Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Campionii nu se dezmint niciodata - dl. NINI ENACHESCU, UCPR Baicoi, jud. Prahova


00:12, Miercuri, 25.09.2013

Campionii nu se dezmint niciodată

 

 

 

 

 „Campionii au cercul complet”, obişnuia să spună Ad Schaerlaeckens. În scrierile sale, maestrul olandez a reuşit întotdeauna să sintetizeze ce anume îi desparte pe campioni de restul plutonului şi de ce anumite etape sau categorii dintr-un campionat sunt dominate mai tot timpul de aceeaşi crescători. 

Despre domnul Nini Enăchescu şi porumbeii dumnealui am mai scris şi cu alte ocazii. Prezentam atunci o parte dintre campionii crescătoriei din Băicoi, convins fiind că viitorul apropiat îmi va oferi încă un prilej de a reveni şi de a zugrăvi portretul unui nou învingător. De-a lungul campionatului cu maturii 2013, am păstrat în permanenţă legătura telefonic cu domnul Enăchescu. Pornise la drum cu un lot de văduvi mult prea valoros încât să nu confirme statutul de zburător de top la categoriile I şi a II-a şi eram foarte curios să văd cum merg lucrurile pe parcurs.

 

Recunosc că am fost puţin sceptic la început în privinţa şanselor de reuşită la podium deoarece columbofilii prahoveni afiliaţi la UCP schimbaseră ruta, trecând de la zborurile peste munte la ruta Bulgaria, cu demifondurile la Michurin. Ştiam că va fi o rută extrem de dificilă în ciuda aparenţelor, cu etape care vor selecta la sânge porumbeii. Cu excepţia ultimului zbor, toate etapele din Bulgaria au fost caracterizate de vânt din faţă şi caniculă, condiţii extreme pentru orice voiajor angajat pe această rută. Punând la socoteală şi concurenţa extrem de puternică din cadrul acestei grupări, rezultă că sezonul 2013 a fost unul foarte disputat. La finalul său, domnul Nini Enăchescu se poate mândri cu încă un porumbel de top. Un mascul argintiu yearling, o splendoare de porumbel care a obţinut titlul de vice-campion naţional UCP la categoria Viteză Tineret.   

 

 

ORIGINI

Tatăl vice-campionului este un mascul roşu, nepot din „De Vale”, argintiul lui Peter Veenstra, achiziţionat de tandemul Nicolaescu & Adi din Bucureşti. Mama este o femelă Deno-Herbots x Louis Adriansen, nimeni alta decât mama lui RO-09-1026099, "Atilla", loc 1 Demifond Palmares în cadrul Expoziţiei FCPR de la Târgu Mureş 2012. Ca fenotip, e un porumbel de talie medie, ceva mai scurt decât calapodul preferat al domnului Enăchescu, însă o pasăre foarte robustă şi bine legată. Musculatură din abundenţă, trăsătura clasică a sprinterilor, dar elastică şi bine definită, atribut care a cântărit decisiv în obţinerea unor locuri de top la etape cu vânt din faţă şi caniculă. 

 

 

 

 

UMBRA ARGINTIE

Masculul a primit numele de „Umbra argintie”. De ce acest nume mai puţin obişnuit? Aţi putea crede că a fost inspirat de numele legendarului Silver Shadow al familiei Eijerkamp. Nicidecum, titulatura are alte origini şi se leagă de sosirile fulgerătoare ale masculului. De câteva ori, dl. Enăchescu s-a trezit pur şi simplu cu masculul „în ceas”, fără să-l vadă când şi cum a intrat, deşi îşi aştepta înaripaţii în faţa crescătoriei. Porumbelul venea la ras cu acoperişul caselor şi călca trapa fără să piardă nici măcar o secundă pe acoperiş. Alteori îi zărea doar coada pe trapă şi intuia că el este.

