Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Povestea unei linii deosebite de porumbei - Van Wanroy


10:12, Luni, 22.06.2009

 

Povestea unei linii deosebite de porumbei - VAN WANROY
 
 
Cu 50 de ani în urma, Jef van Wanroy a început sa achizitioneze cei mai buni porumbei de mare fond care existau la vremea aceea, el aspirand sa devina cel mai bun zburator la concursurile de `peste noapte`, nestiind ce impact vor avea porumbeii lui in zilele noastre.
 
 
 
Jef van Wanroy
 
 
In anul 1946, la varsta de 42 de ani, Jef van Wanroy s-a hotarat sa investeasca foarte mult, achizitionand cei mai buni porumbei de lunga distanta de la vremea aceea, de la celebrul Staf Dusarduyn si macelarul Steegs care avea porumbei pur Bricoux. Acestia au fost combinati cu porumbei de la faimosul Hansenne, Fabry Senior din Liege, mai ales porumbei descendenti din `Koningin` si `Bronzé` care au contribuit foarte mult la crearea liniei van Wanroy, `Bronzé` fiind responsabil de culoarea bronza stralucitoare, atat de tipica pentru negrii de van Wanroy.
 
 
 
Crescatoria Jef van Wanroy
 
 
Avand maxim 16 porumbei in compartimentul de zbor, Jef van Wanroy a
reusit sa construiasca una din cele mai bune crescatorii la zborurile de `peste noapte`. In 1964 Jef van Wanroy castiga locul 1 National la Barcelona cu 392092-60 (bunicul lui `90`). Perechea de aur a lui Wanroy a fost formata din `Maaskant 372` si `Famous 90`. Alte pasari de top au fost : `113` (semisora a lui `Famous 90`) si `752`. O alta incrucisare de succes a fost intre 1542624-66 `Westerhuis` si `Oude Spin` din care provine descendenta `Spin` cu pasari de top cum ar fi `Jonge Spin 243`, `Spin` 534, 165, 616, 617 sau la fratii Kuijpers `Spin 807` bunicul unor zburatori faimosi de Barcelona. Ca si o curiozitate unul dintre bunicii acesteia este din nou fiu al cuplului `Westerhuis` si `Famous 90`.
 
 
Campionul `Maaskant`
 
 
Unul din cele mai bune rezultate ale sale a fost cel obtinut in 1970, locul 2 (cu porumbelul ``t Hartje`) si locul 7 (cu `Famous `90`) din 7.460 porumbei.
 
 
 
Ochiul lui `90`
 
 
 
 
Aripa lui `90`
 
 
 
In 15 ani de cariera Jef van Wanroy a obtinut nu mai putin de 182 de clasari si premii din 242 de angajari la concursurile nationale O poveste de succes incredibila. Sunt prea multe locuri de top 10 pentru a le numara pe degetele de la doua maini.
 
 
 
NL-1194042
 
 
Cateva dintre cele mai bune rezultate ale sale au fost:

Locurile 1, 4, 21, 24 in concursul National de la Marseille;
Locurile 3 si 4 in concursul National de la Pau;
Locurile 2 si 9 in concursul National de la Dax;
Locurile 1 si 7 de la St. Vincent;
Locurile 1 si 3 in concursul National de la Barcelona
 
Decesul fulgerator al lui Jef van Wanroy, in 1971, a provocat un mare soc in lumea columbofila. Familia lui a dorit sa vanda tot lotul cat mai repede lui Anton van Haaren pentru ca acesta mai avea porumbei de la Jef van Wanroy. Dupa lungi negocieri, van Haaren a cumparat toti porumbeii. Odata cu achizitionarea acestor porumbei a inceput si succesul lui van Haaren. Porumbei 100% van Wanroy si combinati cu porumbei de Aarden si Van de Wegen au obtinut rezultate fantastice in Heesch. Anton a fost de 50 de ori in top 20 la concursurile nationale.
 
 
 
`Black Giant`
 
 
Valoarea porumbeilor Wanroy, combinata cu rezultatele lor foarte bune, l-a determinat pe Hans Eijerkamp sa ii faca o vizita lui Anton van Haaren. Acesta a fost  foarte impresionat de pasari si a realizat ca acesti porumbei ar putea insemna un mare plus pentru colonia de mare fond pe care el o detinea deja, motiv pentru care a si cumparat cei mai buni porumbei van Wanroy pe care Adrian inca ii mai avea.
Hans Eijerkamp a achizitionat de asemenea porumbei si de la vecinul lui Jef van Wanroy, Jan Hendrix. Jan il cunostea pe Jef Van Wanroy de la varsta de 12 ani. Dupa moartea lui, cumnata acestuia, Maria, i-a oferit toata colonia lui Jan Hendrix. `Am vrut sa ii cumpar, dar nu aveam destul loc la momentul acela`.
 
