Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Englezul Frank Tasker – o adevarata legenda columbofila - partea 1


16:13, Marti, 27.04.2010 

Englezul Frank Tasker – o adevarata legenda columbofila

Partea 1

 

 

Nu vreau sa par exagerat in nici un fel atunci cand declar ca personal nu cred ca exista un columbofil in Marea Britanie care sa nu fi auzit de marele Frank Tasker si de familia sa de super porumbei voiajori.

Susa de porumbei Tasker a fost testata cu succes si a obtinut rezultate deosebite de-a lungul si de-a latul Marii Britanii, la foarte multi crescatori, in ultimii 30 de ani. Foarte multi dintre crescatorii care au porumbei de la domnul Tasker au castigat trofee importante la nivel de club, federatie, in concursurile nationale si internationale, in Cupa Reginei. Toti acesti crescatori care au avut privilegiul sa achizitioneze porumbei din crescatoria maestrului Tasker sunt atat din Marea Britanie cat si din Tara Galilor, Scotia

si Irlanda. 

 

 

 

Ann si Frank Tasker

 

  

Tasker personal a obtinut in cariera sa sute de locuri 1 la nivel de club si federatie, la fel cum s-a intamplat si in alte crescatorii din centrul si estul Marii Britanii, columbofili grupati in competitia selecta care este N.R.C.C., uniunea unora dintre cei mai buni zburatori din nordul Marii Britanii.

Acest articol este primul dintr-o serie de alte materiale de prezentare a activitatii si rezultatelor deosebite obtinute de maestrul Tasker in cursele de viteza si demi-fond.
Asadar de unde sa incepem acest articol? Sa incercam sa o luam cu inceputul!

Deci Frank s-a nascut la 29 iulie 1942 in localitatea Melton Mowbray, primul porumbel l-a avut la varsta de 7 ani si a inceput sa zboare porumbeii putin mai tarziu, la varsta de 10 ani. A inceput sa munceasca devreme, in magazinul unchiului, sau care era macelar. Asta s-a intamplat pana in anul 1988. Tot in localitatea sa de nastere, Melton Mowbray, Frank si-a intalnit dragostea vietii lui, pe Ann, si tanara pereche s-a mutat curand la Market Rasen in Lincolnshire unde si-au intemeiat primul camin. Mai tarziu, familia Tasker si-a schimbat domiciliul in mai multe localitati printre care s-au aflat: Leamington Spa, Warwick si in final Radford Semele, o mica localitatea situata in apropierea orasului Leamington, acolo unde familia Tasker si-a deschis propria afacere cu carne. La Radford Semele si-a construit Frank prima sa crescatorie serioasa de porumbei. La vremea aceea, adica la mijlocul anilor 1960, impreuna cu partenerii sai columbofili, Reg si Myrtle Venner  au inceput sa zboare porumbeii serios. In acea  perioada porumbeii lor de baza proveneau din crescatoria lui Myrtle Venner. La acea vreme toti crescatorii zburau dupa sistemul natural, dar in 1976 a trecut la sistemul vaduviei si ca urmare a acestui fapt Frank a inceput sa isi caute porumbei de valoare pe continent, porumbei care erau nascuti sa zboare la vaduvie.

Primii porumbei adusi din Europa au venit, dar prin intermediari, de la marele campion francez, Claude Hetru. Frank este un tip foarte pretentios si datorita acestui fapt si-a adus in crescatorie fii directi din dublul campion national, masculul albastru “Eole”. Pe langa acestia, Frank a mai cumparat alti frati si surori ai lui “Eole” si cativa produsi din parintii lui “Eole”.  Masculul “Eole” a castigat locul 1 National la Poitiers, 300 mile, si locul 1 National la Royan, 400 mile, fiind la acea vreme singurul porumbel cu astfel de rezultate deosebite.

