumbei sportul columbofil ţi se pare mai usor. Am vândut acea femelă cu o suma frumuşică la acea dată, crezând ca voi scoate campioni pe bandă rulantă, dar timpul m-a adus cu picioarele pe pamânt si mi-a demonstrat ca porumbeii buni sunt foarte rari, precum perlele, iar dacă dintr-o familie de porumbei se nasc mai mulţi porumbei buni atunci ea este nepreţuită si nu trebuie să cautăm în altă parte. Sunt sute, mii de columbofili care nu au cunoscut gustul succesului. Acestia au ani multi de columbofilie şi muncesc in continuare cu aceeaşi ardoare ca la inceput, fiind convinşi ca vor da peste astfel de păsări care ii vor scoate din anonimat.

 

 

 

 

Fotografia de grup la o expozitie columbofila in 2001

 

 

 

Acest mascul ceh l-am imperecheat ulterior cu mai multe femele, dar cea mai buna cuplare s-a dovedit a fi cu o femela trestie din anul 1994 cumparată de la domnul Văcăreanu Dan, din Botoşani, care era reprodusă din doi porumbei originali de la prof. Vasiliu Mihai si avea in ea liniile Hector Desmet si Fabry. Din această combinaţie am reprodus-o pe `Batrana`, 029133-95, care a zburat bine la două concursuri catastrofale de la Gdansk ocupand loc 2 pe asociaţie la palmares Gdansk. Această femelă a fost cea mai bună pasăre de reproductie pe care am avut-o si a dat produşi de excepţie cu foarte mulţi parteneri cu care am imperecheat-o. Pentru prietenii mei columbofili acest cuvânt `Batrana`, era un apelativ supărător, deranjant, stresant, iar in momentul in care am vândut-o la unii li s-a luat o piatră de pe inimă. Deci la baza porumbeilor mei stă această femelă, plus un mascul, 96132-91, albastru, care era scos din doi porumbei aduşi de Buzincu Radu de la Stănucă Vasile din Tulcea si era 50% Stichelbaut, din celebrii 23119-84 - campion naţional la fond si 520-86 si 50%  Cattrysse.

 

 

 

 

O parte din porumbeii crescatoriei

 

 

 

 

De asemenea un alt porumbel care şi-a lăsat amprenta asupra descendenţilor mei este masculul 320530-88 de Jules Rijkaert, fiu din originali `Fakir` + `Bariolata` de la profesorul Vasiliu Mihai, din Botoşani. In anul 2001 introduc un mascul cu seria 046590-01 de la Gaby Nour care este frate cu locul 1 Krasnodon, 1000 de km, concurs seminaţional. Acesta a fost reprodus dintr-o femela originală Van der Wegen plus un mascul de la Emiel Denys care era 50% Van Bruaenne si 50% Denys pe linia lui `Tee`. Aceşti trei masculi au fost imperecheaţi de mai multe ori cu `Batrâna`, produşii lor au fost zburaţi mult, iar cei care s-au afirmat au fost folosiţi apoi la reproducţie. Am făcut mai multe incesturi din `Batrăna` cu puii ei şi au fost câţiva care au transmis puternic caractere de mari zburatori.

Am lucrat foarte consangvin aceşti porumbei şi am observat ca vin bine de la zbor produşii lor, atât la mine cât şi la alţi columbofili la care le-am dat porumbei. In ultimul timp am mai introdus o femelă de la prietenul meu, ing. Rădulescu Mihai, din Dâmboviţa, care este de linie Van Bruaene, reprodusă din doi fii de originali Van Bruaene aduşi de dl. Cărmăzan Ioan din Bucureşti şi o femelă din crescătoria Bibi Ştefănescu care este fiica din doi originali de Emiel Denys, porumbei de o calitate deosebită.  Aceste două femele care provin din porumbei celebri de mare fond si care au scris istorie pe plan mondial sunt imperecheate cu cei mai buni zburatori ai mei, iar produşii lor vor fi zburaţi si sper să producă efectul scontat.  

 

 

 

 

Aici primind vizita domnului Claudiu Pavaleanu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                     

Crescatoria mea este compusă din trei compartimente la etaj, de câte 2 m lăţime si 5 m lungime pentru zburători si un compartiment de 2 m lăţime si 5 m lungime pentru pui, tot la etaj. Mai detin un compartiment la parter de 2 m lăţime pe 4 m lungime pentru rezervă, iar la matcă am un compartiment de 2 m lăţime pe 4 m lungime cu volieră din plasă, in exterior, de 3 m x 4 m unde pot iesi sa stea afară la soare. Aş vrea să specific că am spaţiu mare ppentru numarul de porumbei pe care il deţin. Numărul maxim de porumbei care populeaza crescatoria pe timp de iarnă este de 50 de bucăţi. La matcă am maxim 5 perechi, dar scot pui mai ales din cei mai buni zburatori. Până încep zborurile scot cam trei perechi de ouă din cei mai buni cursieri pe care le transfer la tardivi să crească puii. Scot cam 40 de pui, care zboara toate zborurile toamna si sunt opriţi pentru iarna numai cei care arată foarte bine la mână, care prin croiala lor arată că au calităţi deosebite să poată să zboare distanţe mari. Obişnuiesc sa imperechez după sezonul de zboruri  pe cei care au zburat cel mai bine în anul respectiv, dupa criteriul `cel mai bun cu cea mai buna` şi să  fac incesturi numai pe vârfuri. Mai nou asociaţia din care fac parte organizează cu puii zboruri de fond, 3 la nr. 2 x 570 km,1x 670 km. Toţi puii trebuie să zboare acest program iar la vârsta de un an zboară tot programul şi anume 1 x 570 km, 2 x 750 km, 2 x 870 km,1 x 920 km (planul de zbor pe anul 2009). Vreau să vă spun din experienţa ca porumbeii care au un fizic impresionant fac toate zborurile şi nu se simt obosiţi niciodată, iar cei care nu au cu ce… vin atât de obosiţi de le trebuie o lună să se refacă. Deci porumbeii de maraton trebuie să arate intr-un fel ca să poată să zboare distanţe lungi, iar voinţa, simţul de orientare sunt şi ele importante.