 
 
Jo Hendriks
 
 
Data fiind prietenia cu Jef van Wanroy, bineinteles ca Hendrix avea deja un lot de porumbei de la acesta si a cumparat doar ce era mai bun, adica pe: `Elfije`, `Marseilleduif`, `Mooi Oog`, etc, in special descendenti din faimoasa pereche `Westerhuis` x `Famous 90`. Aceasta pereche poate fi gasita în pedigreele multor
participanti la olimpiade. Tata lui `Katowitz 72` a reprezentat Olanda la Olimpiada de la Katowice. Fiul lui `De Olympiade84` (`Katowitz 72` x `fiica Marseille`) a fost prezent
si el la Olimpiada de la Blackpool.
`Kleine Donkere` (`De Olympiade 84` x `fiica Marseille`) a reprezentat Olanda la Olimpiada de la Tokyo, fiind desemnat cel mai bun mascul al Olandei in 1979, castigand 16 premii.
 
 
`Kleine Donkere` - un as intre asi
 
 
Aproape incredibil!! Hendriks declara: `Odata l-am imbarcat pentru Barcelona (aprox. 1287 km) si dupa doar 2 zile la Orleans (563 km), castigand locul 70 National Barcelona`. In 1981 `Kleine Donkere` a fost cumparat de Brummen, unde a dat multi produsi exceptionali printre care s-au aflat porumbei care au castigat locurile:
1 la Soignies din 9.374 porumbei, 1 International la Tarbes din 5.008 porumbei, 1 National la Bordeaux din 3.104 porumbei, 1 National la Brive din 2.700 porumbei, 2 National la Bergerac din 10.420 porumbei, 2 National la Troyes din 9.981 porumbei si 2 National la Dax din 6.326 porumbei.
 
 
 
H-64-104113
 
 
In 1996 si 1997 Eijerkamp a intarit lotul de Van Wanroy cu pui de la Ben Hendriks care impreuna cu tatal sau Jo, au obtinut faima in 1980, cand  au castigat maratonul International de la Barcelona din 13.863 porumbei angajati. Jo era un admirator a lui Jef Van Wanroy si fiind cel mai bun prieten al acestuia,  cunostea mai bine ca oricine lotul sau de porumbei.
 
 
H-67-821896
 
 
In 1970 Jo Hendriks a cumparat un lot de pui tardivi de la Jef Van Wanroy. In acest lot a fost si `271`, o fiica din celebra pereche `Maaskant` x `Famous 90`. Jo Hendriks i-a spus atunci lui Jef ca aceasta femela i se pare prea mica. Jo Hendriks a declarat referitor la acest lucru: `A fost prima data cand Jef s-a suparat pe mine`. Raspunsul lui Jef a fost urmatorul: `Asteapta 3 ani si pana atunci va fi cea mai buna
femela pe care o ai in crescatoria ta`. Si a avut dreptate, femela `271` fiind mama castigatorului de la Barcelona.
 
 
 
H-70-807271
 
 
Legenda Jef van Wanroy se stinge fulgerator din viata in 1971, iar in 1974 J.B.Hendriks cumpara de la A. van Haaren toti porumbeii detinuti de Wanroy, inclusiv vedetele de la reproductie. Absolut intrega crescatorie Wanroy ajunge la Jo Hendriks. A fost inceputul unei lungi perioade de succese. A fost de 17 ori campionul Federatiei Apeldoorn, iar in VNC – NCC (cel mai mare si mai puternic club de mare fond din Olanda) a castigat de 10 ori locul 1 la cursele internationale.
 
 
 
N-67-821892
 
 
Jo Hendriks a fost omul care a dat liniei Wanroy faima internationala. Probabil ca acest lucru se datoreaza locului 1 international Barcelona din 1980 cu 1194042-76. Triumful a fost unic pentru ca distanta parcursa a fost de 1240 km iar viteza porumbelului a fost de de 986 m/min. 13635 porumbei au fost invinsi de acest minunat porumbel Wanroy. O multitudine de clasari internationale de top au facut ca aceasta linie sa straluceasca pana astazi.
In 1980, J.B.Hendriks, pastratorul liniei Wanroy castiga cu acesti porumbei locul 1 International la Barcelona. La cincizeci de ani dupa victoria lui Jef van Wanroy, Ben Hendriks, fiul la fel de celebrului Jo Hendriks, continua sa dea stralucire acestor porumbei. O linie de aur folosita inca pentru accederea pe cele mai inalte trepte ale podiumului la cursele de maraton.
 
 
Foto Ben Hendriks
 
 
Un nume cunoscut de toată lumea, o linie de porumbei care se foloseşte totuşi destul de putin in Romania astazi insa genereaza succese mari in Europa (vezi familia Eijerkamp) – van Wanroy este familia de porumbei care  o prezentam aşa cum se gaseste ea cultivata in celebra crescatorie olandeza Hendriks.
Rasa Wanroy este formata printr-o puternică consangvinizare din porumbeii Hanseene, Hornstra şi Delbar.
 