Din porumbeii de Hetru adusi in Marea Britanie, Frank a inceput sa puna bazele unei colonii deosebite de porumbei. O astfel de femela albastra foarte buna, obtinuta din porumbeii de Hetru s-a remarcat in mod deosebit si a devenit una dintre cele mai valoroase femele de matca din crescatoriile din Marea Britanie. Este vorba despre incredibila “Whitenose” care a fost responsabila pentru obtinerea a sute de locuri 1 obtinute de diversi porumbei reprodusi din ea. A fost o femela deosebita care a dat nastere la multi porumbei de top, care au confirmat in timp prin rezultatele lor, obtinute pe distante intre 60 si 486 mile. Doua dintre fiicele acestei femele au dat nastere la doi masculi care au castigat de doua ori concursul Open WGNFC Thurso in cadrul unor crescatorii din Tara Galilor. Masculul cu care a fost imperecheat aceasta femela fost primit cadou de catre Frank de la prietenul sau bun, Arthur Beardsmore, si acesti doi porumbei impreuna au dat nastere la multi zburatori deosebiti, printre care si porumbelul campion al lui Joan’s Boy, un multiplu campion.

 

 

 

Maestrul Tasker in tinerete, in fata crescatoriei, cu unul dintre campionii sai

 

  

Ca urmare a acestui succes deosebit obtinut cu porumbeii francezi importati, Frank  a cautat sa mearga la originile porumbeilor campioni ai lui Claude Hetru si cercetarile sale l-au condus la Mencke- Haelterman. Mai tarziu, porumbeii obtinuti de catre Frank de la acest tandem columbofil de succes au constituit baza celor mai puternici porumbei din crescatoria lui.

 

Un porumbel deosebit care a stat la baza crescatoriei a fost legendarul “Jonge Korte” reprodus si zburat de catre partenerul sau Hilaire Mencke si nepotul sau Paul Haelterman. Porumbelul “Jonge Korte” nu a fost doar un zburator campion foarte bun (acesta a castigat in concursuri peste 12.000 de lire sterline in perioada 1964-1969) ci si-a demonstrat si calitatile de exceptional reproducator atunci cand a fost retras la matca.  Trebuie amintit din nou ca Frank a fost cel care a decis ca trebuie sa mearga in continuare pe porumbeii de Mencke-Haelterman si s-a deplasat din nou in Belgia, in incercarea de a aduce in Marea Britanie porumbei de la acest maestru columbofil. In anul 1978 Frank si Paul Haelterman s-au intalnit pentru prima data si ulterior au legat o prietenie solida care a durat 32 de ani. In toti acesti ani cei doi crescatori au facut schimb de multi porumbei, in special de la maestrul belgian catre ucenicul sau englez.

La inceputul anilor 1980 porumbeii rezultati din incrusicarile Tasker – Haeltermans au obtinut rezultate fantastice, in cursele de viteza, atunci cand au fost angajati in cadrul Federatiilor Warwickshire Fed si Upper Thames. Nu vrem sa ii plictisim prea mult pe cititorii acestui articol enumerand o lista prea mare de cluburi si federatii in care porumbeii  Tasker – Haeltermans au castigat, dar exista totusi niste rezultate de top care s-au obtinut, incepand cu sezonul de zboruri cu maturii din 1984.  

 

 

  

 

Astfel, incepand cu concursul de la Taunton (112 mile) porumbeii Tasker au obtinut primele sase locuri pe club, apoi locurile 9 si 11 pe Federatia Exmouth. La o alta etapa de 141 mile au castigat primele cinci locuri atat pe club cat si la nivel de federatie din 2239 porumbei angajati. La etapa de la Plymouth porumbeii lui Tasker au castigat primele sase locuri pe club, plus locurile 1, 2, 8, 9, 13 si 16 pe federatie, din 1896 porumbei angajati. A urmat apoi o alta etapa la  Exmouth si din nou aceleasi locuri bune: primele sase pe club si tot primele sase pe federatie, din 1915 porumbei angajati. Apoi a urmat concursul de la Plymouth cu primele sase locuri obtinute pe club si federatie si in plus locurile 7, 8, 9 si 10 pe federatie, dintr-un total de 1542 porumbei angajati. La cursa de la Taunton porumbeii sai nu s-au mai aflat in aceeasi forma buna si au obtinut doar primele sase locuri pe club si locurile 3, 4, 5, 6, 11 si 14 pe federatie din 2000 de porumbei angajati !!!!!

Datorita rezultatele sale deosebite in concursuri, porumbeii lui Frank au facut obiectul unei analize din partea unei comisii de specialitate constituita din columbofili din toate zonele Marii Britanii. La fiecare astfel de analiza Frank i-a avut alaturi pe prietenii sai Arthur Beardsmore, Geoff Kirkland, Ron Green si pentru o perioada mai scurta pe Martin Young. La una dintre aceste intalniri care s-a desfasurat in anul 1981 la Merthyr Tydfil autorul acestui articol l-a intalnit pentru prima data pe Tasker si de atunci intre cei doi s-a legat o prietenie de aproape 30 de ani.