 

 

 

 

In mijlocul favoritilor sai

 

 

 

 

 

 

 

Nu introduc la zbor porumbeii care nu s-au refacut in totalitate, care sunt bolnavi, pe cei care isi pierd condiţia fizică din anumite motive şi pe cei care îmi dau seama că nu au sansă. Porumbeii mei sunt jucaţi la natural, sunt imperecheaţi în luna martie şi cresc câte doi pui înaintea zborurilor, după care sunt lăsaţi sa clocească şi sunt zburaţi pe oua, care cred că este cea mai bună poziţie. Văduvia este foarte bună doar pentru o etapă sau două, dar cand ai de zburat 6 etape de mare fond in 12 săptamâni atunci trebuie să foloseşti ambele metode, mai ales dacă nu ai instalaţii pentru acest lucru. Pentru zborurile de mare distanţă, si care sunt multe la număr, nu trebuie să ai porumbeii nervoşi, excitaţi, ci mai degrabă calmi. Cei nervoşi, excitaţi, vor obtine in una-două etape rezultate de top, după care îşi vor pierde condiţia, iar dacă crescătorul nu intervine atunci chiar se vor pierde. Uitati-vă câţi porumbei sunt cu două etape bune si nu au mai reuşit să o facă pe a treia, sau dacă au facut-o au acumulat puncte foarte multe si columbofilii sunt dezămagiţi. Este vina crescătorilor de fapt, pentru ca încep văduvia degrabă, nu au nici instalaţii bune, hrănesc puternic încă de la inceput, dau vitamine, excită porumbeii tare si atunci ei intră în forma la început de sezon după care cad fizic, dar mai ales psihic. În columbofilie rezultatele bune se datorează in proporţie de: 60% crescătorului, 30%porumbeilor si 10% norocului.

 

 

 

Un exemplar deosebit de frumos si valoros al crescatoriei

 

 

 

Interviu cu domnul Ovidiu Cristian - localitatea Mislea - Prahova - partea a 2-aLudo Claessens - Olanda - partea 1Interviu columbofil cu domnul VICTOR OPINCARU, localitatea Comisani, UCPR DB, partea a 3-aInterviu cu domnul Nini ICHIM – FRSC Urziceni - partea a 2-aFreialdenhofen si fii din Aldenhoven (Germania) - partea a 4-a


Comentarii

postat la 21:37, Vineri, 21.10.2011 de ciobanu cezar

sant varul cezar de la Constanta imi place ce ai facut cu porumbeii. Da-mi nr de tel si email

postat la 17:12, Sambata, 29.10.2011 de ciobanucezar18

Cezar varl taudi\r\n\r\n\r\nCezar sant varul din constanta da un semn u\r\nn tel?un mail nu te jena sa vorbesti cu mine astept!!!! mult succ

postat la 18:38, Sambata, 29.10.2011 de ciobanucezar18

Bogdane scrie-mi sau da nr de tel sau email

postat la 12:34, Duminica, 30.10.2011 de ciobanucezar18

Bogdane sant vara-tu Cezar de la Constanta DA NR DE TEL SAU EMAIL TE SUN EU AI INTELES CONTACTEAZA-MA BOGDANE!!!\r\n

postat la 16:58, Duminica, 30.10.2011 de ciobanucezar18@yahoo.com

sant Cezar de la constanta ia legatura cu mine repede

postat la 17:04, Duminica, 30.10.2011 de ciobanucezar18

ai primit mesajul!!!! atunci este bine

postat la 20:16, Luni, 14.11.2011 de Bogdan Ciobanu

nr meu de telefon 0723315512

postat la 08:58, Joi, 17.11.2011 de ciobanucezar18

Bogdan! Hai mai varule,da si tu un semn de viata sa vorbim!!!

postat la 14:51, Luni, 19.06.2017 de yono

buna ziua\r\n am gasit un pui de turturica inca de pe vremea cand era puiut... am fost la veterinar, a urmat un tratament insa alataieri a scapat pe geam la bucatarie....a stat putin sus pe bloc....cred ca voia sa se intoarca,apoi nu l am mai vazut. Ideea e ca il am de cateva luni si nu stiu daca poate sa se descurce in natura tinand cont ca l am luat aproape in puf... mi e teama pt el ca e un atasament, am plans enorm , l am cautat in parcuri, peste tot si nimic.Ce pot sa fac? ei se intorc precum porumbeii? ideea e ca eu intr o luna plec din tara unde sunt si ....va rog sa imi raspundeti. La fel va spun ca mai am cativa porumbei gasiti,,,la unii le dau drumul iar la cei ce nu pot sa zboare(2) ii pastrez eu. In Suceava de unde as putea cumpara mancare buna pt ei si medicamente pt durere sau boli?Imi puteti recomanda un veterinar bun?
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.