 
 
Foto familie porumbei Ben Hendriks
 
 
Atunci cand ne uitam la pedigreele castigatorilor de concursuri nationale din zilele noastre este o raritate ca la baza acestora sa nu existe sange van Wanroy. Actualmente porumbeii Wanroy işi mentin stralucirea: in 2003 Gradje Roffen castiga campionatul de maraton al Olandei, in 2002 Matthieu Cocs, in 2001 C. Vertelman si fiul, alti crescatori castiga premii de top la cursele de maraton: M. Verwijlen, H. Wijnands si fiul, H. Jongen, J. Theelen, H. Eijerkamp. Crescatoria Gerritsen castiga in 2003 titlul de cel mai bun crescator la cursele de noapte. Maratonul West European a fost castigat de nume de top cum ar fi Wilfried Stiel, Jac Visschers, Theo Ernest sau Jean Bessems.
Pentru toti cei insiruiti aici dar si pentru multi altii numele Wanroy reprezinta cheia succesului.
 
 
Foto `Soraya`
 
 
Porumbeii van Wanroy sunt preponderent de culoare inchisa (negri si guti). Penajul este moale, osatura puternica, muschii supli, ochii deosebiti de frumosi iar caracterul puternic. Ajung mai tarziu la maturizare dar rezista ani multi la  concursuri. Acestea sunt caracteristicile reale ale familiei de porumbei Wanroy care o fac unică.
Un alt lucru prin care s-au distins de-a lungul anilor este tenacitatea şi puterea de lupta in special la concursurile grele. Caldura mare si vantul din fata au fost intotdeauna aliatii acestor porumbei.
In 1970 Jef van Wanroy, castiga locul 1 National St. Vincent, in 1989 J.B. Hendriks castiga St. Vincent şi Perpignan, iar ultrerior Ben Hendriks in 1992 cu locul 21 National Perpignan, in 1995 locul 1 Dax, 1 Barcelona. La toate aceste concursuri vremea a fost sufocanta si cu vant din fata.
 
 
Foto `Bonfire`
 
 
Porumbeii Wanroy sunt foarte consangvini. De fapt constituie un adevarat tezaur pentru reproducţie. Pentru cursele de doua zile incrucisarea cu alte linii de maraton a avut rezultate super. Totodata incrucisarea cu linii de fond de o zi au dat rezultate remarcabile. Chiar daca pare greu de crezut incrucisarile cu porumbei de viteza au dat porumbei deosebit de iuti. Astfel a procedat Siegward Schubring.
Se cuvine sa amintim cateva din pasarile de top ale Europei care provin din aceasta linie : `De Kromme` si `Spin 807` ai fratilor Kuijpers, `99 Kweker` si `Smarald I si II` ai lui Wim van Leeuven, `Goulden Kuypertje` a lui Jan Theelen, `Super Kweker` a luzi Herman Brinkman, `Vlekje` alui Martha van Geel, `Kleine Donkere` si `Black Giant` ai lui Hans Eijerkamp. Ce e foarte interesant inca este ca toti marii zburatori de curse lungi din Germania au in porumbeii lor introduceri de Wanroy: raposatul Heinz Segmuller, Kipp si Fii, Raymund Hermes, Menne si fiicele, Berd Mornovschi, H. Grun, W. Bolting si altii. In Belgia `Ginetje` a devenit pentru Gerard Vanhee campion la categoria AS. 
 
 
 
Foto `Caroline`
 
 
Crescatori de top din Belgia castiga inca cu aceasta nobila linie: Jos Thone, Yves van de  Poel, Thomas Peeters, Cr. Vanoppen, Chr. Nowens, A. Jorissen.
Doua mari statiuni de crestere din vestul Europei, `Natural` si `Ponderosa`, au investit doi ani la rand pentru a-si lua Wanroy-ii direct de la sursa.
Pe tot globul acest nume a devenit sinonim cu succesul.
 
 
 
Nota RRP: In Romania reprezentantul oficial al campionului Ben Hendriks este domnul Claudiu Pavaleanu - 0745.828.083Mihai Vasiliu - Botosani - date despre porumbeii intemeietori ai crescatorieiCum sa reproduci porumbei buniDespre genetica si imperecherea porumbeilor - prof. Alfons AnkerDespre selectia porumbeilor - autor Astere Vergotte - BelgiaFamilia Herbots - Belgia - rezultate deosebite si in 2008 - partea a 2-a


Comentarii

postat la 07:35, Marti, 08.09.2009 de ciprian apavaloaie

as dori sa stiu cat mai multe despre aceasta nobila linie Wanroy .Cum si unde as gasi mai multa documentatie Va multumesc
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.