Unii dintre porumbeii campioni aflati in volierele din Radford Semele in acea perioada erau multipli campioni si castigatori ai multor locuri de 1, printre acestia aflandu-se si “Captain Paul” (de 15 ori castigator al locului 1). Acest extraordinar mascul vaduv solzat a castigat foarte multe locuri de top la nivel de club si federatie printre care s-au aflat: locul 1 pe federatie din 1.896 porumbei, locul 1 din 1.915 pormbei, locul 1 din 2.093 porumbei si locul 1 din 2.114 porumbei etc.

 

 

 

 

 

 

Un alt zburator deosebit a fost masculul solzat deschis pe nume “Smartie” care la fel a castigat foarte multe locuri de top, dar in aceeasi masura pe Frank l-a impresionat mult si caracterul acestui porumbel.

In crescatoria lui Frank au existat multi super porumbei care au zburat extraordinar, dar adevaratul campion al crescatoriei a fost un mascul albastru baltat din 1983 si botezat mai tarziu “Champion Filmstar”. Aceasta extraordinara masina de zburat a castigat nu mai putin de 26 de ori locuri 1 pe club, de 12 ori locul 1 pe federatie si doua trofee in cadrul RPRA, inainte de a fi retras la matca acolo unde a reprodus campioni pe banda rulanta. “Filmstar” a supravietuit la Wainfleet  pana la varsta de 20 de ani si a lasat in spatele sau o intreaga galerie de campioni. Sangele acestui mare campion poate fi regasit si in porumbeii care au castigat de-a lungul vremii locurile 1 NRCC, 1 NFC, 1 MNFC, 1 CSCFC, 1 NR Combinatia Lodra, 1 pe Combinatia Nord si 1 SENFC Scotia – un lucru care se intampla foarte rar, poate doar o data in viata.

Crescatoriile din Radford sunt dispuse intr-o frumoasa gradina cu multa iarba verde si multe flori, toate ingrijite de catre sotia sa Ann. Totul in micul lor parculet este imaculat si facut profesional. O cladire din caramida pentru porumbeii de matca era situata adiacent casei lor cu veranda si aceasta adaposteste 20 de perechi de matca.

 

 

 

 

  

Voliera principala a zburatorilor avea dimensiunile de 7,32 m lungime pe 1,83 m latime si a fost adaptata de catre Frank pentru a raspunde nevoilor porumbeilor vaduvi.  Aceasta voliera era impartita in trei sectiuni iar in fiecare dintre acestea era instalat un sistem de control al temperaturii. Era o constructie modesta dar din care au zburat si obtinut rezultate fantastice toti porumbeii enumerati mai sus.

Puii lui Frank erau gazduiti intr-o incapere separata, in spatele crescatoriei vaduvilor si stateau liberi toata ziua pe perioada sezonului de zboruri al maturilor. Puii erau inschisi doar de doua ori pe zi, atunci cand vaduvii ieseau afara la antrenament. Hraniti cu o reteta slaba pe baza de hidrati de carbon, puiii erau liberi toata ziua, de dimineata si pana seara. Ca yearlingi acestia erau mutati intr-o alta incapere alaturi de vaduvii maturi si primeau, incet incet, educatia data vaduvilor. Cel mai bun dintre yearlingi era transferat in voliera principala a lui Frank.

In urmatorul articol despre Frank Tasker va vom prezenta date despre principala preocupare a lui Frank de construire a unei suse de porumbei si despre metodele folosite de acest maestru columbofil.

 

 

Gareth Watkins - 23/04/2010

 

Dr. Mircea Bilius - articol columbofil de exceptie despre `Porumbeii, talismanul sufletului` - partea 1Rainer Puttman - campion al Germaniei la fond in 2002 - partea a 2-aJos Vercammen, aducatorul de profit al belgienilor - partea a 2-aFamilia Herbots - Belgia - rezultate deosebite si in 2008 - partea a 2-aFamilia Herbots - Belgia - rezultate deosebite si in 2008 - partea a 3-a
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.