Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

"Alegerea porumbeilor de matca" un nou material columbofil a aparut in Jurnalul National, 31 oct. 2010


10:45, Luni, 01.11.2010 

Alegerea porumbeilor de matcă

 

 

La mijlocul anilor '50, Pierre Dordin a fost un crescător deosebit de valoros şi apreciat în întreaga Europă, porumbeii săi dominând sportul columbofil francez şi în mare parte şi pe cel european timp de aproape 40 de ani.

 

Jurnalul National

31/10/2010

 

 

Câştigător a 12 curse naţionale şi a trei concursuri internaţionale, Dordin a fost un crescător şi columbicultor deosebit de apreciat, căruia îi plăceau deopotrivă porumbeii frumoşi şi valoroşi. În anul 1966, de exemplu, la un concurs de la Angouleme, porumbeii lui Dordin au ocupat primele opt locuri dintr-un total de 3.000 de porumbei angajaţi, iar printre campionii crescătoriei sale de la acea vreme se numărau: „Ramses", „Spahi", „Papillion" etc. În anul următor, porumbeii campionului francez au câştigat patru concursuri naţionale şi un loc doi la St. Vincent de la o distanţă de peste 900 km. Din toate articolele columbofile apărute în presa de specialitate de-a lungul vremii, se pare că Pierre Dordin avea un talent deosebit în a-şi selecţiona porumbeii de matcă. Prin urmare, vă prezentăm în continuare câteva aprecieri legate de selecţia porumbeilor de matcă în viziunea marelui campion francez.

ÎNDRUMĂRILE LUI DORDIN
Calităţile şi defectele sunt în mod esenţial ereditare, valoarea unei colonii depinde de cea a reproducătorilor săi. Aşadar, un bun reproducător provine întotdeauna: a) dintr-o linie de porumbei campioni; b) dintr-o linie de porumbei cu o constituţie fizică impecabilă. Introduceţi porumbei în crescătorie doar de la columbofili care zboară într-o concurenţă foarte mare; Selectaţi-vă porumbeii de matcă după două criterii: sănătatea şi viteza în concursuri;

Întotdeauna selectaţi-vă porumbeii de reproducţie în urma analizei la mână, şi nu pe baza pedigreelor. Hârtiile nu vă vor da niciodată campioni; La fiecare doi ani introduceţi în crescătorie cel puţin patru-cinci pui cu sânge străin; Dacă o pereche de reproducători vă oferă un porumbel „AS", atunci această pereche poate fi considerată una de valoare; Reproduceţi mulţi porumbei, „zburaţi" mulţi şi eliminaţi mulţi.

OPINII
Despre porumbeii învingători în concursuri Pierre Do­rdin spunea că sunt păsările care câştigă în compe­ti­ţiile sportive dure, deoarece caracteristicile lor fi­zi­­ce şi mentale sunt superioare faţă de ale celorlalţi concurenţi. Legat de aspectul fizic al campionilor, Dor­din aprecia că alegerea reproducătorilor trebuie să se ba­ze­ze pe acele exemplare care au o constituţie solidă, adi­că: osatura bună, gabarit peste medie, musculatura suficientă, dar nu în exces, penaj mătăsos şi suplu, aripa şi suprafaţa portantă bine proporţionate, echilibru perfect.

În opinia lui Dordin, una dintre cele mai importante calităţi ale unei suşe de porumbei este aceea care permite continuitatea în obţinerea unor rezultate de top. Iar pentru a face o bună achiziţie este de preferat să cumpărăm un porumbel care nu este neapărat cel mai mare campion, dar, în schimb, trebuie să aibă un corp excelent şi să provină dintr-o linie valoroasă de zburători. Acest lucru este de prefe­rat decât să introducem un porumbel „AS" la zbor, dar născut printr-un noroc într-o colonie a cărei faimă dispare în acelaşi timp cu dispariţia unicului său porumbel „AS". Asta deoarece un porumbel „AS", unic în linia sa, arareori ne va oferi pui la fel de buni ca şi el.

 

 

Pagina realizata cu sprijinul Federatiei Romane de Sport Columbofil

 

`Bine de stiut !` - un interesant articol pe teme columbofile scris de catre Ad SchaerlaeckensAlex Durdan - Gorj - scurta prezentare a activitatii columbofileMaestrul Mihai Vasiliu, Botosani, articol despre rezultatele columbofile obtinute in 2010"Istoria moderna a columbofiliei" - un excelent articol al domnului dr. Geronimo BranescuScurta prezentare a pasiunii columbofile a domnului Costea Alexe, FCPR Olt


Comentarii

postat la 05:51, Marti, 02.11.2010 de denis

Eu nu is deacord cu fraza"Reproduceţi mulţi porumbei, „zburaţi" mulţi şi eliminaţi mulţi.",deoarece poti si din porumbei putini (la matca) sa ai pui buni nu e neaparat sa avem 50-60 de perechi la matca sa avem si porumbei buni .

postat la 02:37, Vineri, 19.11.2010 de Attila

Foarte bine zice Dordin, pentru Denis, parerea mea ca el nu sa referit sa ai multi porumbei la matca si din aia sa scoti pui

postat la 02:40, Vineri, 19.11.2010 de Attila

ci sa lucrezi cu aia putini sa schimbi perechile si sa incerci, si asta dureaza dar se merita. Si ce nu dovedeste nu ramane.
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.