 

 

 

 

 

METODA DE MOTIVARE

La startul sezonului 2013, dl. Enăchescu avea în compartimentul de zbor mai mulţi masculi în comparaţie cu numărul de femele. "012" s-a numărat printre masculii rămaşi stingheri după ce porumbeii au fost puşi la pereche, ca atare nu a apucat să crească nici un rând de pui, nici măcar să clocească. Şi cum motivaţia are un rol primordial în jocul cu văduvii, deducem că s-a întâmplat ceva care l-a motivat extrem de tare pe acest mascul. Explicaţia vine de la dl. Enăchescu: "012" e vecin de boxă cu "Ulise", săpocarul coteţului. Aşa cum spuneam într-un articol precedent, femela lui "Ulise" nu a fost zburată, rolul ei era de casnică, adică îşi aştepta bărbatul acasă. La primele etape, 012 a fost angajat fără femelă, însă obişnuia să ajungă printre primii acasă şi, adulmecând disponibilitatea femelei lui "Ulise", banditul i-a furat-o. Când sosea şi "Ulise", între cei doi masculi se isca o bătălie televizată. Culmea e că femela făcea naveta între cei doi cocoşi şi întotdeauna îl lăsa pe primul când sosea cel de-al doilea, indiferent care dintre ei ar fi fost. În felul acesta s-a născut o rivalitate teribilă între cei doi gladiatori, dl. Enăchescu fiind obligat să-i ţină închişi în boxe cu rândul pentru a le permite să se odihnească şi să nu-şi scoată ochii ca berbecii. În momentul îmbarcării, argintiul îşi vedea femela 1-2 minute, suficient cât să se întărâte, după care aceasta era luată şi mutată în boxa lui "Ulise", cu care era lăsată 30 de minute, până se liniştea şi bezmeticul. 

 

 

 

 

 

VITEZIST ŞI DEMIFONDIST PUR-SÂNGE

Primul concurs care a tras semnalul de alarmă că avem de-a face cu un porumbel aparte a fost etapa Feteşti (164 km), când 012 a triumfat en fanfare. Locul 1 pe toată lansarea din 17.926 de porumbei. Însă forma de top a atins-o abia la zborurile din Bulgaria, când a început să dea recital în faţa colegilor de crescătorie. Ce n-am spus până acum e că, din cauza unor probleme organizatorice, clubului din Băicoi i-a fost anulată etapa Michurin 6 (353 km), când "012" a obţinut locul 1 din 1.838 de porumbei. Cu această etapă ar fi totalizat un coeficient de 3 puncte de penalizare. Şi, implicit, s-a fi încununat cu laurii de campion UCP la categoria Viteză. Însă acest aspect mai puţin plăcut nu umbreşte cu nimic performanţele argintiului şi, chiar dacă acum scriu despre un vice-campion, porumbelul este în opinia mea adevăratul campion al categoriei. A contabilizat 12 clasări din 14 angajări, ratând etapa Tulcea, un concurs catastrofal pentru toată gruparea, când a sosit ultimul, pe înserate, şi prima ieşire în Bulgaria, Shumen 1, sosit cu aripa lovită. Iar la ultima etapă, Shumen 2, porumbelul nu a mai fost angajat.

 

Linia de clasament arată cam aşa:

 

Loc 1 / 17.296 porumbei – Feteşti (164 km)

Loc 2 / 6.441 porumbei – Michurin 1 (353 km)

Loc 7 / 6.222 porumbei – Medgidia (205 km)

Loc 6 / 2.247 porumbei – Burgas 1 (327 km)

Loc 4 / 1.040 porumbei – Michurin 4 (353 km)

Loc 1 / 1.838 porumbei – Michurin 6 (353 km) – etapa anulată

Loc 6 / 838 porumbei – Michurin 5

Loc 4 / 3009 porumbei – Burgas 2 (327 km)

 

În loc de încheiere, vom trece în revistă şi locurile pe categorie obţinute de dl. Enăchescu în 2013 la nivel de club, o grupare cu peste 70 de membri.

