Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Bolile infectioase la porumbei. Bacterioze


13:03, Marti, 25.03.2014 

BOLI  INFECTIOASE LA PORUMBEI
BACTERIOZE
                                                                                                                                                        Dr. Catalin Tudoran
 

Boala
Etiologie
Transmiterea
Simptomatologie
Modificari anatomo-patologice
Diagnostic
Tratament
SALMONELOZA
(PARATIFOZA)
Produsa de Salmonella typhimurium, S.enteritidis, S.cholarae suis (salmonele mobile)
S.enteritidis se transmite vertical, pe cale transovariana la puii tineri. Alte specii de Salmonella spp pot fi transmise de porumbeii bolnavi sau de alte animale bolnave prin contaminarea cu fecale a apei, furajelor. Pot transmite bolile si rozatoarele, gandacii, oamenii
Mortalitate ridicata a puilor in primele 5-8 zile de viata. La adulti boala evolueaza lent. Pot apare: diaree apoasa galbui-verzuie, anorexie, polidipsie, slabire rapida si accentuata (forma digestiva) sau artrite (inflamatii) ale unor articulatii, calde, dureroase, pareze ce pot evolua spre artroze si chiar paralizii (forma articulara) sau torticolis, opistotonus (capul e flexat pe spate in forma nervoasa) sau forme mixte cu simptome comune celor 3 forme. Exista si o forma cronica, latenta (porumbeii evita zborul, obosesc repede, schioapata, la naparlire pierd pene cu sange).
Marirea in volum a splinei, ficatului, enterita congestiva, artite, noduli in organele interne
Examen de laborator care se bazeaza pe izolarea si identificarea Salmonella spp din ficat, splina, intestin. Examenul de laborator este singurul care evita eventualele confuzii care ar duce la tratamente gresite.
Se pot utiliza Enrofloxarom, Enrocol, Flumequinorom, Doxiciclina. Tratamentul se face intotdeauna cu antibioticele indicate in antibiograma. Preventiv se pot utiliza vaccinuri Columbopolivac
TIFO-PULOROZA
Salmoneloza produsa de S.gallinarum-pulorum imobila
Se transmite si vertical (prin ou) si similar cu orizontal Salmonelele mobile (paratifoze)
Afecteaza in mod exceptional porumbeii. Pasarea e apatica, are penile zburlite, diaree, slabeste, este anemica. Mortalitatea poate atinge 50-70%.
Cadavrul e cahectic, cu enterita, hipertrofie hepato-splenica, apare “ficat bronzat”
Examen bacteriologic pentru identificarea si izolarea S. gallinarum-pulorum
Se face doar dupa efectuarea antibiogramei
COLIBACILOZA
produsa de Escherichia coli
In special prin apa de baut contaminata cu bacterii patogene dar si dupa aparitia unor cauze predispozante (stress, mizerie, parazitism etc.). E.coli fiind o bacterie endogena care in anumite conditii isi exacerbeaza virulenta si patogenitatea. Virusurile imuno-depresive (adeno-virusul) si mico-plasmele favorizeaza diseminarea infectiei
La pui are o evolutie acuta cu localizare digestiva (diaree profuza) sau respiratorie (rinita, raluri, pneumonie, conjunctivita) urmata frecvent de moarte (colisepticemie). La adulti, simptomatologia poate fi in general asemnanatoare dar cu evolutie mai indelungata
Congestii ale organelor interne, aerosaculite, ovarite, ascite, enterite, peritonite
Examen de laborator necesar pentru diferentierea de alte boli care pot evolua asemanator (salmoneloze, micoplasmoze, trichomonoza)
Se face doar dupa efectuarea antibiogramei. Tratamentul se poate face cu antibiotice pentru exemplarele de mare valoare.
MICOPLASMOZA
produsa de 3 specii de micoplasme la porumbel
Pe verticala (prin ou) si orizontal (prin secretii nazale, furaje contaminate, apa, praf, lapte de gusa) provenite de la porumbei infestati.
Evolueaza trenant, putand ramane inaparenta pana la aparitia unor factori favorizanti (stres, vaccinari, ouat, zboruri, transporturi lungi, poluare, umiditate crescuta, frig, stari imunosupresive provocate de bacterii, virusuri, miceti). La tineret poate evolua septicemic, fulminant: porumbeii afectati prezinta o respiratie zgomotoasa, sforaitoare, bucala, au o secretie nazala bilaterala sero-mucoasa initial, apoi purulenta. Sunt abatuti, slabesc, musculatura pectorala se reduce in volum, evita zborul, dar cu mortalitate redusa. In general mortalitatea apare dupa asocierea cu alti germeni patogeni (E.coli, Chlamidia, etc.)
Se observa mucus in cantitate mare in tot tractusul respirator, aerosaculita serofibrinoasa, chiar purulenta (dupa suprainfectia cu coci, colibacili).
Se fac examene de laborator (izolare de Micoplasme), examene serologice, ELISA) coroborate cu examenul clinic si anatomo-patologic.
Timp de 5-7 zile se administreaza TYLAVET, ENROFLOXAROM, AVIAN PROTECT, DOXICICLINA, DOXI T, OXITETRACICLINA. Individual, la exemplarele de mare valoare se administreaza s.c. timp de 3 zile LINCOSPECTROM Daca concomitent evolueaza si colisepticemia se vor alege antibiotice active si fata de E.coli, in functie de antibiograma
STREPTOCOCIA
produsa de Streptococcus equi var. zooepidemicus
Pe cale orizontala, digestiva prin consumul de apa si furaje combinate, sau pe cale respiratorie prin inspirare
Abatere, anorexie, somnolenta, conjunctivite, uneori diaree. Poate apare artrita aripilor sau a degetelor, orofaringite, respiratie dispneica, urmata de moarte
Congestii si hemoragii in tesuturi si organe, exsudate serofibrinoase in cavitati, focare necrotice miliare in ficat, ovare.
Pentru evitarea confuziilor cu alte boli (trichomonoza, colibaciloza) se vor face examene bacteriologice
Se face de regula cu antibiotice dupa efectuarea antibiogramei. In general sunt utilizate quinolonele (Enrofloxarom), Doxicilina, Amoxylrom etc.
STAFILOCOCIA
produsa de Staphylococcus aureus (coaguleaza pozitiv)
Pe cale orizontala, digestiva prin consumul de apa si furaje combinate, sau pe cale respiratorie prin inspirare
Forma septicemica: febrilitate, abatere, anorexie, cianoza tegumentelor, moarte in 2-3 zile (afecteaza in general puii mici). Forma cronica: la adulti se constata abcese, artite purulente, schiopaturi.
Forma septicemica: hemoragii pe peritoneu, congestia ficatului, splenita si enterita congestiva. Forma cronica: artite seroase sau purulente, abcese.
Pentru evitarea confuziilor cu alte boli (trichomonoza, colibaciloza) se vor face examene bacteriologice
Se face de regula cu antibiotice dupa efectuarea antibiogramei. In general sunt utilizate quinolonele (Enrofloxarom), Doxicilina, Amoxylrom etc.
PASTEURELOZA
produsa de Pasteurella multocida
Ca infectie endogena, apare in urma interventiei unor factori favorizanti (stres, umezeala, frig, avitaminoze, parazitoze, transporturi). Pasarile se mai pot infesta si datorita dejectiilor pasarilor bolnave.
Forma supraacuta: evolueaz fulminant, cu abatere si moarte dupa cateva ore. Forma acuta: abatere, anorexie, somnolenta, rinita, polidipsie, diaree abundent hemoragica, spasme, convulsii urmate de moarte dupa 1-3 zile. Forma cronica: cu durata de aproximativ 15-30 zile, poate evolua cu rinite, artrite, cahexie.
Petesii si echimonoze pe seroase, organele interne congestionate, aerosaculita si pneumonie fibrinoasa, necroze miliare in ficat.
De certitudine examen bacteriologic
Se face cu antibioticele indicate dupa antibiograma. Tratamentul va fi de lunga durata (10-14 zile).
PSEUDOMOZA
produsa de Pseudomonas aeruginosa
Aparitia bacilului piocianic este favorizata de lipsa de igiena, de aglomeratie, de endo si ectoparazitism, dupa eforturi prea mari si repetate. Folosirea nerationala a antibioticelor, abuziv, a condus la selectarea de tulpini foarte rezistente. Porumbeii se contamineaza consumand apa si furaje contaminate.
Forma acuta: puii mor in 2-4 zile, apoi adultii dupa 8-14 zile. Bacilul piocianic se mai poate localiza si in sistemul nervos central producand manifestari neurologice (torticolis, ataxii, paralizii). In localizarea digestiva apar febra, anorexie, polidipsie, diaree cu fecale de culoare verde albastruie. Embrionii mor inainte de ecloziune.
Enterita catarala, colorarea in verde albastru a lichidelor embrionare, vitelusului, cuticula si mucoasa stomacului glandular, ficatului si splinei.
De certitudine examen bacteriologic.
Se face cu antibioticele indicate dupa antibiograma. Tratamentul va fi de lunga durata (10-14 zile). Se vor decontamina adaposturile, adapatorile etc. cu DECONTAMINOL sol. 1 la mie, prin pulverizari repetate.
TUBERCULOZA
produsa de Mycobacterium avium
Pasarile bolnave (porumbei, gaini, vrabii, ciori) elimina prin secretii si excretii bacili care infecteaza apa, hrana, adapostul, asternutul. Zoonoza se trasmite si la om.
Boala evolueaza lent, insidios, cu o durata de aproximativ un an. Manifestarile clinice sunt nespecifice si slab exprimate mai ales in prima faza a bolii, devenind evidente spre sfarsitul infectiei tuberculoase: slabire, anorexie, abatere, diaree, aparitia de noduli in zona ochilor, pe mucoasa nazala, lagingiana, orofaringiala, schiopaturi, moarte.
Se constata noduli tuberculosi de diverse dimensiuni in ficat, splina, articulatii, pe mucoase, perete intestinal, maduva osoasa. Nodulii au un aspect muriform, caracteristic, iar pe sectiune se evidentiaza centrul cazeros si o capsula periferica cu grosime variabila.
Se pot face teste alergice cu tuberculina purificata de origine aviara prin injectare intradermica de 0,05 ml tuberculina in pielea pleoapei superioare. Dupa 48 ore la pasarile bolnave apare un edem cald, rosu, dureros. Apare si o scurgere sero-mucoasa din ochiul respectiv. Diagonosticul de certitudine este cel bacteriologic.
Nu se practica. Se dezinfecteaza riguros incintele cu DECONTAMINOL (dezinfectii repetate).
CHLAMIDIOZA
produsa de Chlamidia psittaci
Se transmite pe cale aerogena. Zoonoza.
Porumbeii afectati au capacitatea redusa de zbor, iar in formele cronice slabesc, ajungand cahectici cu musculatura pectorala atrofiata. Se constata: conjunctivita mucopurulenta cu aglutinarea penelor in jurul ochilor, diaree, uneori dispnee, respiratie bucala si raluri.
Poliserozita serofibrinoasa, congestii pulmonare, bronhopneumonii.
Examen de laborator.
DOXICICLINA 15-20 mg substanta activa/kg greutate vie/zi, minim 14 zile, in apa distilata sau DOXI T sau ENROFLOXAROM.