 

Campionatul porumbeilor:

Locul 1 şi 2 Viteză M+Y

Locul 1 Viteză Y

Locul 1 Demifond M+Y

Locul 1 Demifond Y

Locul 2 General M+Y

Locul 1 şi 2 AS

Locul 2 şi 3 Fond M+Y

Locul 1 Laureat Viteză

Locul 2 Laureat Demifond

Locul 1 Laureat Fond

 

Campionatul crescătorilor:

Locul 1 Viteză

Locul 1 Demifond

Locul 1 General

Locul 1 AS

Locul 1 Fond

 

Felicitări, încă o dată, domnului Enăchescu pentru constanţa de care dă dovadă an de an şi pentru faptul că a ştiut să se menţină în compania selectă a „campionilor cu cercul complet”, indiferent de federaţia în care a activat!

 

A consemnat: Andrei Oprea

 

 

Olimpicul Romaniei, domnul Nini Enachescu, FCPR Prahova, isi prezinta Careul de ASICampionii germani Andreas si Walter Drapa si noua lor super-vedeta, porumbelul `Pokerface`Campionul UCPR, domnul TONCU STEFAN - achizitie columbofila de top de pe PIPA.BEDomnul Dragos Tudorel, orasul Marasesti, jud. Focsani si marea sa pasiune columbofilaScurta prezentare a pasiunii columbofile a domnului Daniel MACOVEI, FCPR Prahova


Comentarii

postat la 11:31, Miercuri, 25.09.2013 de dragos

Felicitari Nini pentru rezultate. Cat despre 012 al tau, sa/ti traiasca la fel ca si 011.

postat la 16:39, Miercuri, 25.09.2013 de angelo 34

BRAVO DOMNULE NINI !!! ATI FOST SI RAMANETI TARE IN CONTINUARE ATIT IN PASARI CIT SI CA PREGATIRE

postat la 16:45, Miercuri, 25.09.2013 de scortea I

domnu enachescu scoatzi la vinzare si pui din ahile ?????

postat la 23:05, Miercuri, 25.09.2013 de Dragos Molan

felicitari pentru rezultatele din 2013 si mult noroc la zboruri in 2014 domnule nini !

postat la 20:17, Joi, 26.09.2013 de dragos e.

felicitari maestre !!! in curand o sa fie scosi la vinzere pe rrp pui din ahile precum si din toti campionii si frati cu campionii domnului nini !!!

postat la 13:55, Vineri, 27.09.2013 de ion

Tata porumbelului este din porumbei de la Munteanu Ghiorhe (nea Gigi) din Rovinari care este fiu dintr-o femela de la Nicolaescu fiica din De Vale si Rossi.

postat la 11:43, Duminica, 29.09.2013 de vlaseT

super porumbei

postat la 14:49, Duminica, 29.09.2013 de scortea I

domnul NINI a fost si ramane mereu un mare campion de pe Valea PRAHOVEI indiferent de federatia in care a zburat

postat la 15:00, Duminica, 29.09.2013 de ALIN

Masculu asta UMBRA ARGINTIE are un ochi exceptional la fel si aripa cu cele 4 remige principale de atac care sunt bine ventilate si mai mari decit restu

postat la 21:31, Duminica, 29.09.2013 de ionut

Felicitari donule NINI pentru rezultatele obtinute an 2013 va asteptam an 2014 sa jucam ampreuna cu toata prahova.

postat la 21:41, Duminica, 29.09.2013 de cristi ion

Felicitari Nini si la mai mare! Ma bucur pt tine si porumbeii tai, bravo omule!!

postat la 09:25, Luni, 30.09.2013 de edy

FELICITARI!!! pentru toate rezultatele si mai sus daca se poate unde!!!

postat la 19:09, Marti, 04.12.2018 de Radu Nistor

Bravo frate Nini si la mai multe cupe

postat la 19:11, Marti, 04.12.2018 de Radu Nistor

Bravo frate Nini numai inainte tot mai sus

postat la 23:24, Sambata, 14.09.2019 de Nistor Radu

Domnu Nini este si va ramine un mare
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.