 
 
Comparatiile simptomelor in bolile infectioase ale porumbeilor tineri - Dr. Catalin TudoranDr. Catalin Tudoran - Romvac - Bacteriozele la porumbeiBolile infectioase la porumbei. Bacterioze


Comentarii

postat la 09:46, Sambata, 05.01.2013 de Doina Badoi

Buna ziua\r\n\r\nLa geamul bucatariei mele vin gugustuci si porumbei pe care-i hranesc iarna cu grau si floarea soarelui pentru pasari.\r\nAzi unul din porumbei a mancat ,a baut apa ,dar am observat ca nu-i este bine ,toti porumbeii au plecat ,numai el arama pe pervaz si zace inghemuit.\r\nNu stiu ce sa fac,ce sa-i dau si nu stiu daca ce are el este transmisibil si la om.\r\nVa multumesc

postat la 19:20, Marti, 23.07.2013 de gabriela

buna ziua as dori sa aflu si eu un raspuns acum 3 saptamani am gasit un pui de porumbel l am luat in casa i am dat sa manance a fost bine i am dat apa si dupa cateva secunde a dat o afara mai spre seara i am dat iarasi sa manance dar apa nu i am mai dat in schimb a inceput sa si contracte gusa nu m am gandit ca era ceva rau avea si diaree apoasa galben galben verzui a doua zi de dimineata eu i am dat prima masa dupa care am plecat la servici dupa cateva ore m a sunat baiatul meu si mi a spus ca a vomat ce i dadusem eu de dimineata plus ci mai daduse si el peste zi seara i am dat iarasi de mancare dar nu a mai vomat a treia zi i am dat de mancate de dimineata iar dupa o ora doua nu mai putea sa mearga pe pcioare se taraia pe jos iar dupa cateva ore a murit .mentionez ca i am dat si pietricele pentru digestie iar hrana a fost ; miez seminte floarea soarelui vitakraft pt perusi appacas imuiate in apa si i am mai dat cateva bucatele de branza pt diaree nu m am mai confruntat cu asa ceva era destul de maricel cred ca avea vreo 20 de zile va rog daca puteti sa mi spuneti despre ce a fost vorba pentru ca maii am un porumbel de 3 ani si nu as vrea sa i se intample nimic va multumesc

postat la 16:23, Luni, 20.03.2017 de Babeanu Silviu

Poate gasiti informatii utile despre boli si tratamente si aici:http://www.silviubabeanu.ro/boli-si-tratamente/
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.